Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/03/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιφυλακτική η Αθήνα στο άνοιγμα του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Καρανταγί. Ο στρατηγός παρέστη στη δεξίωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και κάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Αγκυρα.

Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας χρησιμοποίησε ο Κίνκελ, στις δηλώσεις του Ερμπακάν ότι η Ευρώπη πρέπει να σκύψει με ντροπή το κεφάλι της στην Τουρκία.

Επιμένει η ΟΛΜΕ στη διαφωνία της με το υπουργείο Παιδείας. Αισιόδοξος ο Αρσένης ότι δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση.

Ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής και πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε στο υπουργείο Μεταφορών ο Κώστας Σημίτης.

Διήμερη επίσκεψη αρχίζει αύριο στα Σκόπια ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Αποκλείει επίσκεψη Σημίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το όνομα στα Ηνωμένα Εθνη.

Συνάντηση Κλίντον-Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος, το απόγευμα στο Λευκό Οίκο.

Σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους, 48 ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Παράταση της προθεσμίας ζητούν οι εφοριακοί.

Στο Λαϊκό για ιατρικές εξετάσεις ο Χαρίλαος Φλωράκης, που δηλώνει ότι είναι μια χαρά και προτρέπει τους δημοσιογράφους να ασχοληθούν με τα προβλήματα του λαού.

Δέκα εκατομμύρια απέσπασαν δύο νεαροί από την Τράπεζα Κρήτης της Νέας Ιωνίας.

Αίθριος αύριο ο καιρός, με παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια. Μέτριοι ως πολύ ισχυροί οι βοριάδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 ως 14 βαθμούς Κελσίου. στους 10 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 9 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ευγενική χερονομία, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την παρουσία του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Καρανταγί, στη δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αγκυρα, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.Ο κ.Ρέππας είπε ότι οι δηλώσεις Καρανταγί έχουν θετική αξία και εξέφρασε την ελπίδα να εκφράζουν μια γενικότερη πολιτική κατεύθυνση. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Σημίτη στην Αγκυρα, ο κ.Ρέππας άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, αλλά το συνδύασε απολύτως με την άρση των προβλημάτων που βαρύνουν τις σχέσεις των δυο χωρών.Στην Αγκυρα, διπλωμάτες και πολιτικοί θεωρούν σημαντικό πολιτικό μήνυμα και χειρονομία, που έχει στόχο να προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την παρουσία Καρανταγί στη δεξίωση. Στη συνομιλία που είχε με τον έλληνα πρέσβη, Δημήτριο Νεζερίτη, ο Καρανταγί μίλησε για την ανάγκη να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές.Παράλληλα, διαβίβασε μέσω του στρατιωτικού ακόλουθου, πρόσκληση προς τον αρχηγό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να επισκεφθεί την Τουρκία και απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι και ο ίδιος είναι έτοιμος να επισκεφθεί την Αθήνα αν χρειασθεί.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Αγκυρα, η οποία παρ'ολίγον να ματαιωθεί, εξαιτίας των εμπρηστικών δηλώσεων του τούρκου πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος φέρεται να δήλωσε οτι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκύψουν το κεφάλι με ντροπή, μπροστά στη χώρα του.Παράλληλα, ο κ.Κίνκελ προειδοποίησε την γείτονα χώρα οτι για για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, καθώς και την στάση της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κουρδικό πρόβλημα.

Εμμένει η ΟΛΜΕ στην αντίθεσή της απέναντι στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας, για την κάλυψη των διδακτικών ωρών.Για το θέμα αυτό συνέρχονται αύριο οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεών τους.Αισιόδοξος φέρεται από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση οτι όλα θα επιλυθούν με βάση τη λογική.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.Το πρωί, μετέβη στη Ρηγίλλης, όπου συναντήθηκε με τον απελθόντα πρόεδρο, Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος τον ενημέρωσε και του παρέδωσε επίσημα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.Εξερχόμενος από τη Ρηγγίλης, ο κ.Εβερτ δήλωσε ότι τώρα που δεν κατέχει το αξίωμα του προέδρου, μπορεί να πεί ότι ο μόνος που νομιμοποιείται να κάνει δηλώσεις στο πεζοδρόμιο είναι ο πρόεδρος του κόμματος.Ελπίζουμε η Νέα Δημοκρατία να επιδείξει περισσότερη ευθύνη και σοβαρότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προβλήματα στους δημόσιους οργανισμούς,πλην του ΟΤΕ, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Μεταφορών.Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε οτι αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ανταγωνιστικότητα των οργανισμών, η επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και η εξασφάλιση περισσότερης οδικής ασφάλειας. Ο κ.Σημίτης εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία της σιδηροδρομικής Εγνατίας με την κατασκευή γραμμής μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τη Φλώρινα με το Πόγραδετς της Αλβανίας.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από αύριο στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Σκόπια, πριν την τελική έκβαση του θέματος που αφορά στην ονομασία, στη διαδικασία που εξελίσσεται στα Ηνωμένα Εθνη υπό τον Σαϊρους Βανς, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Ο Κλίντον αναμένεται να υπογράψει και επιδώσει στον Αρχιεπίσκοπο διακήρυξη για την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας, με την οποία η 25η Μαρτίου 1997 ανακηρύσσεται ημέρα κοινού εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής Δημοκρατίας.

Συνωστισμός παρατηρείται στις εφορίες, δύο μέρες πριν από την λήξη των φορολογικών δηλώσεων, καθώς όπως εκτιμάται,οι μισοί μόνο φορολογούμενοι έχουν υποβάλει την δήλωσή τους και έχουν παρατηρηθεί αρκετά λάθη, στη συμπλήρωση κυρίως των εντύπων Ε9 και Ε8 για τα ακίνητα.Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή να μένουν ανοικτές έως τις 8 το βράδι οι εφορίες για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, ενώ εφοριακοί και φορολογούμενοι ζητούν παράταση της προθεσμίας, που λήγει την Παρασκευή.

Για προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις εισήχθη το μεσημέρι στο Λαϊκό νοσοκομείο, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος θα υποβληθεί σε εξέταση, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ανεύρυσμα στην κοιλιακή αορτή της καρδιάς. Απαντώντας με το γνωστό του χιούμορ στους δημοσιογράφους, τους συνέστησε να ασχοληθούν με τα προβλήματα του λαού και να αφήσουν τα δικά του, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει τίποτα.

Δέκα εκατ. δραχμές απέσπασαν το πρωί δύο νεαροί από το υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης, στη Νέα Ιωνία, στην Αθήνα. Οι ληστές με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, πυροβόλησαν για εκφοβισμό στον αέρα, άρπαξαν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν με κλεμμένη μοτοσυκλέτα.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Τουρκική Τόφας Προύσας βρίσκεται αγκαλιά με το κύπελλο Κόρατς, αφού στον πρώτο τελικό, πού έγινε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, κέρδισε 77-66 τον Αρη, ενώ στο ημίχρονο προηγήθηκε με 38-27. Η ελληνική ομάδα, πραγματική σκιά τού εαυτού της δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή να απειλήσει την Τόφας πού πήρε από την αρχή κεφάλι στο σκορ καί κέρδισε δίκαια. Πάντως καί αυτή τη φορά δεν έλειψαν οι αρνητικές εκδηλώσεις από πλευράς των οπαδών τού Αρη πού πέταξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να διακοπεί γιά κάποια λεπτά το παιχνίδι. Ο δεύτερος τελικός θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Προύσα.

Με τρείς αναμετρήσεις ξεκίνησε σήμερα η 27-η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Απόλλων - ΟΦΗ 0 - 0 ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 1 - 0 Ο αγώνας Ολυμπιακού - Ιωνικού, είναι σε εξέλιξη. Στο ημίχρονο προηγείτο ο Ολυμπιακός με 2-1. Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΕΚ-Αρη, Πανηλειακού-Βέροιας, Καλαμάτας-Ηρακλή, Αθηναϊκού-Καστοριάς, Παναχαϊκής- Καβάλας, και Εδεσσαϊκού-Ξάνθης.

Ο Στέλιος Καζάζης με συνεργάτη το Χρήστο Ντόζη, θα αναλάβουν την τεχνική ηγεσία της εθνικής μας ομάδας βόλεϊ των ανδρών, μετά από σχετική απόφαση του προεδρείου της ΕΟΠΕ. Για την θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού είχαν γίνει επαφές και με τον προπονητή του Ολυμπιακού Τζιαν Πάολο Μοντάλι, ο οποίος θεωρήθηκε ακριβός για την ελληνική ομοσπονδία.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 269,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,67, γαλλικό φράγκο προς 47,36, λίρα Αγγλίας προς 437,18, ελβετικό φράγκο προς 183,94, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 15,96, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,27, τη λίρα Κύπρου προς 534,90 και την ECU προς 310,19 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο σ'όλη τη χώρα, εκτός από τ'ανατολικά και νότια, όπου το πρωί προβλέπονται παροδικές νεφώσεις, με ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί, έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 9 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα 3 με 13 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με πιθανότητα ασθενούς βροχής προβλέπεται αύριο στην Αττική.Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι ως ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 6 ως 10 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ως ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία 4 με 9 βαθμούς Κελσίου θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Wednesday, 26 March 1997 - 20:00:19 UTC