Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος στην κυβερνητική επιτροπή και την προσεχή εβδομάδα στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Δεν διατυπώθηκαν διαφωνίες, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
- Τεράστιες καταστροφές στην Καρδίτσα από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Εκτιμάται ότι καταστράφηκε το 70% της παραγωγής.
- Κατέπλευσαν στο Δυρράχειο τα δύο αρματαγωγά με τον τελευταίο λόχο του ελληνικού τάγματος.
- Μνημόσυνο για τους πεσόντες Ελληνες στο Μαουτχάουζεν.
- Συνέχεια στο σίριαλ της βίλας του Ψυχικού με δύο αγωγές του κ.Βλαχούτσικου κατά της Δήμητρας Λιάνη και της Ελλης Παπαζαχαρίου, που αποκάλυψε τη διαθήκη για τη βίλα.
- Κυκλοφοριακό χάος στη γέφυρα Ροσινιόλ στον Κηφισσό λόγω των έργων που γίνονται εκεί και θα διαρκέσουν 18 μήνες.
- Δυσφορία του πρωθυπουργού για τις διαρροές περί ανασχηματισμού και βαθμολογίας σε μέλη της κυβέρνησης.
- Επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στο Αίγιο στο πλαίσιο περιοδείας του ανά την Ελλάδα. Αύριο μεταβαίνει στη Χαλκίδα.
- Σεισμός στον Πατραϊκό Κόλπο.
- Προσπάθησαν να ληστέψουν και τέταρτο βενζινάδικο, αλλά έπεσαν στην παγίδα που τους είχε στήσει η αστυνομία.
- Κι άλλος νέος στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της ηρωίνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος στην κυβερνητική επιτροπή και την προσεχή εβδομάδα στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Δεν διατυπώθηκαν διαφωνίες, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή και όπως δήλωσε ο υπουργός τύπου δεν διατυπώθηκαν διαφωνίες,ενστάσεις ή διαφοροποιήσεις.Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μίνιμουμ συναίνεσης.Αναφερόμενος στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τόνισε ότι τα μέλη της θα συναντηθούν εφόσον διαπιστωθεί κοινό έδαφος σε ορισμένα θέματα.Ο κ.Ρέππας διευκρίνησε ότι αν η Τουρκία θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών ή επέκτασης των χωρικών υδάτων,η Ελλάδα θα διαφωνήσει.

Τεράστιες καταστροφές στην Καρδίτσα από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Εκτιμάται ότι καταστράφηκε το 70% της παραγωγής.

Τεράστιες καταστροφές στην γεωργική παραγωγή, προκάλεσαν οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή της Καρδίτσας, καθώς πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι,σιτηρά και άλλα είδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η καταστραφή στη γεωργική παραγωγή φτάνει το 70%, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν από την κυβέρνηση να καταγραφούν αμέσως οι ζημιές, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες.

Κατέπλευσαν στο Δυρράχειο τα δύο αρματαγωγά με τον τελευταίο λόχο του ελληνικού τάγματος.

Κατέπλευσαν στο λιμάνι του Δυρραχίου τα δύο αρματαγωγά Κώς και Χίος, τα οποία μετέφεραν τον τελευταίο λόχο του ελληνικού τάγματος, που συμμετέχει στην πολυεθνική στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη στην Αλβανία. Οι 110 άνδρες και τα 70 οχήματα θα ενταχθούν στην ελληνική δύναμη, που βρίσκεται στα Τίρανα.

Μνημόσυνο για τους πεσόντες Ελληνες στο Μαουτχάουζεν.

Η μνήμη των 3.700 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, θα τιμηθεί την Κυριακή σε τελετή στο εκεί ελληνικό μνημείο από εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, της εκκλησίας και μαζικών φορέων, καθώς και πλήθους Ελλήνων της ομογένειας από ολόκληρη την Αυστρία. Στη μνήμη των Ελλήνων θυμάτων του ναζισμού θα τελεστεί τρισάγιο, θα γίνει κατάθεση στεφάνων, ενώ εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών και των ομογενειακών οργανώσεων θα απευθύνουν χαιρετισμούς.

Συνέχεια στο σίριαλ της βίλας του Ψυχικού με δύο αγωγές του κ.Βλαχούτσικου κατά της Δήμητρας Λιάνη και της Ελλης Παπαζαχαρίου, που αποκάλυψε τη διαθήκη για τη βίλα.

Συνέχεια στο σήριαλ της βίλας του Ψυχικού, έδωσε ο ιδιοκτήτης της με δύο αγωγές που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο.Η πρώτη στρέφεται κατά της Δήμητρας Λιάνη από την οποία ζητά αποζημίωση 330 εκατ.δρχ., σε περίπτωση που τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίσουν την αγωγή που έχουν καταθέσει.Η δεύτερη στρέφεται κατά της δικηγόρου Ελλης Παπαζαχαρίου, από την οποία επίσης αξιώνει το ποσό των 330 εκατ.δρχ για ηθική βλάβη, επειδή ενώ γνώριζε, παρέλειψε να δημοσιεύσει εγκαίρως την πρώτη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο του 1964.

Κυκλοφοριακό χάος στη γέφυρα Ροσινιόλ στον Κηφισσό λόγω των έργων που γίνονται εκεί και θα διαρκέσουν 18 μήνες.

Εντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται στον κόμβο του Ροσινιόλ στον Κηφισό,ο οποίος θα παραμείνει κλειστός για 18 μήνες προκειμένου να κατεδαφιστούν οι δύο υπάρχουσες γέφυρες και να κατασκευαστούν νέες, πιο φαρδιές.Η κυκλοφορία γίνεται μέσω παρακμπτηρίων οδών και παρά τα μέτρα και τις προσπάθειες της τροχαίας, δεν έλειψε η ταλαιπωρία και ο εκνευρισμός των οδηγών.

Δυσφορία του πρωθυπουργού για τις διαρροές περί ανασχηματισμού και βαθμολογίας σε μέλη της κυβέρνησης.

Εντονα δυσαρεστημένος φέρεται ο πρωθυπουργός από τις διαρροές που γίνονται στον Τύπο περί ανασχηματισμού και περί βαθμολογίας σε μέλη της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την ενόχληση του πρωθυπουργού, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ψευδείς ειδήσεις ή οι δραστηριότητες που του αποδίδονται, δεν έχουν σχέση με την αλήθεια.

Επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στο Αίγιο στο πλαίσιο περιοδείας του ανά την Ελλάδα. Αύριο μεταβαίνει στη Χαλκίδα.

Την περιοχή του Αιγίου επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής,στο πλαίσιο περιοδείας του ανά την Ελλάδα.Ο κ.Καραμανλής παρέστη στη λειτουργία της πολιούχου Παναγίας Τρυπητής και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα κομματικά γραφεία και είχε συνεργασία με το δήμαρχο της πόλης.Αύριο, ο κ.Καραμανλής θα μεταβεί στη Χαλκίδα.

Σεισμός στον Πατραϊκό Κόλπο.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.30 το πρωί με επίκεντρο τον Πατραϊκό Κόλπο. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή ενώ απο την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Προσπάθησαν να ληστέψουν και τέταρτο βενζινάδικο, αλλά έπεσαν στην παγίδα που τους είχε στήσει η αστυνομία.

Στην παγίδα που είχε στήσει η αστυνομία, έπεσαν τελικά τα μέλη συμμορίας που είχαν ρημάξει τα βενζινάδικα. Δράστες είναι ο Χρήστος Λούντχης 27 ετών, ο Αμερικανός Πήτερ Σέντομ 26 ετών,που συνελήφθησαν και άλλο ένα άτομο που αναζητείται. Η σπείρα με την απειλή όπλου λήστεψε τρία βενζινάδικα, αποσπώντας περίπου 500.000 δρχ,αλλά στην τέταρτη απόπειρα έπεσε στα χέρια των αστυνομικών που είχαν στήσει παγίδα.

Κι άλλος νέος στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της ηρωίνης.

Αλλος ένας νέος γράφτηκε στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της ηρωϊνης.Πρόκεται για τον Δημήτρη Λεβεντέρη,23 ετών, που βρέθηκε νεκρός στο διαμερισμά του στην περιοχή του Αιγάλεω και όπως διαπιστώθηκε, ο θανατός του οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργα τέχνης χαρακτήρισε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ κατά τη σημερινή επίσκεψή της η Φλορ Ισάβα. Η εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στη ΔΟΕ που ξεναγήθηκε στο Ολυμπιακό συγκρότημα από τα στελέχη του Αθήνα 2004 Σπύρο Καπράλο, Διονύση Γάγγα και Χρήστο Κούρτη, εντυπωσιάσθηκε από την αρτιότητα των εγκαταστάσεων. Μετά το ΟΑΚΑ, η κα Ισάβα επισκέφθηκε την Ακρόπολη και το απόγευμα φύτεψε ελιά στο ``Αλσος των Ελαιών`` του Ολυμπιακού Πάρκου της Αθήνας. Ως γνωστόν, κάθε μέλος της ΔΟΕ που επισκέπτεται την Αθήνα φυτεύει μια ελιά, η οποία φέρει το όνομά του. Από τα κλαδιά αυτών των ελαιοδέντρων, θα πλεχθούν τα στεφάνια, με τα οποία θα βραβεύονται οι Ολυμπιονίκες του 2004, εφόσον η Αθήνα αναλάβει τη διοργάνωση των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ, Ολυμπιακός, θα συμμετάσχει και επίσημα πλέον στο τουρνουά Μακντόναλντς. Το γραφείο του ΝΒΑ στην Ευρώπη, ανακοίνωσε στις 30 Απριλίου, την οριστικοποίηση της συμμετοχής των ερυθρολεύκων στην φετινή διοργάνωση, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, στο Παλέ Ντε Μπερσί από 16 έως 18 Οκτωβρίου. Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Μακντόναλντς, όπου θα πάρουν ακόμη μέρος πέντε ομάδες. Οι πρωταθλητές ΝΒΑ, οι πρωταθλήτριες Γαλλίας και Ισπανίας, η Πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής και μία ακόμη ομάδα, που θ' ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Σοβαρότητα και δύναμη, ζήτησε σήμερα από τους παίκτες του ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με τον Πανηλειακό. Ο Μπάγεβιτς επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι και τα τέσσερα παιχνίδια που απομένουν είναι πολύ δύσκολα και πρόσθεσε ότι για να κατακτήσει τον τίτλο ο Ολυμπιακός χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού η ΑΕΚ καραδοκεί.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βέλιμιρ Ζάετς χαρακτήρισε ντέρμπι τον εκτός έδρας αγώνας της ομάδας του με την Καβάλα, που θα γίνει την Κυριακή, όπως και όσα παιχνίδια απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Ο Κροάτης προπονητής υποστήριξε ότι μόνο με νίκη η ομάδα του θα έχει ελπίδες για έξοδο στην Ευρώπη μέσω του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Τον Κώστα Φρατζέσκο θα προτείνει ως υποψήφιο για το διεθνές βραβείο Φερ Πλέι του 1997 ο ΠΣΑΤ, αλλά και για το αντίστοιχο ελληνικό το οποίο καθιερώθηκε από το 1995. Ο λόγος είναι για την άψογη συμπεριφορά που επέδειξε ο Φρατζέσκος στον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, όταν συνεχάρη τον αντίπαλο τερματοφύλακα που πραγματοποίησε σωτήρια επέμβαση σε δικό του σουτ από χτύπημα φάουλ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,84 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,65, γαλλικό φράγκο προς 47,94, λίρα Αγγλίας προς 449,95, ελβετικό φράγκο προς 189,66, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,33, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,84, τη λίρα Κύπρου προς 543,02 και την ECU προς 315,05 δραχμές.

Σημαντικές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να σημειώσει νέο ρεκόρ επταετίας. Εκλεισε στις 1.484,97 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,19%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 17,8 δισ. δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,36%, Ασφάλειες άνοδος 1,30%, Λήζινγκ άνοδος 2,67%, Επενδύσεις άνοδος 1,69%, Κατασκευές πτώση 0,56%, Βιομηχανίες άνοδος 1,10%, Διάφροες άνοδος 2,61%, Συμμετοχών πτώση 0,09%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,20%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ανοιξιάτικος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, εκτός από την νοτιοανατολική Ελλάδα, όπου προβλέπονται τοπικές βροχές, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στ'ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί, αλλά με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 23 και στο Αιγαίο 13 με 20 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 22 και 9 με 21 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.00 run on Friday, 2 May 1997 - 18:00:16 UTC