Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δυσφορία στην Αθήνα για τις ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία που τηρεί η Ουάσιγκτον. Επίθεση Κακλαμάνη κατά ΗΠΑ.
- Σάλος για τη βροχή τροπολογιών στη βουλή και τη διαγραφή χρεών 200 δις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.
- Ικανοποιημένη η κυβέρνηση για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Μέχρι τέλος του έτους θα φθάσει το 100%.
- Κομφούζιο στις πτήσεις της Ολυμπιακής με αλλαγές ώρας και ματαιώσεις από τη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
- Ενας στους πέντε Ελληνες ζει με εισόδημα κάτω των 100.000 δρχ το μήνα. Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα.
- Περιοδεία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Δυτική Μακεδονία.
- Περιοδεία του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στην Κρήτη.
- Στις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δυσφορία στην Αθήνα για τις ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία που τηρεί η Ουάσιγκτον. Επίθεση Κακλαμάνη κατά ΗΠΑ.

Δυσφορία στην Αθήνα για την πολιτική των ίσων αποστάεων που τηρεί σε Ελλάδα και Τουρκία η Ουάσιγκτον, μετά τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η Ελλάδα προέβη σε διαβήματα διαμαρτυρίας σε Αγκυρα και ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώνει και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επικριτικός για τη στάση των ΗΠΑ ήταν ο πρόεδρος της βουλής, που τις κατηγόρησε ότι υποκρίνονται και δεν βλέπουν ποιος ευθύνεται για τις εντάσεις. Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, δήλωσε ο διοικητής της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Λοπέζ.

Σάλος για τη βροχή τροπολογιών στη βουλή και τη διαγραφή χρεών 200 δις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν από την ενέργεια της βουλής να διαγράψει χρέη 200 δις δρχ σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες και μάλιστα με διακομματική συναίνεση. Ο πρόεδρος της βουλής αποδοκίμασε το γεγονός και χαρακτήρισε σωστή την κριτική που ασκείται. Ο Στέφανος Μάνος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποπέμψει τις τροπολογίες και έκανε λόγο για βάναυση πρόκληση των εντίμων φορολογουμένων.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Μέχρι τέλος του έτους θα φθάσει το 100%.

Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, η οποία μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσει το 100%. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σύνδεσης του δεύτερου με το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των έργων και προγραμμάτων και μετά το 2000.

Κομφούζιο στις πτήσεις της Ολυμπιακής με αλλαγές ώρας και ματαιώσεις από τη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Με αλλαγές της ώρας σε 32 πτήσεις και με 10 ματαιώσεις, αντιμετώπισε η Ολυμπιακή τη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν από τις δύο το μεσημέρι έως τις έξι το απόγευμα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με οικονομικά αιτήματα. Η στάση εργασίας θα επαναληφθεί και αύριο, ενώ δίωρη αποχή από τα καθήκοντά τους, πραγματοποιούν επίσης για οικονομικούς λόγους και οι μηχανικοί ηλεκτρονικοί.

Ενας στους πέντε Ελληνες ζει με εισόδημα κάτω των 100.000 δρχ το μήνα. Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα.

Ενας στους πέντε Ελληνες ζει με εισόδημα κάτω των 100.000 δρχ το μήνα, ενώ η Ελλάδα είναι δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την Πορτογαλία. Αυτό προκύπτει από στοιχεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φτώχειας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου 57 εκατ.ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ πάνω από 1,3 δις άτομα στον πλανήτη αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.

Περιοδεία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Δυτική Μακεδονία.

Τριήμερη περιοδεία στη Μακεδονία, με πρώτο σταθμό την Πτολεμαϊδα, άρχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα εγκαινιάσει την πέμπτη μονάδα του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ. Ο κ.Σημίτης θα επισκεφθεί τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά και άλλες πόλεις των νομών αυτών.

Περιοδεία του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στην Κρήτη.

Περιοδεία όμως πραγματοποιεί στην Κρήτη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε ήδη επαφές με κομματικά στελέχη στα Χανιά, ενώ επισκέφθηκε και τους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι. Ο Κώστας Καραμανλής που θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στο σχέδιο "Καποδίστριας" τονίζοντας πως αν η ΝΔ έλθει στην εξουσία θα τροποποιήσει το νόμο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Επισημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζει την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, θρησκευτικούς ηγέτες και την ηγεσία της ελληνικής ομογένειας. Η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ είναι η πρώτη μετά την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο της Ορθοδόξου Εκκλησίας πριν από έξι χρόνια. Το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και των πιέσεων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναμένεται να τεθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουάσιγκτον, καθώς οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να μην επιτρέπουν τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η ανανέωση της συνεργασίας των Μιχάλη Κασάπη, Νίκου Κωστένογλου και Χάρη Κοπιτσή με την ΑΕΚ, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ, περιμένουν από το Λονδίνο, τα χρήματα που θα δοθούν στους παίχτες ως προκαταβολή με την υπογραφή των συμβολαίων. Στο μεταξύ, ο Ντουμιτρίου, αναφερόμενος στο παιχνίδι με τον πρωτοπόρο Ιωνικό, είπε στους παίχτες του ότι πρέπει να κερδίσουν οπωσδήποτε, αφού οι υποχρεώσεις τους τώρα είναι μεγαλύτερες και πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν με την ίδια σοβαρότητα κάθε αντίπαλο. Σε ότι αφορά τη θέληση του Βασίλη Τσάρτα να επιστρέψει στην ομάδα, ο ρουμάνος τεχνικός είπε ότι αν και δεν τον έχει δει να αγωνίζεται, θα ήθελε να αποκτηθεί, καθώς οι πληροφορίες του για τις ικανοτητές του, είναι πολύ καλές.

Με στόχο την 6η νίκη σε ισάριθμους αγώνες θα μπει τη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός μ' αντίπαλο τον Αθηναϊκό. Οι "πράσινοι" δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κάτι ευχάριστο για τον προπονητή Βασίλη Δανιήλ, ο οποίος όμως κρούει τον "κώδωνα του κινδύνου". Το ματς με τον Αθηναϊκό χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα είπε ο Δανιήλ, ενώ για το θέμα του Γιώργου Γεωργιάδη, που είχε ευτυχή κατάληξη τόνισε: "Είχα πάρει θέση για το θέμα αυτό και δεν αμφέβαλα για την κατάληξη. Γνώριζα περισσότερα από πολύ κόσμο. Ηξερα ότι ο Γεωργιάδης ήθελε να παραμείνει και να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα μας".

Με τη συμμετοχή του Περουβιανού διεθνή ποδοσφαιριστή Ολιβάρες, που επέστρεψε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωσε σήμερα την προετοιμασία του ο ΠΑΟΚ για το αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο προπονητής του "δικέφαλου του Βορρά" δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα εκτός από την απουσία του Βρύζα, που θα καλύψει ο Πάρις Ζουμπούλης και αναμένεται να αγωνιστεί με τους: Μιχόπουλο, Ζαγοράκη, Ολιβάρες, Κολομπούρδα, Τασιόπουλο, Νάγκμπε, Τουρσουνίδη, Μαραγκό, Βελλή, Φρατζέσκο και Ζουμπούλη. Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη με αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς τους οπαδούς του, για το φόβο επεισοδίων. Ο Μπάγιεβιτς αναμένεται να χρησιμοποιήσει την ενδεκάδα του αγώνα με την Ξάνθη, με μόνη ίσως αλλαγή το Βερεσάνοβιτς στη θέση του Μαυρογενίδη, ενώ όπως είναι γνωστό αναπληρωματικός του Τοχούρογλου θα είναι ο 17χρονος Τζενάμο, μετά την τιμωρία του Ράντου.

Ο αγώνας ΟΦΗ - Ηρακλής θα διεξαχθεί οριστικά αύριο στο στάδιο Καραϊσκάκη. Την απόφαση αυτή πήρε η ΕΠΑΕ σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της. Από την πλευρά του ο ΟΦΗ θα προσέλθει αύριο κανονικά στο στάδιο Καραϊσκάκη για τον αγώνα με τον Ηρακλή, ενώ θα περιμένει και την εξέλιξη της υπόθεσης στο Εφετείο της Αθήνας, την προσχεχή εβδομάδα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 280,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,44, γαλλικό φράγκο προς 47,56, λίρα Αγγλίας προς 453,38, ελβετικό φράγκο προς 191,51, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 233,58, τη λίρα Κύπρου προς 540,52 και την ECU προς 313,21 δραχμές.

Καθοδική πορεία ακολούθησαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 1768,23 μονάδες μειωμένος κατά 0,71%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 20,7 δις δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι θυελλώδεις βοριάδες και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Στα δυτικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, στα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και στην υπόλοιπη χώρα ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι στα δύτικα μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα πλησιάσει στο μηδέν και στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί 1 με 14 βαθμούς, στα δυτικά 5 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα 8 με 19 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής, πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 17 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, μέτριοι μέχρι ισχυροί άνεμοι και το θερμόμετρο 5 με 13 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 17 October 1997 - 19:00:17 UTC