Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μηνύματα ομοψυχίας και εθνικής εγρήγορσης από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αύριο η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άρχισε τις επαφές του με τους πρώην πρόεδρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής.

Το Αλβανικό συζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Ρώμη ο Μπασκίμ Φίνο.

Δε διαφωνεί με τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας η Ελλάδα, αλλά καθιστά σαφές ότι δεν θ'απελευθερώσει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο.

Βαρύτατες κατηγορίες απηγγέλθησαν κατά του Τούρκου που συνελήφθη στην Κύπρο για κατασκοπεία.

Νέες γενικές συνελεύσεις συγκαλεί την Πέμπτη η ΟΛΜΕ που διαφωνεί με τα μέτρα αναπλήρωσης των μαθημάτων. Αισιόδοξος ο υπουργός Παιδείας ότι όλα θα πάνε καλά.

Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης διαβεβαιώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Με 2-0 νίκησε η ΑΕΚ τον Εδεσσαϊκό και μείωσε σε 4 βαθμούς τη διαφορά της με τον Ολυμπιακό.

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μέτριοι ως ισχυροί οι νοτιάδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 ως 15 βαθμούς. Στους 13 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 9 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μηνύματα ομοψυχίας αλλά και εθνικής εγρήγορσης απηύθυνε σήμερα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, τονίζει ότι η μεγάλη επέτειος δίνει τη δυνατότητα άντλησης χρήσιμων διδαγμάτων για ν'αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα σημερινά προβλήματα, όπως τα εκκρεμμούντα εθνικά θέματα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισημαίνει στο δικό του μήνυμα ότι σήμερα Ελλάδα ισχυρή και περήφανη σημαίνει να πρωταγωνιστήσουμε στη χάραξη μιας κοινής πορείας και προοπτικής στα πολυδιασπασμένα Βαλκάνια των εθνικιστικών εξάρσεων, των μειονοτικών τριβών και της οικονομικής δυσπραγίας. Ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματά της, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, αναφερόμενος στα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στην υπόλοιπη σχολική χρονιά. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, τονίζει ότι Ελλάδα και Ελληνισμός έχουν φθάσει σε ασύλληπτα επιτεύγματα όταν πρυτανεύει η πεποίθηση ότι εκείνα που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια από εκείνα που μας χωρίζουν. Τη χάραξη νέας βαλκανικής πολιτικής και την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών ζητεί στο μήνυμά του ο Συνασπισμός, ενώ το ΔΗΚΚΙ κάνει λόγο για ισχυρά κέντρα της Δύσης που στοχεύουν σε συρρίκνωση της Ελλάδας και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί σκοτεινούς διαύλους μυστικής διπλωματίας. Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι ο σεβασμός του '21 δεν μπορεί και δεν πρέπει ν'αποτελεί ρηχή υπόσχεση αλλά διαρκή οδηγό εθνικής αξιοπρέπειας και δράσης.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25-ης Μαρτίου, άρχισαν στην Αθήνα με τη μαθητική παρέλαση.Η παρέλαση έγινε ενώπιον του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος δήλωσε ότι οι μαθητές έδωσαν το δυναμικό παρόν σε μια άψογη παρέλαση. Νωρίτερα είχε γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας,Κωνσταντίνο Καραμανλή,επισκέφθηκε το μεσημέρι στην Πολιτεία, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο σειράς επαφών που θα έχει με τους πρώην προέδρους της παράταξης.Απαντώντας σε ερώτηση ποιές ήταν οι συμβουλές που του έδωσε, είπε ότι η μόνη συμβουλή ήταν πως δεν γίνεται πολιτική με συμβουλές.Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τους κυρίους Ράλλη, Μητσοτάκη και Εβερτ.Στο μεταξύ, η Ντόρα Μπακογιάννη εξελέγη πρώτη μεταξύ των βουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ και ακολουθούν οι κύριοι Δήμας και Μιχαλολιάκος.

Την κατάσταση στην Αλβανία εξετάζουν στις Βρυξέλλες,οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναμένεται να συζητηθεί η ιταλική πρόταση για τη χορήγηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία, την οποία υποστηρίζει και η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, η πρόταση προβλέπει επίσης την οικονομική και διοικητική αναστήλωση της χώρας, καθώς όπως είπε, η Ιταλία και η Ελλάδα επιθυμούν την άμεση αποστολή στην Αλβανία ανθρωπιστικής βοήθειας, για να σταματήσει η φυγή των κατοίκων της χώρας προς την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το Αλβανικό, αλλά και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αλβανία, θα συζητήσει στη Ρώμη με τον Ιταλό ομολογό του Ρομάνο Πρόντι, ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και το πρόβλημα των προσφύγων από την Αλβανία,που έχουν συσσωρευθεί κατα χιλιάδες σε προσφυγικούς καταυλισμούς της γειτονικής χώρας.Η ιταλική κυβέρνηση ήδη προχώρησε στον υποχρεωτικό επαναπατρισμό εκατοντάδων προσφύγων, κυρίως κρατουμένων των αλβανικών φυλακών. Στο μεταξύ η έξοδος των αλβανών προσφύγων προς την Ιταλία συνεχίζεται, ενώ οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, από πυροβολισμούς.

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, εξετάσθηκαν στη συνεδρίαση, του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε οτι η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση να συγκληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας στις 29 Απριλίου, καθώς τάσσεται θετικά στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Επεσήμανε, όμως, οτι η Ελλάδα δεν θα απελευθερώσει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, επειδή δεν υπάρχει ανταπόκριση απο τουρκικής πλευράς στη δήλωση των "15", του Ιουλίου 1996.

Τέσσερις κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος της Εθνικής Φρουράς, και δύο για την απόπειρα καταστροφής του Κουρδικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λεμεσό, το Φεβρουάριο του '96, με την τοποθέτηση βόμβας, απαγγέλθηκαν κατα του τούρκου Νετζίπ Σαρί απο το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, ενώπιον του οποίου προσήχθη σήμερα.

Νέες γενικές συνελεύσεις συγκαλεί την Πέμπτη το διοικητικό συμβουλίο της ΟΛΜΕ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του, όσον αφορά στα μέτρα του υπουργείου για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης. Το διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, κάλεσε τους καθηγητές να μην εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα, ενώ στις γενικές συνελεύσεις θα προτείνει να προχωρήσουν σε συλλαλητήρια σ'ολόκληρη τη χώρα, με αίτημα να αποσυρθούν τα μέτρα του υπουργείου. Αισιόδοξος φάνηκε ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας οτι όλα θα πάνε καλά, καθώς όλοι πρέπει να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης.

Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα γενικά όρια ηλικίας στις συντάξεις, τονίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Αποκαλύπτει ότι θα προωθηθούν οι συγχωνεύσεις ομοειδών ασφαλιστικών ταμείων. Επισημαίνει ότι η υστέρηση στους φόρους είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αλλά παρ'όλα αυτά αποκλείει τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων. Τέλος, τονίζει, ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα είναι κάτω απο τον πληθωρισμό.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο κυνήγι του Ολυμπιακού μπήκε για τα καλά από σήμερα η ΑΕΚ, αφού σε αγώνα για την 26-η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, νίκησε 2-0 στην Εδεσσα τον τοπικό Εδεσσαϊκό και μείωσε την διαφορά που την χωρίζει απο τους ερυθρόλευκους στους τέσσερις βαθμούς. Ετσι η Ενωση έφθασε τους 58 βαθμούς, έναντι 62 του Ολυμπιακού και 54 του Παναθηναϊκού, ενώ ο Εδεσσαϊκός παρέμεινε στην 16-η θέση με 23 βαθμούς και κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό.

Ο Λεβαδειακός, σε αγώνα της 25-ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της δεύτερης εθνικής κατηγορίας, που έγινε στο γήπεδο του Βύρωνα, νίκησε 3- 2 την τοπική Δόξα. Ετσι τώρα, ο Λεβαδειακός πέρασε στην 10-η θέση με 34 βαθμούς, η Δόξα Βύρωνα παρέμεινε στην 8-η με 39 βαθμούς, μαζί με τη Νίκη Βόλου, που έχει, όμως, ένα αγώνα λιγότερο, ενώ προηγείται ο Πανιώνιος με 53.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 269,59 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,45, γαλλικό φράγκο προς 47,29, λίρα Αγγλίας προς 433,54, ελβετικό φράγκο προς 184,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,93, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,47, τη λίρα Κύπρου προς 533,48 και την ECU προς 309,30 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι ισχυροί κι αργότερα πολύ ισχυροί, ενώ στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι και από το απόγευμα ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -3 με 10 βαθμούς, στα δυτικά 4 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα μηδέν με 15 βαθμούς Κελσίου, αλλά στο Αιγαίο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη. Βροχερό καιρό με ασθενείς ως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 6 με 13 και -1 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Monday, 24 March 1997 - 19:00:19 UTC