Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/04/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [01] Τίτλοι ειδήσεων.
  • [02] Ειδήσεις αναλυτικά.
  • [03] Αθλητικές ειδήσεις.
  • [04] Τιμές συναλλάγματος.
  • [05] Καιρός.


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα επίθεση κατά του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο από ενόπλους που ζητούσαν βίζα. Λίγο αργότερα απεχώρησαν χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Επιβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας προς την Αλβανία, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης. Σε μια εβδομάδα έτοιμο το ελληνικό τάγμα που θα μεταβεί στην Αλβανία, δηλώνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Απορρίπτει την πρόταση Βαν Μίρλο για επιτροπή σοφών, που θα συζητήσει τα ελληνοτουρκικά, η Ελλάδα.

Το κύπελλο Κόρατς κατέκτησε ο Αρης.Κέρδισε την Τόφας Προύσσας με 88-70 υπερκαλύπτοντας τη διαφορά των 11 πόντων.

Και τέταρτος νεκρός από ηρωίνη σε τρεις μέρες. Επαναλαμβάνει η αστυνομία ότι ενδέχεται να κυκλοφορεί ηρωίνη υψηλής καθαρότητας.

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - συνδικάτων για τις αυξήσεις των ΔΕΚΟ, μετά τη σημερινή άκαρπη συνάντησή τους με το Γιάννο Παπαντωνίου.

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κάτω Αχαϊά και στο ρέμα Χαλανδρίου. Παράδειγμα προς μίμηση οι ενέργειες αυτές, δηλώνει ο Κώστας Λαλιώτης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του κλιμακωτού ωραρίου και μετά το καλοκαίρι, αφήνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Γίνεται ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον Κώστα Καραμανλή.

Διάλογο με τους εφοπλιστές συνέστησε στην ΠΝΟ ο Κώστας Σημίτης.

Ο Ρώσος Κονσταντίνο Πασίνο συνελήφθη για τη δολοφονία της Παναγιώτας Γιοβάνης.

Τρία εκατομμύρια απέσπασε άγνωστος από την Ιονική Γαλατσίου.

Εξήλθε του Λαϊκού ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Συννεφιά με βροχές αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ασθενείς μέχρι μέτριοι οι άνεμοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στους 18 το θερμόμετρο στην Αθήνα, στους 15 στη Θεσσαλονίκη.

[02] ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χωρίς τραυματισμούς έληξε η επίθεση που πραγματοποίησαν ένοπλοι στο ελληνικό προξενείο, στο Αργυρόκαστρο, οι οποίοι ζητούσαν να τους δοθεί βίζα.Στην Αθήνα, με επιτυχία έληξε η τετραμερής συνάντηση για την αλβανική κρίση, στην οποία συμμετείχαν ο έλληνας υπουργός εξωτερικών, ο αλβανός πρωθυπουργός,ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, και ο προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Οπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ.Πάγκαλος, επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η αλληλεγγύη της Διεθνούς Κοινότητας προς τον αλβανικό λαό για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα αυτή. Ο κ.Φίνο συναντήθηκε και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, όπου συμφωνήθηκε να αποσταλεί τεχνική βοήθεια στην Αλβανία, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, από το Παρίσι όπου βρίσκεται, δήλωσε οτι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το ελληνικό τάγμα που θα συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη.Την προτεραιότητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αλβανικού λαού αλλά και της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την συνάντηση που είχε με τον αλβανό πρωθυπουργό στα γραφεία του κόμματος.

Συνάντηση με τον ολλανδό ομόλογό του, είχε ο υπουργός εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά την οποία του παρουσίασε την αρνητική θέση της χώρας μας,στην πρόταση για σύσταση επιτροπής σοφών που θα μεσολαβήσει για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.Τόνισε δε στους δημοσιογράφους, οτι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, όσο υπάρχει η απειλή πολέμου και όσο αμφισβητούνται τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, που έχουν καθορισθεί από διεθνείς συνθήκες.Μόνο η πολιτική ισχύος έναντι της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δήλωσε από το Παρίσι ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Αλλος ένας νέος, ο τέταρτος μέσα σε τρείς ημέρες, έχασε τη ζωή του από χρήση ναρκωτικών.Πρόκειται για τον Χρήστο Ιωαννίδη, 21 χρόνων, ο οποίος βρέθηκε νεκρός από θυρωρό πολυκατοικίας, στη Νέα Ιωνία. Το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-συνδικάτων, στο χώρο των ΔΕΚΟ, μετά και τη σημερινή αδιέξοδη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, στελέχη των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ και συνδικαλιστών πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου.Ο υπουργός δήλωσε ότι ο πληθωρισμός κινείται ήδη με ρυθμούς κοντά στο 6% και κατά συνέπεια, οι προτάσεις των ΔΕΚΟ για αυξήσεις γύρω στο 7%, αποτελούν βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι υπάρχει επέμβαση που παραβιάζει το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις σε όλες σχεδόν τις ΔΕΚΟ, είναι σε αδιέξοδο.

Μεγάλη επιχείρηση κατεδάφισης 77 αυθαιρέτων κτισμάτων στην παραλία της Κάτω Αχαϊας, πραγματοποιήθηκε το πρωί.Στην Αθήνα, συνεργεία της Νομαρχίας γκρέμισαν μάντρα οικείας στα Μελίσσια, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκαθάρισης ρεμάτων.Παράδειγμα προς μίμηση χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, τις ενέργειες αυτές.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, το ενδεχόμενο να παραταθεί και πέραν του καλοκαιριού το κλιμακωτό ωράριο, που εφαρμόζεται από το 1994 στην πρωτεύουσα, κατά τους θερινούς μήνες. Πάντως, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το κλιμακωτό ωράριο δεν θα εφαρμοσθεί νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Για ένα καινούργιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή.Είναι ώρα,πρόσθεσε, για συσπείρωση και πολύ δουλειά, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των οπαδών του κόμματος, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας.Νωρίτερα, ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό,Τζαννή Τζανετάκη, καθώς και με τον βουλευτή Αγγελο Μπρατάκο.

Σε διάλογο με τους εφοπλιστές, κάλεσε ο πρωθυπουργός το προεδρείο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,κατά την διάρκεια συνάντησης τους, με αντικείμενο τα ανασφάλιστα πλοία και τη σύνθεση των πληρωμάτων. Πρόσθεσε επίσης, οτι θα ρυθμίσει κάποια φορολογικά τους ζητήματα.

Ο 26χρονος Ρώσος Κωνσταντίνο Πασίνο, είναι ο δολοφόνος της Παναγιώτας Γιοβάνη, ο οποίος σε κατάσταση μέθης, παραδόθηκε τα ξημερώματα στην αστυνομία και ομολόγησε οτι προέβη στην πράξη αυτή από ερωτικό πάθος, επειδή το θύμα δεν δεχόνταν να συνάψει δεσμό μαζί του.

Ενοπλη ληστεία με λεία τρία εκατ. δρχ. έγινε το πρωί στο υποκατάσταστημα της Ιονικής Τράπεζας, στην οδό Βεϊκου, στο Γαλάτσι. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 8 το πρωί άγνωστος εισέβαλε στην τράπεζα και υπό την απειλή όπλου πήρε τα τρία εκατομμύρια που υπήρχαν στο ταμείο. Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει, με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού παρά την προσπάθεια του φύλακα της τράπεζας να τον ακινητοποιήσει.

Ευδιάθετος και σε καλή φυσική κατάσταση βγήκε απο το Λαϊκό Νοσοκομείο, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ,Χαρίλαος Φλωράκης. Ο κ. Φλωράκης είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο, πριν απο μερικές ημέρες και υπεβλήθη σε εγχείρηση αντιμετώπισης ανευρίσματος στην κοιλιακή αορτή. Ο κ.Φλωράκης φεύγοντας απο το νοσοκομείο, δεν θέλησε τόσο να μιλήσει για την προσωπική του περιπέτεια, όσο για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη νοσηλεία τους οι ασθενείς που βρίσκονταν στα διπλανά δωμάτια απ'αυτόν και για την κατάσταση που επικρατεί κατά τις εφημερίες.

[03] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρης πέτυχε το μεγαλύτερο θρίαμβο στην ιστορία τού ελληνικού μπάσκετ, αφού κατέκτησε το κύπελλο Κόρατς κερδίζοντας μέσα στην Τουρκία την Τόφας Προύσσας με 88-70 υπερκαλύπτοντας τη διαφορά των 11 πόντων (77-66) της ήττας πού είχε υποστεί στη Θεσσαλονίκη. Ετσι η ελληνική ομάδα μετά το Ευρωπαϊκό κύπελλο, πού είχε κατακτήσει το 1993 στο Τορίνο, νικώντας 50-48 την Εφες Πίλσεν Κωνσταντινούπολης, έγινε η δεύτερη ομάδα της χώρας μας, μετά τον ΠΑΟΚ, πού κατακτά καί το Ευρωπαϊκό κύπελλο καί το κύπελλο Κόρατς. Στο σημερινό ματς ο Αρης ήταν καλύτερος καί κέρδισε δίκαια, ενώ 30 δευτερόλεπτα πριν το τέλος καί ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης προηγείτο με 85- 67, οι Τούρκοι οπαδοί άρχισαν να πετούν χιλιάδες αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά το ματς. Οι διαιτητές διέταξαν να εκκενωθεί το γήπεδο, πράγμα πού έγινε καί το ματς τελείωσε κανονικά. Ετσι οι παίκτες τού Αρη σήκωσαν το τρόπαιο μπροστά σε άδειες κερκίδες, χαρίζοντας στην Ελλάδα έναν ανεπανάληπτο αθλητικό θρίαμβο.

[04] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 269,91 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,93, γαλλικό φράγκο προς 47,76, λίρα Αγγλίας προς 441,36, ελβετικό φράγκο προς 187,11, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,19, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,10, τη λίρα Κύπρου προς 538,96 και την ECU προς 313,12 δραχμές.

[05] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές προβλέπονται αρχικά αύριο στα ανατολικά και νότια, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν και αργότερα θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και το βράδυ τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 2 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 19 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 18 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, οι λίγες αρχικά νεφώσεις, το απόγευμα θα πυκνώσουν και τη νύχτα είναι πιθανό να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και αργότερα θα γίνουν βόρειοι μέτριοι, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 4 με 15 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v1.02 run on Thursday, 3 April 1997 - 19:00:25 UTC