Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δεμένα μέχρι τις 8 το πρωί τα πλοία λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.
- Νέο κύμα παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από 32 τουρκικά μαχητικά. Εντείνεται η ανησυχία για θερμό επεισόδιο.
- Την αντικατάταση του αρχηγού ΓΕΝ αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ. Παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο η θητεία των αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΑ.
- Νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια. Ο ανατοκισμός θα γίνεται κάθε εξάμηνο και όχι κάθε μήνα.
- Στα τέλη Φεβρουαρίου αρχίζει η λειτουργία των πρώτων τμημάτων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με συμβολικά δίδακτρα.
- Σκληρή επίθεση του Κώστα Καραμανλή στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την οικονομική πολιτική.
- Βγήκε από το νοσοκομείο ο Δημήτρης Τσοβόλας, μετά το τετραπλό μπάι πας στο οποίο υποβλήθηκε.
- Απολογείται αύριο στον ανακριτή ο Νίκος Μαζιώτης, που φέρεται ως εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων".
- "Η Ελλάδα στη Βρετανία", ονομάζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία κατά την εξάμηνη Προεδρία της στην ΕΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεμένα μέχρι τις 8 το πρωί τα πλοία λόγω της απεργίας των ναυτεργατών.

Δεμένα μέχρι τις οκτώ το πρωί θα παραμείνουν τα επιβατηγά και εμπορικά πλοία, υπό ελληνική σημαία, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητώντας να μην αρθεί το καμποτάζ, που απαγορεύει ξένες ναυτιλιακές εταιρίες με αλλοδαπούς ναυτικούς να εργάζονται στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο αποκλεισμός των λιμανιών Λέρου, Πάτμου, Νάξου, Καλύμνου Ηρακελίου από ψαράδες που ζητούν να ενταχθεί ο κλάδος τους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και όχι στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Νέο κύμα παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από 32 τουρκικά μαχητικά. Εντείνεται η ανησυχία για θερμό επεισόδιο.

Νέο κύμα παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από 32 τουρκικά μαχητικά, σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου. Τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου, τόνισε από την Ινδία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο υφυπουργός Αμύνης προειδοποίησε την Αγκυρα πως αν συνεχίσει τα επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο, θα υπάρξει βίαιη ελληνική αντίδραση. Ενοχλημένη φέρεται η κυβέρνηση και από τις δηλώσεις Μπερνς σχετικά με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Την αντικατάταση του αρχηγού ΓΕΝ αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ. Παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο η θητεία των αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΑ.

Την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Λεωνίδα Παληογιώργου, από το μέχρι τώρα αρχηγό στόλου, αντιναύαρχο Γιώργο Ιωαννίδη, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, στο πλαίσιο των κρίσεων των γενικών αρχηγών επιτελείων των Ενόπλων Δυνάεμων. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την παράταση της θητείας για ένα ακόμη χρόνο των αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΑ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο θα ισχύσει και για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη.

Νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια. Ο ανατοκισμός θα γίνεται κάθε εξάμηνο και όχι κάθε μήνα.

Σε νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια, θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση, προανήγγειλε στη βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό ο ανατοκισμός των τόκων θα γίνεται κάθε εξάμηνο και όχι κάθε μήνα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου αρχίζει η λειτουργία των πρώτων τμημάτων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με συμβολικά δίδακτρα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσει η λειτουργία των πρώτων τμημάτων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, που σε πρώτη φάση θα αφορά πτυχιούχους, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν προπτυχιακά τμήματα για αποφοίτους λυκείου. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, τμήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, ενώ οι φοιτητές θα πληρώνουν συμβολικά δίδακτρα 15.000 δρχ το μήνα.

Σκληρή επίθεση του Κώστα Καραμανλή στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την οικονομική πολιτική.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον κ.Σημίτη εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, για την οικονομική πολιτική. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται για την κατάσταση της οικονομίας, την οποία διέγραψε με μελανά χρώματα και πρόσθεσε πως ο κ.Σημίτης έχει αποτύχει. Για ανευθυνότητα και για ψευδολογία κατηγόρησε τον κ.Καραμανλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Δημήτρης Τσοβόλας, μετά το τετραπλό μπάι πας στο οποίο υποβλήθηκε.

Βγήκε από το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μετά το τετραπλό μπάι πας στο οποίο υποβλήθηκε. Ο κ.Τσοβόλας ευχαρίστησε τους γιατρούς και τον κόσμο για την αγάπη και τη συμπαράσταση που έδειξαν και προανήγγειλε πως τα κύρια θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το κόμμα του τις προσεχείς ημέρες, θα είναι τα ελληνοτουρκικά και η οικονομία.

Απολογείται αύριο στον ανακριτή ο Νίκος Μαζιώτης, που φέρεται ως εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων".

Απολογείται αύριο στην ανακρίτρια ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων", Νίκος Μαζιώτης, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος. Από την αστυνομία συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένα στοιχεία.

"Η Ελλάδα στη Βρετανία", ονομάζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία κατά την εξάμηνη Προεδρία της στην ΕΕ.

Ενα πλούσιο πρόγραμμα ελληνικών εκδηλώσεων στη Βρετανία στο εξάμηνο της βρετανικής Προεδρίας θα προβάλει τη σύγχρονη Ελλάδα σε όλες τις πτυχές της, πολιτική, πολιτισμός, Ολυμπιακοί Αγώνες, εμπόριο, οικονομία, ναυτιλία, μόδα, μαγειρική. Το πρόγραμμα αυτό, με τίτλο "Η Ελλάδα στη Βρετανία", συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βρετανίας Θόδωρο Πάγκαλο και τον τότε Βρετανό ομολογό του Μάλκομ Ρίφκιντ. Τα εγκαίνια του προγράμματος θα γίνουν την άλλη Τετάρτη με γεύμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στο οποίο θα παραυρεθούν πολιτικοί και βουλευτές απ'όλα τα βρετανικά κόμματα, καθώς και στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Πολιτισμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά το πλήγμα του Κωστή ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην ΑΕΚ και δεν είναι άλλο από τον τραυματισμό του δεινού σκόρερ της ομάδας Ντέμη Νικολαϊδη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Λάκη Νικολάου ο διεθνής σέντερ υποφέρει από οσφυοισχυαλγία και θα πρέπει να παραμείνει εκτός γηπέδων για δύο με τρεις εβδομάδες. Από την πλευρά του ο προπονητής της "Ενωσης" Ντουμιτρίου, υποστήριξε πως οι επόμενες επτά αγωνιστικές θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση του πρωταθλήματος, ενώ μεγάλη σημασία θα έχει και το αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό. Ας ξαναγυρίσουμε όμως στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δηλώσεις του προέδρου Λάκη Νικολάου. Ο νέος πρόεδρος της ΑΕΚ υποστήριξε πως στην ομάδα του τώρα "πνέει αέρας δημοκρατίας", αφού δεν υπάρχει το "μεγάλο αφεντικό", αλλά ένα διοικητικό συμβούλιο που εργάζεται ομαδικά για το καλό του συλλόγου. Ο κ. Νικολάου είπε ότι τρομάζει από τον παραγοντισμό και τις ενέργειες κάποιων, που θέλουν να ελέγχουν την ΕΠΟ, ενώ χαρακτήρισε τις τελευταίες εκλογές της ομοσπονδίας παρωδία. Τη διαιτησία, την χαρακτήρισε ως αναξιόπιστη, τονίζοντας παράλληλα, όμως, ότι η ΑΕΚ δεν θέλει να οξύνει τα πνεύματα... Τέλος, ο κ. Νικολάου αναφερόμενος στον Ντουμιτρίου τόνισε ότι είναι πολύ καλός και δείχνει το έργο του στην ομάδα και διερωτήθηκε: γιατί να γίνεται λόγος για τον Ιορντανέσκου;

Η διοίκηση του ΟΑΚΑ αποφάσισε σήμερα να καταγγείλει τη σύμβαση με τον Παναθηναϊκό λόγω των επεισοδίων που δημιούργησαν οπαδοί του στο χθεσινό αγώνα με τον Αγιαξ, γιατί η αθηναϊκή ΠΑΕ κρίθηκε υπότροπη. Ειδικά όμως για τον αγώνα της Κυριακής με τον Πανιώνιο, ο Παναθηναϊκός θα υποχρεωθεί να παίξει χωρίς θεατές γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί άλλο γήπεδο. Στο μεταξύ, η εθνική ομάδα της Αργεντινής πρότεινε στον Παναθηναϊκό τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα στις 18 Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ, ενόψει της προετοιμασίας της για το μουντιάλ της Γαλλίας.

Το μεγάλο άλμα για την πρέμιερ λιγκ, ετοιμάζεται να κάνει ο Μπορμπόκης, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα αγγλικής εφημερίδας, Νιουκαστλ και Αρσεναλ "σφάζονται" για την απόκτηση του μεσοαμυντικού της Σέφιλντ Γιουνάιντεντ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι δύο ομάδες είναι διατεθειμένες να δαπανήσουν το ποσό του ενός δις δρχ για να αποκτήσουν τον πρώην παίχτη της ΑΕΚ, που διαπρέπει στο πρωτάθλημα της Α'κατηγορίας στην Αγγλία.

Τη χειρότερη εμφάνιση της έκανε σήμερα η εθνική μας ομάδα Πόλο των ανδρών και ηττήθηκε 11-9 από την αντίστοιχη της Σλοβακίας, στον τρίτο αγώνα για τη Β' φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας. Παρά τη σημερινή αναπάντεχη ήττα η ελληνική ομαδα θα διεκδικήσει μια θέση μεταξύ 5-8, αφού είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων από τους Σλοβάκους, στο σύνολο των αγώνων.

Ενα σουτ πραγματική φωτοβολίδα της Κανελλοπούλου, σχεδόν από τη σέντρα, χάρισε τη νίκη στην εθνική μας ομάδα πόλο γυναικών επί των ΗΠΑ με 10-9. Ετσι τώρα η ομάδα μας έχει ελπίδες για την κατάληψη της 5ης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας. Εκτός της Κανελλοπούλου, που ήταν η ηρωϊκή μορφή του αγώνα, εκπληκτική απόδοση είχε και η Ασιλιάν, η οποία σημείωσε πέντε γκολ με ισάριθμα σουτ, ενώ πολύ καλή ήταν και η Ρούπακα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,98 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,14, γαλλικό φράγκο προς 47,81, λίρα Αγγλίας προς 477,25, ελβετικό φράγκο προς 196,94, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 223,32, τη λίρα Κύπρου προς 547,59 και την ECU προς 316,49 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κάτω απο το "φράγμα" των 1400 μονάδων, ύστερα από τρείς μήνες. Εκλεισε στις 1393, 99 μονάδες μειωμένος κατά 2,25%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 19,4 δισ. δρχ. Η σημαντική υποχώρηση που παρουσίαζαν τα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια στο άνοιγμά τους επηρέασε αρνητικά και τη Σοφοκλέους. Ιδιαίτερη πίεση για μια ακόμα συνεδρίαση δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 4,27%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά θα έχει αύριο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα δυτικά ενδέχεται να σημειωθούν βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 18 και στο Αιγαίο 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ομίχλη το πρωί, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 16 και 5 με 11 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 15 January 1998 - 21:02:15 UTC