Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Βαρύ το κλίμα στη Ρηγίλλης, στο Πειθαρχικό παρέπεμψε επτά βουλευτές ο Κώστας Καραμανλής.
- Στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας προσέφυγε η ΓΣΕΕ μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ.
- Διαφωνίες στους κόλπους της Πανθεσσαλικής Επιτροπής. Αποχώρησαν τα τρακτέρ από τον Αλμυρό.
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Νέες ισχυρές καταιγίδες προβλέπει η Μετεωρολογική.
- Πρόγραμμα ύψους 100 δις δρχ για τη δημιουργία 68.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 1998, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.
- Ποινική δίωξη κατά του ελληνικού νηογνώμονα και της ΑΓΕΤ, άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ.
- Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, επί τάπητος στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη.
- Την προσεχή εβδομάδα ανακοινώνεται η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βαρύ το κλίμα στη Ρηγίλλης, στο Πειθαρχικό παρέπεμψε επτά βουλευτές ο Κώστας Καραμανλής.

Στο Πειθαρχικό της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής, παρέπεμψε ο Κώστας Καραμανλής τους κυρίους Σουφλιά, Μάνο, Κοντογιαννόπουλο, Τατούλη, Κάκκαλο, Παπαληγούρα και Παναγιωτόπουλο επειδή δεν καταψήφισαν την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, δίνοντας άλλοθι και στήριγμα στην αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης. Οι επτά, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα προσέλθουν στο πειθαρχικό, γιατί τόσο αυτοί, όσο και ο κ.Μητσοτάκης θεωρούν παράνομη τη σύνθεσή του.

Στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας προσέφυγε η ΓΣΕΕ μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ.

Αντίθετα η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός της απουσίας περίπου 20 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας. Δεν δημιουργεί πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση η απουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν υπήρξε από κανέναν καταψήφιση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από τους απόντες είχαν ενημερώσει για τους λόγους της απουσίας τους. Η ΓΣΕΕ προσέφυγε στο διεθνές γραφείο εργασίας, καταγγέλλονται ότι με την τροπολογία καταπατάται η διεθνής σύμβαση εργασίας.

Διαφωνίες στους κόλπους της Πανθεσσαλικής Επιτροπής. Αποχώρησαν τα τρακτέρ από τον Αλμυρό.

Υποτονική είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, ενώ διαπιστώνονται διαφωνίες στους κόλπους της επιτροπής. Τα τρακτέρ στον κόμβο του Αλμυρού αποχώρησαν, ενώ μέλη της Πανθεσσαλικής περιόδευσαν σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων για να πείσουν τους αγρότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Τη συμπαράστασή της προς τους αγρότες, θα εκφράσει με πανελλαδική κινητοποίηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων που συνεδρίασε στη Λάρισα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Νέες ισχυρές καταιγίδες προβλέπει η Μετεωρολογική.

Με το φόβο μιας νέας καταιγίδας, ζουν οι κάτοικοι της Λέσβου, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα και να σημειωθούν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, στη γεωργική και ζωϊκή παραγωγή. Η Μετεωρολογική προβλέπει νέες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Πρόγραμμα ύψους 100 δις δρχ για τη δημιουργία 68.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 1998, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τη δημιουργία 68.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσα στο 1998, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο νέου προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανεργίας, το κόστος του οποίου ξεπερνά τα 100 δις δρχ. Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν δύο βασικά προγράμματα, ένα για νέους ανέργους από 20 έως 27 ετών και ένα για μακροχρόνια ανέργους από 28 έως 64 ετών.

Ποινική δίωξη κατά του ελληνικού νηογνώμονα και της ΑΓΕΤ, άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ.

Ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων, ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, κατά παντός υπευθύνου, άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά κατά του ελληνικού νηογνώμονα και της ΑΓΕΤ για το ναυάγιο του πλοίου ΔΥΣΤΟΣ, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα. Στο πόρισμα των πραγματογνωμόνων τα αίτια του ναυαγίου αποδίδονται σε υπερφόρτωση αλλά και κακή φόρτωση του πλοίου, σε κακή συντήρηση και κακή στεγανότητα των καταπακτών, αλλά και στις καιρικές συνθήκες.

Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, επί τάπητος στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη.

Ολα τα θέματα που απασχολούν το ΠΑΣΟΚ, έθεσε προς συζήτηση ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με τις διαφωνίες στο χώρο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου της. Ο κ.Σημίτης είχε συνάντηση με το βουλευτή Χάρη Καστανίδη και στη συνέχεια γεύμα εργασίας με ομάδα βουλευτών.

Την προσεχή εβδομάδα ανακοινώνεται η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια.

Την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινωθεί η νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια, ενώ συνεχίζονται οι επαφές για μια κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να μη ζημιωθούν ούτε οι τράπεζες ούτε οι δανειολήπτες. Με τη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται ότι για τα δάνεια που θα συναφθούν στο εξής, ο ανατοκισμός θα γίνεται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο, όπως γινόταν σήμερα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία εγχειρίστηκε σήμερα ο Ντέμης Νικολαίδης από τον πρόεδρο και γιατρό της ΑΕΚ Λάκη Νικολάου, ο οποίος δήλωσε πως η μέση του δημοφιλή ποδοσφαιριστή είναι πλέον καλά και σε ένα μήνα θα επανέλθει υγιέστατος. Ωστόσο, μετά τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς των περισσότερων άσων της ομάδας, άλλος ένας κινδυνεύει να χάσει την υπόλοιπη σεζόν, που δεν είναι άλλος από τον Μπατίστα, ο οποίος υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού. Τα συνεχή πλήγματα που δέχεται η επίθεση της ομάδας, καθώς έχει μείνει μόνο με ένα επιθετικό, τον Μαρτσέλο, προβληματίζουν τον τεχνικό της ομάδας, ο οποίος σκέφτεται ακόμα και την ύστατη ώρα την απόκτηση ενός επιθετικού. Φήμες έκαναν λόγο ακόμα και για το βραζιλιάνο σούπερ σταρ Μπεμπέτο, αν και ο Ντουμιτρίου προτιμά τον Νικολέσκου.

Επί ίσοις όροις θα διεκδικήσουν το τίτλο ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του πράσινου τεχνικού Δανιήλ, ο οποίος τόνισε ότι τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου θα κρίνουν πολλά και θα δώσουν πλεονέκτημα στους νικητές. Στο μεταξύ, στο αυριανό φιλικό με τη ΤΣΣΚΑ Κιέβου, ο προπονητής του Παναθηναϊκού θα δώσει την ευκαιρία σε παίχτες που δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους, καθώς και στους νεαποκτηθέντες Σιμπνιέφσκι και Ιρισμέτοφ.

Ελάχιστες είναι οι λεπτομέρειες που μένουν να κανονιστούν ακόμη ανάμεσα στον Πανηλειακό και τον ΠΑΟΚ για την μεταγραφή του Βασίλη Λάκη. Τελικά, ο Κατσούρης δεν δέχθηκε να παραχωρηθεί στον Πανηλειακό ως αντάλλαγμα και ο πρόεδρος της ομάδας του Πύργου, Σάκης Σταυρόπουλος ανέβασε τις απαιτήσεις του σε 200 εκατομμύρια δραχμές κάτι που τελικά αποδέχθηκε η διοίκηση του ΠΑΟΚ. Ακόμη στην ομάδα του Πύργου θα παραχωρηθεί δανεικός, ο Περουβιανός, Πάολο Κομίνγκες.

Ο Μιχάλης Καλαθενός (Δωδεκανήσου), κληρώθηκε να διευθύνει τον αγώνα της πρωτοπόρου ΑΕΚ στην Καβάλα με την τοπική ομάδα, που θα γίνει την Κυριακή, για την 21η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής. Εξάλλου τον αγώνα του Σαββάτου ανάμεσα στη Βέροια και τον Παναθηναϊκό, θα σφυρίξει ο Δημήτρης Καλύβας (Βοιωτίας) και την Κυριακή Ολυμπιακός-ΟΦΗ ο Τσαγκαράκης (Χανίων).

Χωρίς τον Μπάνε Πρέλεβιτς θα αναγκαστεί να δώσει η ΑΕΚ τα παιχνίδια του επόμενου 15νθήμερου με Χάποελ Ιερουσαλήμ και Ούλκερ για την Ευρωλίγκα και Σπόρτιγκ για το πρωτάθλημα. Ο 32χρονος γκάρντ, συνεχίζει να ταλαιπωρείται από το πρόβλημα στη μέση του, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί ελάχιστα στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,98 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,71, γαλλικό φράγκο προς 47,95, λίρα Αγγλίας προς 478,30, ελβετικό φράγκο προς 198,28, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,27, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 232,00, τη λίρα Κύπρου προς 548,10 και την ECU προς 316,88 δραχμές.

Εντονα ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς η ψήφιση απο τη Βουλή της επίμαχης διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ αλλα και το κλίμα ευφορίας που επικράτησε τη Δευτέρα στα διεθνή χρηματιστήρια δημιούργησαν θετικό κλίμα και στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1433,17 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 2,49% ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 16,7 δισ. δρχ. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του Τραπεζικού δείκτη ο οποίος ενισχύθηκε κατα 3,64%. Σημαντικές εισροές 250 εκατ. δολ. παρατηρήθηκαν σήμερα στο fixing της δραχμής, η ισοτιμία της οποίας έκλεισε ενισχυμένη έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους έντονες και χιόνια στα ορεινά, θα πλήξει από αύριο και από τα δυτικά τη χώρα και μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 16 και στο Αιγαίο 9 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με βροχή και πιθανή καταιγίδα μετά το μεσημέρι, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 15 και 5 με 9 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 3 February 1998 - 19:00:17 UTC