Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζεται η κόντρα Γεράσιμου Αρσένη και καθηγητών για τις μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο.
- Πολύς θόρυβος για το τίποτα, για τα εμφιαλωμένα νερά, τα οποία ο Μανόλης Σκουλάκης χαρακτήρισε τα καλύτερα της Ευρώπης.
- Αποσύρονται ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τα χάπια αδυνατίσματος ΠΟΝΤΕΡΑΛ και ΙΣΟΜΕΡΑΝ.
- Νέος κύκλος ταλαιπωρίας αναμένει το επιβατικό κοινό της Ολυμπιακής.
- Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς να συζητήσουν θέματα ασφαλείας.
- Επεκτείνεται και το χειμώνα η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου.
- Εκδηλώσεις μνήμης στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας.
- Να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς για το Αγιον Ορος ζητούν 35 βουλευτές από όλα τα κράτη με κοινή δήλωσή τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζεται η κόντρα Γεράσιμου Αρσένη και καθηγητών για τις μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο.

Δεν θα μένουν στην ίδια τάξη τα παιδιά που θα πέσουν κάτω από τη βάση σε ένα ή δύο μαθήματα, εφόσον ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους είναι πάνω από το 10, διευκρίνισε το υπουργείο παιδείας.Την ίδια ώρα, εντείνεται η κόντρα υπουργείου και καθηγητών για της αλλαγές στο λύκειο, αν και ο Γεράσιμος Αρσένης διαβεβαιώνει τους εκπαιδευτικούς για την αντικειμενικότητα του σώματος αξιολογητών και για το νέο σύστημα προσλήψεων. Παράλληλα προειδοποιεί ακόμη και με απολύσεις, στην περίπτωση που ένας καθηγητής έχει αρνητική αξιολόγηση.

Πολύς θόρυβος για το τίποτα, για τα εμφιαλωμένα νερά, τα οποία ο Μανόλης Σκουλάκης χαρακτήρισε τα καλύτερα της Ευρώπης.

Τα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά είναι τα καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, μετά τη σύσκεψη των αρμοδίων φορεών. Ο κ.Σκουλάκης τόνισε ότι από έρευνα που έγινε σε έξι περιοχές της χώρας, μόνο σε τρείς, σε Ηράκλειο, Κόρινθο και Χανιά, εντοπίσθηκαν αυξημένα βρωμικά ιόντα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.Πάντως διατάχθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού ΣΤΑΓΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ, επειδή διαπιστώθηκε το μικρόβιο ψευδομονάδα.

Αποσύρονται ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τα χάπια αδυνατίσματος ΠΟΝΤΕΡΑΛ και ΙΣΟΜΕΡΑΝ.

Την άμεση απόσυρση των χαπιών αδυνατίσματος που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με τις ονομασίας "ΠΟΝΤΕΡΑΛ" και "ΙΣΟΜΕΡΑΝ", αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Ο ΕΟΦ συνιστά στους ασθενείς, που κάνουν χρήση αυτών των προϊόντων, να σταματήσουν γιατί με βάση νεότερα επιστημονικά δεδομένα, προκύπτει ότι η χρήση των ουσιών που περιέχονται στα σκευάσματα αυτά, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Νέος κύκλος ταλαιπωρίας αναμένει το επιβατικό κοινό της Ολυμπιακής.

Τελεσίγραφο μέχρι την Πέμπτη το πρωϊ να ικανοποιήσει το αίτημα για τον τρόπο πρόσληψης των μελών του, έστειλε το σωματείο Ιπταμένων συνοδών και φροντιστών, στη διοίκηση της Ολυμπιακής, απειλώντας παράλληλα, ότι θα συνεχίσει τη λευκή απεργία, γεγονός που θα σημάνει νέες πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις ή και ματαιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Ολυμπιακής μελετά το ενδεχόμενο ενοικίασης αεροσκαφών από ξένες εταιρίες μαζί με το προσωπικό, προκειμένου να μην αντιμετωπισθούν προβλήματα στις πτήσεις της εταιρίας.

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς να συζητήσουν θέματα ασφαλείας.

Θετικότατη εξέλιξη χαρακτήρισε η Αθήνα τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς να έχουν και νέα συνάντηση για να συζητήσουν θέματα ασφαλείας. Ο υπουργός Τύπου δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο νέας τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ, όπως άφησε να εννοηθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Επεκτείνεται και το χειμώνα η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου.

Σε κατ'αρχήν συμφωνία για την επέκταση του κλιμακωτού ωραρίου και το χειμώνα, κατέληξαν το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ετσι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσέρχονται στις υπηρεσίες τους στις 7.30, την ίδια ώρα θα ανοίγουν τα καταστήματα τροφίμων, ενώ τα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα θα ανοίγουν στις εννέα το πρωί.

Εκδηλώσεις μνήμης στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας.

Με εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, τιμάται η μνήμη της μεγάλης ελληνίδος σοπράνο Μαρία Κάλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θανατό της. Στη Μητρόπολη τελέσθη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στο Ηρώδειο θα δοθεί συναυλία με διακεκριμένους καλλιτέχνες από το χώρο της όπερας. Στην Ιταλία, στο αρχαίο θέατρο της Οστιας διάσημα ονόματα της ιταλικής λυρικής σκηνής θα ερμηνεύσουν αλησμόνητες επιτυχίες της αξέχαστης σοπράνο, σε μια συναυλία που θα μεταδοθεί ζωντανά από τη RAI σε 30 χώρες.

Να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς για το Αγιον Ορος ζητούν 35 βουλευτές από όλα τα κράτη με κοινή δήλωσή τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη διατήρηση του καθεστώτος του Αγίου όρους, ζητούν 35 ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κοινή δηλωσή τους προς το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ενωση να δεσμευθεί ότι θα σέβεται το ειδικό καθεστώς του Αγίου Ορους, το οποίο δικαιολογείται για πνευματικούς και θρησκευτικούς λόγους και αποτελείιδιαίτερη έκφραση κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωκύπελλο η ομάδα μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών, αφού σε εκτός έδρας αγώνα που έγινε στην Πράγα για τον έκτο όμιλο της διοργάνωσης, επικράτησε της USK Πράγας με 108-86. Στο ημίχρονο οι Πατρινοί προηγήθηκαν με 47-36.

Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση επανέρχεται μετά από δεκαετή απουσία ο Ολυμπιακός, καθώς οι ερυθρόλευκοι δίνουν αύριο το βράδυ στο Ολυμπιακό στάδιο, τον πρώτο τους αγώνα για το τσάμπιονς λιγκ, με αντίπαλο την Πόρτο. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, δήλωσε σήμερα ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σ' αυτή την μεγάλη πρόκληση, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο "σκληρό" παιχνίδι των Πορτογάλων. Από την πλευρά τους οι Πορτογάλοι ήλθαν στην Αθήνα χωρίς κανένα πρόβλημα και ιδιαίτερα αισιόδοξοι, μιλώντας μόνο για νίκη.

Με αλληλοκατηγορίες συνεχίστηκε το σήριαλ της"ξαφνικής" σύγκρουσης μεταξύ του Μιχάλη Τροχανά και του προέδρου της ΑΕΚ Αλέξη Κούγια, λίγο πριν ολοκληρωθεί η πολυδιαφημισμένη πώληση της ΠΑΕ στην μεγάλη πολυεθνική ΡΙΤΣΜΟΝΤ. Η αγωνία των φίλων της ΑΕΚ έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο φοβούμενοι πιθανή ματαίωση της πώλησης των μετοχών της ομάδας. Στο μεταξύ, οι παίχτες της Ενωσης προετοιμάζονται για τον αγώνα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τη Ντίναμπούργκ, ενώ ο Ντουμιτρίου θέλει να εξασφαλίσει την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι στη Ν. Φιλαδέλφεια. Πάντως, ο ρουμάνος τεχνικός δεν θα χρησιμοποιήσει για προοληπτικούς λόγους τον Ντόμπος και τον Νικολαϊδη, καθώς ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ικανοποιημένος από τη νίκη της ομάδας του επί του Απόλλωνα με 1-0 στο ΟΑΚΑ, παρουσιάστηκε σήμερα ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βασίλης Δανιήλ. Ο Ελληνας προπονητής τόνισε ότι τον ικανοποίησε η απόδοση της ομάδας του μόνο στο πρώτο μέρος, ενώ στην επανάληψη δεν έπαιξε καλά και σε καμμία περίπτωση δεν ήταν ο Παναθηναϊκός που θέλει. Για τον αγώνα της Κυριακής με την Παναχαϊκή στην Πάτρα, ο Δανιήλ είπε ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο και αρκετά δύσκολο παιχνίδι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,02 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,24, γαλλικό φράγκο προς 47,70, λίρα Αγγλίας προς 453,23, ελβετικό φράγκο προς 195,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,68, τη λίρα Κύπρου προς 541,03 και την ECU προς 313,84 δραχμές.

Σταθεροποιητικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με οριακή υποχώρηση 0,03%, στις 1681,33 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 20,8 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, ο οποίος θα είναι άστατος, με τοπικές νεφώσεις αλλά και βροχές ή καταιγίδες στη δυτική και ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 29 και στα νησιά 18 με 27 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 18 με 28 θα έχει αύριο η Αθήνα. Τοπικές νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 24 βαθμούς θα έχει η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 16 September 1997 - 18:00:24 UTC