Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αθήνα προκρίθηκε στις πέντε επικρατέστερες πόλεις που θα διεκδικήσουν την Ολυμπιάδα του 2004.

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ για την πορεία της απεργίας των καθηγητών μετά τις εξαγγελίες Αρσένη για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.

Αρνούνται οι εξεγερθέντες να παραδώσουν τον οπλισμό τους αν δεν παραιτηθεί ο Μπερίσα και δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αποκλείει εκλογές ο Αλβανός πρόεδρος, ο οποίος έχει συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα Τίρανα αύριο και ο Γιάννης Κρανιδιώτης.

Στο 6,6% έπεσε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο. Κλίμα αισιοδοξίας για πληθωρισμό 5% στο τέλος του έτους.

Σύγκρουση τουρκικού και ελληνικού πολεμικού σκάφους στα διεθνή ύδατα, με μικρές υλικές ζημιές.

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Ληστεία με λεία 10 εκατ.δρχ. σε βάρος χρηματαποστολής, έξω από την Τράπεζα Κρήτης στα Πατήσια.

Πανελλήνιο ρεκόρ από την Κατερίνα Κόφα, που προκρίθηκε στα ημιτελικά των 200 μέτρων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Παρίσι.

Χαλάει από αύριο ο καιρός με βροχές, βοριάδες και χιόνια στα ορεινά. Από 1 μέχρι 18 βαθμούς η θερμοκρασία. Στους 16 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 12 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με συγκρατημένες δηλώσεις,αποφεύγοντας τους ενθουσιασμούς,αλλά και με έκδηλη χαρά,υποδέχτηκε η ελληνική αντιπροσωπεία την απόφαση της ΔΟΕ να προκρίνει την Αθήνα στις πέντε επικρατεστερες πόλεις για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.Η κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση αυτή εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της ότι η επιτυχία θα ολοκληρωθεί με την τελική επιλογή της Αθήνας.Οι άλλες τέσσερις πόλεις που διεκδικούν την Ολυμπιάδα του 2004 είναι Ρώμη,Μπουένος Αϊρες,Κέιπ Τάουν και Στοκχόλμη.

Παραμένει το κλίμα έντασης στην Αλβανία, καθώς ο Σαλί Μπερίσα απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ οι εξεγερθέντες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παραδώσουν τον οπλισμό τους αν δεν παραιτηθεί ο Αλβανός πρόεδρος και δεν προκηρυχθούν εκλογές. Στα Τίρανα βρίσκεται ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης,σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, ενώ στην Αλβανική πρωτεύουσα μεταβαίνει και ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα συναντηθεί με την Αλβανική ηγεσία και εκπροσώπους της Ομόνοιας.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κατάσταση στο χώρο της παιδείας, καθώς οι καθηγητές φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός παιδείας για αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη της ΟΛΜΕ, θα προτείνουν την αναστολή της απεργίας, που από τη Δευτέρα εισέρχεται στην όγδοη εβδομάδα. Αλλοι πάλι θα εισηγηθούν νέα μορφή κινητοποιήσεων με απεργία ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Πλήρη κάλυψη έδωσε η κυβέρνηση στον Θεόδωρο Πάγκαλο,ο οποίος σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.Η Ελλάδα είναι υπερ της ευρωπαϊκής τροχιάς της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις αρχές που αποτελούν κεκτημένα της Ευρώπης,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Την αποπομπή του κ.Πάγκαλου ζήτησε η Νέα Δημοκρατία,ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για συνειδητή προαγγελία ελληνικής υποχωρητικότητας υπέρ της Αγκυρας.

Ναυτικό ατύχημα με μικρές μόνο υλικές ζημιές σημειώθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα 15 ναυτικά μίλια ανατολικά της Μυτιλήνης, όταν τουρκική φρεγάτα συγκρούσθηκε με ελληνική κανονιοφόρο.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση οφείλεται σε κακό χειρισμό του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας, που παραβίασε κανόνες ναυσιπλοοίας.

Με ρυθμό 6,6% έτρεχε στο τέλος Φεβρουαρίου ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση, έναντι 6,8% στο τέλος Ιανουαρίου. Η εθνική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι η πτωτική πορεία του πληθωρισμού θα συνεχισθεί και στο τέλος του έτους θα βρίσκεται κοντά στους κυβερνητικούς στόχους δηλαδή γύρω στο 5%.

Δέκα εκατομμύρια δρχ ήταν η λεία δύο ενόπλων σε βάρος χρηματαποστολής,έξω από την Τράπεζα Κρήτης,στην περιοχή των Πατησίων. Οι δράστες,τηρώντας το έθιμο των ημερών,μασκαρεύθηκαν οδοκαθαριστές και άρπαξαν από τον υπάλληλο της χρηματαποστολής σάκκο με τα χρήματα και εξαφανίσθηκαν με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τους καλύτερους οιωνούς γιά την χώρα μας ξεκίνησε στο Παρίσι το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, αφού ο πρωταθλητής μας των δρόμων ταχύτητας, Χάρης Παπαδιάς, προκρίθηκε στον τελικό των 60 μέτρων όπου θα διεκδικήσει ένα από τα τρία μετάλλια. Ακόμη η πρωταθλήτρια μας των δρόμων ταχύτητας Κατερίνα Κόφφα προκρίθηκε στα ημιτελικά των 200 μέτρων επικρατώντας στην σειρά της με 23 δευτερόλεπτα και 5 εκατοστά, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ και ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση των προκριματικών. Στα ημιτελικά των 60 μέτρων γυναικών πέρασαν και η Κατερίνα Θάνου με την Μαρία Τσώνη, αλλά αποκλείστηκαν από τον τελικό.Xωρίς να πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο άλμα, όπως μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό, ο Σπύρος Βασδέκης προκρίθηκε στον τελικό του μήκους με 7 μέτρα 92 εκατοστά.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 272,58 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 437,62, λίρα Κύπρου προς 533,32, γαλλικό φράγκο προς 47,15, ελβετικό φράγκο προς 184,29, γερμανικό μάρκο προς 159,00,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,04, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 224,71 και την ECU προς 309,15 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Επιδεινώνεται από αύριο ο καιρός με νεφώσεις, βροχές και χιονπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στο Ιόνιο, την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 18 και στα νησιά 9 με 16 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχή προς το βράδυ, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 16 θάχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να χιονίσει στα γύρω ορεινά, οι άνεμοι θα είναι μέχρι ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 4 με 12 βαθμούς.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Friday, 7 March 1997 - 18:00:19 UTC