Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στο ρυθμό του Ευρώ και της ΟΝΕ βρίσκεται η χώρα.
- Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Καραμανλής.
- Σύγχυση προκαλεί καταχώρηση στο περιοδικό ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ.
- Σε ήρεμα νερά οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους.
- Την ευθύνη στον Ντεκτάς επέρριψε ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.
- Στα ίχνη σπείρας διακίνησης λαθραίων τσιγάρων βρίσκονται οι αρχές.
- Συνεχίζει ο Μετροπόντικας την πορεία του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο ρυθμό του Ευρώ και της ΟΝΕ βρίσκεται η χώρα.

Στο ρυθμό του Ευρώ και της ΟΝΕ κινείται η οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά. Ο πρωθυπουργός άρχισε κύκλο ενημερωτικών επαφών και ήδη επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αύριο ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και την Πέμπτη δίνει συνέντευξη στο Ζάππειο. Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη Σύνοδο των Βρυξελλών, καθώς, όπως είπε, είναι πλέον ξεκάθαρο το πλαίσιο για το τι πρέπει να κάνουμε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Κώστας Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα προσέφερε εποικοδομητική αντιπολίτευση, υπό την προϋπόθεση ότι θα προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Σε συνέντευξή του στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τη δευτέρα Μαϊου ως ημέρα θλίψης και περισυλλογής για την Ελλάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για λανθασμένη οικονομική πολιτική. Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι το κόμμα του μπορεί ανά πάσα στιγμή να τις αντιμετωπίσει και να τις κερδίσει.

Σύγχυση προκαλεί καταχώρηση στο περιοδικό ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ.

Σύγχυση προκάλεσε καταχώρηση στο περιοδικό ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ, στην οποία ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Μάριος Ευρυβιάδης αφήνει να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ότι η κυβέρνηση αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις του καθηγητή, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ για την Ολυμπιακή τόνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα στρατηγικού επενδυτή, αλλά ένταξης της εταιρίας σε μια στρατηγική συμμαχία.

Σε ήρεμα νερά οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους.

Δεν περιλαμβάνεται στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος, ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους και η αλλαγή της ορκωμοσίας των βουλευτών, δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ.Γιαννόπουλος σημείωσε ότι στο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας θα φθάσουμε σιγά-σιγά, μέσω διαλόγου και χωρίς διασάλευση των καλών σχέσεων.

Την ευθύνη στον Ντεκτάς επέρριψε ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

Αποκλειστική ευθύνη στον Ραούφ Ντενκτάς για το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό, επέρριψε ο αρμόδιος επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Κοινότητας, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Ο Ντενκτάς με τη στάση του απέναντι στην πρωτοβουλία Χόλμπρουκ και τους όρους που έθεσε, απέδειξε ότι δεν έχει καμιά όρεξη να διαπραγματευτεί και να δώσει λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο Βαν Ντεν Μπρούκ.

Στα ίχνη σπείρας διακίνησης λαθραίων τσιγάρων βρίσκονται οι αρχές.

Στα ίχνη διεθνούς σπείρας διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, βρίσκεται η ασφάλεια Θεσσαλονίκης μετά την ανακάλυψη αποθήκης στην οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε εκατ. πακέτα τσιγάρα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα τρία δις δραχμές. Στην υπόθεση εμπλέκονται τα αδέλφια Γιώργος και Ηρακλής Ανθεμίδης που καταζητούνται. Η αστυνομία εκτιμά ότι τα δύο αδέλφια έχουν διασυνδέσεις με διεθνή σπείρα που δραστηριοποιείται στα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

Συνεχίζει ο Μετροπόντικας την πορεία του.

Στο παλιό εργοστάσιο του ΦΙΞ στη Συγγρού, έφτασε ο μετροπόντικας Ιάσων. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, τόνισε ότι έχει κατασκευαστεί το 71% του έργου του μετρό και πρόσθεσε ότι στις 20 Ιουνίου θα παραληφθούν οι δύο πρώτοι από τους 38 συρμούς που θα έχει το μετρό. Ο Ιάσων θα συνεχίσει την πορεία του για το σταθμό του Ανάλατου στο Νέο Κόσμο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οχι έναν-όχι δύο, αλλά τουλάχιστον πέντε Σέρβους παίχτες θα παρακολουθήσει αύριο στο Βελιγράδι ο Μπάγιεβιτς, με αφορμή τον τελικό του γιουγκοσλαβικού κυπέλλου, ανάμεσα στις Ομπιλιτς-Παρτιζάν. Στο μεταξύ, στον Παναθηναϊκό ο Δανιήλ προσπαθεί να κρατήσει τους παίχτες του σε εγρήγωρση, δηλώνοντας πως πρέπει να κάνουν ακόμα μία νίκη για να εξασφαλίσουν την εξοδό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και να τελειώσουν το πρωτάθλημα με παρουσιάζοντας... καλή εικόνα. Τέλος, στην ΑΕΚ μετά τις δεκάδες αποτυχημένες προσπάθειες για εξεύρεση γνωστού Ευρωπαίου προπονητή -εκτός αν στην Ενωση θεωρούν γνωστό τον Τουμπάκοβιτς...- τώρα ασχολούνται με τη μαύρη λίστα που έχει ο Νικολάου με ποδοσφαιριστές, που ίσως απομακρυνθούν για αδιαφορία ή για τη μικρή τους προσφορά στην ομάδα.

Προς εκτόνωση βαίνει η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην ΠΑΕ και το ΤΑΚ Παναθηναϊκός σχετικά με τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τον αγώνα μπάσκετ των πρασίνων με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Μετά την ενωτική ανακοίνωση του προέδρου του ΤΑΚ Παναθηναϊκός, Γιαννακόπουλο και ο ομόλογός του της ΠΑΕ, Βαρδινογιάννης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά την απομόνωση των υποκινητών που προκαλούν το διχασμό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,01 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,06, γαλλικό φράγκο προς 52,50, λίρα Αγγλίας προς 518,92, ελβετικό φράγκο προς 210,27, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,84, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,19, τη λίρα Κύπρου προς 599,66 και την ECU προς 347,33 δραχμές.

Νέο ιστορικό ρεκορ σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών κλείνοντας στις 2634,54 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,22%. Την άνοδο του δείκτη τροφοδότησε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές των Τραπεζών, ο δείκτης των οποίων κέρδισε 3,60%. Ιδιαίτερη ζήτηση υπήρξε για μετοχές της Εμπορικής και της Ιονικής Τράπεζας, οι τιμές των οποίων έκλεισαν με άνοδο 8% διακινώντας σημαντικό αριθμό μετοχών. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,11 δισ. δρχ. Και νέα σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα η ισοτιμία της δραχμής έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων. Το δολάριο σημείωσε σημαντική υποχωρηση κατα 3 δρχ. και θα πωλείται απο τις εμπορικές τράπεζες 312,011 δρχ..

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο ο άστατος καιρός με νεφώσεις τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 12 με 26 βαθμούς και στα νησιά 15 με 24 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 25 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει το απόγευμα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 14 με 24 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 5 May 1998 - 19:00:15 UTC