Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 23/04/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πέρασε στην αιωνιότητα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
- Πρόγραμμα εξυγίανσης για ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΟΑ.
- Δηλώσεις Δ.Ρέππα για τον τέως βασιλιά.
- Αναγκαστική προσγείωση έκανε Μιράζ-2000 στο Ηράκλειο.
- Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη την Παρασκευή στην Αθήνα.
- Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα με λεία 10 εκατ. δρχ.
- Βαρειές καμπάνες σε δύο Τούρκους δουλέμπορους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ

[05] ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πέρασε στην αιωνιότητα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,ένα από τα πλέον σημαντικά πρόσωπα της νεότερης ελληνικής Ιστορίας,που με την 60ετή του πολιτική δράση έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία του τόπου, δεν υπάρχει πιά.Πέθανε σε βαθυ γήρας σήμερα τα ξημερώματα, στις 01.40, συνεπεία καρδιακής ανακοπής στο νοσοκομείο Υγεία και αναμένει πιά κι'αυτός, όπως όλα,άλλωστε,τα ιστορικά πρόσωπα την κρίση της Ιστορίας για τά όσα,θετικά ή αρνητικά προσέφερε στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα εξυγίανσης για ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΟΑ.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και Ολυμπιακής, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους Γιάννο Παπαντωνίου και Τάσο Μαντέλη. Πάντως οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι και η πώληση της Ιονικής και Εμπορικής Τράπεζας και μάλιστα ο υπουργός εθνικής Οικονομίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εμπορικής. Επίσης εντός του Μαϊου, ενδέχεται να διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου, ένα τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ.

Δηλώσεις Δ.Ρέππα για τον τέως βασιλιά.

Για προσπάθεια ανακίνησης πολιτειακού ζητήματος το οποίο έχει κλείσει οριστικά για την Ελλάδα, κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον έκπτωτο βασιλιά, με αφορμή την προσφυγή του στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα του ονόματος. Αναφορικά με τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, που διεκδικεί ο τέως βασιλιάς, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι την περιουσία αυτή την απέκτησε ως μονάρχης, διότι, όπως είναι φανερό, ως ιδιώτης δεν θα μπορούσε να την έχει.

Αναγκαστική προσγείωση έκανε Μιράζ-2000 στο Ηράκλειο.

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης έκανε ένα Μιράζ-2000, το οποίο παρουσίασε πρόβλημα στα φρένα. Στο αεροδρόμιο ελήφθησαν έκτακτα μέτρα και το αεροσκάφος σταμάτησε στο προστατευτικό δίχτυ χωρίς να υποστεί σοβαρές βλάβες, ενώ ο πιλότος δεν έπαθε τίποτα.

Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη την Παρασκευή στην Αθήνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, υπό το πρίσμα της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας και της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα συζητηθούν την Παρασκευή στην Αθήνα, σε σύσκεψη του προέδρου Κληρίδη, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών. Στην Αθήνα αναμένεται και ο αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο οποίος επισκέφθηκε ήδη τη Λευκωσία και την Αγκυρα.

Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα με λεία 10 εκατ. δρχ.

Ενοπλη ληστεία με λεία δέκα εκατομμύρια δραχμές έγινε στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας, στο Κερατσίνι στον Πειραιά. Δύο κουκουλοφόροι με την απειλή περιστρόφου ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

Βαρειές καμπάνες σε δύο Τούρκους δουλέμπορους.

Βαρειές καμπάνες και τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα επέβαλε το αυτόφωρο τριμελές πρωτοδικείο της Κω στους δύο Τούρκους δουλέμπορους που συνελήφθησαν ανήμερα του Πάσχα να μεταφέρουν με το σκάφος τους 84 Ιρακινούς λαθρομετανάστες και να τους αποβιβάζουν σε βραχονησίδα κοντά στο Αγαθονήσι. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων και 7 μηνών στον καθένα και χρηματικό πρόστιμο 1.760.000 δρχ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οτι και να γίνει πια στον αυριανό τελικό με την Κίντερ Μπολόνια η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ γράφει ιστορία. Ετσι, μετά τους έξαλλους πανηγυρισμούς η ομάδα θα πρέπει να βρει την αυτοσυγκεντρωσή της και ο Ιωαννίδης, που σμπαράλιασε τον... πολύ Ομπράντοβιτς, να καταστρώσει τη στρατηγική του για την τελική μάχη. Αλλωστε, αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει ένα φίλο του, το σεβαστό κόουτς Ετόρε Μεσίνα, αλλά και την Κίντερ Μπολόνια, μία ομάδα του πλούσιου ιταλικού βορρά, που έχει την έδρα της στο κέντρο της Τέχνης και του πολιτισμού και αποτελεί το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτά, όμως είναι λόγια και η ΑΕΚ, η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, θα πολεμήσει για να φέρει το βαρύτιμο κύπελλο για τρίτη συνεχή φορά στην Ελλάδα, μετά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Οριστικά δεν θα διεξαχθούν αγώνες για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας το Σαββατοκύριακο. Κι αυτό γιατί η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε ως εκπρόθεσμη την προσφυγή του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού κατά απόφασης της ΕΠΑΕ, σύμφωνα με την οποία είχαν αναβληθεί οι αγώνες της 31ης ημέρας.

Νέα πτώση παρουσίασε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην παγκόσμια κατάταξη που ανακοινώνει κάθε μήνα η FIFA, αφού έχασε δύο ακόμη θέσεις σε σχέση με την κατάταξη του Μαρτίου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πιό χαμηλά ακόμη και από το ...Τρινιτάντ και Τομπάγκο. Η εθνική μας βρέθηκε στην 56η θέση με 44.19 βαθμούς, ενώ τον Μάρτιο ήταν στην 52η θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται πάν5τα η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία με 72.28 βαθμούς.

Η Ορεστιάδα και ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας στην Α1 εθνική κατηγορία των ανδρών του βόλεϊ, αφού κέρδισαν για δεύτερη φορά τον Παναθηναϊκό και τον Αρη αντίστοιχα και εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στον τελικό της διοργάνωσης. Η ακριτική ομάδα, που έχει το πλεονέκτημα έδρας στον τελικό, επικράτησε στο κλειστό της Λεωφόρου του Παναθηναϊκού με 3-1, ενώ ο Ολυμπιακός νίκησε στο κλειστό της Μίκρας τον Αρη με 3-0.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 315,60 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,06, γαλλικό φράγκο προς 52,53, λίρα Αγγλίας προς 528,26, ελβετικό φράγκο προς 212,30, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,81, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,47, τη λίρα Κύπρου προς 599,88 και την ECU προς 348,41 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης αν και στη διάρκεια των συναλλαγών οι τιμές των μετοχών σημείωσαν μεγάλες διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών αρχικά σημείωνε άνοδο που ξεπερνούσε το 5% για να υποχωρήσει σημαντικά στη συνέχεια με απώλειες μέχρι και 2,5%. Προς το τέλος των συναλλαγών επεκράτησαν και παλι οι αγοραστές με αποτέλεσμα ο δείκτης να σημειώσει οριακή υποχώρηση 0,17% και να κλείσει στις 2.623,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 121 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αραιή συννεφιά προβλέπεται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στ'ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 6 με 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 24 και στα νησιά 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 23 και 10 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

[05] ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

(ΑΠΕ -του ΝΙΚΟΥ ΜΕΓΑΔΟΥΚΑ)

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,ένα από τα πλέον σημαντικά πρόσωπα της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας,που με την 60ετή του πολιτική δράση έβαλε τη σφραγίδα του στην πορεία του τόπου, δεν υπάρχει πιά.Πέθανε σε βαθυ γήρας σήμερα τα ξημερώματα, στις 01.40, συνεπεία καρδιακής ανακοπής στο νοσοκομείο Υγεία και αναμένει πιά κι'αυτός, όπως όλα,άλλωστε,τα ιστορικά πρόσωπα την κρίση της Ιστορίας για τά όσα,θετικά ή αρνητικά προσέφερε στην Ελλάδα. Ο Καραμανλής με το έργο του και την πολιτική του δράση-άλλωστε ήταν ο κατ'εξοχήν πολιτικός που προτιμούσε τα έργα από τα λόγια και πολλάκις χρησιμοποιούσε την πυθαγόρειο εκφραση ότι "κρείττον εστί το σιγάν"-σημάδεψε,όσο λίγοι πολιτικοί άνδρες τη μεταπολεμική ελληνική Ιστορία,ιδιαίτερα δε τη μεταπολιτευτική ιστορία,καθώς ηταν αυτός που κατάφερε την ομαλή μετάβαση,το 1974,από την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών στη Δημοκρατία.

Το έργο και η δράση του Κ.Καραμανλή μπορεί να χωριστεί σε πολλές περιόδους:Την γνωστή "οκταετία" Καραμανλή,από τα μέσα της 10ετίας του '50, όταν "διαδέχθηκε" στην ηγεσία της ελληνικής συντηρητικής παρατάξεως το στρατάρχη Παπαγο,την περίοδο της μεταπολίτευσης οταν διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας και φυσικά την περίοδο που διετέλεσε δύο επίσης φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Καραμανλής -όπως άλλωστε συμβαίνει με τις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες- ιδιαίτερα στα χρόνια της πρωτης οκταετίας του λατρεύτηκε φανατικά από τους πολιτικούς του φίλους και έγινε στόχος σκληρής πολεμικής από τους αντιπάλους του,αν και στην περίοδο της "προεδρικής θητείας" του κατάφερε να αποσπάσει την εκτίμηση και το σεβασμό εχθρών τε και φίλων.

Ο εκλιπών επιφανής πολιτικός ανδρας κατείχε ενα μοναδικό ρεκόρ στα ελληνικά πολιτικά χρονικά:Διετέλεσε 8 χρόνια Υπουργός σε πέντε Υπουργεία,14 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας (1955-1963 και 1974-1980) και 10 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1980-1985 και 1990-1995).Κι αν εξαιρέσουμε το διάστημα που έζησε στο Παρίσι (1963-1974) ο Κ.Καραμανλής κατέχει και ενα αλλο ρεκόρ:αυτό της 60-ετους συνεχούς παρουσίας στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ισως μάλιστα,όπως λέγεται από πολλούς,αυτή η "παρισινή περίοδος"του Καραμανλή να συνετέλεσε στην "αλλαγή"του πολιτικου ανδρός,αφού ηταν τελείως διαφορετικός (περισσότερο ευρωπαϊκός)ο τρόπος που πολιτεύθηκε μετά το 1974, απ'αυτόν της 8ετίας η οποία από άλλους είχε χαρακτηρισθεί ως θαύμα και από άλλους ώς μαύρη...

Ο Κ.Καραμανλής γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907 στο χωριό Πρώτη (που παλαιότερα ονομαζόταν Κιουπκιοϊ) της Μακεδονίας.Ο εθνικός διχασμός του 1915 που τα ίχνη του παρέμειναν μέχρι πρόσφατα στην ελληνική πολιτική ζωή,με διαφορετικές βεβαίως εκφράσεις,σημάδεψε την πολιτική σκέψη και τις αναζητήσεις του. Σπούδασε νομικά και από 1930 αρχισε να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα , ενώ εξελέγη για πρωτη φορά βουλευτής του συντηρητικού Λαϊκου Κόμματος τον Ιούνιο του 1935 στο νομό Σερρών.Την επόμενη χρονιά επανεξελέγη βουλευτής αρνηθείς στη συνέχεια να συνεργασθεί με τη δικτατορία του Μεταξά λίγο καιρό μετά επεβλήθη στη χώρα.Ο δευτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η γερμανική κατοχή βρίσκουν τον Καραμανλή στην Αθήνα, όπου εντάσσεται σε μια ομάδα διανοουμένων, οπως ο Κ.Τσάτσος, ο Ξ. Ζολώτας, ο Γ.Μαύρος,ο Αγγελος Αγγελόπουλος. Μετά τον πόλεμο επανενεργοποιείται πολιτικά ,εκλεγείς και πάλι βουλευτής του Λαϊκου Κόμματος το το Μάρτιο του 1946.Το Νοέμβριο του 1947 αναλαμβάνει Υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, όπως και στην ακολουθήσασα κυβέρνηση Μάξιμου.Ο Καραμανλής αρχίσει ουσιαστικά να αναδεικνύεται,οταν το 1948 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπουργού των Μεταφορών στην κυβέρνηση Σοφούλη.Είναι η περίοδος που ο Καραμανλής επιχειρεί να βελτιώσει το συγκοινωνιακό σύστημα της χώρας και το δίκτυο, οπότε έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εταιρίας "Πάουερ",οπότε "μετακινείται" στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπαθεί να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου στα πρωτα μετεμφυλιακά χρόνια με την απόφασή του να ενταχθεί στις 30 Ιουλίου 1951 στο συντηρητικό κόμμα "Ελληνικός Συναγερμός"του Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου.Μετά την νίκη του Στρατάρχη στις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952,ο Καραμανλής αναλαμβάνει το Υπουργείο Δημοσίων Εργων απο το 1952 μέχρι τον Οκτώβριο του 1955 (και το Υπουργείο Μεταφορών απο το Δεκέμβριο του 1954), επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Την ίδια περίοδο ο Κ.Καραμανλής αποκτά σημαντικές "γέφυρες" με το βασιλικό ζεύγος Παύλου και Φρειδερίκης και έτσι στις 5 Οκτωβρίου του 1955 οταν πεθαίνει ο στρατάρχης Παπάγος και ενώ οι δυο αντιπρόεδροι του κόμματος Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Στέφανος Στεφανόπουλος έχουν το θεσμικό προβάδισμα για τη διαδοχή σημειώνεται η εκπληξη.Ο βασιλιάς Παύλος αιφνιδιάζοντας τούς πάντες αναθέτει την πρωθυπουργία στον αφθαρτο Υπουργό Δημοσίων Εργων Κ.Καραμανλή.

Ο νέος πρωθυπουργός παίρνει -στις 12 Οκτωβρίου 1955- τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και λίγο αργότερα- στις 4 Ιανουαρίου 1956- ιδρύει το κόμμα της "Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως"(ΕΡΕ) με το οποίο κερδίζει τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου.Παρά τα όσα του καταμαρτυρούν (οπως την ανάπτυξη του παρακράτους της δεξιάς και την σκληρή στάση του εναντι της ηττημένης,απο τον εμφύλιο πόλεμο, αριστεράς) ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιτυγχάνει μιάν ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθιερώνει τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον πληθυσμό της υπαίθρου και αργότερα(1961)ιδρύει τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων(ΟΓΑ). Στην "οκταετία" Καραμανλή μπορεί να αρχίζουν να εκτελούνται διάφορα έργα με στόχο την εκβιομηχάνιση της χώρας,αλλα -και αυτό καταγράφεται,από πολλούς ιστορικούς στά αρνητικά του Κ. Καραμανλή-σημειώνεται αλματώδης αύξηση της αστυφιλίας,ερήμωση της υπαίθρου,αναρχη γιγάντωση των πόλεων και κυρίως αυξηση του μεταναστευτικού ρεύματος πρός την Ευρώπη,τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής,ο Κ.Καραμανλής το 1959 υπογράφει τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου με τις οποιες η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος,αλλα δέχτεται σκληρότατη κριτική,κατηγορηθείς για "ενταφιασμό"του Κυπριακού.Τον Ιουλίο του 1961,ο Καραμανλής πετυχαίνει να υπογραφεί η συμφωνία συνδέσεως της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ο Κ.Καραμανλής κερδίζει τις εκλογές του 1958,με την ΕΔΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις εκλογές του 1961,για τις οποίες κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε "βία και νοθεία".Ο αρχηγός των κεντρώων δυνάμεων Γεώργιος Παπανδρέου κηρύσσει τον "ανένδοτο αγώνα"για την ανατροπή της κυβερνήσεως της ΕΡΕ.

Την ίδια περίοδο ο Κ.Καραμανλής επιδιώκει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα ΤΟΥ 1952,με στόχο τον περιορισμό του ρόλου των ανακτόρων με αποτέλεσμα να ψυχρανθούν οι σχέσεις του με το βασιλικό ζεύγος.Ο "ανένδοτος"συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Δολοφονείται,από παρακρατικούς της δεξιάς,στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης.Η αντιπολίτευση αποδίδει στην κυβέρνηση Καραμανλή βαρύτατες ευθύνες για τη δολοφονία, ευθύνες τις οποίες-φυσικά-δεν αποδέχθηκε,αν και στον εκλιπόντα πολιτικό άνδρα αποδίδεται η περίφημη,της περιόδου αυτής,φράση "ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο",μολις πληροφορήθηκε για τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς.

Τον Ιούνιο του 1963 ο Καραμανλής παραιτείται και στις 9 Δεκεμβρίου του ιδίου ετους,αφου η ΕΡΕ έχει χάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου,αναχωρεί για το Παρίσι, οπου θα παραμείνει 11 χρόνια.

Στις 21 Απριλίου 1967 καταλύεται η Δημοκρατία στην Ελλάδα.Ο Καραμανλής με δήλωσή του περιορίζεται να καταγγείλει το "τυραννικό"και"νόθο καθεστώς". Το καλοκαίρι του 1974,όταν η δικτατορία καταρρέει και εκδηλώνεται το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας κατα του Μακαρίου στην Κύπρο,ο Κων. Καραμανλής καλείται στην Ελλάδα και σχηματίζει την κυβέρνηση "Εθνικής Ενότητος".Στόχος του Καραμανλή ήταν η κάθαρση του κρατικού μηχανισμού απο τους εγκάθετους του δικτατορικού καθεστώτος και η τιμωρία των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ακόμη ο Καραμανλής,την ίδια περίοδο, επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952 (πλήν της διατάξεως για τη μορφή του πολιτεύματος) και εκτός των άλλων προχώρησε στη νομιμοποίηση ΚΚΕ.Στις 4 Οκτωβρίου 1974 ο Καραμανλής ίδρυσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας,με το οποίο κερδισε τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου. Στις 8 Δεκεμβρίου διενεργείται Δημοψήφισμα με το οποίο απηλλάγη η Ελλαδα απο τη μοναρχία.Ο Κώνσταντίνος Τσάτσος έγραψε σχετικώς ότι ο Κων. Καραμανλής "θέλοντας να απαλλάξει οριστικά τον τόπο από το σαράκι του πολιτειακού,που έτρεφε και τρεφόταν απο τον εθνικό διχασμό, την ώρα που ηταν πανίσχυρος,το 1974,έκανε ενα δημοψήφισμα στο οποίο αυτός σκόπιμα,ώς κυβέρνηση,δεν πήρε θέση".Ομως,ο πρωην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης υποστήριξε οτι ο Κ.Καραμανλής ειχε συμφωνήσει να τηρήσει η κυβέρνηση ουδέτερη στάση στο δημοψήφισμα για το Πολιτειακό, μ'αντάλλαγμα τη συμμετοχή του φιλοβασιλικου Σπύρου Θεοτόκη στο συνδυασμό της ΝΔ στο νομό Κερκύρας.Η στάση,πάντως,αυτή του Κων. Καραμανλή επεκρίθη απο τους φιλοβασιλικούς που δεν δίστασαν να συνδυάσουν τον αντικαραμανλικό τους μένος με το αντιστοιχο των χουντικων και αυτό εκφράσθηκε στις εκλογες του 1977 (τις οποίες κέρδισε ο Καραμανλής ),οταν το ακροδεξιό κόμμα της "Εθνικής Παρατάξεως" έλαβε το 6,82% των ψήφων του εκλογικού σώματος.

Παρά την απόφαση του να αποσύρει την Ελλάδα,απο το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, οταν η Συμμαχία αποδείχθηκε "ανίσχυρη" να αντιδράσει εγκαιρα και αποτελεσματικά στη δεύτερη τουρκική επίθεση και την επέκταση της ζώνης κατοχής στην Κύπρο, ο Κ. Καραμανλής δεν υιοθέτησε την ταυτόχρονη αποχώρηση απο το πολιτικό της σκέλος για να μήν αποδυναμώσει -όπως υποστήριξε- επικίνδυνα τη διεθνή θέση της χώρας αλλά και για να κρατήσει ανοικτή τη θύρα της επανόδου αν,οπως δήλωσε,βοηθούσε το ΝΑΤΟ στη διευθέτηση του Κυπριακού. Στο πλαισιο της νέας αυτής πραγματικότητας,ο Καραμανλής επεδίωξε να εξασφαλίσει καθεστώς ισορροπίας δυνάμεων με την Τουρκία, βασισμένο,πέρα απο το στρατιωτικό,στο πεδίο ειδικών διπλωματικών εγγυήσεων:Η παροχή των τελευταίων αυτών εμελλε να αναχθεί σε καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ,με αποτέλεσμα να εισαχθεί, απο το 1976,η πρακτική της χορηγήσεως στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία σε αναλογία 7 προς 10.Πιστός στο δόγμα "ανήκομεν εις την Δύση" ο Καραμανλής υπεγραψε στις 28 Μαίου 1979 τη συνθήκη ενταξης της Ελλαδος ως πλήρους μελους της ΕΟΚ.

Το Σαββατο 7 Ιουνίου 1975 διεξήχθη στη Βουλή η ψηφοφορία για την επίκυρωση του νεου Συντάγματος της χώρας,το οποίο υπερψήφισαν οι 208 παρόντες βουλευτές της ΝΔ,ενω απουσίαζε η αντιπολίτευση,η οποία διαφωνούσε με τις αποκληθείσες "υπερεξουσίες"του Προέδρου της Δημοκρατίας,που περιελάμβανε το νέο σύνταγμα. Ο Κ.Καραμανλής εξεφρασε τη λύπη του "διότι η αντιπολίτευσις ,αφού συνέπραξε εις την ψήφισιν ολοκλήρου σχεδόν του Συντάγματος,απείχε της ιστορικής συνεδριάσεως"για τη ψηφιση του τελικού κειμενου(...).Και πρόσθετε:"Δεν κατάλαβα ποτέ διατί η αντιπολίτευσις αντιμετωπίζει το ενδεχόμενον να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως εφιαλτην της, αντι να είναι ονειρόν της"...

Πέραν αυτού,η διεύρυνση της ΝΔ με τις προσχωρήσεις κεντρώων στελεχων και το άνοιγμα προς τους ακροδεξιούς της "Εθνικής Παρατάξεως" ηταν οι απαραίτητες κινήσεις του Κ.Καραμανλή στην προοπτικη να διεκδικήσει το Προεδρικό αξίωμα το Μαϊο του 1980,οποτε (Ιούνιος) έληγε η θητεία του τότε Προέδρου (και παλαιού του στενού συνεργάτη Κωνσταντινου Τσάτσου).

Ηταν λοιπόν φυσικό ο Κ.Καραμανλής να μην αιφνιδιάσει τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου οταν ανεκοίνωνε ότι θα διεκδικούσε το Προεδρικό αξίωμα το Μαϊο του 1980.Αλλωστε,το Σύνταγμα του 1975 και κυρίως οι διατάξεις του για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας "ταίριαζαν"στο στυλ εξουσίας του Κ.Καραμανλη. Στις 5 Μαίου 1980 ο Κ.Καραμανλής εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 183 ψήφους,ενω στην πρωθυπουργία τον διαδέχθηκε ο Γεώργιος Ράλλης.

Η πρωτη προεδρική θητεία του Κ.Καραμανλή συνέπεσε με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.Υπήρχαν βάσιμες ανησυχίες για ενδεχομενη σύγκρουση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.Και αυτό γιατί δυο ίσχυρές προσωπικότητες,δηλάδη ο Κων.Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου,με αντίθετες πολιτικές και ιδεολογίες και οξύτατες πολιτικές συγκρούσεις εκαλούντο να συγκατοικήσουν στην κορυφή της Εκτελεστικής Εξουσίας.Ομως,η συνεργασια Προέδρου και πρωθυπουργού κύλησε ομαλα.Ο Κ.Καραμανλής τήρησε πιστά το Συνταγμα και δεν άσκησε καμμιά απο τις αποκληθείσες υπερεξουσίες που του παρείχοντο απο το Σύνταγμα του 1975.Στην αρμονική αυτή συνεργασία συνετέλεσε και ο πρωθυπουργός Α.Παπανδρέου που απέφυγε τη ρήξη με τη δυτική συμμαχία και ασπάσθηκε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.Ωστόσο ο Κ.Καραμανλής σε μνημόνιο του που περιέχεται στα 12τομα αρχεία του αναφερει ότι :

"Πιστεύω ότι μια απο τις σημαντικότερες υπηρεσίες που προσέφερα στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι ότι εξασφάλισα την ομαλή μετάβαση της εξουσίας κατά την κρίσιμη εκείνη εκλογή του Οκτωβρίου του 1981. Και ήταν κρίσιμη γιατί αναλάμβανε την εξουσία ένα κόμμα σχεδόν επαναστατικό, αποφασισμένο να εφαρμόσει μία πολιτική που έβγαινε απο τα πλαίσια της παραδοσιακής εθνικής μας πολιτικής".

Σκιά στις σχέσεις Καραμανλή- Παπανδρέου προκάλεσε μιά δήλωση του πρωτου την ημέρα των ευρωεκλογών της 17ης Ιουνίου του 1984 (στις οποίες το ΠΑΣΟΚ ενεφάνισε τελικά πτώση της δυνάμεως του) ότι "απο αύριο όλοι θα με συμβουλεύουν για το τί θα πρέπει να κάνω",δηλωση που αφηνε αιωρούμενο τον υπαινιγμο οτι ο Καραμανλής προέβλεπε δυσαρμονία εκλογικού σώματος και Βουλης και ενδεχομενως θα ασκούσε τις προεδρικες"υπερεξουσίες".

Η πρώτη προεδρική θητεία του Καραμανλή διακόπηκε με την παραίτηση του στις 10 Μαρτίου 1985 μετα την αιφνίδια αποφαση του Α.Παπανδρέου να μην ανανεώσει την προεδρική θητεία του.Ο Α.Παπανδρέου έχει περάσει κι'αυτός στην Ιστορία και έτσι δεν μπόρεσε να εξηγήσει ποτέ,όπως είχε δηλώσει στις 2 Απριλίου του 1985,το πραγματικό παρασκήνιο αυτού του αιφνιδιασμού. Αυτό,είχε πεί,θα έλθει σε αλλη εποχή...

Ο Κ. Καραμανλής σε μνημόνιό του του Αυγούστου του 1985, κάνει αποτίμηση της συνεργασίας του με τον Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 1981-1985 και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι υποχρεώθηκε σε παραίτηση απο την προεδρία της Δημοκρατίας στις 10 Μαρτίου 1985, λόγω της "πολιτικά και ηθικά απαράδεκτης υπαναχώρησης του Ανδρέα Παπανδρέου". Σε άλλο σημείο του μνημονίου αναφέρει πως την 9η Μαρτίου "αισθάνθηκα βαθιά ανησυχία για το μέλλον αυτού του τόπου" όταν διαπίστωσα οτι ενώ άλλα είχαν υποσχεθεί άλλα έπρατταν.Και όταν έβλεπα στην τηλεόραση την σκηνή των 165 βουλευτών, που μέχρι το πρωί της 9ης Μαρτίου 1985 ήταν αποφασισμένοι να με ψηφίσουν, να πανηγυρίζουν μετά απο μία ώρα κατά τρόπο έξαλλο την απόρριψη της υποψηφιότητός μου. Η σκηνή που έδειχνε την δουλοφροσύνη τους απέναντι του αρχηγού τους, το χαμηλό επίπεδο των πολιτικών μας ηθών και ίσως και το μίσος απο το οποίο κατείχοντο εναντίον εκείνου, για τον οποίον επί δέκα χρόνια υποκρινόμενοι εξέφραζαν το σεβασμό και την εκτίμησή τους". (...) Την ορθότερη εξήγηση (σ.σ. για την απόφαση Παπανδρέου της 9ης Μαρτίου) μου έδωσε στενός φίλος και συνεργάτης του, που απέδωσε την ενεργία του πρωθυπουργού, στο "σύμπλεγμα της πατροκτονίας", στο γεγονός δηλαδή, ότι δεν άντεχε να ζεί υπο την σκιάν μου.

Το 1990 και ενώ έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις,ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνείται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι έχει αποδυναμωθεί το πολίτευμα λόγω της συνταγματικής αναθεωρήσεως στην οποία προχώρησε το ΠΑΣΟΚ το 1986.Και σε δήλωση του αποδιδει ευθυνες για την κριση που μαστίζει τον τόπο στην "ποικιλωνυμη ηγεσία της χωρας",ενω έχει ήδη τονίσει οτι αρνείται να μετάσχει "σ'αυτό που αποκαλείται σήμερα δημόσιος βίος".

Παρα ταύτα,την 4η Μαϊου 1990 και αφού τελικώς έχει αποδεχθεί την πρόταση του τότε πρωθυπουργου Κ.Μητσοτάκη,στην πέμπτη ψηφοφορία στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής με 153 ψήφους (150 της ΝΔ,μια απο το Θ.Κατσίκη και δυο απο τους μουσουλμάνους Σαδίκ και Φαϊκογλου) εκλεγεται και πάλι Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε μνημόνιο του που περιέχεται στο 12τομο αρχείο του ο Κων. Καραμανλής αναφέρει ότι``δεν είχα τη φιλοδοξία να επανεκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί η αλλοίωση του πολιτεύματος με τη συνταγματική αναθεώρηση του 1986, παράλληλα με την εξαθλίωση της πολιτικής μας ζωής ενίσχυσαν την απροθυμία μου``. Σε άλλο σημείο του ίδιου μνημονίου, ο Κ. Καραμανλής αναφέρει οτι ``εξελέγην Πρόεδρος με 153 ψήφους. Την εκλογή μου με τον μίζερο τρόπο που έγινε, ήταν φυσικό να μην την δεχθώ με ικανοποίηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να με προτείνει για Πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μας ήταν για διαφορετικούς λόγους, ψυχρες μέχρι δυσάρεστες, ήταν τιμητική για μένα. Δεν νομίζω όμως, ότι εστερείτο προσωπικής πολιτικής σκοπιμότητος. Ο κ. Μητσοτάκης επίστευε πράγματι ότι η παρουσία μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα ήταν χρήσιμη για τον τόπο. Εγνώριζε όμως παράλληλα, ότι θα ενίσχυε και τον ίδιο και την κυβέρνησή του, έναντι της κοινής γνώμης.Και προπαντός εγνώριζε ότι η παρουσία μου στην Προεδρία θα αποτελούσε εγγύηση για τη συνοχή του κόμματος και συνεπώς και για τη σταθεροποίηση της ηγεσίας του. Γι'αυτό και του είπα μια μέρα, ότι στο πρόσωπό μου έκαμε την πιο έξυπνη επένδυση της ζωής του. Ελπίζω να την αξιοποιήσει και να μην ανακύψει στη διαδρομή του χρόνου το γνωστό φαινόμενο του συμπλέγματος, από το οποίο κατέχεται ο διάδοχος ενός ισχυρού προκατόχου, όταν μάλιστα ο προκάτοχος αυτός διατηρεί το κύρος και την επιρροή του στο κόμμα και στο λαό``.

Η δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία του Κ. Καραμανλή αρχίζει σε μιάν περίοδο που ειχε σφραγιστεί απο την έξαρση της πολιτικής κρίσεως στο εσωτερικό της χώρας και απο κοσμοϊστορικές αλλαγές στο διεθνή χώρο. Η νέα παρουσία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα συμπέσει με γενικότερες εξελίξεις που συνέκλιναν προς την κατεύθυνση που είχε ο ίδιος σταθερά διαγράψει,οπως η πορεία προς την πολιτική ενωση της Ευρώπης,αλλα και με διεθνή προβλήματα και πιέσεις που εκδηλώθηκαν στο περιφερειακό πλαίσιο των Βαλκανίων,ως απόρροια της αναδιατάξεως του πολιτικού χάρτη της περιοχής.

Την 1η Μαρτίου 1995 ο Κ.Καραμανλής,με τη λήξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας,απεχώρησε οριστικώς από την πολιτική ζωή του τόπου,με τη συνάντηση που ειχε με τον Αν. Παπανδρέου.Γνώρισα,είπε ο Παπανδρέου,τον Καραμανλή και πρέπει να πώ οτι εχει συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα του τόπου.


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 23 April 1998 - 10:46:31 UTC