Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/03/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ανησυχία για την μηνιγγίτιδα στη χώρα μας.
- Αισιοξοδία Σημίτη για την πορεία της δραχμής.
- Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση για την οικονομία.
- Χρυσή εβδομάδα για το Χρηματιστήριο.
- Επί τάπητος τα μέτρα για την Ολυμπιακή.
- Ενοχή του Ακη Πάνου πρότεινε ο εισαγγελέας.
- Στην Καστοριά δολοφονήθηκε αστυφύλακας.
- Μακροβιότεροι της Ευρώπης οι Ελληνες.
- Την 25η Μαρτίου αρχίζει το "Ετος Ρήγα Φεραίου" στη Βιέννη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανησυχία για την μηνιγγίτιδα στη χώρα μας.

Την άμεση κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα κρούσματα μηνιγγίτιδας, με τέσσερις νεκρούς, το τελευταίο διάστημα. Το υπουργείο Υγείας με επείγον σήμα του ζητά από τους γιατρούς να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και να προχωρούν σε θεραπεία, ακόμη και με την υποψία εμφάνισης της ασθένειας. Το τελευταίο θύμα της μηνιγγίτιδας είναι ένα 11μηνο κοριτσάκι από το Κρανίδι, ενώ σε νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονται ένας 16χρονος από τη Ρόδο και ένας 27χρονος από την Καλαμάτα.

Αισιοξοδία Σημίτη για την πορεία της δραχμής.

Αισιόδοξος για την έκβαση της μάχης της δραχμής, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και τα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ως αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας την ένταξη της δραχμής στο σύστημα των ευρωπαϊκών ισοτιμιών και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, ενόψει της συμμετοχής της στην ΟΝΕ.

Επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση για την οικονομία.

Σκληρή γλώσσα με υπαινιγμούς για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση, χρησιμοποίησε κατά της κυβέρνησης ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η υποτίμηση θα έχει βαρύτατο κόστος για τους πολίτες. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται, τόνισε ότι κατέρρευσαν τα γυάλινα πόδια της οικονομίας, απέδωσε ατολμία στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές,τάχθηκε υπέρ της αποκρατικοποίησης των μεγάλων κρατικών τραπεζών και εναντίον των μετοχοποιήσεων.

Χρυσή εβδομάδα για το Χρηματιστήριο.

Στο μέτωπο της δραχμής σημειώθηκε νέα εισροή συναλλάγματος, 600 εκατ. δολαρίων, ενώ η εβδομάδα αυτή αποδείχθηκε χρυσή για το Χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης έφτασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, στις 1919,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών πλησίασε το μισό τρις δρχ. Η δραχμή ανατιμήθηκε πάνω από 2% σε σχέση με την Εκιού και το Μάρκο, ενώ η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες τράπεζες ανακοινώνουν πτώση των επιτοκίων κατά περίπου μία μονάδα.

Επί τάπητος τα μέτρα για την Ολυμπιακή.

Στη συνάντηση που θα έχουν τα σωματεία των εργαζομένων με την διοίκηση της Ολυμπιακής, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εξελίξεων στον εθνικό αερομεταφορέα, μετά το έμμεσο τελεσίγραφο που απηύθυνε η κυβέρνηση, εξυγίανση ή κλείσιμο. Οι κυβερνητικές προτάσεις προβλέπουν μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 50 δις το χρόνο και διάθεση στους εργαζόμενους του 10% των μετοχών της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι πάντως κάνουν λόγο για καθαρά εισπρακτικά μέτρα.

Ενοχή του Ακη Πάνου πρότεινε ο εισαγγελέας.

Την ενοχή του Ακη Πανου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς ελαφρυντικά, ζήτησε ο εισαγγελέας έδρας του κακουργιοδικείου Καβάλας, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση. Ο μουσικοσυνθέτης στην απολογία του τόνισε ότι ήταν εκτός εαυτού την ώρα που σκότωσε τον φίλο της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα.

Στην Καστοριά δολοφονήθηκε αστυφύλακας.

Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία μετά τη δολοφονία του 30χρονου αστυφύλακα Δημήτρη Ζαρομύτη, από κακοποιούς, στην περιοχή της Καστοριάς. Ο αστυφύλακας κυνηγούσε κλεμμένο φορτηγάκι στο οποίο βρέθηκαν 16 κιλά χασίς. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για σπείρα αλβανών εμπόρων ναρκωτικών. Στην Αθήνα, άλλο ένα ηλικιωμένο άτομο έπεσε θύμα ληστείας μέσα στο σπίτι του στην Αθήνα, ενώ στο Περιστέρι άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στην Εθνική Τράπεζα. Από τη Δευτέρα ρίχνονται σε περιπολίες άλλοι 1.500 αστυνομικοί.

Μακροβιότεροι της Ευρώπης οι Ελληνες.

Οι άνδρες στην Ελλάδα είναι οι μακροβιότεροι της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στο κάπνισμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Ελληνες ζούν κατά μέσο όρο 75 χρόνια, ενώ οι Ελληνίδες κατέχουν την πέμπτη θέση, αλλά με 80 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο. Ακόμη η Ελλάδα έχει τη δεύτερη θέση σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα, με πρώτη την Πορτογαλία, είναι τελευταία στις αυτοκτονίες και έχει τα χαμηλότερα ποσοστά στα κρούσματα του ΕΙΤΖ.

Την 25η Μαρτίου αρχίζει το "Ετος Ρήγα Φεραίου" στη Βιέννη.

Με τους εορτασμούς για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25 Μαρτίου, αρχίζουν στη Βιέννη, στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους με τον επαναστατικό σπόρο του Ρήγα Φεραίου, οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το θάνατο αυτού του μεγάλου οραματιστή και εθνομάρτυρα. Η επίσημη έναρξη του "Ετους Ρήγα Φεραίου" στη Βιέννη, θα γίνει την Κυριακή με πανηγυρική Δοξολογία στον ελληνοορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, ενώ θα ακολουθήσει τελετή και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Ρήγα Φεραίου. Ωστόσο, η σημαντικότερη εκδήλωση, στο πλαίσιο τους "Ετους Ρήγα Φεραίου" θα είναι η διοργάνωση υπό την αιγίδα της Πρεσβείας μας στην Αυστρία, μεγάλης έκθεσης βιβλίων για την Ελλάδα στην Εθνική Βιβλιοθήκη Βιέννης από τις 25 Μαϊου μέχρι τα τέλη Ιουλίου και με κεντρικό τίτλο "Ο Ρήγας Φεραίος, η Βιέννη και ο Ελληνικός Διαφωτισμός".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσπάθεια ανόρθωσης του ηθικού στους παίχτες της ΑΕΚ έχουν αναλάβει οι παράγοντες της ομάδας μετά το χθεσινό σοκ... του 93ου λεπτού, που στοίχισε στην Ενωση την εισοδό της στους "4" του κυπέλλου Κυπελλούχων. Πάντως, προς το παρόν, ο Ντουμιτρίου παραμένει στην ομάδα, παρά τις φήμες για απολυσή του που είχαν ακουστεί πριν και μετά τον αγώνα, καθώς αυτή τη στιγμή θεωρείται ως η καλύτερη λύση ως το τέλος του πρωταθλήματος...

Στο στάδιο Καραϊσκάκη θα γίνει ο τελικός κυπέλλου ποδοσφαίρου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την έκπληξη της διοργάνωσης, Πανιώνιο. Η γιορτή του ποδοσφαίρου, όπως είναι ένας τελικός κυπέλλου, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.

Η ΑΕΚ νίκησε εκτός έδρας τη Δάφνη με 81-72 (ημ. 33-37) σε αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 24ης ημέρας του πρωταθλήματος μπάσκετ Α1 εθνικής κατηγορίας. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η ΑΕΚ έθεσε τα θεμέλια για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην κανονική περίοδο, ενώ οι ελπίδες της Δάφνης για παραμονή στην Α1 σχεδόν εξανεμίστηκαν.

Την τρίτη νίκη σε διάστημα μίας εβδομάδας στοχεύει ο Παναθηναϊκός, την Κυριακή στο ΟΑΚΑ κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 27ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι επιτυχίες με την Ξάνθη και τον Ηρακλή, έχουν ανεβάσει το ηθικό των "πρασίνων" που ελπίζουν να τριτώσει το καλό, ώστε να μπουν για τα καλά στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος.

Χωρίς το Φρατζέσκο και τον Κουλακιώτη θα παραταχθεί ο ΠΑΟΚ στο Κυριακάτικο ντέρμπι του Ολυμπιακού σταδίου με τον Παναθηναϊκό, αφού οι δύο παίκτες είναι τιμωρημένοι. Ετσι, η πιθανότερη ενδεκάδα που θα ξεκινήσει στον αγώνα με τους "πράσινους" θα αποτελείται από τους Μιχόπουλο, Σιδηρόπουλο, Ολιβάρες, Τασιόπουλο, Κολομπούρδα, Ζαφειρίου, Καπετανόπουλο, Μαραγκό, Νάγκμπε, Κομίνχες και Κόβατς

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 328,80 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 179,14, γαλλικό φράγκο προς 53,45, λίρα Αγγλίας προς 545,90, ελβετικό φράγκο προς 219,49, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 18,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 252,85, τη λίρα Κύπρου προς 615,69 και την ECU προς 356,06 δραχμές.

Με έντονα ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε και σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας και το φράγμα των 1900 μονάδων. Συγκεκριμένα έκλεισε στις 1919, 91 με κέρδη 3,13%. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε άνοδο 24,88%. Για μια ακόμη συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 108,7 δισ. δρχ. Την εβδομάδα αυτή "άλλαξαν χέρια" μετοχές αξίας 472 δισ. δρχ. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 200 δρχ. διακινώντας 1.520.870 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, χιόνια στα ορεινά, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και χιονόνερο στις παράκτιες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, με τάση ενίσχυσης από τη νύχτα. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Κυριακή. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 10 και στο Αιγαίο 8 με 13 βαθμούς Κελσίου. Βροχές αλλά και χιόνια στα γύρω ορεινά, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 10 και 2 με 6 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 20 March 1998 - 20:00:12 UTC