Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ενταση ανάμεσα σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και μέλη της κυβέρνησης.
- Αποφασίζουν για κινητοποιήσεις οι καθηγητές.
- Προσπάθεια εκτόνωσης στην Ιονική.
- Σοβαρές ζημιές από επεισόδια νεαρών μετά από πάρτυ στην ΑΣΟΕ.
- Στον πρωθυπουργό επιτέθηκε από τη Μακεδονία ο πρόεδρος της ΝΔ.
- Περίεργη αδιαθεσία μαθητών στα Ιωάννινα.
- Σε συγκινησιακό κλίμα εορτάσθηκε η Μάχη της Κρήτης.
- Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε τη σεληνη στην Αθήνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενταση ανάμεσα σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και μέλη της κυβέρνησης.

Ενταση επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών για τις ιδιωτικοποιήσεις. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι και η αντίδραση συνδικαλιστών, σε ομιλία του Γιάννου Παπαντωνίου στη συνδιάσκεψη της ΠΑΣΚΕ των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός, χωρίς να θιγούν προνόμια και κεκτημένα. Ενταση προκλήθηκε και στο συνέδριο του ΕΚΑ, όπου το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει με δύο ψηφοδέλτια για την ανάδειξη του νέου προεδρείου.

Αποφασίζουν για κινητοποιήσεις οι καθηγητές.

Ναί στην απεργία όχι όμως στη διάρκεια των εξετάσεων, ήταν η επικρατούσα τάση στη συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών. Οι πρόεδροι των πρότειναν να συμμετάσχουν στην απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 27 του μηνός και να απεργήσουν στις 11 και 12 Ιουνίου, ημέρες διεξαγωγής του πρώτου Πανελλαδικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Προσπάθεια εκτόνωσης στην Ιονική.

Ρόλο πυροσβέστη προσπαθεί να παίξει για άλλη μια φορά η ΓΣΕΕ, με στόχο να εκτονωθεί η ένταση στην Ιονική. Η ΓΣΕΕ προτείνει να αρχίσει 20ήμερος διάλογος, χωρίς να θέσει όρο για αναστολή της διαδικασίας πώλησης της Τράπεζας. Τη Δευτέρα θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η διοίκηση της Ιονικής ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Σοβαρές ζημιές από επεισόδια νεαρών μετά από πάρτυ στην ΑΣΟΕ.

Υπερβαίνουν τα 25 εκατομμύρια δραχμές οι ζημιές που προκάλεσε ομάδα νεαρών σε καταστήματα της οδού Πατησίων, μετά από πάρτυ που είχαν οργανώσει στον περίβολο του κτιρίου της ΑΣΟΕ. Οι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ σε καταστήματα και αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Από την αστυνομία συνελήφθησαν 5 άτομα και εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη ενώ συνεχίζεται η κρατησή τους.

Στον πρωθυπουργό επιτέθηκε από τη Μακεδονία ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τη Βέροια επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο πλαίσιο της περιοδείας του στην κεντρική Μακεδονία. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν κατάφερε να εντάξει τη χώρα στην πρώτη φάση της ΟΝΕ, γεγονός που όπως είπε, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα εθνικά θέματα και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγονατας ότι ζει σε γυάλινους πύργους, μακριά από την πραγματικότητα και κρύβεται πίσω από αστυνομικές δυνάμεις.

Περίεργη αδιαθεσία μαθητών στα Ιωάννινα.

Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, όταν περίπου 15 μαθητές που επέστρεφαν από μονοήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα, αισθάνθηκαν δύσπνοια, ζάλη και πόνους στην κοιλιά. Τα παιδιά εξετάσθηκαν από τους γιατρούς, οι οποίοι όμως δεν διαπίστωσαν συμπτώματα μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Μόνο ένα παιδί έμεινε στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Σε συγκινησιακό κλίμα εορτάσθηκε η Μάχη της Κρήτης.

Με καταθέσεις στεφάνων στην περιοχή Γαλατά, γιορτάσθηκε στα Χανιά η 57η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Στις εκδηλώσεις που έγιναν σε έντονα συγκινησιακό κλίμα παρέστησαν βετεράνοι από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς και Κρήτες πολεμιστές. Στην εκδήλωση διαβάσθηκαν μημύματα των πρωθυπουργών της Ελλάδος, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας.

Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε τη σεληνη στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός Νήλ Αρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος το καλοκαίρι του 1969 πάτησε το πόδι του στη σελήνη, βρίσκεται στην Αθήνα, για να πάρει μέρος στην πρώτη διεθνή έκθεση πληροφορικής που πραγματοιείται στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Νήλ Αρμστρονγκ είναι σήμερα 62 ετών και καθηγητής της αεροναυπηγικής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη νίκη πέτυχε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων επί της Γερμανίας με 1-0 και προκρίθηκε στους "4" του ευρωπαϊκου πρωταθλήματος, που γίνεται στη Ρουμανία. Η εθνική μας ήταν καλύτερη, είχε περισσότερο ταλέντο και όρεξη, από τη γερμανική ομάδα που μάλλον απογοήτευσε. Το χρυσό γκολ πέτυχε ο Καραγκούνης στο 57ο λεπτό, ενώ η ελληνική ομάδα έχασε ακόμα τρεις ευκαιρίες για να διπλασίασει το σκορ.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα θα διεξαχθεί αύριο στο ΟΑΚΑ ο τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Στο στάδιο θα βρίσκονται περίπου 15.000 φιλάθλων και αναμεσά τους περισσότεροι από τρεις χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ, που θα έρθουν από τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο προπονητές δεν αντιμετωπίζουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα ενώ τα βλέμματα θα στραφούν και πάλι στους Στογιάκοβιτς και Ράτζα, δύο παίχτες που μαγνητίζουν με το ταλέντο τους. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 6,30 το απόγευμα.

Ο Γιοακίμ Λεβ βρίσκεται στην Αθήνα και συζητά με τους διοικούντες την ΠΑΕ ΑΕΚ το ενδεχόμενο συνεργασίας τους. Παράλληλα, όμως, η διοίκηση της αθηναϊκής ΠΑΕ βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον προπονητή της Αταλάντα, Εμιλιάνο Μοντόνικο. Σύμφωνα πλέον, με όλες τις ενδείξεις είναι θέμα ωρών ή ημερών η ανακοίνωση του νέου προπονητή της ομάδας, με την οποία θα λήξει το πολύκροτο σίριαλ.

Η Βουλγάρα πρωταθλήτρια του ύψους, Βενελίνα Βένεβα, σημείωσε στο διεθνές μίτινγκ στίβου ``Παπαφλέσεια``, που διεξάγεται στην Καλαμάτα την καλύτερη εφετινή επίδοση στο αγώνισμα, με δύο μέτρα και τρία εκατοστά. Στο αγώνισμα πήρε μέρος και η Ολυμπιονίκης μας, Νίκη Μπακογιάννη, η οποία κατετάγη πέμπτη με άλμα στο ένα μέτρο και 91 εκατοστά.

Ο Ουκρανός μεσοεπιθετικός, Γκενάντι Μορόζ, βρίσκεται στην Αθήνα φιλοξενούμενος του Παναθηναϊκού. Ο παίκτης που ενδιαφέρει τους ''πράσινους'', είναι 23 χρόνων, αρχηγός της εθνικής ελπίδων της χώρας του και ανήκει στην Κρίκμπας, που αγωνίζεται στην Α' κατηγορία του ουκρανικού πρωταθλήματος.Εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να γίνει συνάντηση για την οριστικοποίηση της μεταγραφής του νεαρού Σταύρου Τζωρτζόπουλου από το Κερατσίνι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,50, γαλλικό φράγκο προς 52,09, λίρα Αγγλίας προς 501,14, ελβετικό φράγκο προς 209,20, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,69, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 226,32, τη λίρα Κύπρου προς 593,06 και την ECU προς 343,23 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αρχικά αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 29 και στα νησιά 15 με 25 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 28 βαθμούς. Στη θεσσαλονίκη το απόγευμα θα συννεφιάσει και ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο θα δείξει 14 με 27 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 23 May 1998 - 18:20:52 UTC