Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/04/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αποφασισμένος να προωθήσει την πολιτική του, ο Κώστας Σημίτης.
- Εκτός ΠΑΣΟΚ όσοι βάλουν υποψηφιότητα τοπικού άρχοντα σε συνδυασμούς που δεν στηρίζει το κίνημα.
- Τη δημιουργία μονάδας ταχείας επέβασης των βαλκανικών χωρών ζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
- Συνεχίζεται το προσκήνυμα της σορού του εκλιπώντος Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
- Υπέρ πολιτικής λύσης στο Κυπριακό τάσσεται ο Ζακ Σαντέρ από την Κρήτη.
- Με προβλήματα οι πτήσεις της Ολυμπιακής λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
- Πάσχα στο νοσοκομείο θα περάσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
- Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ευρωπαίος και ο Απόλλων Πατρών.
- Αποτελέσματα Α2 καλαθοσφαίρισης ανδρών.
- Νίκες Παναθηναϊκού και Βριλλησίων στην πετοσφαίριση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αποφασισμένος να προωθήσει την πολιτική του, ο Κώστας Σημίτης.

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει την πολιτική του απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης στη διάρκεια ομιλίας του προς την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Ο κ. Σημίτης αναγνώρισε ότι η περίοδος αυτή είναι δύσκολη, αλλά όπως είπε στόχος πρέπει να είναι ένα αύριο καλύτερο από το σήμερα. Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης είναι άτολμος να προχωρήσει στις αναγκαίες για την ελληνική κοινωνία τομές και χαρακτήρισε την πολιτική του θολή και συγκεχυμένη.

Εκτός ΠΑΣΟΚ όσοι βάλουν υποψηφιότητα τοπικού άρχοντα σε συνδυασμούς που δεν στηρίζει το κίνημα.

Εκτός Κινήματος τίθενται αυτόματα όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετέχουν σε αντίπαλους συνδυασμούς στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ύστερα από την απόφαση που πήρε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος. Η απόφαση εγκρίθηκε με μια λευκή ψήφο και αποχή από την ψηφοφορία των στελεχών της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Μπέης χαρακτήρισε την απόφαση σαν προσπάθεια φίμωσης, ότι οδηγεί σε συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και θυμίζει διαδικασίες εκτάκτου στρατοδικείου. Απαντώντας ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι τέτοιες εκφράσεις δεν συνάδουν προς την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και θεώρησε ως μη λεχθέντα όσα ανέφερε ο κ. Μπέης.

Τη δημιουργία μονάδας ταχείας επέβασης των βαλκανικών χωρών ζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Η ανάγκη για ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογραμμίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στη Σαντορίνη. Τόσο ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όσο και οι δυο Βαλκάνιοι ομόλογοί του επαναβεβαίωσαν, μεταξύ άλλων, το αίτημά τους για ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, τη δημιουργία αποτρεπτικής στρατιωτικής μονάδας ταχείας επέμβασης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπέδιου.

Συνεχίζεται το προσκήνυμα της σορού του εκλιπώντος Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Ως ένα από τους σημαντικότερους ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μετέβη νωρίς το απόγευμα στη Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσει τη σορό του. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και οι ηγέτες της Εκκλησίας, εξέφρασαν τη θλίψη τους για το θάνατό του. Η κηδεία του θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους τη Μ. Δευτέρα από Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Την ίδια ημέρα θα είναι κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ κανονικά θα λειτουργήσει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Η εκλογή νέου Αρχιεπίσκοπου θα γίνει στις 28 του μηνός.

Υπέρ πολιτικής λύσης στο Κυπριακό τάσσεται ο Ζακ Σαντέρ από την Κρήτη.

07 Υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κυπριακό τάχθηκε από το Ρέθυμνο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, ο οποίος επισκέπτεται από χθες την Κρήτη. Ο κ. Σαντέρ, είπε ότι θα είναι ευτυχής αν βρεθεί μια πολιτική λύση στο πρόβλημα, όπως αυτή που βρέθηκε στη βόρεια Ιρλανδία και τάχθηκε υπέρ ενός ανοιχτού ελληνοτουρκικού διαλόγου, με στόχο της λύση του προβλήματος και την ένταξη ολόκληρης της νήσου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Με προβλήματα οι πτήσεις της Ολυμπιακής λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

04 Προβλήματα σημειώνονται και σήμερα στα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς έξι πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ άλλες συγχωνεύονται ή εξυπηρετούνται από ξένες αεροπορικές εταιρίες. Τα σωματεία των εργαζομένων στην εταιρία καλούν αυτές τις μέρες τα μέλη τους σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους έναντι του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Πάσχα στο νοσοκομείο θα περάσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Πάσχα στο νοσοκομείο θα κάνει κατά πάσα πιθανότητα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως άφησαν να εννοηθεί οι θεράποντες γιατροί του. Το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν πάντως, αναφέρει ότι η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή, ενώ ο οργανισμός του αντιδρά αποτελεσματικά στην αντιβιοτική αγωγή και ενισχύεται η φυσικοθεραπεία του αναπνευστικού συστήματος.

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών.

Δυο σπείρες Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών εξαρθρώθηκαν τα ξημερώματα από 'Ελληνες αστυνομικούς στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Η πρώτη σπείρα εντοπίστηκε στην περιοχή Φλώρινας, όπυ κατασχέθηκαν ένα κιλό κοκαίνης, 360.000 δρχ., 500 δολάρια και 40.000 μάρκα. Εγκέφαλος της σπείρας φέρεται ο Ανδρέας Μίχο, ο οποίος είναι σήμερα ιδιοκτήτης έξι μεγάλων φορτηγών στην Αλβανία και επτά διαμερισμάτων στη Φλώρινα. Η δεύτερη σπείρα εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή της Καστοριάς, όπου οι αστυνομικοί έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τους Αλβανούς εμπόρους. Από τα πυρά σκοτώθηκε ο 25χρονος Ολτσι Περόλι και τραυματίστηκε βαριά ο 29χρονος Ντάλας Σκεντέρ. Τρία ακόμη μέλη της σπείρας κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ κατασχέθηκαν ένα κιλό κοκαίνης, πέντε κιλά χασίς και αρκετά πυρομαχικά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαίος και ο Απόλλων Πατρών.

Την έξοδό του στα κύπελλα Ευρώπης της επόμενης περιόδου, εξασφάλισε ο Απόλλων Πατρών. Το συγκρότημα του Κώστα Διαμαντόπουλου, στον τρίτο αγώνα για την πρώτη φάση των αγώνων κατάταξης που διεξήχθη στο κλειστό γήπεδο της Περιβόλας, επικράτησε με 91-65 του Ηρακλή και πέτυχε τη δεύτερη νίκη κόντρα στην ομάδα του γηραιού". Οι Πατρινοί θα αντιμετωπίσουν με μειονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό.

Αποτελέσματα Α2 καλαθοσφαίρισης ανδρών.

Σε αγώνες για την 24η ημέρα του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης της Α2 εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Φίλιππος-Ολύμπια 70- 56, 'Εσπερος-Νήαρ Ηστ 95-74, Μαρούσι-ΜΕΝΤ 67-60, ΒΑΟ-Μίλων 68-63, Πειραϊκός- Μακεδονικός 50-49, Αμπελόκηποι-Ιωνικός 67-74 και Αμύντας-Ηλυσιακός 80-77 παρ. Στη βαθμολογία προηγούνται Νήαρ Ηστ και Μαρούσι με 41 βαθμούς, έναντι 40 του Φίλιππου Θεσ. και 39 της ΜΕΝΤ.

Νίκες Παναθηναϊκού και Βριλλησίων στην πετοσφαίριση.

Η ομάδα πετοσφαίρισης ανδρών του Παναθηναϊκού, στο δεύτερο αγώνα της για την Α' φάση των αγώνων κατάταξης, νίκησε 3-0 εκτός έδρας την ΑΕΚ. Ετσι τώρα Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν από μία νίκη και η ομάδα που θα προκριθεί στις "4" θ' αναδειχθεί στην τρίτη συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα (18.30) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εξάλλου, τα Βριλήσσια προκρίθηκαν στον τελικό του πρωταθλήματος πετοσφαίρισης της Α1 γυναικών, αφού νίκησαν 3-1 και στον επαναληπτικό αγώνα της Α' φάσης των πλέι οφ, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, την τοπική Νίκη. Στον τελικό τα Βριλήσσια που στον πρώτο αγώνα είχαν επικρατήσει με 3-0, θ' αντιμετωπίσουν τη νικήτρια της άλλης συνάντησης ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και το Φιλαθλητικό, ενώ η Νίκη θα παίξει με την ηττημένη για την 3η θέση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 322,56 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 177, 12, γαλλικό φράγκο προς 52,85, λίρα Αγγλίας προς 540,22, ελβετικό φράγκο προς 213,30, εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,94, εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,09, λίρα Κύπρου προς 607,57 και Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) προς 351,48 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις, κατάτόπους αυξημένες, αναμένονται αύριο Κυριακή, με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά. Τις πρωϊνές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά από 16 έως 24 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αύριο, αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 15 έως 25 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.-

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 11 April 1998 - 19:17:00 UTC