Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/04/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες, δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Σημίτη, κατά την οποία συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η αποστολή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας στην Αλβανία.

Διπλωματικός πυρετός για το Αλβανικό αύριο στην Αθήνα. Συσκέψεις κατ'ιδίαν και εν ολομελεία των κυρίων Φίνο, Πάγκαλου, Βρανίτσκι και Βαν Μίρλο.

Η κυβερνητική πολιτική αποδίδει καρπούς κι έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, δήλωσε ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Σκληρός στο κοινωνικό επίπεδο και προσεκτικός στα εθνικά θέματα ο Κώστας Καραμανλής, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ υπό την προεδρία του. Ο κ.Σταύρος Δήμας εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Συναγερμός στην αστυνομία μετά και τον τρίτο θάνατο ναρκομανούς. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να διακινείται ηρωίνη υψηλής καθαρότητας.

Αγρια δολοφονημένη στο διαμέρισμά της βρέθηκε η 19χρονη Παναγιώτα Γιοβάνη. Στους φίλους της οι έρευνες της αστυνομίας.

Διαψεύδει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ότι έχει λάβει επιστολή πλοιάρχου ότι το ΔΥΣΤΟΣ είχε προβλήματα μετά τη μετασκευή του.

Λήγει τα μεσάνυχτα η 24ωρη απεργία της ΔΕΗ που διεκδικεί αυξήσεις άνω του 7%.

Σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία τους, χωρίζονται οι ανυπότακτοι στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Ελλάδας-ΠΓΔΜ υπό τον Σάιρους Βανς.

Αυτόνομη πολιτική οντότητα θα παραμείνει η Πολιτική Ανοιξη, επαναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ το πρώτο κινητό τηλέφωνο του ΟΤΕ.

Μειώνονται οι τιμές πώλησης των καυσίμων από τα μεσάνυχτα.

Από τον Ιούνιο και με πρώτους τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, αρχίζει η καταβολή της μισθοδοσίας μέσω τραπεζών.

Μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου στο Σαράγεβο, που νίκησε τη Βοσνία με 1-0.

Αστατος αρχικά ο καιρός, με βροχές,καταιγίδες,χιόνια αλλά και διαστήματα με ήλιο. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.Ασθενείς έως μέτριοι οι βοριάδες.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 ως 16 βαθμούς. Στους 15 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 12 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην αποστολή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας προς την Αλβανία, συμφώνησαν ο αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο και ο έλληνας ομόλογός του, κατά την διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην συνάντηση, την οποία και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν φιλική, συμφωνήθηκε επίσης οτι η ελληνική συμμετοχή στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη θα αποτελείται από 600 άνδρες, οι οποίοι θα εδρεύουν στα Τίρανα.Ο κ.Φίνο χαρακτήρισε διπλωματικό τεχνητό λάθος την ένταση που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη του έλληνα υφυπουργού εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, στην νότια Αλβανία.Δήλωσε οτι δεν θέλει την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα, αλλά να τηρήσει ο Μπερίσα τις συμφωνίες που έχει κάνει με τα 10 αλβανικά κόμματα και να οδηγήσει δημοκρατικά την χώρα στις εκλογές του Ιουνίου.Ο κ.Φίνο συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αύριο θα έχει νέα συνάντηση τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη καθώς και με τους κυρίους Πάγκαλο και Κρανιδιώτη.

Τετραμερή συνάντηση για την αλβανική κρίση θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών,ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, ο προεδρεύων ου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς βαν Μίρλο και ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Φρανς Βρανίτσκι.Το πρωί συναντήθηκαν εκτάκτως στο Αργυρόκαστρο,ο αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο με τον ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι, όπου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για την αποστολή της δύναμης στην περιοχή, ενώ για το ίδιο θέμα είχαν συνομιλίες στη Ρώμη οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των χωρών που πρόκειται να λάβουν μέρος στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη.

Αγνωστα παραμένουν για την ελληνική κυβέρνηση τα θέματα που θα θέσει ο ολλανδός υπουργός εξωτερικών, Χανς Βαν Μίρλο, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, πριν επισκεφθεί την Αγκυρα.Εικάζεται, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οτι θα θελήσει να θέσει το θέμα του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου για την Τουρκία και της άρσης της ελληνικής επιφύλαξης.Ο κ.Ρέππας τόνισε επίσης οτι δεν έχει διατυπωθεί καμμία πρόταση προς την Ελλάδα για συγκρότηση επιτροπής σοφών, οι οποίοι θα ασχοληθούν με τα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.Οσον αφορά τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Ρέππας υποστήριξε οτι με αυτήν την τακτικη αποδεικνύεται οτι οι λόγοι του κ.Καρανταγί δεν ανταποκρίνονται στις πράξεις.

Την πεποίθηση ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει καρπούς τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και στις εξελιξεις στην Αλβανία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική, είπε ότι αυτή αποδίδει καρπούς στην οικονομία, στους θεσμούς και την κοινωνική πρόνοια. Επισήμανε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί να αναζητούν και να προβάλλουν θέσεις, αναλώνονται είτε σε πλειοδοσίες παροχών, είτε επικεντρώνουν την προσοχή τους σε μια μάχη εντυπώσεων αγνοώντας την ουσία της πολιτικής και πως για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, πρέπει να αλλάξει ο ρόλος και του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ανοιγμα εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας,έκανε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, την πρώτη υπό την προεδρία του.Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κόμμα του πρέπει να απευθυνθεί σε όλους τους Ελληνες, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, είπε ότι δεν θα κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Για τα εθνικά θέματα τόνισε ότι δεν προσφέρονται για υψηλούς τόνους, μίλησε όμως για κακούς χειρισμούς, παραλείψεις, λάθη,ατολμία και αδράνεια. Για τον τομέα της οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει εντελώς λανθασμένο δρόμο, διότι όπως υποστήριξε, διαπνέεται από μια διαχειριστική λογιστική αντίληψη.Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος εξελέγη ομόφωνα και χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, ο Σταύρος Δήμας και αναπληρωτές του, οι κύριοι Ζαφειρόπουλος, Βυζοβίτης, Σημαιοφορίδης, Βεσδρεβάνης και Χωματάς.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, αξιωματικοί της οποίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακινείται τις τελευταίες μερες η ηρωϊνη υψηλής καθαρότητας σε τοξικομανείς με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να παθαίνει σοκ και να βρίσκουν τραγικό θάνατο.Σήμερα βρέθηκε νεκρός ο Δημήτρης Ιωανάκος 26 ετών, πίσω απο την δημοτική αγορά στο κέντρο της Αθήνας.Ο Ιωαννάκος είναι ο τρίτος νεκρός σε λιγότερο απο 48 ώρες.

Δολοφονημένη στο διαμερισμά της, στα Ανω Πατήσια, βρέθηκε η Παναγιώτα Γιοβάνη, 19 ετών, που έφερε πολλαπλά τραύματα απο μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματός της. Την άτυχη κοπέλα βρήκε νεκρή η μητέρα της και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, μεταξύ θύματος και δράστη προηγήθηκε πάλη. Οι αρχές ερευνούν στον φιλικό περίγυρο του θύματος.

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, ότι έχει στα χέρια του επιστολή πλοιάρχου της εταιρίας του ΔΥΣΤΟΣ, στην οποία του αναφέρει τα προβλήματα που παρουσίαζε το πλοίο μετά την μετασκευή του.

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του βρίσκεται το νομοσχέδιο για τους ανυπότακτους, που θα κατατεθεί στη Βουλή την περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, οι ανυπότακτοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία τους. Οι υπόχρεοι πλήρους θητείας ηλικίας 33 έως 40 ετών θα υπηρετήσουν έξι μήνες και οι υπόχρεοι πλήρους θητείας, ηλικίας 31 έως 41 ετών θα υπηρετήσουν 12 μήνες.

Επαναλαβάνεται στα Ηνωμένα Εθνη ο νέος γύρος συνομιλιών Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αυτόνομη πολιτική οντότητα θα παραμείνει η Πολιτική Ανοιξη και έτσι θα πορευθεί προς το πρώτο συνέδριο, τονίζει με δήλωσή του, ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

Την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου θα αποφασιστεί το ποσοστό μετοχοποίησης του ΟΤΕ, που θα διατεθεί στους επενδυτές.Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό μετοχοποίησης θα είναι 12 έως 14%, η εισαγωγή του οργανισμού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ το κινητό θα παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ.

Μειώνονται από τα μεσάνυκτα και για μια εβδομάδα, οι λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων, λόγω υποχώρησης των διεθνών τιμών.Οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών μειώνονται κατα 2,10 δρχ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 2,10 δρχ. το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατα 0,90 δρχ το λίτρο και κατόπιν αυτού η λιανική του τιμή θα διαμορφωθεί γύρω στις 96,9 δρχ. το λίτρο.

Μετα απο μαραθώνια συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην ανεγερθεί η ξενοδοχειακή μονάδα της VERGIN στην θέση Καμίνι της Υδρας. Με την απόφαση του ΚΑΣ, εάν η εταιρια υποβάλει νέα προταση με σχέδια που θα περιορίζονται στο εντος ορίου του οικισμού χώρο, τοτε μπορεί το Αρχαιολογικο Συμβούλιο να εξετάσει το θέμα θετικά.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, στον πέμπτο αγώνα της για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου 1998, που έγινε στο Σεράγεβο, νίκησε 1-0 την αντίστοιχη της Βοσνίας. Ετσι η ελληνική ομάδα έκανε αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης, που θα γίνουν του χρόνου στη Γαλλία, αφού πέτυχε την τρίτη νίκη της. Το χρυσό γκολ πέτυχε ο Κώστας Φρατζέσκος με απ ευθείας φάουλ στο 73-ο λεπτό. Το ελληνικό συγκρότημα προηγείται στον Α' όμιλο με 10 βαθμούς σε 5 αγώνες και ακολουθούν Δανία 7 (3 αγ.), Κροατία 5 (3 αγ.), Βοσνία 3 (4αγ.) και Σλοβενία 0 (3 αγ.).

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 269,58 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,27, γαλλικό φράγκο προς 47,87, λίρα Αγγλίας προς 443,45, ελβετικό φράγκο προς 186,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,19, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 220,31, τη λίρα Κύπρου προς 539,77 και την ECU προς 313,63 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αρχικά ο καιρός σ'όλη τη χώρα, με βροχές,τοπικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά, αλλά και διαστήματα με ήλιο. Από το απόγευμα, πάντως, θ'αρχίσει βαθμιαία βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί και στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 1 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 7 με 16 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή, αύριο στην Αθήνα, χωρίς λείψουν τα διαστήματα με ήλιο. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 6 με 15 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες και βροχές μικρής διάρκειας προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη, όπου οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και το θερμόμετρο 3 με 12 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Wednesday, 2 April 1997 - 19:00:18 UTC