Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εληξε η λευκή απεργία των μηχανικών της Ολυμπιακής. Την Παρασκευή, ωστόσο, θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς το πρόγραμμα πτήσεων.
- Μείωση των προστίμων αλλά τσουχτερές ποινικές κυρώσεις για τους φοροφυγάδες, προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογικών ποινών.
- Μυστήριο με το θάνατο του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου, μετά τις αντιφατικές ιατροδικαστικές εκθέσεις.
- Αποστάσεις από τις αποδοκιμασίες και τις δηλώσεις που έγιναν στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου πήρε η κυβέρνηση.
- Θερμό δεκαήμερο στο χώρο της υγείας, καθώς αρχίζουν απεργίες οι γιατροί όλης της χώρας.
- Δεν αποκλείει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ λύση τύπου Ντέιτον για το Κυπριακό, με τη δημιουργία διζωνικής ομοσπονδίας.
- Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε την Ιμβρο, για πρώτη φορά μετά από το 1964.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εληξε η λευκή απεργία των μηχανικών της Ολυμπιακής. Την Παρασκευή, ωστόσο, θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς το πρόγραμμα πτήσεων.

Εληξε η λευκή απεργία που είχαν κηρύξει οι μηχανικοί της Ολυμπιακής, αφού επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.Ωστόσο η ταλαιπωρία των επιβατών θα συνεχισθεί και το προσεχές τριήμερο, καθώς βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος με βλάβες αεροσκάφη της εταιρίας. Ετσι αύριο αναμένεται να ματαιωθούν 12 πτήσεις, 10 την Τετάρτη και 8 την Πέμπτη, ενώ το πρόγραμμα πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας θα συνεχισθεί κανονικά από την Παρασκευή. Σήμερα, πάντως επικράτησε χάος στις πτήσεις, καθώς ματαιώθηκαν τουλάχιστον 19, κυρίως προς τα νησιά, ενώ υπήρξαν και πολύωρες καθυστερήσεις.

Μείωση των προστίμων αλλά τσουχτερές ποινικές κυρώσεις για τους φοροφυγάδες, προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογικών ποινών.

Μείωση των πρόσθετων φόρων σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης, ανακριβούς και μη υποβολής φορολογικής δήλωσης αλλά και πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους φοροφυγάδες, που φτάνουν και τα 10 χρόνια κάθειρξη, προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογικών ποινών. Επίσης προβλέπονται μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για τους αγρότες που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους, ενώ για τους ιδιοκτήτες των ΙΧ που δεν έχουν κολλήσει το σήμα τελών κυκλοφορίας, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας.

Μυστήριο με το θάνατο του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου, μετά τις αντιφατικές ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Υπό άκρα μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια θανάτου του στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου, που βρέθηκε νεκρός στον Εβρο. Η έκθεση των ιατροδικαστών Νόνα και Κοτσάφτη κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια, ενώ η πρώτη έκθεση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης μιλούσε για παθολογικά αίτια. Ο πατέρας του άτυχου στρατιώτη επισκέφθηκε το γενικό επιθεωρητή στρατού και αποκάλυψε ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα. Τη διαβεβαίωση ότι θα χυθεί άπλετο φώς στην υπόθεση, έδωσε ο υπουργός αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Αποστάσεις από τις αποδοκιμασίες και τις δηλώσεις που έγιναν στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου πήρε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου και είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Τύπου δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου. Ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την Δήμητρα Λιάνη και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ιδρύματος με το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, βρίσκονται σε καλό σημείο και ήδη έχουν δοθεί κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό στον Κώστα Λαλιώτη.

Θερμό δεκαήμερο στο χώρο της υγείας, καθώς αρχίζουν απεργίες οι γιατροί όλης της χώρας.

Θερμό δεκαήμερο αναμένεται στο χώρο της Υγείας,καθώς από την Πέμπτη αρχίζουν οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες των γιατρών όλης της χώρας, ενώ από την ίδια ημέρα αρχιζει και η πενθήμερη απεργία των ειδικευομένων νοσοκομειακών γιατρών Αθηνών και Πειραιώς. Το νοσοκομείο της Νίκαιας εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά, λόγω της απεργίας των γιατρών που ζητούν τη δημιουργία τμήματος επειγόντων περιστατικών και την αλλαγή του συστήματος εφημερίας. Το υπουργείο υγείας χαρακτήρισε την απεργία αδικαιολόγητη.

Δεν αποκλείει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ λύση τύπου Ντέιτον για το Κυπριακό, με τη δημιουργία διζωνικής ομοσπονδίας.

Δεν αποκλείει ο Αμερικανός Μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μια λύση τύπου Ντέϊτον για το Κυπριακό,με τη δημιουργία διζωνικής Ομοσπονδίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα βρούν κοινά σημεία συννενόησης. Την ίδια ώρα, η Τανσού Τσιλέρ εκτοξεύει απειλές ότι σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα, τότε η βόρεια Κύπρος θα ενσωματωθεί με την Τουρκία. Στην Αθήνα, ο υπουργός τύπου ενέταξε τις δηλώσεις αυτές στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε την Ιμβρο, για πρώτη φορά μετά από το 1964.

Με πρόδηλη χαρά και ικανοποίηση υποδέχθηκε η ομογένεια της Ιμβρου, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Φώτη Ξύδα, τον πρώτο εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους που επισκέπτεται το νησί μετά το 1964. Ο κ. Ξύδας συναντήθηκε στα Δαρδανέλια με τον Νομάρχη της περιοχής και στην Παναγία της Ιμβρου με τον έπαρχο, τον δήμαρχο και τον διευθυντή της αστυνομίας. "μταν μία επίσκεψη γνωριμίας που διευκολύνει την καλύτερη επαφή με τις τουρκικές αρχές και ενισχύει το ηθικό των ομογενών" δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Ξύδας επιστρέφοντας από την Ιμβρο. Τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος υποδέχθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου κ. Φώτιος και πολλοί ομογενείς που ξενάγησαν τον Γενικό Πρόξενο στο Νησί τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ήττα με 1-0 στην παράταση γνώρισε η αντιπροσωπευτική μας ομάδα ποδοσφαίρου στα ημιτελικά των Μεσογειακών αγώνων του Μπάρι από την αντίστοιχη της Τουρκίας και έτσι τώρα θα διεκδικήσει την Τετάρτη το χάλκινο μετάλλιο από την Ισπανία. Η εθνική μας, που ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα από την Τουρκία, δεν κατάφερε να σκοράρει στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, αν και έχασε πολλές ευκαιρίες ενώ της ακυρώθηκε και κανονικό τέρμα και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Η ελληνική ομάδα που έπαιζε με 10 παίκτες από το 87`, όταν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Κουλακιώτης, δέχθηκε ένα ανεπάντεχο τέρμα από τον Τσετίν στο 7ο λεπτό της παράτασης και το παιχνίδι τελείωσε στο σημείο αυτό, αφού στο μεσογειακό τουρνουά ισχύει ο "ξαφνικός θάνατος".

Μετά τον Τιμούρ Κετσπάγια που ``μετακόμισε`` φέτος στη Νιούκαστλ, η ΑΕΚ έχασε έναν ακόμη βασικό της ποδοσφαιριστή, τον Βασίλη Μπορμπόκη ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο δεξιός μπακ χαφ έφυγε το πρωί για την Αγγλία και αφού πέρασε από ιατρικές εξετάσεις και ξεναγήθηκε στο γήπεδο της νέας του ομάδας, υπέγραψε συμβόλαιο 2+1 χρόνων αντί 90 εκατομμθυρίων δραχμών ετησίως. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έχασε φέτος στον τελικό των πλέι οφ την άνοδό της στην πρέμιερ λιγκ από την Κρύσταλ Πάλας, έχει προπονητή τον Χάουαρντ Κένταλ, ο οποίος τόνισε στον Βασίλη Μπορμπόκη ότι τον προορίζει για βασικό στην ομάδα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, ήταν η μοναδική αντίσραση από πλευράς Μιχάλη Τροχανά. Οπως έγινε γνωστό ο αντικαταστάτης του Μπορμπόκη θα αναζητηθεί από το υπάρχον έμψυχο υλικό της ΑΕΚ.

Οι πρωταθλητές μας στην Ιστιοπλοία, με σκάφη τύπου 470, Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης, πήραν το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες που γίνονται στο Μπάρι της Ιταλίας. Εξάλλου οι Ιορδάνης Πασχαλίδης, Θανάσης Παχούμας πήραν την 5η θέση.

Η αντίστροφη μέτρηση γιά την έναρξη τού 30ου Ευρωμπάσκετ ανδρών, άρχισε σήμερα με την άφιξη καί των τελευταίων αποστολών καί όλα πλέον είναι έτοιμα γιά την πρεμιέρα. Το ίδιο έτοιμη είναι καί η εθνική μας ομάδα, η οποία προπονήθηκε σήμερα το πρωί, ενώ το απόγευμα δεν είχαν προπόνηση, αλλά παρέμειναν στο ξενοδοχείο, όπου παρακολούθησαν βιντεοκασέτες με παιχνίδια της Τουρκίας, αντιπάλου μας στην πρεμιέρα της Τετάρτης.

Ο Ιταλός προπονητής Τζιάν Πάολο Μοντάλι θα είναι και στη νέα περίοδο στον πάγκο της ομάδας Βόλεϊ του Ολυμπιακού. Ο γνωστός προπονητής απάντησε καταφατικά στη διοίκηση των ερυθρολεύκων, ενώ όπως έγινε γνωστό η αποζημίωση του Μοντάλι θα είναι 160.000 δολλάρια, ενώ 50.000 δολλάρια θα είναι το πριμ για την κατάκτηση του τίτλου και του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,60 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,24, γαλλικό φράγκο προς 47,48, λίρα Αγγλίας προς 458,49, ελβετικό φράγκο προς 192,32, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,37, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,73, τη λίρα Κύπρου προς 540,02 και την ECU προς 313,88 δραχμές.

Με σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό 2,16% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και υποχώρησε στις 1467,92 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Επενδύσεων και των Τραπεζών οι δείκτες των οποίων υποχώρησαν σε ποσοστό 4,30% και 2,66% αντιστοίχως. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 640 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα 614 δισ. αφορούν στη διπλή μεταβίβαση των 47 εκατ. μετοχών του ΟΤΕ που προσφέρθηκαν κατά τη δημόσια εγγραφή του Οργανισμού. Η μεταβίβαση έγινε απο το Δημόσιο προς τον κύριο ανάδοχο, την Εθνική Τράπεζα και στη συνέχεια απο την Εθνική προς τις αναδόχους τράπεζες.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με τοπικές βροχές ή καταιγίδες θα έχει αύριο η κεντρική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και το βόρειο Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στα δυτικά και νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 19 με 31 βαθμούς, στα δυτικά 20 με 34 και στην υπόλοιπη χώρα 21 με 38 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 μέχρι 38 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή το απόγευμα και το θερμόμετρο θα δείξει 21 με 30 βαθμούς.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 23 June 1997 - 19:00:21 UTC