Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία. Η Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα για τις εξελίξεις. Να μεταβεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος στα Τίρανα ζητά ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Την Παρασκευή η απόφαση του Πρωτοδικείου για την προσφυγή γονέων κατά της ΟΛΜΕ. Να ανασταλεί η απεργία ζητά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Συμφώνησαν σε βασικά σημεία των αλλαγών του καταστατικού οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ.

Αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα με ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις τραπεζών εξήγγειλε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Σε μια σεμνή τελετή στο υπουργείο Πολιτισμού τιμήθηκε η μνήμη της Μελίνας Μερκούρη.

Διακόπηκαν οι εργασίες ανέλκυσης του ΚΩΣΤΑΚΟΣ, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Αίθριος αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Εξασθενούν οι βοριάδες, ανεβαίνει η θερμοκρασία που θα κυμανθεί -2 με 19 βαθμούς. Στους 15 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 13 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνομιλίες και με τους εξεγερμένους θα εχει ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας,ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του για τη σύνθεση της κυβέρνησης.Το έργο που αναλαμβάνει είναι δύσκολο, καθώς συνεχίζονται οι λεηλασίες στρατιωτικών αποθηκών,η εξέγερση επεκτείνεται και προς βορρά,ενώ οι εξεγερθέντες βρίσκονται περίπου 50 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία κάλεσαν τους υπηκόους τους που ζουν στην Αλβανία να την εγκαταλείψουν,ενώ στα Τίρανα μεταβαίνει εκ νέου την Παρασκευή ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι.

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση έχει επαφή με τον νέο πρωθυπουργό και τους εξεγερμένους, ενώ δεν αποκλείεται μετάβαση κυβερνητικού αξιωματούχου στα Τίρανα.Οι κύριοι Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισαν κρίσιμη την κατάσταση. Nα μεταβεί ο κ.Πάγκαλος στα Τίρανα, ζήτησε ο Mιλτιάδης Εβερτ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις.Στο μεταξύ, έτοιμη είναι η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί στην Αλβανία.

Την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου,επί της προσφυγής τεσσάρων γονέων που ζητούν να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των καθηγητών.Στην αγωγή αναφέρεται ότι η απεργία επιφέρει ζημιά στο χώρο της παιδείας και ότι παρεμποδίζεται η άσκηση δικαιώματος της μόρφωσης των μαθητών. Οι δικηγόροι της ΟΛΜΕ υποστήριξαν ότι η αίτηση δεν είναι νόμιμη.Τον ισχυρισμό αυτό αντέκρουσε ο δικηγόρος των εναγόντων.Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κάλεσε τους συναδέλφους του να αναστείλουν την απεργία, για να μη χαθεί η σχολική χρονιά.

Δύο είναι τα κύρια σημεία τριβής, μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ,σχετικά με τις αλλαγές στο καταστατικό.Ο κ. Καραμανλής διαφωνεί με την εκλογή προέδρου από το Συνέδριο, την πρώτη ημέρα, ενώ ο Σουφλιάς επιμένει στη θεσμοθέτηση της θητείας του προέδρου.Οι τέσσερις συμφώνησαν σε βασικά σημεία,όπως το συνέδριο να γίνεται κάθε δύο χρόνια, οι πρόεδροι των Οργανώσεων να εκλέγονται από τη βάση και να μπορεί να αμφισβητείται ο πρόεδρος από το 50% συν ένα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ή του 1/3 των μελών του Συνεδρίου.

Διαρθρωτικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα,με στόχο τη μείωση της παρουσίας του δημοσίου αλλά και του ανοίγματος ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πωληθεί η Τράπεζα Κρήτης,θα ιδιωτικοποιηθεί η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, θα συγχωνευθούν η Ιονική με την Εμπορική και η Εθνική Κτηματική με την Εθνική Στεγαστική, ενώ η Αγροτική Τράπεζα θα μετεξελιχθεί σε ολοκληρωμένη σύγχρονη εμπορική τράπεζα.

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της βουλής και έτσι κατέθεσαν πέντε διαφορετικά πορίσματα,για το θέμα του Καζίνο στο Φλοίσβο.Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν μόνο πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό τουρισμού κ. Λιβανό, η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ ζητούν προανακριτική επιτροπή για ποινικές ευθύνες του κ.Λιβανού και της Βάσως Παπανδρέου,ενώ ΚΚΕ και Συνασπισμός, επιρρίπτουν ποινικές ευθύνες στον κ. Λιβανό.

Σε μια σεμνή τελετή που διοργανώθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, τιμήθηκε η μνήμη της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη,με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από το θανατό της.Στην τελετή παρέστησαν φίλοι και συνεργάτες της Μελίνας,ο σύντροφός της, Ζύλ Ντασσέν,καθώς και σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη. Δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, διακόπηκαν και οι εργασίες ανέλκυσης της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ, που βρίσκεται ήδη 45 μέτρα από το βυθό.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αθήνα το 2004, θα είναι μιά καθαρή πόλη, χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση, χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα καί με περισσότερους χώρους πρασίνου. Σ` αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα Ελλήνων καί ξένων ειδικών επιστημόνων, πού μελέτησε την επίδραση των μεγάλων έργων, πού γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αττική, στην εξέλιξη της ποιότητας ζωής στην ελληνική πρωτεύουσα. Τη μελέτη αυτή παρήγγειλε η επιτροπή διεκδίκησης τού ``Αθήνα 2004``, πού παράλληλα έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα δράσης γιά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής καί τού περιβάλλοντος στην Αθήνα, δεδομένου ότι η προστασία τού περιβάλλοντος αποτελεί βασική παράμετρο γιά την επιλογή της διοργανώτριας πόλης από τη ΔΟΕ.

Τη Μπενετόν Τρεβίζο αντιμετωπίζει απόψε η ομάδα μπάσκετ του Αρη στο δεύτερο ημιτελικό για το Κύπελλο Κόρατς.

Ο Νιγηριανός μπασκετμπολίστας, Τζούλιους Ν' Νουόσου θα αγωνίζεται κανονικά πλέον με τον Παναθηναϊκό και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το ΑΣΕΑΔ έκανε ομόφωνα δεκτή την προσφυγή του Παναθηναϊκού κατά απόφασης της ΕΣΑΚ και έτσι ο ξένος παίκτης θα είναι στη διάθεση του Μάλκοβιτς και για τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και κυπέλλου.

Την τύχη Γιάννη Λάτσιου, φαίνεται πως θα ακολουθήσει καί ο διαιτητής Νίκος Αγγελάκης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το μέλος της Ενωσης Διαιτητών, Δημήτρης Ντάουλας, πού ήταν υπερπαρατηρητής στον αγώνα τού Ιωνικού με τον Παναθηναϊκό, θα εισηγηθεί τη διαγραφή του από τον πίνακα της Α` Εθνικής. Ως γνωστόν, ο κ. Αγγελάκης δεν είδε χέρι του Φίλη στο πρώτο γκολ του Ιωνικού, φάση που προκάλεσε τις έντοντες αντιδράσεις των πρασίνων.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 270,79 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 430,86, λίρα Κύπρου προς 531,30, γαλλικό φράγκο προς 47,05, ελβετικό φράγκο προς 183,68, γερμανικό μάρκο προς 158,70,τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,94, τα εκατό γιέν Ιαπωνίας προς 220,70 και την ECU προς 308,16 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τ'ανατολικά και νότια όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές, αλλά κι εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν και θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 14 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 19 και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 16 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμουος και θερμοκρασία 6 με 15 και 2 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Wednesday, 12 March 1997 - 18:00:23 UTC