Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σήμερα αποφασίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας για το αν θα απεργήσουν ή όχι στην περίοδο των εξετάσεων.
- Η πολιτική του φαρμάκου θα εξεταστεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.
- Η ολλανδική προεδρία παρουσίασε το σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση συζητήσεων των 15 στο Αμστερνταμ.
- Συγκρατημένος φέτος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει ο ΟΟΣΑ.
- Ικανοποιημένη η κυβέρνηση απο την πορεία της οικονομίας.
- Με τους Προέδρους της ΝΔ και του ΣΥΝ συναντάται ο Φάτος Νάνο.
- Πρόταση για σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς ενόψει των Δημοτικών Εκλογών κατέθεσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
- Απομονωμένη η Τουρκία στο ΝΑΤΟ για τα υποστρατηγεία δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Συνάντηση Καραμανλή - Κωνσταντόπουλου το μεσημέρι στη Ρηγίλλης.
- Αύξηση πέντε χιλιάδων δραχμών στο Επίδομα Εξομάλυνσης των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
- Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου για την πολύκροτη δίκη του Ματθαίου Μονσελά.
- Επι ποδός η Τροχαία για την έξοδο απο τα αστικά κέντρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ νίκησε με 83-65 την αντίστοιχη της Γερμανίας.
- Τον Γερμανό διεθνή σέντερ της Αλμπα Βερολίνου Σάσα Χούπμαν και τον Αμερικανό Τζον Μπρανς, απέκτησε η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.
- Στη Πολωνία θα βρεθεί αύριο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, για να παρακολουθήσει από κοντά τον Γεωργιανό επιθετικό Σότα Αρβελάτζε.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σήμερα αποφασίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας για το αν θα απεργήσουν ή όχι στην περίοδο των εξετάσεων.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για την τύχη των γενικών εξετάσεων, αφού οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας συνεδριάζουν για να αποφασίσουν αν θα απεργήσουν ή όχι στη διάρκεια των εξετάσεων, διεκδικώντας το ειδικό επίδομα ύψους 420.000 δρχ. Η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των υπαλλήλων με τους υφυπουργούς Παιδείας, Γιάννη Ανθόπουλο και Οικονομικών, Νίκο Χριστουδουλάκη, απέβη άκαρπη.

Η πολιτική του φαρμάκου θα εξεταστεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Η πολιτική του φαρμάκου, η διακυβερνητική διάσκεψη και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, είναι τα βασικά θέματα, με τα οποία θα ασχοληθεί σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται στο θέμα του φαρμάκου, καθώς θα συζητηθούν όλα τα σενάρια για τον τρόπο ανακοστολόγησής τους, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της λίστας των φαρμάκων.

Η ολλανδική προεδρία παρουσίασε το σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση συζητήσεων των 15 στο Αμστερνταμ.

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Αμστερντάμ. Στο μεταξύ, η ολλανδική προεδρία παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες το σχέδιο της Συνθήκης του Αμστερνταμ, που θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων που θα έχουν οι 15 Πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών τη Δευτέρα και την Τρίτη.Στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται το πρωτόκολλο για τα σύνορα των κρατών μελών, που υπήρχε στο κεφάλαιο περί "ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης".

Συγκρατημένος φέτος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Συγκρατημένος θα είναι φέτος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, με μια σημαντική εσωτερική ζήτηση, υπό την ώθηση κυρίως των επενδύσεων, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στη μελέτη υπολογίζεται μια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος, ύψους 3% φέτος σε σύγκριση με την άυξηση του 2,6%, που σημειώθηκε το 1996.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση απο την πορεία της οικονομίας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός απέκλεισε νέα φορολογικά μέτρα και τάχθηκε υπέρ της αυστηρής τήρησης της οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, ο κ. Παπαντωνίου προανήγγειλε οτι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, που έχει στη διαθεσή της η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη για την έισπραξη των χρεών απο τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.

Με τους Προέδρους της ΝΔ και του ΣΥΝ συναντάται ο Φάτος Νάνο.

Με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος του Αλβανικού Σοσιαλιστικού κόμματος, Φάτος Νάνο.Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν οι σχέσεις Αθηνών - Τιράνων ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα στις 29 Ιουνίου. Σήμερα ο κ. Νάνο θα έχει συναντήσεις με τον Κώστα Καραμανλή και το Νίκο Κωνσταντόπουλο, καθώς και με τον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και θα μιλήσει το απόγευμα στη πλατεία Κάνιγγος σε συγκέντρωση συμπατριωτών του.

Πρόταση για σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς ενόψει των Δημοτικών Εκλογών κατέθεσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Παρουσία του πρωθυπουργού,Κώστα Σημίτη και κορυφαίων στελεχών του Κινήματος ο υπουργός Εξωτερικών και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ στη Νίκαια, κατέθεσε πρόταση για άνοιγμα στην κοινωνία ενόψει των δημοτικών εκλογών, με στόχο και τη βαθμιαία σύγκλιση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Συνομιλητής του κ. Πάγκαλου, ο Λεωνίδας Κύρκος, που υπερασπίστηκε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ για διάλογο.

Απομονωμένη η Τουρκία στο ΝΑΤΟ για τα υποστρατηγεία δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Κανένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν συμφωνεί με την τουρκική πρόταση για λειτουργία ενός κοινού υποστρατηγείου της Συμμαχίας για την Τουρκία και την Ελλάδα.Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος,ο οποίος επεσήμανε οτι η Τουρκία είναι απομονωμένη στο θέμα αυτό.

Συνάντηση Καραμανλή - Κωνσταντόπουλου το μεσημέρι στη Ρηγίλλης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, θα συναντηθεί πριν το μεσημέρι στη Ρηγίλλης με τον ομόλογό του του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων εφ ολης της ύλης. Εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου με τον επίτιμο Πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις συνομιλίες, που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα.

Αύξηση πέντε χιλιάδων δραχμών στο Επίδομα Εξομάλυνσης των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατά πέντε χιλιάδες δραχμές αυξήθηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 1997 το επίδομα εξομάλυνσης που παίρνουν οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής αναπροσαρμόστηκαν τα επιδόματα ανικανότητας για το προσωπικό της ΕΛΑΣ που έχουν πέσει θύματα τρομοκρατικών ενεργειών. Τα επιδόματα αυτά αυξάνονται στο 50% του βασικού μισθού.

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου για την πολύκροτη δίκη του Ματθαίου Μονσελά.

Αργά το βράδυ αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου για την πολύκροτη δίκη του Ματθαίου Μονσελά, που κατηγορείται για το φόνο της Γιόλας Βαγενά, ύστερα από εκκλήσεις της ίδιας. Στην απολογία του ο Μονσελάς επανέλαβε ότι σκότωσε τη 40χρονη οδοντίατρο, επειδή η ίδια του το είχε ζητήσει επίμονα.

Επι ποδός η Τροχαία για την έξοδο απο τα αστικά κέντρα.

Επί ποδός βρίσκεται από σήμερα τό σύνολο σχεδόν της δύναμης της Τροχαίας, ενόψει της αναμενόμενης μεγάλης εξόδου, με την ευκαιρία του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Περιπολικά και μοτοσυκλέτες, θα περιπολούν στα δυο εθνικά δίκτυα, ελικόπτερο θα δίνει οδηγίες για την κίνηση, ενώ τροχονόμοι θα κάνουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ νίκησε με 83-65 την αντίστοιχη της Γερμανίας.

Με νίκη ξεκίνησε τους αγώνες της στο 11-ο τουρνουά Ακρόπολις, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, αφού επικράτησε εύκολα 83-65 της αντίστοιχης της Γερμανίας. Στον άλλο αγώνα της ημέρας η Ιταλία επικράτησε 71-56 της Γαλλίας. Σήμερα η εθνική μας αντιμετωπίζει τη Γαλλία (21.00) και η Ιταλία τη Γερμανία (19.00). Στο μεταξύ πολύ κοντά στην ημιτελική φάση των Μεσογειακών Αγώνων που διεξάγονται στο Μπάρι της Ιταλίας, βρίσκεται η αντιπροσωπευτική μας ομάδα, αφού στον τρίτο αγώνα της για την διοργάνωση επικράτησε της Γιουγκοσλαβίας με 81-76.

Τον Γερμανό διεθνή σέντερ της Αλμπα Βερολίνου Σάσα Χούπμαν και τον Αμερικανό Τζον Μπρανς, απέκτησε η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι πάνω από παίκτες και προπονητή, εξέφρασε ο νέος τεχνικός της ομάδας μπάσκετ των "πρασίνων" Λευτέρης Σούμποτιτς. Ο ''Πίξι'' είπε ακόμη, ότι είναι πραγματικά χαρούμενος γιατί ως προπονητής θα συνεργαστεί με το καλύτερο υλικό του ελληνικού μπάσκετ και με πολύ καλούς παίκτες από το εξωτερικό. Εξάλλου τον 27-χρονο Γερμανό διεθνή σέντερ της Αλμπα Βερολίνου Σάσα Χούπμαν και τον Αμερικανό Τζον Μπρανς που έχει πορτογαλικό διαβατήριο, απέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Στη Πολωνία θα βρεθεί αύριο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, για να παρακολουθήσει από κοντά τον Γεωργιανό επιθετικό Σότα Αρβελάτζε.

Στο Χoρζόφ Πολωνίας θα βρεθεί αύριο ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τον 27χρονο Γεωργιανό επιθετικό Σότα Αρβελάτζε της τουρκικήςΤραπεζούντας. Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον του Μπάγεβιτς για την απόκτηση του Βασίλη Τσάρτα από τη Σεβίλη παραμένει αμείωτο και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έτοιμη πρόταση, η οποία θα γίνει στην ισπανική ομάδα, μέσα στις επόμενες ημέρες.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,76 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,13, γαλλικό φράγκο προς 47,71, λίρα Αγγλίας προς 453,62, ελβετικό φράγκο προς 192,49, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,36, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,60, τη λίρα Κύπρου προς 541,52 και την ECU προς 313,79 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση 0,41% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1631,90 μονάδες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε μετά απο μεγάλο χρονικό διάστημα σε μετοχές του Κατασκευαστικού τομέα, ο δείκτης των οποίων σημείωσε άνοδο 2, 99%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 30 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα έξι περίπου αφορούν συναλλαγές των μετοχών του ΟΤΕ. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ μετά την ισχυρή άνοδο των προηγούμενων ημερών σήμερα υποχώρησε κατά 250 δρχ. και έκλεισε στις 7.200 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι ο καιρός σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα,με ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα άνοδο και στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί απο 16 εως 34 βαθμούς, στο Ιόνιο απο 17 εως 32 και στο Αιγαίο απο 19 εως 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 19 εως 34 και απο 16 εως 32 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 13 June 1997 - 7:00:17 UTC