Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,10/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και προσδιορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1931, απαντά ο Ακης Τσοχατζόπουλος στον Νίκολας Μπερνς.
- Δριμύτατη επίθεση κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα των Εβραίων. Σκληρή απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
- Αντιστόρητους χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τη στάση της Ελλάδας έναντι των Εβραίων.
- Νέοι ισχυρισμοί της Τουρκίας για ανάμιξη της Ελλάδας στην εκπαίδευση κούρδων ανταρτών.
- Αποφασισμένη να θωρακίσει με κάθε τρόπο τη δραχμή δηλώνει η κυβέρνηση, με όπλο τα επιτόκια και σύμμαχο τον πληθωρισμό.
- Τριαντατριάρχονη γυναίκα από την Αρτα, εγκαταλείπει το μόλις 2 ημερών βρέφος της, φοβούμενη την κατακραυγή του κόσμου.
- Αποκλεισμένο το λιμάνι της Καλύμνου από τους ψαράδες της περιοχής.
- Αλλους 13 ιρακινούς λαθρομετανάστες αποβίβασαν στη Σάμο τούρκοι δουλέμποροι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Πρόγραμμα αγώνων Α'εθνικής στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. - Ηττα της εθνικής μας στην υδατοσφαίριση από την Ισπανία.
- Αγώνες Α'εθνικής στο μπάσκετ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και προσδιορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1931, απαντά ο Ακης Τσοχατζόπουλος στον Νίκολας Μπερνς.

Απάντηση στη θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, ότι η χώρα τους δεν αναγνωρίζει ελληνικό εναέριο χώρο 10 μιλίων, έδωσε ο υπουργός αμύνης, ξεκαθαρίζοντας ότι ότι τα χωρικά ύδατα και ο ελληνικός εναέριος χώρος προσδιορίζονται σαφώς από το Προεδρικό Διάταγμα του 1931 που ισχύει εδώ και δεκαετίες και ορίζει εναέριο χώρο 10 ναυτικά μίλια. Πρόσθεσε επίσης ότι κριτήριο για τη συμπεριφορά μιας χώρας δεν αποτελεί η άποψη οποιουδήποτε, αλλά αυτό που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και έχει κατατεθεί δημόσια ως θέση.

Δριμύτατη επίθεση κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα των Εβραίων. Σκληρή απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σε φραστικό πόλεμο, προκειμένου να διατηρήσει την ένταση με την Ελλάδα, έχει επιδοθεί η Τουρκία, κάνοντας προσωπική δριμύτατη επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο κ.Πάγκαλος χαρακτηρίζεται απόγονος του ελληνικού φασισμού και ρατσισμού, που παρασύρει την Ελλάδα σε περιπέτειες και επαναλαμβάνει ότι οι Ελληνες έστελναν κατά χιλιάδες Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

Αντιστόρητους χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τη στάση της Ελλάδας έναντι των Εβραίων.

Η Αγκυρα με άθλιες ύβρεις και αναίτιες προκλήσεις το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δυσχεραίνει τη θέση της και όσο συντομότερα το αντιληφθεί τόσο το καλυτερο γι'αυτήν, απάντησε ο υπουργός Τυπου. Αναφορικά με τους αντιστόρητους ισχυρισμούς και συκοφαντίες της Τουρκίας για τη στάση των Ελλήνων έναντι των Εβραίων ο κ.Ρέππας παρέπεμψε σε ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

Νέοι ισχυρισμοί της Τουρκίας για ανάμιξη της Ελλάδας στην εκπαίδευση κούρδων ανταρτών.

Η Τουρκία μέσω του Τύπου, προσπαθεί να επαναφέρει τους ανυπόστατους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς, σχετικά με την ανάμιξη Ελλήνων αξιωματικών στην εκπαίδευση Κούρδων ανταρτών. Αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι έξι Ελληνες αξιωματικοί έφθασαν πρόσφατα στο βόρειο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν αξιωματικούς του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Αποφασισμένη να θωρακίσει με κάθε τρόπο τη δραχμή δηλώνει η κυβέρνηση, με όπλο τα επιτόκια και σύμμαχο τον πληθωρισμό.

Με όπλο τα επιτόκια και σύμμαχο τον πληθωρισμό, ο οποίος στο τέλος του 1997 έπεσε στο 4,7%, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει με κάθε τρόπο τη δραχμή από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Οικονομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν νέες πιέσεις στη δραχμή το καλοκαίρι, κατά την πρώτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, όπου ορισμένες χώρες ίσως αναγκασθούν να υποτιμήσουν τα εθνικά τους νομίσματα. Πάντως η κυβέρνηση απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο υποτίμησης ή ταχείας διολίσθησης της δραχμής.

Τριαντατριάρχονη γυναίκα από την Αρτα, εγκαταλείπει το μόλις 2 ημερών βρέφος της, φοβούμενη την κατακραυγή του κόσμου.

Την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο αντιμετωπίζει η 33χρονη Αννα Καλιακάτσου, η οποία εγκατέλειψε το μόλις δύο ημερών κοριτσάκι της, έξω από την πόρτα ιδιωτικού ιατρείου στην Πρέβεζα. Η Καλιακάτσου, η οποία είναι χωρισμένη και έχει άλλο ένα παιδί, 11 ετών προέβη στην πράξη της αυτή, φοβούμενη την κατακραυγή του κόσμου, καθώς ο πατέρας του μωρού είναι αλβανός μετανάστης.

Αποκλεισμένο το λιμάνι της Καλύμνου από τους ψαράδες της περιοχής.

Σε αποκλεισμό του λιμανιού της Καλύμνου προχώρησαν οι αλιείς της περιοχής διαμαρτυρόμενοι στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, βάσει των οποίων θα φορολογούνται.

Αλλους 13 ιρακινούς λαθρομετανάστες αποβίβασαν στη Σάμο τούρκοι δουλέμποροι.

Αλλους 13 ιρακινούς λαθρομετανάστες, κουρδικής καταγωγής,κατάφεραν να αποβιβάσουν στη Σάμο οι τούρκοι δουλέμποροι, οι οποίοι διέφυγαν τη σύλληψη. Το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το στρατόπεδο προσφύγων στην Πεντέλη, όπου έχουν εγκατασταθεί ιρακινοί οικονομικοί μετανάστες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα αγώνων Α'εθνικής στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της η Παναχαϊκή στο πρώτο γύρο του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, επικρατώντας στην Πάτρα επί της Καβάλας με 2-0. Αύριο θα γίνουν τα εξής παιχνίδια: Ολυμπιακός- Βέροια, στο στάδιο Ναυπλίου, Πανηλειακός-ΠΑΟ, Καλαμάτα-ΟΦΗ, ΠΑΟΚ-Αθηναϊκός, Πανιώνιος-Ιωνικός, Απόλλων-Ηρακλής και Προοδευτική-Εθνικός. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί το παιχνίδι Σκόντα Ξάνθης-ΑΕΚ.

Ηττα της εθνικής μας στην υδατοσφαίριση από την Ισπανία.

Πολύ κοντά στη δεύτερη νίκη της βρέθηκε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας, με αντίπαλο την πανίσχυρη Ισπανία αλλά τελικά κρίσιμα λάθη σε καθοριστικά σημεία, της στοίχισαν την ήττα με 7-6. Αντίθετα, πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ η εθνική γυναικών νίκησε 4-3 την Ισπανία.

Αγώνες Α'εθνικής στο μπάσκετ.

Σε αγώνες της 15ης ημέρας για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Περιστέρι-Σπόρτιγκ 85-68 , Παναθηναϊκός-Απόλλων Π. 94-73 Παπάγου-Αρης 94-85, Λάρισα-Δάφνη 74-69, Πανιώνιος-Ηράκλειο 91-68. Η 16η ημέρα θα συνεχιστεί αύριο με τις συναντήσεις Ολυμπιακός-ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-Ηρακλής .

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,03 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,33, γαλλικό φράγκο προς 47,89, λίρα Αγγλίας προς 472,15, ελβετικό φράγκο προς 197,82, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 221,67, τη λίρα Κύπρου προς 546,57 και την ECU προς 316,83 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι 12 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 17 και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 16 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 6 με 14 και 3 με 12 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Κ.Η.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 10 January 1998 - 21:50:23 UTC