Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/03/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κρίνεται το μέλλον της Ολυμπιακής.
- Διυπουργικό Οργανο για ανατιμήσεις στην αγορά.
- Μέτρα υπέρ των πληγέντων από την κακοκαιρία.
- Συνήλθε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.
- Βρυξέλλες-Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου.
- Κανονικά θα λειτουργήσουν τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής.
- Διαψεύδει η κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού νόμου.
- Στα χέρια της αστυνομίας ο ληστής των ασανσέρ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρίνεται το μέλλον της Ολυμπιακής.

Το μέλλον της Ολυμπιακής απασχόλησε την μαραθώνια συνεδρίαση των εκπροσώπων των εργαζομένων με την διοίκηση της εταιρίας, με στόχο την εξυγίανση του εθνικού μας αερομεταφορέα. Από την συζήτηση αποχώρησαν οι ιπτάμενοι συνοδοί και οι φροντιστές, οι οποίοι ήλθαν σε πλήρη διαφωνία με την διοίκηση. Από την πλευρά της, η ΟΣΠΑ αποδέχθηκε το ελαστικό ωράριο των 48 ωρών εβδομαδιαίως, τον κανονισμό των προσλήψεων, ενώ συμφώνησε στο ύψος του εφ`άπαξ των εργαζομένων. Επερώτηση στη Βουλή, για τη σύσταση εξετάστικής επιτροπής, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Διυπουργικό Οργανο για ανατιμήσεις στην αγορά.

Οι καθημερινές ανατιμήσεις στα προϊόντα, κυρίως στα οπωροκηπευτικά εξαιτίας της θεομηνίας, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου, όπου αποφασίσθηκε το θέμα να εξετασθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου. Σε ότι αφορά τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά, ύστερα απο την υποτίμηση, παρακολουθείται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου, καθώς και από το ΣΔΟΕ, με εντατικούς ελέγχους, ιδιαίτερα εκεί όπου παρουσιάζονται υπερβολικές ανατιμήσεις.

Μέτρα υπέρ των πληγέντων από την κακοκαιρία.

Μέτρα ανακούφισης υπέρ των πληγέντων από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την χώρα, έλαβε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται αποζημίωση για την κατασκευή των οικοσυσκευών μέχρι και 2 εκατ.δρχ, ενώ σε πρώτη φάση θα δοθεί αποζημίωση 200 χιλιάδων δρχ σε κάθε πληγείσα οικογένεια. Ο κ.Λαλιώτης ζήτησε επίσης να επισπευθούν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Η ΝΔ κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή, ενώ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διέταξε ο εισααγγελέας.

Συνήλθε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής αεράμυνας της χώρας ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μέχρι το φθινόπωρο του 1998 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των οπλικών συστημάτων και των αεροσκαφών και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις προμήθειάς τους. Ενεκρίθη επίσης το νομοσχέδιο για την παλλαϊκή άμυνα, στην οποία θα συμμετέχουν και οι γυναίκες.

Βρυξέλλες-Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου.

Αρχισαν επίσημα στις Βρυξέλλες, οι εργασίες έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τις οποίες η κυβέρνηση και η ΝΔ, χαρακτήρισαν ιστορική στιγμή ιδιαίτερα για την Κύπρο. Προκλητικός όμως εμφανίσθηκε ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, ο οποίος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση οτι η αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης ως της μόνης αρχής ολόκληρης της νήσου, σηματοδοτεί μία επικίνδυνη αύξηση της έντασης στην περιοχή.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής.

Κανονικά όπως έχουν προγραμματισθεί, θα αρχίσουν να λειτουργούν τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής τις επόμενες ημέρες, καθώς και τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Αυτό δήλωσε ο υπ.Παιδείας, επαναλαμβάνοντας οτι μετά το έτος 2000 οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου. Ομως θα εγγράφονται σε κύκλο σπουδών, θα εξετάζονται σε ορισμένα μαθήματα και εάν επιτύχουν, θα συνεχίζουν στην κατεύθυνση που επιθυμούν.

Διαψεύδει η κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στην διάψευση των πληροφοριών οτι η κυβέρνηση μελετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, προέβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας οτι παρόμοιο θέμα ούτε απασχόλησε, ούτε θα απασχολήσει την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα κατηγορηματικός, ήταν ο κ.Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός συζήτησε ή είχε συνεργασία για το θέμα με υπουργούς ή συνεργάτες του.

Στα χέρια της αστυνομίας ο ληστής των ασανσέρ.

Στα χέρια της αστυνομίας, βρίσκεται ο μέχρι χθες φόβος και τρόμος των γυναικών, ο οποίος τις λήστευε στο ασανσέρ στις περιοχές Κυψέλης, Πατησίων, Κολωνού, Γκύζη, Γαλατσίου και Εξαρχείων. Πρόκειται για τον 25χρονο Χρήστο Γκίλη από την Καλαμάτα, άεργο, ο οποίος από τις 9 Σεπτεμβρίου του '97 μέχρι τις 9 Μαρτίου του '98 διέπραξε 48 ληστείες. Στην υπόθεση ενέχεται και ο Σωτήρης Τσερκέζης, 47 ετών, ναυτικός, τώρα άεργος, γιατί τον βοηθούσε το ΙΧ αυτοκίνητό του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο επιθετικός του Πανηλειακού Κυζερίδης είναι το νέο πρόσωπο στην εθνική ομάδα των ανδρών, για το φιλικό αγώνα με το αντίστοιχο συγκρότητα της Ρουμανίας, που θα γίνει την Τετάρτη 8 Απριλίου, στο Βουκουρέστι. Στην εθνική, πάντως, δεν κλήθηκε ο Μαχλάς. Ο Πολυχρονίου κάλεσε επίσης τους: Ατματσίδη, Κασάπη, Καλιτζάκη, Νικολαϊδη, Καραταϊδη, Αλεξανδρή, Πουρσανίδη, Γεωργάτο, Αποστολάκη, Γεωργιάδη ΓΧ, Κωνσταντινίδη Γκώνια, Φραντζέσκο, Βρύζα, Μιχόπουλο, Αναστασίου, Νταμπίζα και Ζαγοράκη.

Ο Κρίστο Μπόνεφ θα είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, σύμφωνα με δημοσίευμα βουλγαρικής αθλητικής εφημερίδας. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Βούλγαρος ομοσποδιακός τεχνικός δεν πρόκειται να ανανεώσει την συνεργασία του με την ομοσπονδία της χώρας του και το γεγονός ότι είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας ανεβάζει τις μετοχές του. Στο μεταξύ, ο Ντουμιτρίου έβαλε τις φωνές στους παίχτες του, για την άσχημη εμφανισή τους στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή, το οποίο έβαλε και τυπικά τέλος στα όνειρα των Ενωσιτών για έξοδο της ομάδας στο Τσάμπιονς Λινγκ.

Ο Στογιάκοβιτς του ΠΑΟΚ ήταν για τρίτη συνεχή φορά, ο νικητής στο δημοψήφισμα των εκπροσώπων του Τύπου για τον καλύτερο παίκτη της εβδομάδας. Ο φόργουορντ του ΠΑΟΚ πήρε 48 ψήφους έναντι 38 του Ντίνο Ράτζα (Παναθηναϊκός).

Απογοητευμένος έμεινε ο Μπάγιεβιτς από τους παίχτες του στο παιχνίδι με τον Ιωνικό, ο οποίος, μάλιστα, έβαλε τις φωνές και στη διάρκεια του ημιχρόνου προς τους παίχτες του. Ο τεχνικός μιλώντας στους παίχτες του για το ντέρμπι του Σαββάτου, είπε πως πρέπει να δείξουν σοβαρότητα στις προπονήσεις, ώστε να είναι έτοιμο προσθέτοντας ότι αν κερδίσουν τον Παναθηναϊκό θα ξεφύγουν έξι βαθμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 321,99 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,52, γαλλικό φράγκο προς 52,38, λίρα Αγγλίας προς 541,03, ελβετικό φράγκο προς 213,37, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,79, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,26, τη λίρα Κύπρου προς 603,86 και την ECU προς 348,97 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές των μετοχών με το γενικό δείκτη τιμών να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ. Εκλεισε στις 2083,89 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 84,2 δισ. Με άνοδο 130 δρχ. έκλεισε η μετοχή των καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής της στο Χρηματιστήριο και διαμορφώθηκε στις 3.330 δρχ. διακινώντας 893.000 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βόρεια μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 11 βαθμούς, στα δυτικά 1 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα 2 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 5 με 13 και 2 με 11 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 30 March 1998 - 19:00:15 UTC