Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι, δεν αποκλείουν μεγαλύτερο σεισμό και συνιστούν όχι πανικό και όχι εφησυχασμό.
- Κατασχέσεις αυτοκινήτων τέλος για τους οδηγούς που συλλαμβάνονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
- Πτώση του πληθωρισμού στο 4,7% τον Οκτώβριο. Διαψεύδονται κατηγορηματικά οι φήμες περί υποτίμησης της δραχμής.
- Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου.
- Διαφώνησαν ακόμη μία φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα στη βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
- Ολοκληρώθηκε η άσκηση "Παρμενίων '97", την τελευταία φάση της οποίας παρακολούθησαν πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Αμύνης.
- Πλήρη κάλυψη στον Κώστα Σκανδαλίδη έδωσε ο πρωθυπουργός για τις αποδιδόμενες σε αυτόν επιστολές προς τον Ανδρέα Παπανδρέου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι, δεν αποκλείουν μεγαλύτερο σεισμό και συνιστούν όχι πανικό και όχι εφησυχασμό.

Οχι πανικό και όχι εφησυχασμό, συνιστούν οι σεισμολόγοι οι οποίο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενου μια μεγαλύτερης δόνησης, με αφορμή την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητα, στην περιοχή του Κορινθιακού και της Θήβας. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο από κοντά και χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα δύο 24ωρα για να μπορέσουν να εκτιμήσουν την κατάσταση. Θεωρούν πάντως ότι ο σεισμός των 5,4 ρίχτερ στο Γαλαξείδι ήταν κύριος και δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος.

Κατασχέσεις αυτοκινήτων τέλος για τους οδηγούς που συλλαμβάνονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Δεν ισχύει σε καμμία περίπτωση το μέτρο της κατάσχεσης αυτοκινήτων, όταν ο οδηγός τους συλλαμβάνεται υπό την επήρεια οινοπνεύματος, αλλά θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές φυλάκισης και διοικητικών προστίμων, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που παρουσίασε ο υπουργός δημόσιας τάξης. Στο εξής στους μεθυσμένους οδηγούς θα επιβάλλονται πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων και αδείας, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα επιβάλεται και ποινή φυλάκισης. Σε περίπτωση και νέας υποτροπής η ποινή του προστίμου μαζί με την εξαγορά της ποινής φυλάκισης θα φτάνει και 1,4 εκατομμύρια δρχ.

Πτώση του πληθωρισμού στο 4,7% τον Οκτώβριο. Διαψεύδονται κατηγορηματικά οι φήμες περί υποτίμησης της δραχμής.

Τα υψηλά επιτόκια που διατήρησε η Τράπεζα της Ελλάδος στη διατραπεζική αγορά για την στήριξη της δραχμής, είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματιστήριο, όπου σημειώθηκε νέα πτώση κατά 4,23%. Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες για ενδεχόμενη υποτίμηση της δραχμής, ενώ θετική εξέλιξη είχε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός που έπεσε στο 4,7% έναντι 4,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου.

Την ικανοποιησή του για την πορεία και τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη υπό την προεδρία του, όπου εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο κοινωνικό μέτωπο. Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος για την αγροτική πολιτική, το ασφαλιστικό και την παιδεία, με τη συμμετοχή όλων των φορέων.

Διαφώνησαν ακόμη μία φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα στη βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους στη βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, επιμένοντας στη βήμα προς βήμα προσέγγιση, αλλα και στο χώρο των βαλκανίων, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιτυχία της διαβαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικά και έλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική.

Ολοκληρώθηκε η άσκηση "Παρμενίων '97", την τελευταία φάση της οποίας παρακολούθησαν πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Αμύνης.

Παραδοξολογίες που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ότι δήθεν η Ελλάδα έχει διάθεση να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Ο κ. Στεφανόπουλος ο οποίος μαζί με τον υπουργό εθνικής άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, παρακολούθησε στη Λέσβο την τελευταία φάση της άσκης Παρμενίων 97, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μόνο ειρηνική διάθεση, γεγονός που απεδείχθη από την άσκηση το σεναριό της οποίας ήταν η υπεράσπιση του πατρίου εδάφους.

Πλήρη κάλυψη στον Κώστα Σκανδαλίδη έδωσε ο πρωθυπουργός για τις αποδιδόμενες σε αυτόν επιστολές προς τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πλήρη κάλυψη στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, έδωσε ο πρωθυπουργός, σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί για την αποδιδόμενη σε αυτόν επιστολή προς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ.Σκανδαλίδης είναι δοκιμασμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον γνωρίζω, έχει συνεργαστεί μαζί μου από την περίοδο που ήταν στη νεολαία και έχει συμβάλλει στην πρόοδο και την ανάπτυξη του κόμματος, τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε αστειότητες τις επιστολές αυτές.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες, ο ΠΑΟΚ πέτυχε την τέταρτη νίκη στην Ευρωλίγκα, αφού σε αγώνα της 6ης ημέρας, που έγινε στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης, επικράτησε με 84-50 της πορτογαλικής Πόρτο. Στο ημίχρονο, η ομάδα του Σβι Σέρφ προηγήθηκε με 53-14.

Κατά της διαιτησίας του Γερμανού Κρούγκ αλλά και των ανθρώπων που όλες αυτές τις ημέρες έστηναν παγίδες "τύπου Σούκερ", καταφέρεται με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Ολυμπιακός, επιχειρώντας παράλληλα να επαναφέρει στην τάξη τους οπαδούς της που παραφέρονται, όπως έγινε στον αγώνα με την Ρεάλ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με τιμωρία η έδρα της ομάδας.

Την ανάληψη της διοικητικής ευθύνης της ΠΑΕ Αρης, αποφάσισε ο τέως πρόεδρος της ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς, μετά από συζητήσεις αρκετών ημερών με τους διοικούντες της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Στην προσπαθειά του αυτή θα έχει τη συνδρομή του τέως χορηγού της ομάδας μπάσκετ του Αρη, Ζαφείρη Σαμολαδά, ενώ για τη θέση του προέδρου έχει προταθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Λάκης Ιωαννίδης, που διετέλεσε και στο παρελθόν πρόεδρος στην ΠΑΕ και αντιπρόεδρος ο Γιώργος Τσαρουχάς. Η επικύρωση της συμφωνίας πρόκειται να γίνει αύριο το βράδυ στη γενική συνέλευση της ΠΑΕ. Πάντως, στόχος της νέας διοίκησης είναι να ενισχύσει την ομάδα με δύο τουλάχιστον ποδοσφαιριστές.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 275,55 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,52, γαλλικό φράγκο προς 47,81, λίρα Αγγλίας προς 461,31, ελβετικό φράγκο προς 195,46, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 224,06, τη λίρα Κύπρου προς 543,43 και την ECU προς 314,65 δραχμές.

Η διατήρηση των επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά σε υψηλά επίπεδα επηρέασε αρνητικά τη Σοφοκλέους για μία ακόμη συνεδρίαση. Οι τιμές των μετοχών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με μεγάλη υποχώρηση 4,23%, στις 1513,66 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 43,7 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, ενώ το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί στα δυτικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 21 και στο Αιγαίο 14 με 23 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 20 και 9 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 6 November 1997 - 20:00:31 UTC