Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Θετικά αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την εξέταση των ελληνοτουρκικών απο εμπειρογνώμονες των δυο χωρών.
- Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Ε.Ε, Ζακ Σαντέρ.
- Σύσκεψη για το μισθολόγιο των αστυνομικών.
- Εμμένουν τα Σκόπια στη διατήρηση του ονόματός τους.
- Μέχρι τέλη του μηνός θα έχουν πωληθεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μέτρα ελήφθησαν για τη ΣΟΦΤΕΞ.
- Συνάντηση του Νικου Κωνσταντόπουλου με την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Θεσσαλίας.
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Ιστιαία Ευβοίας.
- Στάσεις εργαζομένων στον ηλεκτρικό, στα πράσινα λεωφορεία και στα τρόλει.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Την Κυριακή θα διεξαχθεί τελικά ο πρώτος τελικός τού πρωταθλήματος μπάσκετ, μεταξύ τού Ολυμπιακού καί της ΑΕΚ.
- Απέρριψε την πρόταση του Μάκη Ψωμιάδη ο Μιχάλης Τροχανάς, για αγορά του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θετικά αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την εξέταση των ελληνοτουρκικών απο εμπειρογνώμονες των δυο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, επανέλαβε χθες το βράδυ τη θετική στάση που υιοθετούν οι ΗΠΑ έναντι της εξέτασης των ελληνοτουρκικών διαφορών από εμπειρογνώμονες των δυο χωρών.Ο κ. Μπέρνς τόνισε ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις,που αποσκοπούν στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο χωρών. Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων, που είχε στην Αθήνα ο Αμερικανός αξιωματούχος, Κέρι Κάβανο, με τους κυρίους Παπανδρέου, Κρανιδιώτη και Καραμανλή.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Ε.Ε, Ζακ Σαντέρ.

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί απο χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας της Ευρώπης, όπως έχει οριστεί η 9η Μαϊου.Ο κ. Σαντέρ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στις 10 στη παλαιά Βουλή, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση και το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Σύσκεψη για το μισθολόγιο των αστυνομικών.

Σύσκεψη των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα για τα θέματα, που αφορούν το μισθολόγιο των αστυνομικών. Οι αποφάσεις, που θα ληφθούν θα ανακοινωθούν στο προεδρείο της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών απο τον ίδιο τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης στη συνάντηση, που θα έχουν το απόγευμα. Οι αστυνομικοί εχουν προαναγγείλει 48ωρη αποχή απο τα καθήκοντά τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Εμμένουν τα Σκόπια στη διατήρηση του ονόματός τους.

``Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο όνομα από το συνταγματικό μας όνομα`` δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε συνομιλία του με ομάδα ελλήνων δημοσιογράφων, που βρίσκονται στα Σκόπια, προσκεκλημένοι του υπουργείου Τύπου της ΠΓΔΜ.Χαρακτήρισε όμως θετικές τις εξελιξεις στις διμερείς σχέσεις από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης μέχρι σήμερα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών.

Μέχρι τέλη του μηνός θα έχουν πωληθεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μέτρα ελήφθησαν για τη ΣΟΦΤΕΞ.

Σειρά μέτρων προωθεί η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση αλλά και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας και της Αθηναϊκής Χαρτοποιϊας (ΣΟΦΤΕΞ). Ηδη, κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης, η τροπολογία για το πάγωμα των χρεών της Αθηναϊκής Χαρτοποίϊας και καταβλήθηκαν οι καθυστερούμενοι μισθοι των εργαζομένων.

Συνάντηση του Νικου Κωνσταντόπουλου με την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνταντόπουλος, θα συναντήθεί στη 1.30 μετά το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών της Θεσσαλίας. Ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, στη διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου παρουσίασε πακέτο ρυθμίσεων για την ενίσχυση των νέων αγροτών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του μητρώου των αγροτών, ενώ θα αυξηθεί από 75 σε 100.000 δραχμές το μήνα η αποζημίωση για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Ιστιαία Ευβοίας.

Σε εξέλιξη αλλά και σε μερικά σημεία σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη θέση Παλιά Σκουπίδια της κοινότητας Νέος Πύργος στην Ιστιαία Ευβοίας, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, όπως έγινε γνωστό απο τη Δασική Υπηρεσία. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Καλλιθέα της Σάμου, στη κατάσβεση της οποίας παίρνουν μέρος μόνο επίγειες δυνάμεις, καθώς τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφτασαν δεν μπορούν να πετάξουν, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Στάσεις εργαζομένων στον ηλεκτρικό, στα πράσινα λεωφορεία και στα τρόλει.

Ταλαιπωρία θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό της περιοχής της πρωτεύουσας καθώς στάσεις εργασίας με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στα πράσινα λεωφορεία μέχρι τις 9 το πρωί και απο τις 8 το βραδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα τρόλει απο τις 10 το πρωί εως τις 4 το απόγευμα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Κυριακή θα διεξαχθεί τελικά ο πρώτος τελικός τού πρωταθλήματος μπάσκετ, μεταξύ τού Ολυμπιακού καί της ΑΕΚ.

Ο πρώτος τελικός τού πρωταθλήματος μπάσκετ, μεταξύ τού Ολυμπιακού καί της ΑΕΚ, θα διεξαχθεί κανονικά την Κυριακή το βράδυ στο στάδιο ειρήνης καί φιλίας,αφού η παρέμβαση τού Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιάννη Σγουρού, έφερε αποτέλεσμα καί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έδωσε τελικά το "ΟΚ". Στο μεταξύ το ποδοσφαιρικό ντέρμπι της 32ης ημέρας μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί στο στάδιο Καραϊσκάκη την ίδια ημέρα και θ' αρχίσει στις 18.15 μετά από απόφαση της ΕΠΑΕ.

Απέρριψε την πρόταση του Μάκη Ψωμιάδη ο Μιχάλης Τροχανάς, για αγορά του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Στο "κενό" έπεσε η πρόταση του Μάκη Ψωμιάδη προς τον Μιχάλη Τροχανά για αγορά του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Γλυφάδα και ο κ. Ψωμιάδης πρόσφερε στον μεγαλομέτοχο της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ 1 δις δραχμές μετρητά και το υπόλοιπο 1 δις σεένα χρόνο.Ο κ.Τροχανάς επιφυλάχτηκε να απαντήσει, αλλά ουσιαστικά την απέρριψε αφού όπως άφησε να εννοηθεί , πιστεύει ότι κάποιος άλλος κρύβεται πίσω από τον κ. Ψωμιάδη. Στο μεταξύ η πλευρά Γιάννη Φιλίπου δεν προέβη ακόμη σε κάποια κίνηση για την αγορά των μετοχών του κ Τροχανά και τηρεί στάση αναμονής.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,38 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,45, γαλλικό φράγκο προς 47,88, λίρα Αγγλίας προς 448,93, ελβετικό φράγκο προς 190,56, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,33, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 223,48, τη λίρα Κύπρου προς 540,60 και την ECU προς 314,24 δραχμές.

Με μικρή άνοδο 0,45% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1544,47 μονάδες. Αρχικά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1562,30 μονάδες οταν σημείωνε άνοδο 1,61% για να υποχωρήσει ομως στη συνέχεια απ' αυτά τα επίπεδα. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 25,4 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζας άνοδος 1,04%, Λήζινγκ πτώση 0,40%, Ασφάλειες πτώση 1,04%, Επενδύσεις πτώση 0,34%, Βιομηχανίες πτώση 0,11%, Κατασκευών πτώση 0,05%, Συμμετοχών άνοδος 1,59%, Διάφορες πτώση 0,56%. Με μεγάλη άνοδο 2,65% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί ισχυροί και στα ανατολικά νότιοιθυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια φθάνει τους 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 25 και στο Αιγαίο τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τη βόρεια Ελλάδα, όπου προβλέπονται τοπικές βροχές νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά νότιοι μέχρι θυελλώδεις,αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί απο 13 εως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 14 εως 25 και στο Αιγαίο απο 16 εως 26 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 16 εως 25 και απο 15 εως 23 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 9 May 1997 - 7:00:17 UTC