Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.forthnet.gr/ape>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/04/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για το μέλλον της οικονομίας, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Economist, στην Αθήνα.
- Στους 900 άνδρες θα ανέλθει η ελληνική δύναμη που θα μεταβεί στην Αλβανία. Η ιταλική βουλή έδωσε τελικά το πράσινο φως για την αποστολή της στρατιωτικής δύναμης.
- Ενταση και μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομίας και οικοδόμων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας. Μέσα στο 1997 θ'αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος, δήλωσε ο κ.Σημίτης.
- Η δημιουργία νέων θεραπευτικών κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης σε όλους τους νομούς, περιλαμβάνονται στα μέτρα της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά.
- Η μεγάλη αποχή και οι καταγγελίες για διπλοψηφίες, τα κύρια χαρακτηριστικά των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν σε υποτονικό κλίμα.
- Εκλέχθηκαν οι 20 πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών που θα συμμετάσχουν στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
- Μέτρα για την προστασία του καταναλωτή ανακοίνωσε η Βάσω Παπανδρέου ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.
- Γνωμοδότηση καθηγητών για τα μάρμαρα του Παρθενωνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για το μέλλον της οικονομίας, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Economist, στην Αθήνα.

Αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προειδοποιώντας όμως με έμφαση ότι η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε απόσταση απο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ.Σημίτης, τόνισε ότι το 1997 είναι κρίσιμη χρονιά και επεσήμανε ότι πρέπει να οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις συμμετοχής της Ελλάδας στην τελική φάση της ΟΝΕ.Επίσης, υπογράμμισε πώς στόχος είναι η σταθεροποίηση των τιμών, η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η με ισχυρούς ρυμούς ανάπτυξη. Το 1996, ήταν η πρώτη χρονιά που ο ρυθμός μεγένθυσης της οικονομίας ήταν 2,6 %, με συνέπεια να δημιουργηθούν 52 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι επιδόσεις αυτές, πρόσθεσε ο κ.Σημίτης επιτεύχθηκαν χωρίς να αυξηθούν τα βάρη για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε πολλούς δεν αρέσουν τα μέτρα που λαμβανόνται, αλλά το κριτήριο της κυβέρνησης είναι αυτό που θα ήθελε να δεί ο πολίτης να έχει επιτύχει η Ελλάδα. Τέλος, αναφερθηκε στα εξωτεριά θέματα, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό δίκτυο ασφάλειας και αποτρεπτικής ικανότητας απέναντι στις συστηματικές προκλήσεις στα ανατολικά σύνορα μας και στην Κύπρο. Μιλώντας στο συνέδριο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 1998 θα πέσει κάτω από το 3%. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στη νομισματική ενοποίηση μέχρι το 2001. Στο συνέδριο μίλησε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας εναλλακτικής πολιτικής ενοποίησης που θα ρίχνει το βάρος στην πραγματική σύγκλιση και στην προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στους 900 άνδρες θα ανέλθει η ελληνική δύναμη που θα μεταβεί στην Αλβανία. Η ιταλική βουλή έδωσε τελικά το πράσινο φως για την αποστολή της στρατιωτικής δύναμης.

Στους 900 άνδρες θα ανέλθει τελικά η ελληνική δύναμη που θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Αλβανία και θα εγκατασταθεί στα Τίρανα και την Αυλώνα.Το θέμα της ανάπτυξης της πολυεθνικής δύναμης, αλλά και της βοήθειας της Ελλάδας στην ανασυγκρότηση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, συζήτησε ο κ.Τσοχατζόπουλος με τον Αλβανό ομόλογό του κ.Βουκάι,ο οποίος χαρακτήρισε την ελληνική μειονότητα ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.Στην Ιταλία, η βουλή μετά από θυελλώδη συζήτηση, ενέκρινε τελικά την αποστολή δύναμης στην Αλβανία.

Ενταση και μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομίας και οικοδόμων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας. Μέσα στο 1997 θ'αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος, δήλωσε ο κ.Σημίτης.

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει και δεν θα προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό,πριν ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος, που θ'αρχίσει μέσα στο 1997,έδωσε ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.Η επίσκεψη συνοδεύτηκε με ένταση και μικροεπεισόδια, μεταξύ αστυνομίας και οικοδόμων, η οποία αναγκάσθηκε να κάνει περιορισμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση των οικοδόμων.

Η δημιουργία νέων θεραπευτικών κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης σε όλους τους νομούς, περιλαμβάνονται στα μέτρα της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά.

Ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, δίνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.Στα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνεται η δημιουργία, μέσα στο 1997, πέντε νέων θεραπευτικών προγραμμάτων,σε Αττική και Θεσσαλονίκη με χορήγηση μεθαδόνης και δύο θεραπευτικές κοινότητες,σε Αχαϊα και Κρήτη. Την προσεχή τριετία θα ιδρυθούν κέντρα πρόληψης σε κάθε νομό της χώρας. Στη βουλή ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών,.

Η μεγάλη αποχή και οι καταγγελίες για διπλοψηφίες, τα κύρια χαρακτηριστικά των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν σε υποτονικό κλίμα.

Η μειωμένη προσέλευση,η μεγάλη αποχή που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 50%, οι καταγγελίες για διπλοψηφίες και το ενδεχόμενο να μην συμφωνήσουν οι παρατάξεις στην έκδοση κοινών αποτελεσμάτων, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών φοιτητικών εκλογών, που διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα υποτονικό κλίμα.Η ΠΑΣΠ κατήγγειλε ότι στη Νομική Σχολή υπήρξε φοιτήτρια που προσήλθε με πλαστή φοιτητική ταυτότητα να ψηφίσει,ενώ παρόμοια φαινόμενα εντοπίσθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Εκλέχθηκαν οι 20 πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών που θα συμμετάσχουν στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τη χαμένη δεκαετία του '80 επέρριψε ο Κώστας Καραμανλής,μιλώντας στους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών, είκοσι από τους οποίους εξελέγησαν να συμμετάσχουν στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Παράλληλα μίλησε για συλλογική δουλειά στο κόμμα, χωρίς διακρίσεις, παραγκωνισμούς και αποκλεισμούς.Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τη Ντόρα Μπακογιάννη και συζήτησε θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού.

Μέτρα για την προστασία του καταναλωτή ανακοίνωσε η Βάσω Παπανδρέου ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Σειρά μέτρων για την προστασία του καταναλωτή και την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών,ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης.Ετσι καθιερώνεται η αναγραφή ενδεικτικής τιμής σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης και ανώτατες τιμές σε τουριστικές περιοχές, στα κυλικεία πλοίων, τρένων, αεροδρομίων και αρχαιολογικών χώρων. Καθιερώνεται ακόμη τριπλότυπο έντυπο παραπόνων σε όλα τα καταστήματα και στα ταξί, στα οποία θα ληφθούν ειδικά μέτρα.

Γνωμοδότηση καθηγητών για τα μάρμαρα του Παρθενωνα.

Ετοιμη είναι η γνωμοδότηση των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρίων Σκουρή και Κρατερού, για το νομικό καθεστώς των μαρμάρων του Παρθενώνα και τις διαδικασίες επιστροφής τους στη χώρα μας. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν θέλησε να μιλήσει για τους ορους του νέου νομικού καθεστώτος, τονίζοντας οτι πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράταση στην αγωνία για ΠΑΟΚ και Ηρακλή, μετά την αποψινή νίκη του γηραιού με 79-75 επί του δικέφαλου, στον δεύτερο αγώνα για τα πλέϊ-οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας που έγινε στο Ιβανόφειο της Θεσσαλονίκη. Οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν την πρόκριση, στον τρίτο αγώνα που θα γίνει το Σάββατο στο Αλεξάνδρειο.

Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Καλαμαριάς, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, κερδίζοντας στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στην Κατερίνη, επεβλήθη με 57-55 του Ολυμπιακού Βόλου. Η νίκη ήρθε κυριολεκτικά στα τελευταία δευτερόλεπτα με εύστοχο σουτ δύο πόντων της Νικολαίδου και ενώ ο Ολυμπιακός Βόλου, που είχε και το προβάδισμα στο ημίχρονο με 34-26, προηγείτο μέχρι το 35`, χρονικό σημείο όπου η Καλαμαριά πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ.

Σε αγώνες της 27ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Νοτίου Ομίλου της Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ηλυσιακός- Εθνικός Αστέρας 0-0 Ενωση Ρόδου/Διαγόρα-Ηρόδοτος 0-2 Αιγάλεω-Βαρβασιακός 1-0 Εργοτέλης-Ιάλυσος 1- 1 Αγιος Νικόλαος-Κέρκυρα 3-0 Μαρκό-Κόρινθος 1-0 Ατρόμητος-Παναιγιάλειος 1- 0 Πάτρα-Ναυπακτιακός Αστέρας 0-2 Ο αγώνας Καλλιθέα-Αιολικός θα γίνει το Σάββατο. Ετσι τώρα προηγούνται με 51 βαθμούς Καλλιθέα και Εθνικός Αστέρας, ενώ η Καλλιθέα έχει ένα αγώνα λιγότερο και ακολουθούν Αιολικός επίσης μ' ένα αγώνα λιγότερο και Ιάλυσος με 47, Ναυπακτιακός Αστέρας 44, Εργοτέλης 43, Αγ. Νικόλαος 41, Αιγάλεω 38.

Ενδεκα θέσεις κέρδισε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην παγκόσμια κατάταξη που ανακοινώνει κάθε δίμηνο η ΦΙΦΑ. Το εθνικό μας συγκρότημα, μετά τις επιτυχίες του στα προκριματικά του Μουντιάλ '98 και συγκεκριμένα την ισοπαλία με την Κροατία στο Ζάγκρεμπ και τη νίκη επί της Βοσνίας στο Σεράγεβο, ανέβηκε από την 40-η θέση που κατείχε στην κατάταξη του Φεβρουαρίου, στην 29-η θέση με 49.95 βαθμούς, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται πάντα η παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα της Βραζιλίας με 65.51 βαθμούς και ακολουθούν η Γερμανία με 63.60 και η Γαλλία με 61.94 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,24 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,82, γαλλικό φράγκο προς 47,50, λίρα Αγγλίας προς 445,50, ελβετικό φράγκο προς 186,23, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,18, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,04, τη λίρα Κύπρου προς 537,95 και την ECU προς 312,10 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1429,28 μονάδες μειωμένος κατά 0,51%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 18,5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,17%, Ασφάλειες άνοδος 1,56%, Λήζινγκ άνοδος 0,46%, Επενδύσεις πτώση 0,15%, Κατασκευές πτώση 1,63%, Βιομηχανίες πτώση 0,94%, Διάφορες πτώση 1,02%, Συμμετοχών άνοδος 1,13%. Με πτώση 0,39% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και στα βόρεια θα είναι από -5 μέχρι 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα -2 με 15, στο Ιόνιο 2 με 16 και στο Αιγαίο 5 με 13 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 3 με 14 και 1 με 13 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 April 1997 - 20:00:12 UTC