Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,13/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στα ίχνη τρομοκρατικής οργάνωσης Μαχόμενος Ανταρτικός Σχηματισμός βρίσκεται η Ασφάλεια. Συνελήφθησαν οκτώ άτομα.
- Νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων κατά την επίσκεψη του Ακη Τσοχατζόπουλου σε Λέσβο, Χίο, Ψαρρά.
- Εγκληματική επίθεση κατά του ναού του Αγίου Θεράποντα στην Κωνσταντινούπολη. Σκότωσαν το νεωκόρο, έβαλαν φωτιά στο αγίασμα.
- Απέσυρε ο Γιώργος Δρυς την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για την αυτοπρόσωπη κατάθεση των δηλώσεων.
- Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών.
- Ηρεμία στην αγορά συναλλάγματος, ανατιμήθηκε η δραχμή, εισροές 350 εκατομμυρίων δολαρίων.
- Οικογενειακή τραγωδία στην Αγία Παρασκευή. Πενηντάχρονος σκοτώνει με καραμπίνα τη γυναίκα του και το γιο του και αυτοκτονεί.
- Στα χέρια του πρωθυπουργού η έκθεση Σπράου για τη δημόσια διοίκηση.
- Την ιστορία της Μάχης της Κρήτης θα επιδιώξουν να διδάσκεται στα σχολεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας οι Κρήτες της Ωκεανίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στα ίχνη τρομοκρατικής οργάνωσης Μαχόμενος Ανταρτικός Σχηματισμός βρίσκεται η Ασφάλεια. Συνελήφθησαν οκτώ άτομα.

Στα ίχνη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός", βρίσκεται η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, βάση στοιχεία που διαθέτει, ύστερα απο εκτεταμένες έρευνες, που έγιναν σε 10 σπίτια σε Καματερό, Κυψέλη, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη. Ηδη έχουν προσαχθεί στην ασφάλεια και ανακρίνονται 5 άνδρες και 3 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μαζιώτης, που φέρεται εγκέφαλος της οργάνωσης και δακτυλικά του αποτυπώματα βρέθηκαν σε εκρηκτικό μηχανισμό που δεν εξερράγη.

Νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων κατά την επίσκεψη του Ακη Τσοχατζόπουλου σε Λέσβο, Χίο, Ψαρρά.

Με νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από 18 τουρκικά μαχητικά, συνοδεύθηκε η περιοδεία του Ακη Τσοχατζόπουλου, σε Λέσβο, Χίο και Ψαρά. Μάλιστα σε μια περίπτωση τα τουρκικά αεροσκάφη βρίσκονταν σε ύψος 13.000 ποδών, ενώ 10.000 πόδια πιο κάτω πετούσε το ελικόπτερο του κ. Τσοχατζόπουλου. Οι ΗΠΑ δεν συνδέουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με το θέμα του εναέριου χώρου, δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

Εγκληματική επίθεση κατά του ναού του Αγίου Θεράποντα στην Κωνσταντινούπολη. Σκότωσαν το νεωκόρο, έβαλαν φωτιά στο αγίασμα.

Σοκ έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινή γνώμη η εγκληματική επίθεση στον ναό του Αγίου Θεράποντα στην Κωνσταντινούπολη. Αγνωστοι έσπασαν το κρανίο του νεωκόρου Βασίλη Χαβιαρόπουλου και αφού τον πέταξαν σε πηγάδι, έβαλαν φωτιά στο αγίασμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε τις αρχές της Τουρκίας ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Την σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των ιερόσυλων δολοφόνων, ζητά από την Αγκυρα η Νέα Δημοκρατία.

Απέσυρε ο Γιώργος Δρυς την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για την αυτοπρόσωπη κατάθεση των δηλώσεων.

Με αψιμαχίες για διαδικαστικά θέματα και με αλλαγές από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργου Δρυ, ξεκίνησε η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Δρυς, απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε την αυτοπρόσωπη κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, ενώ μείωσε κατά 5.000 δρχ. τον ετήσιο φόρο που θα πληρώνουν οι έμποροι και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών.

Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών.

Αυξημένο φόρο θα πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1997 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών. Ετσι, αυξάνεται κατά 9% η επαγγελματική αμοιβή για τον προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματιές, καλλιτέχνες και τραγουδιστές, και κατά 8,2% για τους ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών αυτοκινήτων.

Ηρεμία στην αγορά συναλλάγματος, ανατιμήθηκε η δραχμή, εισροές 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ηρεμία επικράτησε στην αγορά συναλλάγματος, ενώ ανάσα πήρε και η Σοφοκλέους, μετά τη σημαντική ανάκαμψη στα Χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης. Η δραχμή δεν δέχθηκε ούτε και σήμερα πιέσεις, ανατιμήθηκε έναντι του ΕΚΙΟΥ, ενώ παρατηρήθηκαν εισροές συναλλάγματος, ύψους 350 εκατ.δολαρίων. Παράλληλα τα επιτόκια στη διατραπεζική άρχισαν να υποχωρούν.

Οικογενειακή τραγωδία στην Αγία Παρασκευή. Πενηντάχρονος σκοτώνει με καραμπίνα τη γυναίκα του και το γιο του και αυτοκτονεί.

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε σε μονοκατοικία στην Αγία Παρασκευή. Το πάθος για την χαρτοπαιξία οδήγησε τον 50χρονο Αντώνη Ταμπακάκη να σκοτώσει με καραμπίνα, ύστερα από έντονη λογομαχία, τη σύζυγό του Χριστίνα 48 ετών και τον 30χρονο γιό του Μιχάλη και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο. Από τη μανία του δράστη γλίτωσε μόνο η κόρη του Μαρία 27 χρόνων.

Στα χέρια του πρωθυπουργού η έκθεση Σπράου για τη δημόσια διοίκηση.

Δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα η έκθεση του καθηγητή Γιάννη Σπράου για τη δημόσια διοίκηση. Μεταξύ άλλων, ο κ.Σπράος προτείνει τη δημιουργία διυπουργικού κλάδου ανωτάτων στελεχών διοίκησης, που θα είναι ανοιχτός και σε μη δημόσιους υπάλληλους και σώμα οικονομολόγων διοίκησης για την οικονομικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Στην έκθεσή επισημαίνεται ακόμη ότι η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων δεν οδηγεί κατά κανέναν τρόπο προς τη μεταλλαγή της δημόσιας διοίκησης.

Την ιστορία της Μάχης της Κρήτης θα επιδιώξουν να διδάσκεται στα σχολεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας οι Κρήτες της Ωκεανίας.

Οι Κρήτες της Ωκεανίας θα επιδιώξουν να διδάσκεται η ιστορία της Μάχης της Κρήτης, στα κρατικά σχολεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Την απόφαση αυτή πήρε το συνέδριο των Κρητών Ωκεανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη. Το συνέδριο απόφασισε, επίσης, να αναλάβει πρωτοβουλία για την ίδρυση παγκόσμιας συνομοσπονδίας Κρητών, ενώ, τέλος, εξέφρασε την ανησυχία γιατί πωλούνται μεγάλες εκτάσεις της Κρήτης σε ξένους. Στο μεταξύ, το φετινό καλοκαίρι θα γίνει το παγκόσμιο συνέδριο Σαμίων και Ικαριωτών, ανακοίνωσε στη Μελβούρνη ο νομάρχης Σάμου και Ικαρίας κ. Βαρδίκος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι, δηλαδή ο γνωστός... γνωστότατος διαιτητής Παπουτσέλης στο ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ; Μα φυσικά για να το διευθύνει, αφού η κλήρωση τον έστειλε στο κρισιμότερο παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής. Ως γνωστόν ο Παπουτσέλης απέκτησε τη "φήμη" του στο περυσινό παιχνίδι του Σταδίου Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό όταν έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του γηπεδούχου. Στη συνέχεια τιμωρήθηκε, αλλά προσφάτως επανήλθε δριμύτερος...

Πολύ την θεωρούσαν ξεγραμμένη, όμως εκείνη έσπευσε να τους διαψεύσει. Ο λόγος για την εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών, η οποία μετά από ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, νίκησε 3-2 την αντίστοιχη των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στο Περθ και εξασφάλισε την πρόκρισή της στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου. Στην ίδια διοργάνωση, η χώρα μας σημείωσε ακόμα μία επιτυχία με τη Θαλασσινίδου, η οποία κατέλαβε την 8η θέση στον τελικό του σόλο της συγχρονισμένης κολύμβησης.

Ο Φασούλας και ο Νάκιτς ξεκινούν αύριο προπονήσεις με την ομάδα του Ολυμπιακού, ενώ αν πάνε όλα καλά ο "ψηλός" θα είναι έτοιμος για τον αγώνα της επόμενης εβδομάδας εναντίον της ΡΤΤ στην Αγκυρα, για την Ευρωλίγκα. Ο Νάκιτς, πιστεύεται ότι θα είναι έτοιμος πολύ γρηγορότερα και θα αγωνιστεί με τον Αρη στο Αλεξάνδρειο, την Κυριακή.

Η κούραση είναι σύμφωνα με τον Βασίλη Δανιήλ, το βασικό αίτιο για την κάμψη στην αγωνιστική απόδοση του Παναθηναϊκού, γεγονός που της στέρησε τους βαθμούς της νίκης στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανηλειακό. Η ομάδα του "τριφυλιού" αύριο θα αντιμετωπίσει στο ΟΑΚΑ τον πανίσχυρο Αγιαξ, σε φιλικό παιχνίδι.

Τον Δημήτρη Μάρκο που είχε μείνει ελεύθερος από την αγγλική Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, απέκτησε η Καλαμάτα. Ο διεθνής μέσος υπέγραψε συμβόλαιο ενός χρόνου, χωρίς όμως η ΠΑΕ Καλαμάτα ν' ανακοινώσει και το οικονομικό μέρος της συμφωνίας, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τον 26χρονο Νιγηριανό ποδοσφαιριστή, Ενουαγκουάνα, που είναι διεθνής με την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας του, απέκτησε η Καβάλα. Ο Νιγηριανός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 18 μηνών, ενώ αγωνίζεται στη θέση του στόπερ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,36 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,60, γαλλικό φράγκο προς 47,82, λίρα Αγγλίας προς 476,01, ελβετικό φράγκο προς 197,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 221,02, τη λίρα Κύπρου προς 547,08 και την ECU προς 316,59 δραχμές.

Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την κάθετη υποχώρηση που είχαν παρουσιάσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηρίων, "βοήθησε" και την Σοφοκλέους να ανακάμψει σημαντικά. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1426,14 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,48%, ενώ στο άνοιγμα της αγοράς η άνοδος του δείκτη έφτανε και το 3%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και έφτασε τα 19 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συνεχίζονται οι αλκυονίδες και ο καιρός θα είναι αύριο αίθριος σε όλη σχεδόν τη χώρα, με λίγες νεφώσεις, κυρίως στα Δυτικά, ενώ το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και στα Δυτικά μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα Βόρεια θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι 13 βαθμούς, στα δυτικά 6 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα 7 με 19 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στην Αττική, με ασθενείς ανέμους και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 6 μέχρι 17 βαθμούς. Στη θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, ενώ το πρωί θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 2 μέχρι 13 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 13 January 1998 - 20:01:21 UTC