Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κάθετη πτώση κατά 2,87% στη Σοφοκλέους, παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη που παρουσίασαν τα διεθνή χρηματιστήρια.
- Προβληματισμός στην κυβέρνηση για την απεργία διαρκείας των φαρμακοποιών. Σε απεργία και οι γιατροί του ΙΚΑ.
- Δεν αποκλείει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο από τυχαίο ή στημένο περιστατικό.
- Στον αέρα ο κοινωνικός διάλογος. Αποχώρησε η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ.
- Κακοκαιρία στη βόρεια Ελλάδα με χιόνια και θερμοκρασίες που έπεσαν κάτω από το μηδέν.
- Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των οχημάτων στα ΚΤΕΟ, μετά τις αποκαλύψεις για δωροδοκίες υπαλλήλων.
- Από την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένη τιμή.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κάθετη πτώση κατά 2,87% στη Σοφοκλέους, παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη που παρουσίασαν τα διεθνή χρηματιστήρια.

Δεν κατάφερε τελικά το ελληνικό Χρηματιστήριο να αποφύγει τις μετασεισμικές δονήσεις, από τον πανικό που δημιουργήθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη που παρουσίασαν το τελευταίο 24ωρο. Στη Σοφοκλέους οι τιμές των μετοχών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.605 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,87%. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάσθηκε να κάνει νέα παρέμβαση για στήριξη της δραχμής και έτσι τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά έπεσαν από το 14 στο 12%.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για την απεργία διαρκείας των φαρμακοποιών. Σε απεργία και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την απεργία διαρκείας από την 1η Νοεμβρίου, φέρονται οι φαρμακοποιοί, ενώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να καλυφθούν οι ανάγκες του κοινού σε φάρμακα. Η γερμανική εταιρία "Μπέρινγκερ" ανακοίνωσε ότι δεν θα αποσύρει τελικά τα προϊόντα της από την ελληνική αγορά. Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας συνεχίζονται με την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, ενώ στο χορό δεν αποκλείεται να μπουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Δεν αποκλείει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο από τυχαίο ή στημένο περιστατικό.

Στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, απέδωσε η Αθήνα τους ισχυρισμούς του στρατηγού Καρανταγί περί υποτιθέμενου άξονα Ελλάδας - Ρωσίας. Ο Ελληνας ομόλογός του, Αθανάσιος Τζογάνης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, από τυχαίο ή στημένο περιστατικό. Τα ελληνοτουρκικά και η συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ, στην Κρήτη, συζητήθηκαν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Στον αέρα ο κοινωνικός διάλογος. Αποχώρησε η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ.

Την απόχωρησή της από τον κοινωνικό διάλογο, ανακοίνωσε η συνδικαλιστική παράταξη του Συνασπισμού καλώντας παράλληλα τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από το διάλογο και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της. Η κυβέρνηση συζητά με κοινωνικούς θεσμούς και όχι με παρατάξεις, απάντησε ο υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για μικρόψυχες τακτικές. Από το κείμενο που θα κατατεθεί στη νέα φάση του διαλόγου, θα εξαρτηθεί και η στάση της Νέας Δημοκρατίας.

Κακοκαιρία στη βόρεια Ελλάδα με χιόνια και θερμοκρασίες που έπεσαν κάτω από το μηδέν.

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, δημιούργησε το πυκνό χιόνι που έπεσε στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου η κυκλοφορία να γίνεται μόνο με αλυσίδες. Χιόνια έπεσαν και στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, ενώ στην Καστοριά το θερμόμετρο έπεσε κάτω από το μηδέν και στο Αιγαίο πνέουν θυελλώδεις βοριάδες.

Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των οχημάτων στα ΚΤΕΟ, μετά τις αποκαλύψεις για δωροδοκίες υπαλλήλων.

Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των οχημάτων στα ΚΤΕΟ μετά τις αποκαλύψεις για δωροδοκίες υπαλλήλων. Ετσι, ηλεκτρονικός υπολογιστής θα καθορίζει κάθε μέρα, τυχαία, που θα πάει κάθε αυτοκίνητο και ποιος υπάλληλος θα το ελέγξει. Ο τελικός έλεγχος θα γίνεται από τρεις υπαλλήλους ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις δωροδοκίας.

Από την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένη τιμή.

Από την Παρασκευή, δηλαδή μια μέρα νωρίτερα, θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένη τιμή, μετά την κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με θερμοκρασίες που ήδη έπεσαν κάτω από το μηδέν. Η τιμή ανά λίτρο, διαμορφώθηκε στις 97,6 δρχ και είναι χαμηλότερη κατά 10 δρχ σε σχέση με πέρσι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νίκες των φαβορί συνεχίστηκε το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας για την 6η αγωνιστική ημέρα. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός νίκησε και μέσα στη Λάρισα μετά από ένα καλό παιχνίδι με 73-94. Στα άλλα παιχνίδια σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Δάφνη-ΠΑΟΚ 62-74, Παπάγου-Ηράκλειο 64-63, Απόλλων Πατρών- Ηρακλής 88-81, Αρης-Περιστέρι 57-52 και ΑΕΚ-Σπόρτιγκ 72-53. Σε χθεσινό αγώνα ο Παναθηναϊκός νίκησε μέσα στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο με 81-68. Στη βαθμολογία προηγείται ο Ολυμπιακός με 12 βαθμούς, έναντι 11 του Παναθηναϊκού και Αρη, 10 του ΠΑΟΚ και Ηρακλείου, 9 του Περιστερίου, του Πανιωνίου, του Απόλλωνα Πατρών, της ΑΕΚ καί του Παπάγου.

Πρωταθλήτρια στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα προσπαθήσει να αναδειχθεί η ΑΕΚ, όπως τόνισε ο προπονητής της Ντουμιτρίου, στη σημερινή συναντησή του με τους δημοσιογράφους. Η Ενωση θα αποκτήσει τρεις παίχτες για να μπουν κατ'ευθείαν στην ενδεκάδα, ενώ πιθανότατα οι δύο θα είναι ξένοι, ενώ ό ένας θα είναι Ελληνας. Για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό τόνισε πως έμεινε ικανοποιημένος από την εντυπωσιακή απόδοση των παιχτών του, ενώ έκανε ειδική μνεία στην εμφάνιση των Γκρέταρσον, Κοπιτσή και Κασάπη. Οσον αφορά τον επαναληπτικό αγώνα της ομάδας του με τη Στουρμ Γκρατς στην Αυστρία, είπε ότι η ΑΕΚ είναι σε μεγάλη φόρμα και θα επιδιώξει τη νίκη μέσα στην Αυστρία.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Δανιήλ παραδέχθηκε και στη σημερινή συναντησή του με τους δημοσιογράφους, ότι η ομάδα του στον τελευταίο αγώνα με την ΑΕΚ δεν είχε καλή απόδοση και σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτή που θέλει, ενώ πρόσθεσε πως η ΑΕΚ, που ήταν καλύτερη νίκησε δίκαια.

Μπορεί να είναι πρωτοπόρος στη βαθμολογία και να εκπλήσσει τους πάντες με τη φετινή του πορεία, μπορεί ακόμη και να έχει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη, όμως δεν έχει γήπεδο για να κάνει προπόνηση! Ο λόγος για την ομάδα του Ιωνικού, η οποία σήμερα προπονήθηκε νωρίς το μεσημέρι, αφού το απόγευμα στο γήπεδο της Νεάπολης έγινε αγώνας για το πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής κατηγορίας. Πάντως, ο Γκμοχ, που έχει δύο προβλήματα, καθώς δεν έχει στη διαθεσή του τους τιμωρημένους Νταρακλίτσα και Γυριχίδη, έχει ρίξει το βάρος στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας του, αυτό στην Ξάνθη με την ομώνυμη ομάδα.

Με το κλίμα να είναι βαρύ και πολλούς παίχτες να διαμαρτύρονται χαμηλοφώνως, συνεχίστηκε η προετοιμασία του Ολυμπιακού για τον αγώνα του πρωταθλήματος με την Καλαμάτα. Ο Μπάγιεβιτς θέλει ακόμα μία νίκη για την ομάδα του, αφού πιστεύει ότι πρέπει να ξεπεράσει χωρίς απώλειες τα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια, έτσι ώστε να παραμείνει κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,11 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,80, γαλλικό φράγκο προς 47,71, λίρα Αγγλίας προς 463,34, ελβετικό φράγκο προς 194,78, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,89, τη λίρα Κύπρου προς 544,08 και την ECU προς 314,95 δραχμές.

Σε αρνητικό κλίμα παραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη που παρουσίασαν τα διεθνή χρηματιστήρια. Οι τιμές των μετοχών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει κοντά στο ψυχολογικό φράγμα των 1600 μονάδων και στα χαμηλότερα επίπεδα απο τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 1604,98 μονάδες με απώλειες 2, 87% ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 29 δις δρχ. Η σημερινή πτώση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών. Οι πωλήσεις αυτές κυρίως για μετοχές των ΟΤΕ,ΤΙΤΑΝ, ΠΙΣΤΕΩΣ, εκδηλώθηκαν σήμερα καθώς χθες η Σοφοκλέους ήταν κλειστή λόγω της εθνικής εορτής.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Χειμωνιάτικος θα είναι και αύριο ο καιρός με νεφώσεις, βροχές, καταιγίδες στα δυτικά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί - 1 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 17 και στο Αιγαίο 11 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανή βροχή, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 16 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Βροχή ή χιονόνερο στην πόλη, χιόνια στα γύρω ορεινά, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 4 με 9 βαθμούς θα έχει η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 29 October 1997 - 19:00:32 UTC