Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ανατρέπει η ιατροδικαστική έρευνα τη θεωρία της αστυνομίας περί ατυχήματος, για το θάνατο του αστυνομικού Νίκου Μαρκάτου.
- Σε διαθεσιμότητα ο σχολικός σύμβουλος Λάρισας που ζητούσε να απαγορευτεί η διδασκαλία των έργων του Καζαντζάκη.
- Θα εφαρμοσθούν κανονικά οι μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο, διαβεβαιώνει ο Γεράσιμος Αρσένης και κάνει λόγο για συμφέροντα 600 δις που θίγονται από τις αλλαγές.
- Ριζικά μέτρα για ασφαλιστικό, αγορά εργασίας, μισθούς και προσλήψεις, προτείνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
- Σε ομαδική ασφάλιση όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στην Αλβανία προχώρησε το υπουργείο Αμύνης.
- Νέα άνοδος κατά 1,30 δρχ στην τιμή της βενζίνης. Αμετάβλητη η τιμή του ντίζελ.
- Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας γιορτάσθηκε στη Ζάκυνθο η 133η επέτειος της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.
- Συνάντηση είχε σήμερα στο Νιου Τζέρσεϊ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων με τον Ρωμαιοκαθολικό αρχιεπίσκοπο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανατρέπει η ιατροδικαστική έρευνα τη θεωρία της αστυνομίας περί ατυχήματος, για το θάνατο του αστυνομικού Νίκου Μαρκάτου.

Ο υπαστυνόμος Ν.Μαρκάκης δεν αυτοτραυματίσθηκε, αλλά πυροβολήθηκε από άλλο άτομο, μέσα στο ελληνικό προξενείου Αργυροκάστρου. Στην εκτίμηση αυτή,που ανατρέπει τη θεωρία της αστυνομίας περί ατυχήματος κατέληξε η δεύτερη ιατροδικαστική έρευνα. Ενα άλλο στοιχείο που προέκυψε είναι ότι ο Μαρκάκης δεν πυροβολήθηκε με το δικό του όπλο. Ολες οι υποψίες στρέφονται πλεόν στον Βορειοηπειρώτη Οδυσσέα Μήτση, που ήταν παρών την ώρα του ατυχήματος και ανακρίνεται από κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε διαθεσιμότητα ο σχολικός σύμβουλος Λάρισας που ζητούσε να απαγορευτεί η διδασκαλία των έργων του Καζαντζάκη.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο σχολικός σύμβουλος Λάρισας, Αχιλλέας Πιτσίλκας, ενώ διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για την εγκυκλιό του να απαγορευθεί η διδασκαλία του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, τον οποίο αποκαλούσε βλάσφημο. Για σκοταδιστική και Μεσαιωνική πράξη, έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να ξανασταυρωθεί ο Καζαντζάκης. Η εγκύκλιος προκάλεσε σάλο και θύελλα αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Θα εφαρμοσθούν κανονικά οι μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο, διαβεβαιώνει ο Γεράσιμος Αρσένης και κάνει λόγο για συμφέροντα 600 δις που θίγονται από τις αλλαγές.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή των αλλαγών στο Λύκειο, στο πλαίσιο του εθνικού απολυτηρίου, έδωσε ο υπουργός παιδείας, που έκανε λόγο για συμφέροντα 600 δις δρχ που θίγονται και συνέστησε σε μαθητές και γονείς ν'ακούνε μόνο τις εξαγγελίες του υπουργείου. Από την πλευρά του ο υφυπουργός παιδείας διευκρίνησε ότι δεν θα συνυπολογίζεται η βαθμολογία των μαθητών της πρώτης Λυκείου για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για παλινωδίες και προχειρότητα κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Ριζικά μέτρα για ασφαλιστικό, αγορά εργασίας, μισθούς και προσλήψεις, προτείνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δέσμη μέτρων κυρίως στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας και στην πολιτική μισθών και προσλήψεων, προτείνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα προτείνει αυστηρή εισοδηματική πολιτική, μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, νέο καθεστώς συνταξιοδότησης,περιορισμό κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων.Ακόμη προτείνει έλεγχο των προσλήψεων, ελαστικό ωράρια εργασίας, χαμηλότερο ελάχιστο ημερομίσθιο και απελευθέρωση της νομοθεσίας για τις προσλήψεις και τις απολύσεις.

Σε ομαδική ασφάλιση όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στην Αλβανία προχώρησε το υπουργείο Αμύνης.

Στην ομαδική ασφάλιση όλου του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται σε αποστολή στην Αλβανία, προχώρησε το υπουργείο Αμύνης Σύμφωνα με το συμβόλαιο η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει κατά 100% το κόστος της ασφάλισης όλου του στρατιωτικού προσωπικού σε περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ανικανότητας από ατύχημα που θα συμβεί κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην Αλβανική Επικράτεια, από τη στιγμή της εισόδου μέχρι και της εξόδου από αυτήν.

Νέα άνοδος κατά 1,30 δρχ στην τιμή της βενζίνης. Αμετάβλητη η τιμή του ντίζελ.

Συνεχίζεται η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές της Βενζίνης. Ετσι από τα μεσάνυχτα η τιμή της Βενζίνης αυξάνεται κατά 1,30 δρχ το λίτρο, ενώ η τιμή του ντίζελ κίνησης παραμένει αμετάβλητη.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας γιορτάσθηκε στη Ζάκυνθο η 133η επέτειος της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Με λαμπρότητα και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 133η επέτειο από την Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου και τα διδαγματά της, που πρέπει πάντα να θυμόμαστε.

Συνάντηση είχε σήμερα στο Νιου Τζέρσεϊ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων με τον Ρωμαιοκαθολικό αρχιεπίσκοπο.

Η πορεία του διαλόγου ανάμεσα στους Ορθόδοξους και τους Καθολικούς, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, εξετάστηκε σε συνάντηση που είχαν χθες ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων και ο Ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος Θέοντορ Μακ Κάρικ. Κατά τη συνάντηση, που έγινε στη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή του Νιούαρκ στο Νιού Τζέρσεϊ, ύστερα από πρόσκληση του Μάκ Κάρικ, οι δυο ιεράρχες συζήτησαν επίσης τρόπους ενθάρρυνσης του έργου και των δυο πλευρών για τη βελτίωση της συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ όλων των Χριστιανών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξάγεται απόψε στο γήπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων η τέταρτη αναμέτρηση μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα Ελλάδας στο μπάσκετ. Οι "ερυθρόλευκοι" προηγούνται με 2-1 νίκες και με μία ακόμη θα στεφθούν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητές. Αν, όμως, επικρατήσει η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, τότε ο τίτλος θα κριθεί την Κυριακή στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου και θα επιτραπεί η είσοδος φιλάθλων και των δύο ομάδων.

Στον Παναθηναϊκό, ο Βέλιμιρ Ζάετς αποτελεί απο σήμερα παρελθόν γεγονός που είναι αποτέλεσμα για τη μη έξοδο του συλλόγου στην Ευρώπη. Ως πιθανότεροι αντικαταστάτες του φέρονται ο Ολεγκ Μπαλχίν κα ο Ρουμάνος Ανχελ Ιορντανέσκου.

Στη Φρανκφούρτη αναμένεται να βρεθεί εκτός απροόπτου άυριο ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, για να παρακολουθήσει δύο παίκτες της τοπικής ομάδας, τον Σέρβο μέσο Κομιάνοβιτς και τον γερμανό επιθετικό Μπέκερ. Ωστόσο, στα σχέδια του προπονητή υπάρχουν πάντα οι Σάσα Τζούρσιτς της Αστον Βίλα και ο Νορβηγός Φρίγκααρντ της Λίλεστρομ. Στο μεταξύ, αύριο θα συναντηθεί ο Λούβαρης με τον Αλεξανδρή, σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου του διεθνή παίκτη.

Βαριά ήττα με 5-0 γνώρισε σήμερα η εθνική μας ομάδα του Μπάντμιντον από την αντίστοιχη της Εσθονίας, στην τρίτο αγώνα της για το 10ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών και 5ο Σούντερμαν Καπ, που γίνεται στη Γλασκώβη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 272,01 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,39, γαλλικό φράγκο προς 47,91, λίρα Αγγλίας προς 450,05, ελβετικό φράγκο προς 193,94, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,40, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,18, τη λίρα Κύπρου προς 543,16 και την ECU προς 315,12 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά επανήλθαν σήμερα οι τιμές των μετοχών μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε απο έντονες διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1639,01 μονάδες σημειώνοντας σημαντική άνοδο κατά 1,07%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 27 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Τα όρια του μίνι καύσωνα θα πλησιάσει αύριο η θερμοκρασία, ενώ ο καιρός θα είναι άστατος, καθώς στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί 15 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 36 και στα νησιά 18 με 30 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 36 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, ενδέχεται να σημειωθεί τοπική βροχή ή καταιγίδα, το απόγευμα και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 17 μέχρι 33 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 21 May 1997 - 18:00:15 UTC