Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεντεύξεις Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ στο περιοδικό ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ για τα ελληνοτουρκικά.
- Με κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβρη απειλεί η ΟΛΜΕ αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη σε εκπαίδευση και επετηρίδα.
- Μαύρη λίστα με τους φοροφυγάδες, που θα περαστούν στο κομπιούτερ, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
- Στα Τίρανα αύριο επταμελές υπουργικό κλιμάκιο υπό το Θεόδωρο Πάγκαλο για συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση.
- Οργή στη Λευκωσία για την ομολογία Γκιζίκη ότι είχε διατάξει την ανατροπή του Μακαρίου. Θα πάει τελικά στο Μοντρέ ο Ραούφ Ντενκτάς.
- Αύριο η απολογία του μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου, που κατηγορείται για τη δολοφονία του φίλου της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά.
- Περιοχή υπό συνεχή παρακολούθηση, ακόμη και από το στρατό, κηρύχθηκε το δάσος του Σέιχ Σου, όπως δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Κλειστές οι υπηρεσίες του δήμου Λαυρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θανατηφόρο δυστύχημα στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεντεύξεις Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ στο περιοδικό ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ για τα ελληνοτουρκικά.

Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο Αιγαίο, υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ και αναζητά ένα συμβιβασμό ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της Μαδρίτης. Στο ίδιο περιοδικό ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως ένα τρομερό βήμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Η ΝΔ χαρακτηρίζει εξοργιστικές τις δηλώσεις Γιλμάζ εκτιμώντας ότι η Αγκυρα παραμένει αθεράπευτα προκλητική και αδιάλλαχτη. Κατά την ΠΟΛΑΝ οι δηλώσεις Γιλμάζ δεν αποτελούν έκπληξη, από τη στιγμή που η ελλάδα δέχθηκε ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Με κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβρη απειλεί η ΟΛΜΕ αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη σε εκπαίδευση και επετηρίδα.

Με κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβρη απειλεί η ΟΛΜΕ, αντιδρώντας στις εξαγγελίες Αρσένη για αλλαγές στην εκπαίδευση και την επετηρίδα. Η ΟΛΜΕ καλεί τον υπουργό παιδείας να ανοίξει εφόλης της ύλης διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Με τις νέες ρυθμίσεις ευνοείται η παραπαιδεία, υποστηρίζει η ΝΔ, ενώ ο Συνασπισμός κάνει λόγο για κακότεχνη συρραφή υφισταμένων τύπων λυκείου. Αντίθετα η ΠΟΛΑΝ εκτιμά ότι οι αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης.

Μαύρη λίστα με τους φοροφυγάδες, που θα περαστούν στο κομπιούτερ, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μαύρη λίστα με περίπου 500.000 επιτηδευματίες που δεν έχουν υποβάλει συγκεντρωτικά στοιχεία, ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Οσοι εκδίδουν πλαστά τιμολόγια θα περιληφθούν σε ειδικό μητρώο, ενώ σε άλλο μητρώο θα ενταχθούν οι λήπτες των τιμολογίων αυτών και μέσω κομπιούτερ θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων. Για τους φοροφυγάδες προβλέπονται πρόστιμα το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει τα 43 δις δρχ.

Στα Τίρανα αύριο επταμελές υπουργικό κλιμάκιο υπό το Θεόδωρο Πάγκαλο για συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση.

Σημαντικές συνομιλίες με την Αλβανική ηγεσία θα έχει επταμελές υπουργικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Πάγκαλο, που μεταβαίνει αύριο στα Τίρανα. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η αποστολή συμβούλων και υλικού για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού, η φύλαξη των συνόρων και από αλβανικής πλευράς, ώστε να σταματήσει η δράση των ενόπλων συμμοριών, η φιλελευθεροποίηση της παιδείας αλλά και η οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή δανείου προς τη γειτονική χώρα.

Οργή στη Λευκωσία για την ομολογία Γκιζίκη ότι είχε διατάξει την ανατροπή του Μακαρίου. Θα πάει τελικά στο Μοντρέ ο Ραούφ Ντενκτάς.

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην Κύπρο η ομολογία του δικτάτορα Φαίδωνα Γκιζίκη ότι αυτός είχε διατάξει την ανατροπή του Εθνάρχη Μακαρίου. Τα κόμματα στη Μεγαλόνησο ζήτησαν τη σύλληψη του Γκιζίκη και των συνεργατών του προκειμένου να δικαστούν. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ο Ραούφ Ντενκτάς θα μεταβεί τελικά στο Μοντρέ της Ελβετίας για να πάρει μέρος στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, την προσεχή εβδομάδα.

Αύριο η απολογία του μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου, που κατηγορείται για τη δολοφονία του φίλου της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά.

Αύριο τελικά θα απολογηθεί στην τακτική ανακρίτρια Ξάνθης, ο μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου, για την εν ψυχρώ δολοφονία του φίλου της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά. Θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις της συζύγου του, Αννας και της κόρης του, Ελευθερίας, η οποία σε δηλώσεις της τόνισε ότι στη δίκη θα είναι μάρτυρας κατηγορίας κατά του πατέρα της.

Περιοχή υπό συνεχή παρακολούθηση, ακόμη και από το στρατό, κηρύχθηκε το δάσος του Σέιχ Σου, όπως δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Περιοχή υπό συνεχή πρακολούθηση κηρύσσεται το δάσος του Σέϊχ Σου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο καταπάτησης των καμένων δασικών εκτάσεων και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του δάσους. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι η περιοχή θα τελεί υπό την προστασία της Γεωργαφικής Υπηρεσίας Στρατού, η οποία με συνεχείς αεροφωτογραφήσεις θα ελέγχει την κατάσταση.

Κλειστές οι υπηρεσίες του δήμου Λαυρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θανατηφόρο δυστύχημα στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ.

Κλειστές παρέμειναν όλες οι υπηρεσίες του δήμου Λαυρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους για το θανατηφόρο δυστύχημα στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ που λειτουργεί στην περιοχή. Ο δήμαρχος Λαυρίου κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να κλείσει το εργοστάσιο μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα ασφαλείας των εργαζομένων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακό, για μία ακόμα φορά, το κορίτσι από το Βόλο, η πρωταθλήτρια Ελλάδας Ολγα Βασδέκη, συγκίνησε το πανελλήνιο με την υπερπροσπαθειά της κατακτώντας τελικά την τέταρτη θέση, μόλις πέντε εκατοστά του μέτρου πιο πίσω από την τρίτη Κοβόροβα από την Ουκρανία.Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ολγα έκανε έξι έγκυρα άλματα, όλα σε καλό επίπεδο, ενώ για λίγο με το πέμπτο της άλμα στα 14,62 βρέθηκε, που αποτελεί και νέο πανελλήνιο ρεκόρ, στην τρίτη θέση. Τελικά πρώτη ήρθε η Κασπάροβα από τη Τσεχία με 15,20, δεύτερη η Μετέσκου από τη Ρουμανία με 15,16 και τρίτη η Κοβόροβα με 14, 67. Προηγουμένως, ο Ελληνας πρωταθλητής στο ύψος Λάμπρος Παπακώστας με άλμα 2,28, που πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια κατάφερε να περάσει στον τελικό. Το πρωί, στα προημιτελικά των 800 μέτρων ανδρών προκρίθηκε ο πρωταθλητής μας των μεσαίων αποστάσεων Παναγιώτης Στρουμπάκος, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στη δεύτερη προκριματική σειρά του αγωνίσματος με επίδοση ένα λεπτό 46 δεύτερα και 49 εκατοστά.

Ο περιορισμένος σχετικά αριθμός φιλάθλων που βρέθηκε στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου τις πρώτες δύο ημέρες του 6ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος άναψαν φωτιές, καθώς ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου Πρίμο Νεμπιόλο, με δηλώσεις του στο Ρόιτερ, επέκρινε τη μικρή παρουσία Ελλήνων φιλάθλων και κάλεσε τους Αθηναίους να προτιμήσουν τους αγώνες από τις παραλίες. Ο κ. Νεμπιόλο μιλώντας για την μικρή παρουσία φιλάθλων υποστήριξε πως πιθανότατα η διοργάνωση δεν προπαγανδίστηκε καλά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Λάμπης Νικολάου, απάντησε στον κ. Νεμπιόλο δηλώνοντας στο Ρόιτερ, ότι οι εννέα ημέρες είναι μεγάλο χρονικό διαστημα για μία διοργάνωση, που θα μπορούσε να καλυφθεί σε έξι ημέρες. Πάντως, σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας συσκέπτεται με τα μέλη της διοργάνωσης ΑΘΗΝΑ 97 για να δώσουν μαζί μία λύση για τα αδιάθετα εισιτήρια.

Μία μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ενόπλων, αφού κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος του ΣΙΣΜ, που διεξάγεται στην Τεχεράνη, επικρατώντας στα ημιτελικά με 3-2 της Μπουρκίνα Φάσο. Στον τελικό της Τετάρτης η εθνική μας θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Ιταλίας, η οποία στον άλλο ημιτελικό επεβλήθη της Γαλλίας.

Αήττητη στον δεύτερο γύρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης που διεξάγεται στο Μάριμπορ της Σλοβενίας προκρίθηκε η εθνική μας ομάδα των Νέων, αφού στον τελευταίο της αγώνα για τον πρώτο όμιλο νίκησε και το Ισραήλ με 6-5. Τα επτάλεπτα: 3-1, 1-2, 1-0, 1-2. Τα τέρματα της εθνικής μας σημείωσαν οι Μπλάμης, Αφρουδάκης, Ντούλος (2), Καφετζόπουλος και Τσίκλος.

Οριστικά στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας του Ολυμπιακού με τη Μοζίρ για την Β' προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Αυγούστου, αφού η ομάδα της Λευκορωσίας αρνήθηκε αλλαγή της έδρας. Οπως είναι γνωστό ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει να γίνει ο πρώτος αγώνας στη Λευκορωσία λόγω του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που διεξάγεται τις ημέρες αυτές στην Αθήνα και λήγει 10 Αυγούστου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 295,80 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158,32, γαλλικό φράγκο προς 46,94, λίρα Αγγλίας προς 481,94, ελβετικό φράγκο προς 193,09, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 249,67, τη λίρα Κύπρου προς 539,98 και την ECU προς 312,51 δραχμές.

Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την επικράτηση μικρών πτωτικών τάσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.586,85 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,29%. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η αξία των συναλλαγών και έφθασε τα 7,5 δισ. δραχμές. Με πτώση 30 δραχμών, στις 6.270, έκλεισε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ. Νέο ιστορικό ρεκόρ πέτυχε το δολάριο έναντι της δραχμής, κλείνοντας σήμερα στο fixing στις 291,43 δραχμές, κατά 3,55 δραχμές υψηλότερα απο την Παρασκευή. Οι εμπορικές τράπεζες θα πωλούν αύριο το αμερικανικό νόμισμα προς 295,801 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με βόρειους ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους, που τοπικά στο νότιο Αιγαίο θα είναι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 16 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 18 με 34 και στα νησιά 20 με 31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 22 μέχρι 34 βαθμούς στην Αθήνα και 19 με 31 στη Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 4 August 1997 - 19:00:25 UTC