Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,24/07/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πολύνεκρο ατύχημα στη Ρόδο με θύματα Αυστριακούς τουρίστες.
- Εικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
- Μηνύματα των πολιτικών κομμάτων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
- Αναρτώνται την Τρίτη οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις φετινές γενικές εξετάσεις.
- Ανησυχία για τον εντοπισμό στην Αλβανία του ασιατικού κουνουπιού "Τίγρης".
- Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς τη Δευτέρα στην Κύπρο.
- Εκατοντάδες αλβανοί λαθρομετανάστες έχουν συλληφθεί στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
- Αντιπαράθεση Παπαντωνίου-Καραμανλή για την οικονομία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Την απάντηση της Μπενφίκα για τον Παντούρου περιμένει η ΑΕΚ.
- Σκωτσέζικο ντούς απο την ΦΙΜΠΑ για το Δημήτρη Παπανικολάου.
- Ο μπασκετμπολίστας Ντούσαν Βουκσεβιτς στον Ολυμπιακό απο χθές.
- Η Μοζίρ κατα πάσα πιθανότητα η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιος Λίνγκ.
- Το Αιγαίο θα διασχίσει ο Κακλαμανάκης.
- Την απόκτηση του Πιτ Παπαχρόνη, ανακοίνωσε το Ηράκλειο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πολύνεκρο ατύχημα στη Ρόδο με θύματα Αυστριακούς τουρίστες.

Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χθές στη Ρόδο.Μικρό λεωφωρείο στο οποίο επέβαιναν αυστριακοί τουρίστες, συγκρούσθηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό,με αποτέλεσμα πέντε άτομα να χάσουν τη ζωή τους και πέντε να τραυματιστούν.Σύμφωνα με την αστυνομία,το λεωφορείο απο την σύγκρουση έπεσε σε προστατευτικά κικλιδώματα γέφυρας και ανατράπηκε.Μέχρι στιγμής οι αρχές, δεν έχουν αναγνωρίσει τις ταυτότητες των θυμάτων,ενω οι περισσότεροι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.Σοβαρά τραυματισμένος είναι και ο οδηγός του φορτηγού, ο 22χρόνος Βασίλης Νικολάου.

Εικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Εικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την πτώση της στρατιωτικής χούντας.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι η εξασφάλιση του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν αρκεί για την ευημερία και την πρόοδο του λαού μας. Αποτελεί τη βασική προϋπόθεση, την οποία έχουμε ήδη κατακτήσει. Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του τονίζει οτι σήμερα,η πρόκληση για όλους μας είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας, η δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας.Η προώθηση του στόχου αυτού προϋποθέτει την εγκατάλειψη ξεπερασμένων τρόπων σκέψης και τον καθορισμό νέων στρατηγικών.Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής επισημαίνει οτι η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας βρίσκει την Ελλάδα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι ρίζες του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι ισχυρότερες παρά ποτέ. Ταυτόχρονα όμως, η πολιτική διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση αναξιοπιστίας.

Μηνύματα των πολιτικών κομμάτων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σε υποχρεωτικό ελιγμό των ``αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών`` αποδίδει το ΚΚΕ την ``αλλαγή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 1974, κάτω από την πίεση της λαϊκής πάλης και της παλλαϊκής κατακραυγής που ξεσήκωσε η τραγωδία της Κύπρου``. Εικοσιτρία χρόνια μετά,σημειώνει στο μήνυμά του για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας,ο ΣΥΝ,απαιτείται η ``ριζική αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων και η αναμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας`` , με στόχο τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό. Εικοσιτρία χρόνια μετά την πτώση της Χούντας , η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από έντονα σημάδια κόπωσης,διαπιστώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Επίσης επικρίνει έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Τον τερματισμό της ``πρωθυπουργοκεντρικής εξουσίας`` προτείνει ο πρόεδρος της Πολιτικής 'Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τη συμπλήρωση 23 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας,καθώς ,όπως εκτιμά, αυτή αναγορεύει τον πρωθυπουργό ``σε απόλυτο κυρίαρχο`` του θεσμικού μας πλαισίου.

Αναρτώνται την Τρίτη οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις φετινές γενικές εξετάσεις.

Την ερχόμενη Τρίτη 29 του μηνός θα αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια της χώρας οι κατάλογοι με τις βαθμολογίες.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Μηχανογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται μικρή πτώση σε όλες τις δέσμες.Οι βαθμολογητές εκτιμούν οτι για άλλη μία χρονιά ευνοούνται οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών, που κατοχύρωσαν υψηλές βαθμολογίες, κυρίως στη δεύτερη δέσμη.Η πτώση των βάσεων στην πρώτη και τέταρτη, εκτιμούν οτι οφείλεται στις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθηματικά και την έκθεση.

Ανησυχία για τον εντοπισμό στην Αλβανία του ασιατικού κουνουπιού "Τίγρης".

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους Ελληνες επιστήμονες ο εντοπισμός στην Αλβανία ενός κουνουπιού γνωστό ως ``ασιατικό κουνούπι τίγρης``. Το κουνούπι αυτό επιτίθεται χωρίς διάκριση σε ανθρώπους και ζώα, με αποτέλεσμα να μεταφέρει επικίνδυνα παράσιτα και ιούς από τα ζώα στον άνθρωπο.Πρωτοεμφανίστηκε το 1985 στην Ασία και από εκεί - μέσα σε ελαστικά αυτοκινήτων - ταξίδεψε στην Αμερική, όπου εντοπίσθηκε το 1987. Με τον ίδιο τρόπο έφθασε στη Ρώμη το 1990, ενώ το 1996 προκάλεσε επιδημία μηνιγγοεγκεφαλίτιδας στη Ρουμανία.Φέτος αλωνίζει τις βόρειες περιοχές της Ιταλίας, προκαλώντας ανησυχία, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε από Ιταλούς ερευνητές και στη γειτονική Αλβανία.

Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς τη Δευτέρα στην Κύπρο.

Τη Δευτέρα το απόγευμα στην οικία του αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γουστάβ Φεϊσέλ, στην ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί η προκαταρκτική συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εκατοντάδες αλβανοί λαθρομετανάστες έχουν συλληφθεί στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Με γρήγορους ρυθμούς υλοποιείται η απόφαση που ελήφθη στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό για την πάταξη της δράσης των ενόπλων αλβανών στη μεθόριο και τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας.Ηδη,τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί εκατοντάδες αλβανοί σε όλη τη χώρα που στερούνται τα απαραίτητα χαρτιά.Μόνο χθές στην περιοχή του Μεταξουργείου, στην Αθήνα συνελήφθησαν περισσότεροι απο 500.Ολοι οι συλληφθέντες προωθούνται σταδιακά στην Κακαβιά για να απελαθούν.

Αντιπαράθεση Παπαντωνίου-Καραμανλή για την οικονομία.

Εντονα αντέδρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου στις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή για την πορεία της οικονομίας.Ο κ. Καραμανλής, είπε, έχει επιλέξει λάθος πεδίο για να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση.Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας μετά την συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο, επικρίνοντας την κυβέρνηση οτι επιλέγει την εύκολη λύση να βρίσκει τρόπους αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών.Ο κ.Καραμανλης τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, των περιστολών των δημοσίων δαπανών και της απελευθέρωσης της αγοράς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την απάντηση της Μπενφίκα για τον Παντούρου περιμένει η ΑΕΚ.

Την τελική πρότασή της γιά τη μεταγραφή τού Ρουμάνου διεθνή ποδοσφαιριστή, Νίκα Παντούρου, έστειλε η ΑΕΚ στη Μπενφίκα καί πλέον περιμένει την απάντηση των Πορτογάλων, αφού με τον παίκτη έχει έλθει ήδη σε συμφωνία.H ΑΕΚ προτείνει στον πορτογαλικό σύλλογο 600.000 δολλάρια, αλλά ουσιαστικά η προσφορά αυτή ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο δολλάρια, δεδομένου ότι αν η Μπενφίκα ελευθερώσει τώρα τον Παντούρου, θα κερδίσει καί τα 400.000 δολλάρια πού βάσει συμβολαίου θα δώσει στον Ρουμάνο ποδοσφαιριστή.

Σκωτσέζικο ντούς απο την ΦΙΜΠΑ για το Δημήτρη Παπανικολάου.

Στο ``μαρτύριο`` τού ζεστού καί κρύου ντουζ υπέβαλε η Διεθνής Ομοσπονδία τού μπάσκετ, το νεαρό διεθνή μπασκετμπολίστα, Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος έχει συμφωνήσει να αγωνιστεί στην ιταλική Κίντερ Μπολόνια, αλλά ο Ολυμπιακός υποστηρίζει πως ο παίκτης μέχρι τις 7/2/98 ανήκει στη δύναμή του.H ΦΙΜΠΑ, άναψε αρχικά το πράσινο φως γιά τη μεταγραφή τού παίκτη στην Κίντερ, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφαση αυτή, μετά από στοιχεία που της κατέθεσε η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ .

Ο μπασκετμπολίστας Ντούσαν Βουκσεβιτς στον Ολυμπιακό απο χθές.

Το σίριαλ της μεταγραφής τού ελληνοποιημένου Σέρβου μπασκετμπολίστα, Ντούσαν Βούκσεβιτς, από τον Απόλλωνα Πατρών στον Ολυμπιακό, τελείωσε χθες. Το Δ.Σ. της ομάδας της Πάτρας, αποφάσισε να παραχωρήσει τον παίκτη στον Ολυμπιακό, έναντι 130 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ οι ``ερυθρόλευκοι`` θα παραχωρήσουν δανεικό γιά δύο χρόνια στον Απόλλωνα, τον νεαρό διεθνή σέντερ Βασίλη Σούλη.

Η Μοζίρ κατα πάσα πιθανότητα η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιος Λίνγκ.

Η Μοζίρ από τη Λευκορωσία, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η αντίπαλος του Ολυμπιακού, στον δεύτερο προκριματικό γύρο τού Τσάμπιονς Λιγκ, αφού στον πρώτο αγώνα για την Α` προκριματική φάση που έγινε στο Κισινάου της Μολδαβίας αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Κονστροκτορούλ. Η επαναληπτική συνάντηση των δύο ομάδων θα γίνει στις 30 Ιουλίου στη Λευκορωσία.

Το Αιγαίο θα διασχίσει ο Κακλαμανάκης.

Πάνω στα κύματα του απέραντου γαλάζιου Αιγαίου και κάτω απο το βλέμμα του θεού της θάλασσας, Ποσειδώνα, ο ``χρυσός`` Ολυμπιονίκης μας της ιστιοπλοίας και σύγχρονος Θησέας, Νίκος Κακλαμανάκης, θα κάνει το τόλμημα, με την ιστιοσανίδα του: Τον διάπλου του Αιγαίου, 30 με 31 Ιουλίου. Η εκκίνηση θα δοθεί απο την παραλία του Σουνίου το πρωί της Τετάρτης 30/7, ενώ πρώτος σταθμός του, μετά απο 120 ναυτικά μίλια θα είναι η Σαντορίνη. Την επόμενη ημέρα θα καλύψει το δεύτερο σκέλος, απο τη Σαντορίνη μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης (80 ναυτικά μίλια), όπου και θα τερματίσει.

Την απόκτηση του Πιτ Παπαχρόνη, ανακοίνωσε το Ηράκλειο.

Την απόκτηση του Πιτ Παπαχρόνη, ανακοίνωσε το ΤΑΚ Ηράκλειο.Ο παίκτης υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Γιώργου Καλαταφατάκη, έναντι 25 εκατομμυρίων δραχμών περίπου.Επίσης χθες αναμενόταν να ολοκληρωθεί και η μεταγραφή του Αντριου Κάλντγουελ στους Κρητικούς, αφού οι συζητήσεις των δύο πλευρών βρίσκονταν στο τελικό στάδιο και απομένει η υπογραφή του παίκτη στο συμβόλαιο που έχει ήδη στα χέρια του ο Αμερικανός σέντερ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,70 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158,42, γαλλικό φράγκο προς 48,00, λίρα Αγγλίας προς 487,18, ελβετικό φράγκο προς 195,35, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,30, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,24, τη λίρα Κύπρου προς 543,22 και την ECU προς 314,05 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός σ'όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά απο 18 εως 33 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 20 εως 36 και στα νησιά του Αιγαίου απο 22 εως 31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 22 εως 35 και απο 20 εως 33 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 24 July 1997 - 13:16:41 UTC