Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αρχισε στο ΟΑΚΑ το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.
- Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία.
- Αισιοδοξία Γιλμάζ για βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων.
- Ενας νεκρός και πέντε τραυματίες στην ΠΥΡΚΑΛ Λαυρίου.
- Νόμος Πεπονή για προσλήψεις σε τράπεζες και ΟΤΑ.
- Ικανοποίηση Κόφι Ανάν για συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς.
- Εγκαταλείπουν την Αθήνα οι κάτοικοί της για τις διακοπές.
- Στον εισαγγελέα ο συνθέτης Ακης Πάνου που σκότωσε τον φίλο της κόρης του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Πρώτη συνάντηση του ΟΦΗ με την Κνατσπιρουφελάγκ στις 12 Αυγούστου. - Ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε χθές ισόπαλος 1-1 στην Τούμπα,σε φιλικό με την Ραντ Βελιγραδίου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισε στο ΟΑΚΑ το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Αρχισε το πρωί στο ΟΑΚΑ το αγωνιστικό μέρος του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου,που θα ολοκληρωθεί στις 10 Αυγούστου και στο οποίο μετέχουν αθλητές και αθλήτριες απο 200 χώρες του κόσμου.Χθές το βράδυ σε μια φαντασμαγορική τελετή στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο,η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 212 χώρες,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος κήρυξε την έναρξη της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης.

Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία.

Αλλαγές στην εκπαίδευση απο το Σεπτέμβριο.Σύμφωνα με το Γεράσιμο Αρσένη, καθιερώνεται ενιαίος τύπος λυκείου για τους μαθητές της Α'τάξης, ενώ στα Πανεπιστήμια,μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν τριάντα νέα προγράμματα επιλογής, στα οποία μπορούν να εγγράφονται χωρίς εξετάσεις άτομα κάθε ηλικίας, αλλά με βάση ποσοστού.Επίσης θα λειτουργήσει το ανοιχτό πανεπιστήμιο με έδρα την Πάτρα.Από του χρόνου καταργείται η επετηρίδα διορισμού των καθηγητών και καθιερώνεται εξεταστικό σύστημα πρόσληψης.

Αισιοδοξία Γιλμάζ για βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ εξέφρασε την πεποίθησή του οτι Τουρκία και Ελλάδα θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μαδρίτης της 8ης Ιουλίου 1997,όπως αναφέρεται σε ευχαριστήριο μήνυμά του προς τον Κωστα Σημίτη, ο οποίος τον είχε συγχαρεί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Τουρκία.Το Αιγαίο πρέπει να γίνει σεβαστό στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των συνθηκών και των συμβάσεων και τα ελληνικά σύνορα είναι αδιαπραγμάτευα και απαράβατα,δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ενας νεκρός και πέντε τραυματίες στην ΠΥΡΚΑΛ Λαυρίου.

Ο θάνατος του Βασίλη Χατζηδήμα 52 ετών και ο τραυματισμός έξι ακόμα εργατών υπήρξε ο θλιβερός απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε χθές στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.Στο αστυνομικό τμήμα Λαυρίου κρατούνται ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου και ο υπεύθυνος ασφαλείας, μετά τις καταγγελίες του Δημάρχου Λαυρίου, για ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Νόμος Πεπονή για προσλήψεις σε τράπεζες και ΟΤΑ.

Την επέκταση των διατάξεων του νόμου Πεπονή για προσλήψεις και στις Τράπεζες και τις δημοτικές επιχειρήσεις καθώς και τη διενέργεια γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού κάθε Οκτώβριο,προβλέπει ο τροποποιημένος νόμος 2190, που κατατέθηκε στη Βουλή.Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, προβλέπεται η διενέργεια προαγωγικών εξετάσεων για τις θέσεις του υποδιευθυντή και του διευθυντή στο Δημόσιο, καθώς και η εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων.

Ικανοποίηση Κόφι Ανάν για συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς στη Λευκωσία και εξετάζει το διορισμό ενός νέου μέλους του ΟΗΕ στην επιτροπή για τους αγνοούμενους.Ο πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε οτι ετοιμάζεται έγγραφο με τις θέσεις της ελληνικής-κυπριακής πλευράς για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντρέ της Ελβετίας από τις 11-16 Αυγούστου.

Εγκαταλείπουν την Αθήνα οι κάτοικοί της για τις διακοπές.

Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν την Αθήνα οι κάτοικοί της προκειμένου να περάσουν τις διακοπές τους στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα. Η τροχαία έχει αναλάβει ειδικά μέτρα σ'όλο το εθνικό δίκτυο,ενώ η κίνηση στα λιμάνια είναι αυξημένη και έχουν ήδη εξαντληθεί τα εισιτήρια για τα πλοία. Υπολογίζεται οτι χθές αναχώρησαν με ακτοπλοϊκά σκάφη απο Πειραιά και Ραφήνα πάνω απο 40.000 επιβάτες. Αυξημένη είναι και η κίνηση στα αεροδρόμια,ενώ ο ΟΣΕ έχει προσθέσει βαγόνια στους συρμούς του.Υπενθυμίζεται οτι μέχρι τις 20 Αυγούστου δεν ισχύει ο δακτύλιος για τα ΙΧ στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στον εισαγγελέα ο συνθέτης Ακης Πάνου που σκότωσε τον φίλο της κόρης του.

Στον εισαγγελέα Ξάνθης αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο γνωστός συνθέτης Ακης Πάνου,κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Σωτήρη Γιαλαμά. Ο Ακης Πάνου είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει το Γιαλαμά, γιατί πίστευε,όπως είχε δηλώσει προ διμήνου,ότι απήγαγε την κόρη του, Ελευθερία, αν και η ίδια σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τότε με δημοσιογράφους, αρνήθηκε ότι ήταν θύμα απαγωγής και ότι μόνη της εγκατέλειψε την οικογένειά της.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτη συνάντηση του ΟΦΗ με την Κνατσπιρουφελάγκ στις 12 Αυγούστου.

Πολύ καλή κλήρωση είχε ο ΟΦΗ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αφού η ``κληρωτίδα`` της Γενεύης έφερε αντίπαλο του την Κνατσπιρουφελάγκ του Ρέικιαβικ, από την Ισλανδία. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στις 12 Αυγούστου στο Ρέικιαβικ και η ρεβάνς στις 26 του ίδιου μήνα στο Ηράκλειο. Πολύ πιό δύσκολος, είναι ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο της ίδιας διοργάνωσης. Ο ``Δικέφαλος του Βορρά`` θα αντιμετωπίσει την Σλοβακική Σπάρτακ Τρνάβα και θα δώσει το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα, ενώ η επαναληπτική συνάντηση θα γίνει στην Σλοβακία.

Ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε χθές ισόπαλος 1-1 στην Τούμπα,σε φιλικό με την Ραντ Βελιγραδίου.

Σε φιλικούς αγώνες ποδοσφαίρου που έγιναν χθες ο ΠΑΟΚ αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 στην Τούμπα με την Ραντ Βελιγραδίου, ο Παναθηναϊκούς που βρίσκεται για προετοιμασία στην Ιταλία συνέτριψε 12-1 την ερασιτεχνική ιταλική Μπόργκο και ο Ηρακλής στο Καυτατζόγλειο αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την Καλαμαριά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,19 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158,31, γαλλικό φράγκο προς 46,96, λίρα Αγγλίας προς 479,68, ελβετικό φράγκο προς 193,05, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,93, τη λίρα Κύπρου προς 540,58 και την ECU προς 312,41 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις προβλέπονται στα βόρεια αλλά και τη δυτική Στερεά και Θεσσαλία, με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, κατά τόπους έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ως μέτριοι και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 19 εως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 20 εως 35 και στα νησιά απο 22 εως 33 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, νοτιοδυτικούς μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 23 εως 35 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα ενδέχεται να σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αρχικά νότιοι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει απο 21 εως 29 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 2 August 1997 - 7:00:14 UTC