Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- 'Αρχισαν χθες στο Αιγαίο τα μεγάλης κλίμακας τουρκικά αεροναυτικά γυμνάσια.
- Και το 1997 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωσαν για εισοδήματα του 1996 τους περισσότερους φόρους.
- Η πρώτη μέρα του 1998 έφερε αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, ποτών και τιμολογίων.
- Συνοπτικές διαδικασίες για τον υπολογισμό της αξίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- Σημαντική προσέλευση αλλοδαπών στα γραφεία του ΟΑΕΔ κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της καταγραφής τους.
- Τα νέα δημοτικά τέλη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

'Αρχισαν χθες στο Αιγαίο τα μεγάλης κλίμακας τουρκικά αεροναυτικά γυμνάσια.

Τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς ενημέρωσε χθες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας 'Ακη Τσοχατζόπουλου για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο. Από χθες άρχισαν τα μεγάλης κλίμακας πολυήμερα τουρκικά αεροναυτικά γυμνάσια στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει για τα γυμνάσια αυτά οκτώ περιοχές του Αιγαίου, στις οποίες περιλαμβάνονται το πεδίο βολής 'Ανδρου και ελληνικός εναέριος χώρος. Η Αθήνα έχει ζητήσει να εξαιρεθούν αυτές οι δυο περιοχές. Πάντως, χθες πρώτη μέρα των ασκήσεων δεν υπήρξε καμιά τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Για τη Δευτέρα όμως έχουν προγραμματιστεί αεροναυτικά γυμνάσια βορειοδυτικά της Λέσβου.

Και το 1997 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωσαν για εισοδήματα του 1996 τους περισσότερους φόρους.

'Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων φόρου εισοδήματος που υπεβλήθησαν πέρυσι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατέβαλαν το 56,8% του συνολικού φόρου εισοδήματος από 55% το 1996. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Η πρώτη μέρα του 1998 έφερε αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, ποτών και τιμολογίων.

Αυξημένες είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων από 1ης Ιανουαρίου 1998, η τιμή των τσιγάρων αυξάνεται από 50 ως 70 δρχ και των ποτών περίπου 100 δρχ. Ακριβότερη κατά 1,5 δρχ είναι η αστική μονάδα του ΟΤΕ, ενώ αυξάνεται κατά 200 δρχ το πάγιο τέλος. Ακριβότερη κατά 1.000 δρχ είναι η κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις συγκοινωνίες. Πάντως τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ δεν θα αυξηθούν το 1998. Τέλος αυξημένες κατά 2,5% θα είναι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Συνοπτικές διαδικασίες για τον υπολογισμό της αξίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Νέες συνοπτικες διαδικασίες καθόρισε το υπουργείο Οικονομικών για τον υπολογισμό της αξίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της δήλωσης και της βεβαίωσης του φόρου. Τον υπολογισμό πλέον θα τον κάνει η εφορία η οποία θα έχει έτοιμες καταστάσεις με τα ονόματα των υπόχρεων και δίπλα την αξία των ακινήτων που έχουν δηλώσει με το ειδικό έντυπο Ε9 για την ακίνητη περιουσία.

Σημαντική προσέλευση αλλοδαπών στα γραφεία του ΟΑΕΔ κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της καταγραφής τους.

Με σημαντική προσέλευση μεταναστών στα παραρτήματα του ΟΑΕΔ άρχισε χθες η καταγραφή τους. Οι μετανάστες, με την προσέλευση στον ΟΑΕΔ και την καταγραφή, θα εφοδιάζονται με τη λευκή προσωρινή Κάρτα Παραμονής που θα ισχύει ως το τέλος Ιουλίου. Η Κάρτα αυτή επέχει θέση και Κάρτας Εργασίας, αλλά και διαβατηρίου ισχύος 2 μηνών.

Τα νέα δημοτικά τέλη.

Τέλος 2% υπέρ των δήμων και κοινοτήτων επί των ακαθαρίστων εσόδων τους επιβάλλεται υποχρεωτικά από 1/1/1998 στα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.), ενώ για τα νυχτερινά κέντρα το τέλος φθάνει το 5%. Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε εφαρμογή του νόμου περί συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων (``Ι. Καποδίστριας``) με τον οποίο αντικαταστάθηκε το τέλος 5% που προβλεπόταν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Στέλιος Μανωλάς επανεμφανίζεται στην ΑΕΚ, αφού υπέγραψε συμβόλαιο ενός χρόνου, έναντι 120 εκατομμυρίων δραχμών. "'Εκανα μόνος μου προπόνηση επί ένα δίμηνο. Βρίσκομαι σε καλή κατάσταση και ελπίζω, ότι θα μπορέσω ν' ανταπεξέλθω στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μου. Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσω την καριέρα μου", τόνισε ο διεθνής αμυντικός ποδοσφαιριστής, λίγο μετά απο την υπογραφή του συμβολαίου του.

Τουλάχιστον τρείς εβδομάδες εκτός αγωνιστικής δράσης θα παραμείνει ο σέντερ του Ολυμπιακού, Ντράγκαν Τάρλατς, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφαίρεσης οστεοφύτων από το πόδι. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσει σίγουρα τους εκτός έδρας αγώνες των "ερυθρολεύκων" εναντίον του Απόλλωνα Πατρών και του Αρη, όπως και το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΣΕΦ. Επίσης, χάνει τα ματς με την Πόρτο και την Κροάσια στο πλαίσιο του β' γύρου της Ευρωλίγκα.

Εντυπωσιακή άνοδο πραγματοποίησαν τρείς ελληνικές ομάδες στη παγκόσμια κατάταξη συλλόγων για το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαιρικής ιστορίας και στατιστικής, που εδρεύει στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ πραγματοποίησαν πραγματικά άλματα σε σχέση με την θέση που είχαν καταλάβει στο τέλος του 1996. Αντίθετα η ΑΕΚ υποχώρησε στη παγκόσμια κατάταξη, αλλά παραμένει η ελληνική ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία ενώ ο Παναθηναϊκός δεν θέλει ούτε να θυμάται το 1997, καθώς έκανε πραγματική... βουτιά στη σχετική κατάταξη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 289,17 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160, 44, γαλλικό φράγκο προς 47,95, λίρα Αγγλίας προς 474,45, ελβετικό φράγκο προς 197,12, εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,34, λίρα Κύπρου προς 547,08 και Ευρωπϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU) προς 316,96 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσκαιρη επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός με τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά, αλλά γρήγορα θα σημειώσει βελτίωση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φθάσει τους 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 και στο Αιγαίο τους 17 βαθμούς Κελσίου. Στην ΑΘήνα θα έχουμε συννεφιά, με πιθανή βροχή, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα φθάσει τους 15 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει συννεφιά με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα φθάσει τους 12 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 3 January 1998 - 8:00:12 UTC