Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ετοιμο το ελληνικό υπόμνημα για τα ελληνοτουρκικά, αποστέλλεται τη Δευτέρα στην Ολλανδική Προεδρία, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
- Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία. Ρυθμίζονται θέματα ανυπότακτων και αντιρρησιών συνείδησης.
- Ετοιμος να υπογράψει σύμφωνο μη επιθέσεως με την Ελλάδα, δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
- Επίθεση Ρέππα κατά Παπαρήγα, που ζήτησε αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου για τις δηλώσεις του σχετικά με τα ναρκωτικά.
- Δεν αποκλείουν κυβέρνηση και αστυνομία τις πληροφορίες περί κυκλωμάτων στο προξενείο του Αργυρόκαστρου, με αφορμή το θάνατο του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη.
- Εξιχνιάστηκε η κλοπή των 40 πινάκων από το Ιδρυμα Γουλανδρή. Δράστης ο δραπέτης φυλακών Γρηγόρης Ρουσόπουλος, που συνελήφθη.
- Η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ αποκλειστικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.
- Διακόπηκε για τη Δευτέρα η δίκη των 27 αγροτών, που δικάζονται στη Λάρισα για τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.
- Στους κορυφαίους καλλιτέχνες της Αυστραλίας συγκαταλέγεται ο ομογενής ζωγράφος Νίκος Κυπραίος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ετοιμο το ελληνικό υπόμνημα για τα ελληνοτουρκικά, αποστέλλεται τη Δευτέρα στην Ολλανδική Προεδρία, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Τη Δευτέρα αναμένεται να σταλεί στην Ολλανδική Προεδρία το μνημόνιο της ελληνικής ομάδας για τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στις 3 Ιουνίου θα επισκεφθεί τα Τίρανα. Σε ερώτηση για τις φερόμενες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ντεμιρέλ, περί συμφώνου μη επιθέσεως με την Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό θα είναι καλό, εφόσον οι δηλώσεις αυτές συνιστούν εγκατάλειψη του casus belli από την Τουρκία. Ο κ. Πάγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας συνάντησής του με την Τανσού Τσιλέρ.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία. Ρυθμίζονται θέματα ανυπότακτων και αντιρρησιών συνείδησης.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με το οποίο ρυθμίζονται θέματα ανυπότακτων και αναβολών, ενώ καθιερώνεται για πρώτη φορά η εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπόχρεοι στράτευσης στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι ολοι οι Ελληνες, ηλικίας από 19 έως 50 ετών. Μέχρι σήμερα το όριο ηλικίας στράτευσης ήταν το 20ο. Με αποφάσεις του υπουργού, καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης αναβολής κατάταξης. Για τη χορήγηση ή μη της αναβολής και τη διάρκειά της, αποφασίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ύστερα απο εισήγηση 4μελούς επιτροπής. Πάντως, η διάρκεια της αναβολής των στρατευσίμων που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο ο στρατεύσιμος συμπληρώνει το 30ο έτος ηλικίας. Ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, θεωρούνται όσοι γεννήθηκαν ή διαμένουν στο εξωτερικό πρίν από την 1η Ιανουαρίου του έτους που άρχισαν να διανύουν το 11ο έτος της ηλικίας τους αντί του 15ου που ισχύει σήμερα. Για τους ανυπότακτους ορίζεται χρόνος στράτευσης από 3 έως 12 μήνες-ανάλογα με την ηλικία τους και εάν υπηρετούν πλήρη ή μειωμένη θητεία-και καταβολή ποσού 100.000 δραχμών περίπου για την εξαγορά του υπολοίπου. Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι πλήρους θητείας: -γεννηθέντες από το 1948 έως το 1956 θα υπηρετήσουν3 μήνες, -γεννηθέντες απο το 1957 εως το 1964 θα υπηρετήσουν 6 μήνες και -γεννηθέντες από το 1965 εως το 1966 θα υπηρετήσουν 12 μηνες. Αντίστοιχα, οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας θα υπηρετήσουν 3, 4 και 6 μήνες. Οσοι ανήκουν σε νεότερες κλάσεις και διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία κατά την έναρξη της ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης και έχουν καταταγεί ή θα καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις εξαιρούνται απο την πρόσκληση για την οποία κηρύχθηκαν ανυπότακτοι. Για τους αναγνωριζόμενους ως αντιρρησίες συνείδησης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώσουν άοπλη θητεία, προσαυξημένη κατά 12 μήνες, ή πολιτική υπηρεσία προσαυξημένη κατά 18 μήνες.

Ετοιμος να υπογράψει σύμφωνο μη επιθέσεως με την Ελλάδα, δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να υπογράψει σύμφωνο μη επιθέσεως με την Ελλάδα, αλλά επαναφέρει την άποψη της Τουρκίας ότι είναι υπό αμφισβήτηση η κυριότητα 130 νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Χαρακτηρίζει μεμονωμένο περιστατικό το θέμα που δημιουργήθηκε με τη Γαύδο και σημείωνει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία η μη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλλια. Ο κ.Ντεμιρέλ πρότεινε διάλογο για όλα τα διμερή θέματα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του αναγνωρίζει και αποδέχεται τη Συνθήκη της Λωζάνης ως έχει, καθώς και τη Συνθήκη για το καθεστώς των Δωδεκανήσων και διαπιστώνει μικρή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα.

Επίθεση Ρέππα κατά Παπαρήγα, που ζήτησε αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου για τις δηλώσεις του σχετικά με τα ναρκωτικά.

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, προκάλεσε το αίτημα της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, για τις δηλώσεις σχετικά με την αποποινικοποίηση της χρήσης των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών. Ο υπουργός Τύπου κάλεσε το ΚΚΕ και την κ. Παπαρήγα, να μιλούν λιγότερο για να εκτίθενται λιγότερο. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για συκοφαντική προσπάθεια διαστρέβλωσης των απόψεών του.

Δεν αποκλείουν κυβέρνηση και αστυνομία τις πληροφορίες περί κυκλωμάτων στο προξενείο του Αργυρόκαστρου, με αφορμή το θάνατο του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη.

Ενορκη διοικητική εξέταση για τις συνθήκες θανάσιμου τραυματισμού του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη στο προξενείο μας στο Αργυρόκαστρο, διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και ζήτησε να διερευνηθούν σε βάθος οι πληροφορίες περί ύπαρξης κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών και λαθρεμπορίου με έδρα το Αργυρόκαστρο. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τα πορίσματα της δικαιοσύνης και απέφυγε να διαψεύσει τις πληροφορίες για ύπαρξη κυκλωμάτων. Ο φερόμενος ως δράστης Δημήτρης Τζαβέλας θα απολογηθεί τη Δευτέρα στον ανακριτή.

Εξιχνιάστηκε η κλοπή των 40 πινάκων από το Ιδρυμα Γουλανδρή. Δράστης ο δραπέτης φυλακών Γρηγόρης Ρουσόπουλος, που συνελήφθη.

Εξιχνιάστηκε η κλοπή 40 πινάκων ζωγραφικής από το Ιδρυμα Γουλανδρή στην Πλάκα, το Μάρτιο του 1994. Δράστης είναι ο Γρηγόρης Ρουσόπουλος, 45 ετών από την Κοζάνη, δραπέτης των φυλακών,ο οποίος και συνελήφθη.Οι πίνακες ήταν λιθογραφίες του Μουσείου Τεριέ της Μυτιλήνης και είναι ανυπολόγιστης αξίας, ενώ η κλοπή είχε χαρακτηριστεί ως κλοπή του αιώνα.

Η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ αποκλειστικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.

Με αποκλειστικό αντικείμενο την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, πραγματοποιήθηκε στο Νόρτβικ της Ολλανδίας, το έκτακτο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ασφάλεια και η ελευθερία στην Κοινότητα, η δημιουργία μιας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής, η θεσμική αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ευαίσθητο θέμα της λεγόμενης ευελιξίας. Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ.

Διακόπηκε για τη Δευτέρα η δίκη των 27 αγροτών, που δικάζονται στη Λάρισα για τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Διακόπηκε για τη Δευτέρα,στο πλημμελειοδικείο Λάρισας η δίκη των 14 μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και άλλων 13 αγροτών, οι οποίοι κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Τη δίκη παρακολούθησαν οκτώ βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, ενώ έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 αγρότες σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους που δικάζονταν.

Στους κορυφαίους καλλιτέχνες της Αυστραλίας συγκαταλέγεται ο ομογενής ζωγράφος Νίκος Κυπραίος.

Ο Αυστραλός υπουργός Τεχνών και Επικοινωνιών Ρίτσαρντ Ολστον χαρακτήρισε χθές τον ομογενή ζωγράφο, Νίκο Κυπραίο, ως "έναν απο τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Αυστραλίας", εγκαινιάζοντας έκθεσή του παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων. "Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να εγκαινιάσω αυτή την έκθεση", πρόσθεσε ο Αυστραλός υπουργός, ο οποίος σχολίασε οτι στα έργα του Κυπραίου καθρεπτίζεται το φώς του Αιγαίου και της Ορθοδοξίας αλλά και οι αυστραλιανές επιρροές του. Τα νέα έργα του Κυπραίου, που παρουσιάζονται στην τελευταία του έκθεση έτυχαν εντυπωσιακής υποδοχής απο τους Αυστραλούς κριτικούς και το κοινό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη ζωφόρο του Παρθενώνα θα αποτυπώνει το σκηνικό που θα στηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την τελετή έναρξης του 6ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου, την ευθύνη της οποίας έχει ο διάσημος Ελληνας δημιουργός Βαγγέλης Παπαθανασίου. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας στην Πάτρα, στη διάρκεια της επίσημης συνέντευξης Τύπου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που ήταν αφιερωμένη ``στη μνήμη, το όραμα και τη διεκδίκηση της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα``, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Φούρας. "Το όφελος της Ελλάδας από τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος στην Αθήνα θα είναι μεγάλο, δεδομένου ότι θα το παρακολουθούν 4.3 δισεκατομμύρια τηλεθεατές την ημέρα", κατέληξε ο κ. Φούρας.

Δύο ακόμη μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της ελληνικής υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πρόκειται για τον Ασβίνι Κουμάρ, απο την Ινδία και τον Ταν Σερί Χαμζα, απο τη Μαλαισία, οι οποίοι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παρακολουθήσουν, την Κυριακή το απόγευμα, στην ειδική αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου, την παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας, απο την πρόεδρο του ``Αθήνα 2004``, Γιάννα Δακαλάκη - Αγγελοπούλου και στελέχη της Επιτροπής Διεκδίκησης Αγώνων.

"Σιγή ιχθύος" μέχρι αργά το απόγευμα, τουλάχιστον, από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Mιχάλη Τροχανά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νίκο Στράτο, ως προς το ενδιαφέρον που, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει ελβετική πολυεθνική εταιρία, για την αγορά του των μετοχών της αθηναϊκής ΠΑΕ. Σιγή, που μεγαλώνει την αγωνία του κόσμου της ΑΕΚ, ο οποίος αναμένει να βρεθεί μία λύση στο διοικητικό πρόβλημα που υπάρχει στον ιστορικό σύλλογο.

Πιθανός μεταγραφικός στόχος του ΠΑΟΚ είναι ο σημερινός Αμερικανός σέντερ του Ηρακλή, Ερικ Μικ, όπως ομολόγησε ο προπονητής των κυανολεύκων Βαγγέλης Αλεξανδρής. Ο συμπολίτης Αρης, σύμφωνα με πληροφορίες έκανε πρόταση στο διεθνή φόργουορντ Φάνη Χριστοδούλου για συνεργασία την επόμενη περίοδο, αλλά όπως έγινε γνωστό, η πρόταση του συλλόγου είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλες που του έχουν γίνει.

Στους οχτώ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ελληνορωμαϊκής πάλης, που διεξάγεται στην πόλη Κούβολα της Φινλανδίας, προκρίθηκαν οι πρωταθλητές μας, Δημήτρης Αβράμης και Κώστας Θάνος, ενώ αντίθετα αποκλείστηκαν οι Αριστείδης Ρουμπινιάν και Μπάμπης Μουρατίδης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,55 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,98, γαλλικό φράγκο προς 48,09, λίρα Αγγλίας προς 448,02, ελβετικό φράγκο προς 194,68, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,75, τη λίρα Κύπρου προς 543,99 και την ECU προς 315,81 δραχμές.

Ιστορικές στιγμές "έζησε" σήμερα το Χρηματιστηριο Αθηνών, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών συνέτριψε το ρεκόρ των 1684,31 μονάδων που είχε σημειωθεί στις 5 Ιουλίου του 1990, σπάζοντας και το φράγμα των 1700 μονάδων. Εκλεισε στις 1727,70 μονάδες αποκομίζοντας υψηλά κέρδη 2,60%. Απο τις αρχές του έτους ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 85,08%. Ο πρόεδρος της Ενωσης Μετόχων του Χρηματιστηρίου Αθηνών Δημήτρης Καραγκούνης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ υπογράμμισε οτι "η άνοδος των τιμών των μετοχών δεν είναι πυροτέχνημα και αποδίδεται βασικά στη συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, την αναμενόμενη υψηλή κερδοφορία των εταιριών το 1997, καθώς και στη σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης". Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας στα 32,4 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Και νέα πτώση θα σημειώσει αύριο η θερμοκρασία σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, ενώ ο καιρός θα είναι αίθριος εκτός από τα βόρεια όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 31 και στα νησιά 18 με 28 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 18 με 30 και 15 με 28 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 23 May 1997 - 18:00:19 UTC