Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,25/03/1997 (ΑΠΕ)


  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωση μεταβαίνει στην Αλβανία.Δυστοκία των 15 στην αποστολή δύναμης προστασίας στη χώρα.

Δεν εγγυάται την ασφάλεια των ανθρωπιστικών αποστολών στη χώρα, ο Σαλί Μπερίσα.Αλλοι εννέα νεκροί το τελευταίο 24ωρο.

Με την καθιερωμένη παρέλαση, καθώς και μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Είμαστε σε εγρήγορση και επαρκώς εξοπλισμένοι, απένταντι στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζουν Κακλαμάνης και Τσοχατζόπουλος.

Νέα σειρά επαφών του Κώστα Καραμανλή με πολιτικά πρόσωπα.Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντά αύριο το μεσημέρι.

Νέες γενικές συνελέσεις συγκαλεί την Πέμπτη η ΟΛΜΕ για τα μέτρα του Υπουργείου,σχετικά με την αναπλήρωση των χαμένων ωρών.

Στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, καταπλέει το ρυμουλκό που μεταφέρει από τη Σάμο το ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

Από το Α'νεκροταφείο, κηδεύεται αύριο ο γνωστός γιατρός και λογοτέχνης Νίκος Ζακόπουλος, που πέθανε σε ηλικία 80 χρόνων.

Τοπικές βροχές και βόρειοι άνεμοι αύριο σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τους τρόπους με τους οποίους θα χορηγηθεί ευρωπαϊκή βοήθεια στην Αλβανία, στον ανθρωπιστικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, θα εξετάσει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο μεταβαίνει αύριο στην χώρα.Την απόφαση έλαβαν στη Ρώμη, οι 15 υπουργοί εξωτερικών κατά την διάρκεια συνάντησης με τον αλβανό πρωθυπουργό.Ωστόσο, οι 15 δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο δράσης, για την αποστολή δύναμης προστασίας, η οποία θα διασφάλιζε τη διακίνηση της βοήθειας σε τρόφιμα.

Από την πλευρά του,ο πρόεδρος της χώρας,Σαλί Μπερίσα, σε συνέντευξή στους Τάϊμς του Λονδίνου, δηλώνει οτι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του.Την ίδια ώρα, στην γείτονα χώρα εννέα άτομα έχουν χάσει το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους από σφαίρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη των ταραχών στους 160. Σοβαρά τραυματισμένη μεταφέρθηκε το απόγευμα στην Κέρκυρα από τους Αγίους Σαράντα, με το επιβατηγό πλοίο Καλλιόπη, μία ολλανδή δημοσιογράφος, η οποία πυροβολήθηκε από άγνωστο την ώρα που μιλούσε στο τηλέφωνο.

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, στην Αθήνα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.Ο κ.Στεφανόπουλος δήλωσε ότι η εθνική επέτειος ξαναζωντανεύει το πατριωτικό αίσθημα που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η ανάμνηση των υποχρεώσεών μας προς την πατρίδα.Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επεσήμανε οτι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιβουλή κατά της χώρας.Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, τόνισε οτι η εθνική μας αναγέννηση απαιτεί αίσθηση μέτρου,ποιότητα λόγων και συμπεριφοράς, καθώς και εθνική συνεννόηση.Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε οτι εκείνο που χρειάζεται η χώρα μας είναι να δείχνει κάθε μέρα, πως αξίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία, που με τόσες θυσίες και αγώνες κατακτήθηκαν. Το ΔΗΚΚΙ ,στο μήνυμά του,κάνει λόγο για ισχυρά κέντρα της Δύσης που στοχεύουν σε συρρίκνωση της Ελλάδας, ενώ το ΚΚΕ επισημαίνει οτι η χώρα αντιμετωπίζει νέους μεγάλους κινδύνους, από την υλοποίηση των εγκληματικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού.

Στην τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκαν επ'ευκαιρία της επετείου, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ.Κακλαμάνης εκτίμησε οτι το μέτωπο στο Αιγαίο είναι ανοικτό και ο λαός μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ενώ ο.Τσοχατζόπουλος δήλωσε οτι απέναντι στις οποιεσδήποτε τουρκικές προκλήσεις, είμαστε οπλισμένοι επαρκώς για να τις αντιμετωπίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο.Τόνισε επίσης, οτι έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η Τουρκία έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή τη σύνδεσή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλο, θα συναντηθεί αύριο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει επαφές με τους κ.κ Ράλλη, Μητσοτάκη και Εβερτ.Αύριο, αναμένεται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ πρόκειται να συναντηθεί και με το Γιώργο Σουφλιά και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Νέες γενικές συνελεύσεις συγκαλεί την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ προκειμένου να καθοριστεί η στάση των καθηγητών στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης. Το ΔΣ που συνεδρίασε χθες, κάλεσε τους καθηγητές να μην εφαρμόσουν τα μέτρα και να προχωρήσουν σε συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα, με αίτημα την απόσυρσή τους.

Ενταση έξω από τις φυλακές Δεκέλειας, στην Κύπρο, όπου κρατείται ο 17χρονος Γιώργος Κυριακού, ο οποίιος εκτίει ποινή τρίμηνης φυλάκισης για τροχαίο αδίκημα.Αστυνομικοί των βρετανικών βάσεων έχουν αποκλείσει όλες τις διόδους προς τον αστυνομικό σταθμό της πόλης, καθώς στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί πολλά νεαρά άτομα.

Στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας καταπλέει το ρυμουλκό που μεταφέρει απο τη Σάμο την πυραυλάκατο Κωστάκος. Η επιχείρηση ρυμούλκησης είχε αρχίσει χθες το απόγευμα.

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε ηλικία 80 ετών, ο γνωστός γιατρός και λογοτέχνης Νίκος Ζακόπουλος, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη μάχη δίνει απόψε στην Ιταλία η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή με την Βερόνα, στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων γιά τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Η ξέφρενη πορεία του Ηρακλή στην φετινή διοργάνωση, δείχνει ότι η Ελληνική ομάδα μπορεί να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα του δίνει περιθώρια πρόκρισης στον τελικό της διοργάνωσης με μία νίκη στην ρεβάνς της Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο παιχνίδι αρχίζει στις 9.30 το βράδυ.Στον άλλο ημιτελικό, η Ρεάλ Μαδρίτης φιλοξενεί την Ρασίνγκ Παρί.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 269,59 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,45, γαλλικό φράγκο προς 47,29, λίρα Αγγλίας προς 433,54, ελβετικό φράγκο προς 184,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,93, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,47, τη λίρα Κύπρου προς 533,48 και την ECU προς 309,30 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Οι τοπικές βροχές είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και από το βράδυ από τα βόρεια βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα και ανέμους νοτιοανατολικούς μέτριους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 7 έως 13 βαθμούς κελσίου. Για τη θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις και ασθενείς βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς και το βράδυ θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς κελσίου.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Tuesday, 25 March 1997 - 19:00:22 UTC