Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μέτρα για τη θωράκιση της δραχμής συζήτησε ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο. Υποχώρησαν, πάντως, οι κερδοσκοπικές πιέσεις.
- Προειδοποίηση Τσοχατζόπουλου προς την Τουρκία να μην παίζει με τη φωτιά. Σκληρή γλώσσα και από τον κ.Πάγκαλο για το Κουρδικό πρόβλημα.
- Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα προσπάθεια της Αγκυρας να θέσει θέμα τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη.
- Εμμεση δυσφορία της κυβέρνησης για τη στρατιωτική άσκηση Τουρκίας
- Ισραήλ - ΗΠΑ εξέφρασε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Τρεις ένοπλες ληστείες τραπεζών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά με ένα τραυματία συνταξιούχο που πυροβολήθηκε από ληστή.
- Απολύτως ικανοποιητική η ανάρρωση του Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος μεταφέρθηκε σε δωμάτιο του νοσοκομείου Γ. Παπαγεωργίου.
- Την πρόσληψη περίπου 4.000 υπαλλήλων στο χώρο της υγείας το 1998, ανακοίνωσε ο Κώστας Γείτονας.
- Η ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται από φέτος σε όλα τα κρατικά σχολεία της πολιτείας Βικτώρια της Αυστραλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μέτρα για τη θωράκιση της δραχμής συζήτησε ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο. Υποχώρησαν, πάντως, οι κερδοσκοπικές πιέσεις.

Την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο τη δραχμή από κερδοσκοπικές επιθέσεις, επανέλαβε ο Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Στην αγορά χρήματος σημειώθηκαν τάσεις εξομάλυνσης, τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά υποχώρησαν, ενώ η δραχμή έκλεισε ενισχυμένη έναντι του δολαρίου. Ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών και το Δεκέμβριο έτρεχε με ρυθμό 4,7%.

Προειδοποίηση Τσοχατζόπουλου προς την Τουρκία να μην παίζει με τη φωτιά. Σκληρή γλώσσα και από τον κ.Πάγκαλο για το Κουρδικό πρόβλημα.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να μην παίζει με τη φωτιά, απηύθυνε ο Ακης Τσοχατζόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε διαπραγματεύσιμο στο Αιγαίο και ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος θα παραμείνει στα 10 μίλια. Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας, χρησιμοποίησαν τόσο ο κ.Τσοχατζόπουλος, όσο και ο κ.Πάγκαλος για το θέμα των Κούρδων και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν θέση. Παράλληλα, τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής λύσης του προβλήματος.

Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα προσπάθεια της Αγκυρας να θέσει θέμα τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη.

Γελοίους και ανιστόρητους χαρακτήρισε η κυβέρνηση τους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη, εντάσσοντας την πρακτική αυτή της Τουρκίας στην πολιτική της έντασης έναντι της Ελλάδας. Η κυβέρνηση διέψευσε επίσης κατηγορηματικά ως εντελώς ανυπόστατους τους ισχυρισμούς του τουρκικού Τύπου, περί πυροβολισμών εναντίον τουρκικού αλιευτικού από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής.

Εμμεση δυσφορία της κυβέρνησης για τη στρατιωτική άσκηση Τουρκίας - Ισραήλ - ΗΠΑ εξέφρασε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Την έμμεση δυσφορία της Αθήνας για τη στρατιωτική άσκηση Τουρκίας - Ισραήλ - ΗΠΑ εξέφρασε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτή δίνει την εντύπωση πως υπάρχει επιδίωξη να συγκροτηθεί νέος σχηματισμός δυνάμεων στην περιοχή. Τη δυσφορία τους εξέφρασαν οι 12 Αραβες πρέσβεις στην Αθήνα στη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και αμύνης της βουλής. Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, πάντως, διέψευσε τους ισχυρισμούς περί άξονα Τουρκίας - Ισραήλ.

Τρεις ένοπλες ληστείες τραπεζών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά με ένα τραυματία συνταξιούχο που πυροβολήθηκε από ληστή.

Τρεις ένοπλες ληστείες τραπεζών με ένα τραυματία συνταξιούχο, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πειραιά. Ο συνταξιούχος πυροβολήθηκε από ληστή στην Εθνική Τράπεζα Θεσσαλονίκης απ'όπου οι δράστες έφυγαν πανικόβλητοι χωρίς τα χρήματα. Στις άλλες δύο ληστείες, στο Χαϊδάρι και το Πέραμα οι ληστές αποκόμισαν περίπου 14 εκατ.δρχ.

Απολύτως ικανοποιητική η ανάρρωση του Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος μεταφέρθηκε σε δωμάτιο του νοσοκομείου Γ. Παπαγεωργίου.

Σε δωμάτιο της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Γ.Παπανικολάου αναρρώνει πλέον ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, του οποίου η κατάσταση της υγείας μετά την επέμβαση του τετραπλού μπάι πας εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά. Στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας ο κ.Τσοβόλας αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο.

Την πρόσληψη περίπου 4.000 υπαλλήλων στο χώρο της υγείας το 1998, ανακοίνωσε ο Κώστας Γείτονας.

Την πρόσληψη περίπου 4.000 ατόμων στο χώρο της υγείας, μέσα στο 1998 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας. Στο μεταξύ, άρχισε και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του μηνός η υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη 1088 θέσεων με τη διαδικασία των μορίων στα υπουργεία Υγείας και Αμύνης.

Η ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται από φέτος σε όλα τα κρατικά σχολεία της πολιτείας Βικτώρια της Αυστραλίας.

Οι μαθητές στα κρατικά σχολεία, στοιχειωδούς και μέσης εκπαίδευσης, της αυστραλιανής πολιτείας Βικτώρια θα μπορούν να διδάσκονται και την ελληνική γλώσσα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της πολιτείας Φιλ Γκουντ, από εφέτος, καθίσταται υποχρεωτική η διδασκαλία απ' όλα τα κρατικά σχολεία τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως, σε ορισμένα σχολεία, η διδασκαλία ξένων γλωσσών, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, θα γίνεται και δορυφορικά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, του παρουσίασε το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί από το υπουργείο Εξωτερικών για την εφαρμογή εκεχειρίας κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η ελληνική πρόταση, όπως ονόμασε το σχέδιο ο κ Παπανδρέου, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα και στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ στη Λοζάνη.

Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της, η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας, αφού επικράτησε 9-5 τη Βραζιλία. Νίκη σημείωσε και η εθνική μας ομάδα πόλο των γυναικών στην ίδια διοργάνωση, αφού διέλυσε με 10-4 την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία. Εντυπωσιακό, όμως, ήταν και το ντεμπούτο του ελληνικού ντουέτο στη συγχρονισμένη κολύμβηση, καθώς η Χριστίνα Θαλασσινίδου με τη Δέσποινα Θεοδωρίδου κατέλαβαν την 10η θέση με 91.667 βαθμούς στο τεχνικό πρόγραμμα του αγωνίσματος.

Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον βραζιλιάνο μέσο του Ιωνικού Αντριόλι επιβεβαίωσε σήμερα ο Μπάγιεβιτς, ενώ παράλληλα για τα μεταγραφικά της ομάδας του, είπε ότι δύσκολα θα γίνει κάποια άλλη μεταγραφή τον Ιανουάριο. Για τον αγώνα της Κυριακής με τη Βέροια, που θα γίνει στο ουδέτερο γήπεδο του Ναυπλίου, λόγω της γνωστής τιμωρίας των πρωταθλητών, ο Μπάγιεβιτς θα έχει στη διαθεσή του τον Τζόρτζεβιτς, ο οποίος εξέτισε την ποινή του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,03 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,33, γαλλικό φράγκο προς 47,89, λίρα Αγγλίας προς 472,15, ελβετικό φράγκο προς 197,82, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 221,67, τη λίρα Κύπρου προς 546,57 και την ECU προς 316,83 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση 0,43% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1480,63 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας τα 15,8 δισ. δραχμές. Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κυρίως για μετοχές των βιομηχανιών, ενώ προσφορά υπήρξε για μετοχές των τραπεζών.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ανοιξιάτικος θα είναι και αύριο ο καιρός με λιακάδα και λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί από -1 μέχρι 12 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 17 και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 7 με 15 και 2 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 9 January 1998 - 19:00:14 UTC