Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δύσκολες ώρες για τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Δεν υποχωρεί η λοίμωξη, κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με τους γιατρούς.
- Συνεχίζεται η έξοδος για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Στο πόδι η Τροχαία.
- Χωρίς εκλογικά βιβλιάρια θα ψηφίζουμε από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
- Αρνηση Κ. Μητσοτάκη σε πρόταση Κ. Καραμανλή, που τον προέτρεψε να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.
- Σε κερδοσκοπικές σκοπιμότητες αποδίδει ο Γ.Παπαντωνίου εκθέσεις χρηματιστηριακών οίκων περί υποτίμησης της δραχμής.
- Νέες απειλές από την Αγκυρα για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ανησυχεί η Ουάσιγκτον για την ένταση στην περιοχή.
- Μπαράζ ληστειών στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα, στον Οίκο Ναύτου και σε ταχυδρομικό διανομέα.
- Δεν αποκλείει ο ιατροδικαστής το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους για το θάνατο του πεντάχρονου που υπέκυψε στη διάρκεια αμυγδαλεκτομής.
- Μαγνήτης για τους επισκέπτες των μουσείων όλου του κόσμου για το 1997 ήταν η έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Ορους".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δύσκολες ώρες για τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Δεν υποχωρεί η λοίμωξη, κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με τους γιατρούς.

Δεν έχει ακόμη εντοπισθεί το μικρόβιο που προκάλεσε τη λοίμωξη στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, η υγεία του οποίου χαρακτηρίζεται κρίσιμη και στάσιμη. Οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου δεν είναι ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι και χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα. Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν οι κύριοι Καραμανλής, Τσοβόλας, Γιαννόπουλος, Μητσοτάκης και Σαμαράς, ενώ τηλεγράφημα με ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Συνεχίζεται η έξοδος για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Στο πόδι η Τροχαία.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φετινή έξοδος για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ οι εκδρομείς θα έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό. Η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συνιστά προσοχή στους οδηγούς. Εκτός από τις εθνικές οδούς, αυξημένη ήταν η κίνηση και στους σταθμούς του ΟΣΕ των ΚΤΕΛ και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Επίκεντρο και των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων θα είναι η Πάτρα, ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Χωρίς εκλογικά βιβλιάρια θα ψηφίζουμε από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Επαναστατικές αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές χωρίς εκλογικά βιβλιάρια και ενώ καταργούνται οι εκλογικοί κατάλογοι με τη σημερινή τους μορφή. Κάθε ψηφοφόρος θα εφοδιάζεται με ειδικό ατομικό αριθμό για να μην υπάρχει πιθανότητα διπλοψηφιών, ενώ οι ετεροδημότες θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Οι αλλαγές δεν θα ισχύσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Αρνηση Κ. Μητσοτάκη σε πρόταση Κ. Καραμανλή, που τον προέτρεψε να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Απέρριψε κατηγορηματικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την έμμεση προτροπή του Κώστα Καραμανλή να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. Ούτε οι λίστες ούτε η προεδρία της Δημοκρατίας με ενδιαφέρουν τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η τύχη της παράταξης. Συνέχιση της ρευστότητας η οποία είναι άγνωστο που θα καταλήξει, διέβλεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απέδωσε στη ΝΔ αδυναμία να διαπιστώσει τον ιδεολογικό προσανατολισμό της και να εκφέρει πραγματικό πολιτικό λόγο.

Σε κερδοσκοπικές σκοπιμότητες αποδίδει ο Γ.Παπαντωνίου εκθέσεις χρηματιστηριακών οίκων περί υποτίμησης της δραχμής.

Σε σκοπιμότητες εκτός Ελλάδος, απέδωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου τις εκθέσεις διεθνών οίκων περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας και ενδεχόμενης υποτίμησης της δραχμής. Απάντηση σε όλους αυτούς, πρόσθεσε, αποτελεί η σύναψη του ομολογιακού δανείου από ΗΠΑ, με πολύ ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα και κατηγόρησε τον κ. Εβερτ, ο οποίος έσπευσε να υιθετήσει τις απόψεις των ξένων οίκων για την πορεία της οικονομίας.

Νέες απειλές από την Αγκυρα για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ανησυχεί η Ουάσιγκτον για την ένταση στην περιοχή.

Επαναφέρει η Αγκυρα τις απειλές για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ενώ η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ανησυχία της για την επικίνδυνη ένταση στο Αιγαίο. Οποιος ανησυχεί πρέπει να παρέμβει και να αναζητήσει λύση εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα, δηλαδή στην Τουρκία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πείσει ότι θέλουν να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες σε Αθήνα και Αγκυρας, αλλά εμφανίζεται ως κηδεμόνας και προστάτης της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μπαράζ ληστειών στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα, στον Οίκο Ναύτου και σε ταχυδρομικό διανομέα.

Μπαράζ ληστειών σημειώθηκε στην Αθήνα. Στόχος ήταν η Εθνική Τράπεζα στο Περιστέρι, απ' όπου οι ένοπλοι ληστές πήραν 9 εκατ. δρχ και διέφυγαν με ΙΧ που οδηγούσε συνεργός τους. Από την Εστία Ναυτικών του Πειραιά, άγνωστος με την απειλή πιστολιού πήρε 4.300.000 δρχ, αφού προηγουμένως πυροβόλησε τον ταμία στο πόδι. Στο Βύρωνα δύο νεαροί τραυμάτισαν ταχυδρομικό υπάλληλο και του πήραν την τσάντα με πέντε εκατομ. δρχ που προορίζονταν για πληρωμή συντάξεων.

Δεν αποκλείει ο ιατροδικαστής το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους για το θάνατο του πεντάχρονου που υπέκυψε στη διάρκεια αμυγδαλεκτομής.

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης που έκανε νεκροψία στο πτώμα του πεντάχρονου Βασίλη Κυρανούδη, που υπέκυψε κατά τη διάρκεια αμυγδαλεκτομής, σε ιδιωτική κλινική στην Εδεσσα. Ο ιατροδικαστής φάνηκε επιφυλακτικός και δήλωσε ότι την έκθεσή του θα την παραδώσει τις προσεχείς ημέρες, καθώς χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Οι γονείς του μικρού υπέβαλαν μήνυση κατά των υπευθύνων της κλινικής.

Μαγνήτης για τους επισκέπτες των μουσείων όλου του κόσμου για το 1997 ήταν η έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Ορους".

Ο μεγαλύτερος μαγνήτης για τους επισκέπτες των μουσείων της Ευρώπης, του Καναδά και της Αυστραλίας το 1997 ήταν η έκθεση των "θησαυρών του Αγίου Ορους" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, που προσέλκυσε στην Βόρειο Ελλάδα 486.100 φιλότεχνους από ολόκληρο τον κόσμο. Τα παραπάνω αναφέρουν στο καλλιτεχνικό τους παράρτημα οι "Τάιμς" Νέας Υόρκης, αντλώντας τα εν λόγω στοιχεία από το "Art Newspaper", ένα μηνιαίο περιοδικό που κυκλοφορεί στο Λονδίνο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κατερίνα Κόφφα και η Κατερίνα Θάνου προκρίθηκαν στον τελικό των 60 μέτρων, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας. Η Κόφφα τερμάτισε δεύτερη στην 1η ημιτελική σειρά με χρόνο 7 δευτερόλεπτα και 24 εκατοστά. Νικήτρια ήταν η Γαλλίδα Οντιά Σιντιμπέ με 7.22. Η Θάνου, στη 2η ημιτελική σειρά τερμάτισε 3η με χρόνο 7.31. Νικήτρια ήταν η Γερμανίδα Μέλανι Πάσκε με 7.17. Παρότι είχε χρεωθεί με άκυρη εκκίνηση, η ελληνίδα σπρίντερ κατάφερε να κάνει μια μεγάλη κούρσα και να προκριθεί στον αυριανό τελικό.

Ο Αγγελος Παυλακάκης προκρίθηκε στον τελικό των 60 μέτρων, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στη Βαλένθια. Ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε πρώτος στην 1η προκριματική σειρά με 6.58. Ο Παυλακάκης, που είχε πετύχει τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών με 6.55, απέδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για ένα μετάλλιο, στον αυριανό τελικό.

Με επιτυχίες άρχισαν τις προσπαθειές τους οι Ελληνες πρωταθλητές του στίβου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας. Ο πρωταθλητής του μήκους Κουκοδήμος προκρίθηκε στον αυριανό τελικό με άλμα 7, 65μ., οπως και η Βασδέκη στο τριπλούν με άλμα 14,05μ.

Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο προπονητής του Παναθηναϊκού Δανιήλ το ντέρμπι της Κυριακής με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Ο προπονητής των πρασίνων πιστεύει ότι η ομάδα του έχει τα φόντα να πάρει τη νίκη γιατί βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έχει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, ενώ δεν έχει σχέση με τον Παναθηναϊκό που έπαιξε στον πρώτο γύρο με την ΑΕΚ.

Η ομάδα μπάσκετ του Αρη μετά από παίκτες έμεινε ... κι από προπονητή. Ο Χρήστος Μαγκώτσιος, εντελώς ξαφνικά, υπέβαλε σήμερα το πρωί εγγράφως την παραίτησή του, ενώ οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί. Ετσι, μετά και από τη νέα απώλεια, το ιστορικό σωματείο με δυσκολία θα συνεχίσει την αξιοπρεπή του πορεία στο πρωτάθλημα Ελλάδας

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 290,97 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,77, γαλλικό φράγκο προς 47,93, λίρα Αγγλίας προς 478,77, ελβετικό φράγκο προς 198,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,45, τη λίρα Κύπρου προς 547,69 και την ECU προς 317,89 δραχμές.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και για τη μετοχή του ΟΤΕ οδήγησε το γενικό δείκτη τιμών σε άνοδο 1,20% και στις 1419,22 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε μικρή πτώση 0,63%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 32,7 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα περίπου 14 δισ. αφορούν τη διακίνηση πακέτου 1.300.000 μετοχών της Κτηματικής Τράπεζας. Μικρές εκροές ύψους 70 εκατ. δολαρίων παρατηρήθηκαν σήμερα στο fixing της δραχμης η ισοτιμία της οποίας σημείωσε μικρή άνοδο έναντι του δολαρίου και του μάρκου και παρέμεινε σταθερή ως προς την ECU.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Το πρωί στα ηπειρωτικά κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 18 και στο Αιγαίο 8 με 16 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 17 και 4 με 16 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 27 February 1998 - 19:00:23 UTC