Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,20/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ρεκόρ προκλητικότητας από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ. Υποστήριξε ότι η τουρκία θα μπορούσε να είχε πάρει τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο.
- Την πρόσληψη 5.800 ατόμων στο δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε στη βουλή ο υφυπουργός εσωτερικών Τάσος Μαντέλης.
- Μεγάλους σεισμούς, πάνω από 6 ρίχτερ αναμένουν οι επιστήμονες, στο θαλάσσιο χώρο του Πηλίου και της Αμοργού.
- Ενταση και μικροεπεισόδια έξω από το υπουργείο παιδείας, κατά τη συγκέντρωση των αδιόριστων εκπαιδευτικών.
- Στο σκοτάδι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στο γραφείο του Στέλιου Παπαθεμελή.
- Εκτακτη σύσκεψη αύριο υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των εσόδων του κράτους.
- Εντονη δυσφορία από τον Κώστα Λαλιώτη για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, σχετικά με τη νέα χωματερή.
- Το θεσμό της Ελληνικής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην αμερικανική ήπειρο, καθιέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΣΑΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ρεκόρ προκλητικότητας από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ. Υποστήριξε ότι η τουρκία θα μπορούσε να είχε πάρει τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο.

Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκια θα μπορούσε να είχε πάρει τη Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αιγαίου και όλη την Κύπρο, ενώ χαρακτηρίζει γελοίο το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για τα Ιμια. Η κυβέρνηση απέδωσε τις δηλώσεις σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, που όμως δεν αφήνουν περιθώρια βελτίωσης των ελληντουρκικών σχέσεων. Αμεση ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης, που επικρίνει, ωστόσο, την κυβέρνηση για τη συμφωνία της Μαδρίτης.

Την πρόσληψη 5.800 ατόμων στο δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε στη βουλή ο υφυπουργός εσωτερικών Τάσος Μαντέλης.

Την πρόσληψη 3.000 ατόμων, με Πανελλήνιο διαγωνισμό, εντός του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός εσωτερικών Τάσος Μαντέλης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση του νόμου Πεπονή, στις κρατικές τράπεζες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Μαντέλης ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσληφθούν 2.800 άτομα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων ένα ποσοστό θα προσληφθεί με γραπτό διαγωνισμό και ένα ποσοστό με μόρια.

Μεγάλους σεισμούς, πάνω από 6 ρίχτερ αναμένουν οι επιστήμονες, στο θαλάσσιο χώρο του Πηλίου και της Αμοργού.

Δύο νέα ενεργά σεισμογενή ρήγματα στις περιοχές του Πηλίου και της Αμοργού, που μπορούν να δώσουν μεγάλους καταστρεπτικούς σεισμούς πάνω από 6 ρίχτερ, εντόπισαν έλληνες επιστήμονες και παρουσιασθηκαν στο διεθνές σεισμολογικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Στο Συνέδριο ανακοινώθηκε επίσης ότι το σύστημα πρόγνωσης σεισμών ΒΑΝ, που αναπτύχθηκε απο την ομάδα του κ. Βαρώτσου, θα χρηματοδοτηθεί απο την Ιαπωνική κυβέρνηση, εντασσόμενο σε ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα.

Ενταση και μικροεπεισόδια έξω από το υπουργείο παιδείας, κατά τη συγκέντρωση των αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Ενταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω απο το υπουργείο Παιδείας, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της επετηρίδας. Την ίδια ώρα η ΟΛΜΕ έχει προτείνει στις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τις 3 Σεπτεμβρίου, ως πρώτη μορφή αντίδρασης στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο σκοτάδι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στο γραφείο του Στέλιου Παπαθεμελή.

Και νέα αυτοψία στο γραφείο του Στέλιου Παπαθεμελή, που έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης απο την οργάνωση Επαναστατικοί Πυρήνες, έκαναν αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ οι έρευνες εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει προκήρυξη της οργάνωσης. Η βουλή με δήλωση του προέδρου του σώματος καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε τη συμπαράσταση της στον κ. Παπαθεμελή.

Εκτακτη σύσκεψη αύριο υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των εσόδων του κράτους.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η αναζήτηση τρόπων αύξησης των εσόδων του κράτους που εμφανίζουν σημαντική υστέρηση, θα είναι στο επίκεντρο της αυριανής έκτακτης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ανάλογη σύσκεψη ενδέχεται να γίνει και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην οποία θα καθορισθεί η εισοδηματική πολιτική για το 1998, την οποία θα παρουσιάζει ο κ. Σημίτης, από του βήματος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Εντονη δυσφορία από τον Κώστα Λαλιώτη για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, σχετικά με τη νέα χωματερή.

Την έντονη δυσφορία του για την τροπή που πήρε το θέμα της εγκατάστασης χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Λαλιώτης κάλεσε τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το πώς θα απορροφηθούν οι 1.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται ημερησίως, από τους οποίους οι 600 απορρίπτονται σε ανεξέλεγκτες χωματερές που πρέπει να κλείσουν.

Το θεσμό της Ελληνικής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην αμερικανική ήπειρο, καθιέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΣΑΕ.

Το θεσμό της Ελληνικής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην αμερικανική ήπειρο, καθιέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Η αρχή γίνεται φέτος, με την πόλη της Βοστώνης που ανακηρρύσεται επισήμως "Ελληνική πρωτεύουσα των ΗΠΑ" υπό την αιγίδα του Δήμου Βοστώνης. Ο νέος θεσμός περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων απο το Εθνικό θέατρο, προβολών απο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και διοργάνωση εκθέσεων απο τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον Ολυμπιακό θα ανήκει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 1998, ο Δημήτρης Παπανικολάου. Την απόφαση αυτή πήρε η ΦΙΜΠΑ, η οποία είχε κληθεί να δώσει λύση στο θέμα του διεθνή φόργουορντ, τον οποίο όπως είναι γνωστό διεκδικεί και η Κίντερ Μπολόνια. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο Παπανικολάου θα μπορεί να φορέσει την φανέλα του ιταλικού συλλόγου από τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει και το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει ο παίκτης με τους ερυθρόλευκους.

Ιστορία έγραψε η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των παίδων, αφού μετά από μία καταπληκτική εμφάνιση με αντίπαλο την Γαλλία, συνέτριψε τους τρικολόρ με 3- 0 (15-4,15-4,15-5) και προκρίθηκε πανηγυρικά και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Τεχεράνη. Η ομάδα μας θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στον τελικό με αντίπαλο το νικητή της συνάντησης Βραζιλίας-Πολωνίας.

Κακές εμφανίσεις πραγματοποίησαν σήμερα οι κολυμβητές μας στα προκριματικά των αγωνισμάτων τους γιά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σεβίλης. Στα 100 μέτρα πεταλούδα ο Γιώργος Πόποτας δεν κατάφερε να μπεί ούτε καν στον μικρό τελικό αφού με 56.17 είχε μόλις την 23η επίδοση από τους 40 κολυμβητές που έλαβαν μέρος, ενώ η Κάτια Καρακατσάνη σημείωσε την 21η επίδοση από τις 22 αθλήτριες που έλαβαν μέρος στα προκριματικά των 200 μέτρων πρόσθιο με 2:41.05.

Aλλες έξι θέσεις έχασε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην παγκόσμια κατάταξη που ανακοινώνει κάθε μήνα η ΦΙΦΑ. Το εθνικό μας συγκρότημα έπεσε από την 40η θέση που κατείχε στην κατάταξη του Ιουλίου, στην 46η με 46.19 βαθμούς και κινδυνεύει σοβαρά να βρεθεί γιά πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια κάτω από τις 50 πρώτες εθνικές ομάδες του κόσμου. Στην πρώτη θέση βρίσκεται πάντα η παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα της Βραζιλίας με 71.93 βαθμούς. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα, καθώς πολύ κοντά στην πρόκρισή της στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βρίσκεται η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων, μετά τη χθεσινή ισοπαλία με 1-1 στην οποία υποχρεώθηκε η αντίστοιχη της Δανίας στο Σεράγεβο από τη Βοσνία. Η εθνική μας ομάδα βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 13 βαθμούς, έναντι 10 της Δανίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 294,39 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 158,85, γαλλικό φράγκο προς 47,16, λίρα Αγγλίας προς 470,06, ελβετικό φράγκο προς 192,92, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,30, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 249,14, τη λίρα Κύπρου προς 539,14 και την ECU προς 312,82 δραχμές.

Μικρή ανάκαμψη παρουσίασαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στην αγορά του Χρηματιστηρίου, μετά την υποχώρηση των δύο προηγούμενων ημερών. Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές του κατασκευαστικού τομέα, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1620,09 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,44%. Και νέα σημαντική άνοδο κατά 2,4 δραχμές σημείωσε σήμερα η ισοτιμία του δολλαρίου στην εγχώρια αγορά του συναλλάγματος και οι εμπορικές τράπεζες θα πωλούν αύριο το δολλάριο προς 294,39 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις και σποραδικές βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα, στη δυτική και ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο νότιο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 14 με 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 32 και στα νησιά 22 με 29. Στην Αθήνα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με τοπικές νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία 20 με 31 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο θα δείξει απο 17 μέχρι 27 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 20 August 1997 - 19:00:46 UTC