Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στα δύο κομμένη η Ελλάδα. Οι αγρότες της Λάρισας απέκλεισαν τα Τέμπη και αύριο ενδέχεται να αποκλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή.
- Την προσεχή εβδομάδα η ελληνική απάντηση στην τουρκική πρόταση για τα ελληνοτουρκικά. Νέες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.
- Τη νέα ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ συζητούν στελέχη του Κινήματος στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη.
- Υπέρ της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής τάχθηκε ο Κώστας Καραμανλής και χαρακτηρίζει δυσοίωνο το μέλλον της.
- Προβληματισμός στην αστυνομία από την επιστολή Μαζιώτη, που αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν.
- Το κέντρο "Λεμόνι" κατεδάφισαν οι μπουλντόζες της Νομαρχίας, εν μέσω αντιδράσεων από τους εργαζόμενους.
- Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου.
- Εντονη αντίδραση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, για τις δηλώσεις Καζαντζίδη, σχετικά με τους Εβραίους.
- Απέρριψε προσφυγές Σκοπιανών δικαστήριο στην Αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στα δύο κομμένη η Ελλάδα. Οι αγρότες της Λάρισας απέκλεισαν τα Τέμπη και αύριο ενδέχεται να αποκλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή.

Κλιμακώνουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, μετά την αρνητική στάση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτηματά τους. Στη Θεσσαλία οι αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό στα Τέμπη και οι συναδελφοί τους του Εβρου τα τελωνεία των Κήπων και του Ορμενίου.Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα συναντηθούν αύριο στην Αθήνα με τον Στέφανο Τζουμάκα, ενώ την ίδια ώρα θα προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων. Για ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΝ, ενώ ο Δ.Τσοβόλας κατεθεσε στη βουλή σχετική ερώτηση στον πρωθυπουργό.

Την προσεχή εβδομάδα η ελληνική απάντηση στην τουρκική πρόταση για τα ελληνοτουρκικά. Νέες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

Σε στρατηγικό ελιγμό, αποδίδουν διπλωματικές πηγές την πρόταση πέντε σημείων της Τουρκίας, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η ελληνική απάντηση, που θα σταλεί εντός των προσεχών ημερών θα είναι αρνητική, όπως ήδη προανήγγειλαν κυβερνητικά στελέχη. Στο μεταξύ, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 22 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ Χίου, Λήμνου και Λέσβου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, ενώ σημειώθηκαν και εικονικές εμπλοκές.

Τη νέα ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ συζητούν στελέχη του Κινήματος στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη.

Με την αναγέννηση της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ, ασχολείται η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του κινήματος. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει επίγνωση ότι χρειάζονται νέοι δρόμοι, δουλεύει για να τους δημιουργήσει, αρνείται ότι ήλθε το τέλος ιδεολογιών και οραμάτων και ότι υπάρχει κρίση και στασιμότητα της προοδευτικής σκέψης, προσθέτοντας ότι η κεντροαριστερά μπορεί να διαμορφώσει μια διαφορετική κοινωνία.

Υπέρ της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής τάχθηκε ο Κώστας Καραμανλής και χαρακτηρίζει δυσοίωνο το μέλλον της.

Υπέρ της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρίας. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε δυσοίωνο το μέλλον της Ολυμπιακής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τεράστιες ευθύνες στη μέχρι τώρα πορεία της εταιρίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη να προωθηθούν τολμηρές λύσεις, ώστε η εταιρία να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική. Στο μεταξύ, συνεχίζεται το χάος με τις πτήσεις, καθώς το ιπτάμενο προσωπικό εξακολουθεί να αρνείται την υπερωριακή εργασία.

Προβληματισμός στην αστυνομία από την επιστολή Μαζιώτη, που αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

Προβληματισμένοι είναι οι αξιωματικοί της αστυνομίας από την επιστολή του Νίκου Μαζιώτη, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για όσες κατηγορίες του έχουν προσάψει και ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα. Ο Μαζιώτης αποδίδει σε έργο κρατικών υπηρεσιών τα τρία τυφλά χτυπήματα, με ισάριθμες βόμβες, στα Εξάρχεια και το Σύνταγμα.

Το κέντρο "Λεμόνι" κατεδάφισαν οι μπουλντόζες της Νομαρχίας, εν μέσω αντιδράσεων από τους εργαζόμενους.

Επεισοδιακή ήταν η τρίτη ημέρα των κατεδαφίσεων στην παραλιακή λεωφόρο, καθώς περίπου 35 εργαζόμενοι στο κέντρο "Λεμόνι" που αποτελεί προέκταση του παλαιού θεάτρου του Φλοίσβου, ταμπουρώθηκαν μέσα στο κτίριο, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τις μπουλντόζες της Νομαρχίας να το κατεδαφίσουν. Τελικά, η επιχείρηση κατεδάφισης ολοκληρώθηκε.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου.

Επιφυλακτικοί είναι οι επιστήμονες για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου, στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ρόδου, με την ισχυρή δόνηση 5,1 Ρίχτερ, η οποία όμως δεν προκέλεσε ζημιές. Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για προσεισμό ή για τον κύριο σεισμό. Υπενθυμίζεται ότι στον ίδιο εστιακό χώρο είχε σημειωθεί πέρσι τον Ιούνιο, ισχυρή σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ, χωρίς επίσης να προκληθούν ζημιές.

Εντονη αντίδραση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, για τις δηλώσεις Καζαντζίδη, σχετικά με τους Εβραίους.

Την έντονη αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Στέλιου Καζαντζίδη για τους Εβραίους. Ο Ισραηλινός πρέσβης τόνισε πως αυτές οι εκφράσεις θυμίζουν άλλες σκοτεινές περιόδους και δεν θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της ζωής μας. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η πλειοψηφία του εβραϊκού πληθυσμού εξοντώθηκε στο Β'Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας παρόμοιων ιδεών και θέσεων.

Απέρριψε προσφυγές Σκοπιανών δικαστήριο στην Αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Νέα "ήττα" υπέστησαν οι Σκοπιανοί της Αυστραλίας, καθώς το Δικαστήριο Ισων Ευκαιριών της αυστραλιανής πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας απέρριψε προσφυγές Σκοπιανών κατά της ελληνόφωνης εφημερίδας του Σίδνεϊ "Ο Κόσμος". Οι Σκοπιανοί είχαν καταφύγει στο δικαστήριο και διεκδικούσαν αποζημίωση απο την ελληνόφωνη εφημερίδα, ισχυριζόμενοι ότι ο όρος "Σκοπιανοί", που χρησιμοποιήθηκε για να τους χαρακτηρίσει, είναι... προσβλητικός. Το δικαστήριο απέρριψε, όμως, την προσφυγή τους. Πριν ένα μήνα, ίδιο δικαστήριο, στην πολιτεία της Βικτόριας είχε χαρακτηρίσει τη Σλαβομακεδονική γλώσσα σωστή, μετά από προσφυγή απόδημων από την πάλαι πότε ενιαία Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι οποίοι ζητούσαν να αποκαλείται ως "Μακεδονική".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξος για πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2000 εμφανίστηκε σήμερα ο νέος προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου Ιορντανέσκου. Ο 48χρονος Ρουμάνος τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο με την ΕΠΟ και θα έχει ετήσια αποζημίωση 300 χιλιάδων δολαρίων και πριμ πρόκρισης 250 χιλιάδες δολάρια, ενώ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης του συμβολαίου του για δύο ακόμα χρόνια.

Δεν γλύτωσε τελικά την τιμωρία ο Χάρης Κοπιτσής. Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ τιμώρησε τον παίκτη της ΑΕΚ με αποκλεισμό 4 αγωνιστικών και πρόστιμο 10.000 δραχμών για εξύβριση του διαιτητή, Μιχάλη Καλαθενού στον αγώνα με την Καβάλα. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ ζητά την παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος Λάκης Νικολάου. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κατάσταση με τη διαιτησία έχει πλέον ξεφύγει από κάθε νόμιμο έλεγχο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,62 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,20, γαλλικό φράγκο προς 47,79, λίρα Αγγλίας προς 477,43, ελβετικό φράγκο προς 199,30, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 232,88, τη λίρα Κύπρου προς 545,74 και την ECU προς 316,57 δραχμές.

Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κάτω απο το φράγμα των 1500 μονάδων, κλείνοντας στις 1493,04 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 1,73%. Πάντως σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,97%. Η αξία των συναλλαγών σήμερα έφθασε τα 16,5 δισ. δραχμές. Ενισχυμένη έναντι του μάρκου και της ECU έκλεισε σήμερα η δραχμή, ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 60 εκατ. ECU.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα ανατολικά και βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 17 και στο Αιγαίο 8 με 16 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 15 και 6 με 13 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 13 February 1998 - 20:00:17 UTC