Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Θρίλερ στο Χρηματιστήριο με το δείχτη να φθάνει στα όρια το κραχ με πτώση 7,6% για να κλείσει τελικά μειωμένος 3,37%.
- Το υπουργείο Υγείας ικανοποιεί ένα από τα αιτήματα των φαρμοκοποιών. Χάος και στο ΙΚΑ από την απεργία των γιατρών.
- Ντυμένη στα άσπρα η βόρεια Ελλάδα και η Μαγνησία, με 40 πόντους χιόνι και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
- Στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου προσδιορίζει ο Ακης Τσοχατζόπουλος ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο εκ μέρους της Τουρκίας.
- Το 35ωρο θέτει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου η ΓΣΕΕ. Πρόωρο χαρακτηρίζουν ένα τέτοιο αίτημα Παπαντωνίου και Παπαϊωάννου.
- Μέτρα για την είσπραξη των χρεών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θρίλερ στο Χρηματιστήριο με το δείχτη να φθάνει στα όρια το κραχ με πτώση 7,6% για να κλείσει τελικά μειωμένος 3,37%.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επεκράτησαν στο Χρηματιστήριο, που σε κάποια στιγμή έφθασε στα όρια του κραχ με πτώση 7,6%. Μετά την άμεση παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,37%, μειωμένος κατά 122 μονάδες.Ισχυρές πιέσεις όμως δέχθηκε και η δραχμή, όπου σημειώθηκαν εκροές εκατοντάδων εκατ.δολαρίων και εκιού. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου, γιατί η οικονομία πάει πολύ καλά και το δημόσιο έλλειμμα και ο πληθωρισμός, έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας.

Το υπουργείο Υγείας ικανοποιεί ένα από τα αιτήματα των φαρμοκοποιών. Χάος και στο ΙΚΑ από την απεργία των γιατρών.

Την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ του ΕΟΦ και του ΤΣΑΥ, που επιβάρυναν κατά 16% την τιμή των φαρμάκων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, λίγες ώρες πριν από την απεργία διαρκείας των φαρμακοποιών. Το μέτρο αυτό αποτελούσε και αίτημα των φαρμακοποιών, οι οποίοι όμως ζητούν γραπτή διαβεβαίωση για να αναστείλουν της απεργία τους. Χάος στα ιατρεία του ΙΚΑ λόγω της απεργίας των γιατρών, ενώ από τη Δευτέρα μπαίνουν στο χορό και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθηνών - Πειραιώς.

Ντυμένη στα άσπρα η βόρεια Ελλάδα και η Μαγνησία, με 40 πόντους χιόνι και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη βόρειο Ελλάδα και τη Μαγνησία και από τις χιονοπτώσεις έχουν ήδη αποκλειστεί αρκετά χωριά. Το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από 15 μέχρι 40 εκατοστά, ενώ στο οδικό δίκτυο της βόρειας Ελλάδας η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες. Η θερμοκρασία έχει πέσει κάθετα και κυμαίνεται από -2 μέχρι 9 βαθμούς, ενώ έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των πορθμειακών γραμμών.

Στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου προσδιορίζει ο Ακης Τσοχατζόπουλος ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο εκ μέρους της Τουρκίας.

Δεν αποκλείει ο Ακης Τσοχατζόπουλος θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, στο διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ενόψει των εκλογών στην Κύπρο, αν και εκτιμά ότι η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Ενδιαφέρον για τη συνάντηση αυτή δείχνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Μόσχα εξέφρασε τη δυσφορία της για τις δηλώσεις Καράνταγι, περί υποτιθέμενου άξονα Ελλάδας - Ρωσίας σε βάρος του ΝΑΤΟ.

Το 35ωρο θέτει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου η ΓΣΕΕ. Πρόωρο χαρακτηρίζουν ένα τέτοιο αίτημα Παπαντωνίου και Παπαϊωάννου.

Σε σημείο τριβής κυβέρνησης - συνδικάτων αναμένεται να εξελιχθεί το 35ωρο, το οποίο θέτει η ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ενώ ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε πρόωρο ένα τέτοιο αίτημα.

Μέτρα για την είσπραξη των χρεών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μέτρα για την είσπραξη των χρεών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ετσι, από τις αρχές του 1998 δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα σε όσους έχουν οφειλές πάσης φύσεως στους ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένων και των προστίμων παράνομης στάθμευσης, ακόμη και αν αυτά προέρχονται από τις ιδιωτικές εταιρίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηρθε σήμερα το πρωί στη χώρα μας ο 30χρονος έμπειρος αμερικανός παίχτης του μπάσκετ, Ουίλι Αντερσον για να ενισχύσει την ΑΕΚ, μετά τη φυγή του Ρίκι Πιρς. Ο Αντερσον, που κατά την περυσινή χρονιά αγωνίζονταν με τον Ολυμπιακό, αλλά έφυγε στα μισά της σεζόν όταν μάλωσε με τον Ιβκοβιτς, κατά την αφιξή του δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που γύρισε στη χώρα μας και θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τη νέα του ομάδα και τον καλύτερο προπονητή στην Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά για τον Ιωαννίδη. Ο Αντερσον, που έχει ύψος 2,04 μέτρα, είναι από τους παίχτες που εκτιμά ιδιαίτερα ο προπονητής της ΑΕΚ, ενώ έχει και μία πλούσια καριέρα στον ΝΒΑ.

Ο δρόμος που οδηγεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για την ποδοσφαιρική ομάδα των Ελπίδων της χώρας μας, περνάει από την Αγγλία, καθώς θα πρέπει να διεκδικήσει την πρόκριση μετά από αγώνα μπαράζ με την αντίστοιχη ομάδα των Αγγλων. Ο πρώτος αγώνας απ' τους δύο θα γίνει στην Ελλάδα, ενώ οι ημερομηνίες των δύο αγώνων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αν και σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθούν, πιθανότατα το Νοέμβριο.

Φωτιά έχει πάρει το μεταγραφικό δελτίο της ΑΕΚ, μετά τις πληροφορίες που θέλουν την ομάδα να ενισχύεται με τρεις ποδοσφαιριστές, οι δύο εκ των οποίων θα είναι ξένοι. Ηδη ακούγονται τα ονόματα των διάσημων Μπρίαν Λάουντρουπ και Γκασγκόιν, αλλά και του Παντούρου, ενώ από ελληνικής πλευράς ακουγονται τα ονόματα των Φρούσου, Δώνη, Τσάρτα και Γκώνια. Πάντως, η ΑΕΚ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και κυρίως στο ψυχολογικό τομέα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον Πανηλειακό την Κυριακή, στον Πύργο για το πρωτάθλημα και την Στουρμ Γκρατς, στην Αυστρία, για το κύπελλο Κυπελλούχων.

Με νέα ενδεκάδα και πάλι αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του ο Μπάγιεβιτς στο παιχνίδι του Σαββάτου με την ουραγό Καλαμάτα στο ΟΑΚΑ και πιθανότατα σούπερ επιθετική. Στην απογευματινή προπόνηση ο Μπάγιεβιτς δοκίμασε ένα σχήμα με τέσσερις επιθετικούς και συγκεκριμένα τους Γκόγκιτς, Ιβιτς, Αλεξανδρή και Οφορίκουε, ενώ εκτός των πλάνων του έμεινε ο Τζόρτζεβιτς, που είναι τιμωρημένος και δεν θα αγωνιστεί με την Ρεάλ. Πάντως, ο Μπάγιεβιτς φρόντισε να διαλύσει τα όποια σύννεφα δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού, μετά τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας ότι το κλίμα στην ομάδα είναι άριστο.

Ο διεθνής βολεϊμπολίστας Ανδρέας Θεοδορίδης ενδέχεται να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Ο Θεδορίδης, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ολυμπιακού, οι οποίοι του πρότειναν να επιστρέψειμε τις οικονομικές απολαβές που αναφέρει το συμβολαιό του. Ο παίχτης, ο οποίος δεν κατάφερε να ενταχθεί στην ιταλική Νάπολι με όρους ευνοϊκούς, πρόκειται να συναντηθεί με εκπρόσωπο της πειραϊκής ομάδας και πάλι αύριο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,37 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,11, γαλλικό φράγκο προς 47,81, λίρα Αγγλίας προς 458,47, ελβετικό φράγκο προς 197,03, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 229,65, τη λίρα Κύπρου προς 539,65 και την ECU προς 314,95 δραχμές.

Και νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με απώλειες 3,37% στις 1550,85 μονάδες. Στο μέσο των συναλλαγών η πτώση των τιμών των μετοχών είχε προσλάβει διαστάσεις "κράχ" καθώς ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραφε απώλειες 7,90%, και η πλειοψηφία των μετοχών βρισκόταν στο κατώτατο όριο διακύμανσης του 8%. Στη συνέχεια υπήρξε παρέμβαση κρατικών χαρτοφυλακίων με αποτέλεσμα η εικόνα της αγοράς να βελτιωθεί σημαντικά στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο και έφθασε τα 97,5 δισ. δρχ. Ομως, τα 60 περίπου δισ. αφορούν τη διακίνηση πακέττων, 2 εκατομμυρίων μετοχών της Κτηματικής και 1.800.000 μετοχών της ΕΤΕΒΑ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Μικρή ύφεση θα παρουσιάσει αύριο η κακοκαιρία, καθώς προβλέπονται λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέχρι θυελλώδεις και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί - 2 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 15 και 4 με 9 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 30 October 1997 - 20:00:28 UTC