Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επεισόδια ανάμεσα σε εργαζομένους της Ιονικής και άνδρες των ΜΑΤ.
- Κανονικά οι εξετάσεις στα Λύκεια.
- Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας από τον Ακη Τσοχατζόπουλο.
- Νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού από τον Κώστα Καραμανλή.
- Αύριο η συνάντηση Αρσένη-Χριστόδουλου.
- Επιδρομή από κάμπιες και στην Καβάλα.
- Πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη.
- Φθάνει αύριο στην Αθήνα το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.
- Στη Νέα Υόρκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
- Εκδηλώσεις Μνήμης στη Μελβούρνη για την Ποντιακή Γενοκτονία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επεισόδια ανάμεσα σε εργαζομένους της Ιονικής και άνδρες των ΜΑΤ.

Με 24ωρη απεργία αύριο σε όλες της τράπεζες, απαντά η ΟΤΟΕ, στην επέμβαση των ΜΑΤ στο μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής Τράπεζας, όπου απομάκρυναν τους καταληψίες. Στον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία και 4ωρη στάση 11 με 3 εξήγγειλε το ΕΚΑ, στη διάρκεια της οποίας δεν θα κινηθούν τα μπλέ λεωφορεία. Κόμματα και συνδικάτα κάνουν λόγο για αυταρχικές μεθόδους. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι παίρνει όλα νόμιμα μέσα για την ομαλή λειτουργία της τράπεζας. Αύριο συζητείται η προσφυγή της διοίκησης της Ιονικής κατά των απεργών

Κανονικά οι εξετάσεις στα Λύκεια.

Κανονικά θα διεξαχθούν οι πραγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, καθώς οι καθηγητές αποφάσισαν 48ωρη απεργία στις 11 και 12 Ιουνίου, ημέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ωστόσο ενδέχεται να καθυστερήσει την παράδοση της βαθμολογίας για τους μαθητές της τρίτης λυκείου που θα πάρουν μέρος στις γενικές εξετάσεις.

Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας από τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας χρησιμοποίησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να επαναφέρει τη λογική του Χίτλερ, όταν μιλάει για ζωτικό της χώρο στο Αιγαίο. Πρόσθεσε ότι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την υλοποίηση όρων συλλογικής ασφάλειας, που προωθεί η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

Νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού από τον Κώστα Καραμανλή.

Με νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, συνόδευσε ο πρόεδρος της ΝΔ την επισκεψή του στο νομό Πέλλας, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην κεντρική Μακεδονία. Ο κ. Καραμανλής επέκρινε δριμύτατα την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, άφησε υπονοούμενα για διαπλεκόμενα συμφέροντα και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Αύριο η συνάντηση Αρσένη-Χριστόδουλου.

Το μέλλον των σχέσεων εκκλησίας-κράτους θα εξεταστεί αύριο στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου. Αναμένεται να προσδιοριστούν επακριβώς τα θέματα που θα απασχολήσουν και θα συζητηθούν από τις συνοδικές επιτροπές και τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας.

Επιδρομή από κάμπιες και στην Καβάλα.

Μετά το Θεσσαλικό κάμπο επιδρομή έκαναν οι κάμπιες και στην Καβάλα και κυρίως στην περιοχή Νεάπολης, όπου χιλιάδες κάμπιες κατηφόρισαν στον συνοικισμό από το κοντινό δάσος, αφανίζοντας το πράσινο σε κήπους και καλλιέργειες. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στις τελευταίες θερμοκρασιακές αλλαγές και γενικότερα στις καιρικές συνθήκες και δεν συνιστούν ψεκασμούς, αφού υπάρχει ρητή απαγόρευση από την κοινότητα.

Πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη.

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς πήραν μέρος στην πορεία Ειρήνης που οργάνωσε το παράρτημα της Θεσσαλονίκης της Ενωσης για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Στην πορεία που είχε μαζικό χαρακτήρα, πήρε μέρος και ο γιός του Γρηγόρη Λαμπράκη που φέρει το όνομά του και συμπλήρωσε τις ημέρες αυτές τα 35του χρόνια.

Φθάνει αύριο στην Αθήνα το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.

Φθάνει αύριο στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και η σύζυγός του. Το βασιλικό ζεύγος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και θα τελέσει στο Τατόι τρισάγιο για το βασιλιά Παύλο και τη σύζυγό του Φρειδερίκη, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Στη Νέα Υόρκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ενα μήνυμα "αρραγούς ενότητας και συσπείρωσης γύρω από την Μητέρα Εκκλησία, η οποία γνωρίζει να υπερβαίνει το προσωπικά και να αγκαλιάζει όλους τους όπου γης Χριστιανούς", απηύθυνε προς τον κλήρο και την ομογένεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του χθες το απόγευμα στην καρδιά του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης, την Αστόρια. Στον Πατριάρχη, που επισκέπτεται για δεύτερη φόρα μέσα σ`ένα επτάμηνο, το Νέο Κόσμο, επεφύλαξαν πάνδημη υποδοχή ο Ελληνισμός της περιοχής, καθώς και και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Προσφωνώντας τον Προκαθήμενο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Σπυρίδων, υπογράμμισε ότι η παρουσία τόσων πολλών Ελλήνων στο χώρο της υποδοχής, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ομογένεια της Αμερικής, μεγαλώνει και δημιουργεί, έχοντας για οδηγό της τον Πατριάρχη, τον πνευματικό ηγέτη, που κρατά ψηλά την σημαία της Ορθοδοξίας και της Ειρήνης.

Εκδηλώσεις Μνήμης στη Μελβούρνη για την Ποντιακή Γενοκτονία.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μελβούρνη οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία που οργανώθηκαν από την Ποντιακή Εστία και τον Α.ΠΟ.ΘΕ. υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας. Μεταξύ άλλων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων, έγινε εκκλησιασμός στο ναό Αξιον Εστί και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Επίσης, υιοθετήθηκε καταδικαστικό ψήφισμα σε βάρος της Τουρκίας με το οποίο ζητείται η αναγνώριση της Γενοκτονίας και το οποίο στάλθηκε στην Τουρκική πρεσβεία της Αυστραλίας σε διεθνείς φορείς στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εξάλλου, σήμερα και παρά τη βροχερό καιρό, με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στη Μελβούρνη η 57η επέτειος της Μάχης της Κρήτης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από 14 χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα μπάσκετ, μετά τη νίκη του στον πέμπτο αγώνα επί του ΠΑΟΚ με 68-58, σε ένα δραματικό παιχνίδι, που έγινε στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε 15.000 φιλάθλους. Το παιχνίδι πήγε καλάθι- καλάθι μέχρι δύο λεπτά πριν τη λήξη του και κρίθηκε από τη συγκλονιστική εμφάνιση του Σκοτ, αλλά και την αφλογηστία των παιχτών του ΠΑΟΚ. Στο ημίχρονο, η ομάδα του Σούμποτιτς προηγήθηκε με 33-31, ενώ η διαιτησία ήταν σχετικά καλή, σε σχέση με την κρισημότητα του αγώνα.

Ο Αρης εξασφάλισε και μαθηματικά την επιστροφή του στην πρώτη Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου, αφού σε αγώνα για την 32η ημέρα της Β` εθνικής, νίκησε στο Χαριλάου την Αναγέννηση Καρδίτσας με 2-1 και έφτασε τους 68 βαθμούς. Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 32ης ημέρας: Δόξα Βύρωνα-Καλαμαριά 5- 0, Καστοριά-Εδεσσαϊκός 0-2, Λεβαδειακός-Καλλιθέα 0-2, Τρίκαλα-Παναιτωλικός 3-0, Λύκοι-Δόξα Δράμας 4-0, Αρης-Καρδίτσα 2-1, Λάρισα-Πανσερραϊκός 2-2, Παναργειακός-Εθνικός Αστέρας 1-2 και Πανελευσινιακός-Νίκη Βόλου 5-0. Στη βαθμολογία προηγείται ο Αρης με 68 βαθμούς, έναντι 65 του Εθνικού Αστέρα, 63 του Πανελευσιανιακού, 60 του Πανσερραϊκού, 51 της Νίκης Βόλου και 50 του Παναιτωλικού.

Σε αγώνες για την 26η ημέρα του Βορείου Ομιλου της Γ` Εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ολυμπιακός Βόλου- Μηχανιώνα 2-3, Ορέστης Ορεστιάδας-Αρτα 2-0, Τύρναβος-Αμπελόκηποι 2-0, Πρέβεζα-Κοζάνη 1-2, Αετός Σκύδρας-Απόλλων Λάρισας 3-3, Αγροτικός Αστέρας- Νάουσα 1-0 και Γιάννινα-Ορφέας Αλεξ. 1-0. Στη βαθμολογία προηγούνται τα Γιάννινα με 48 βαθμούς, έναντι 42 του Πιερικού, 37 του Ολυμπιακού Βόλου, 36 του Αετού Σκύδρας, των Αμπελοκήπων και του Ποσειδώνα Μηχανιώνας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,50, γαλλικό φράγκο προς 52,09, λίρα Αγγλίας προς 501,14, ελβετικό φράγκο προς 209,20, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,69, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 226,32, τη λίρα Κύπρου προς 593,06 και την ECU προς 343,23 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ριζική μεταβολή του καιρού αναμένεται αύριο από τα δυτικά με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα αυτά μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι Νότιοι στα Δυτικά μέχρι πολύ θυελλώδεις και στα Ανατολικά πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 23 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 25 και στο Αιγαίο 16 με 27 βαθμούς. Στην Αττική για αύριο θα βρέξει μετά το μεσημέρι και είναι πιθανόν να σημειωθεί καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι μέχρι πολύ ισχυροί και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί 16 με 26 βαθμούς. Βροχή και καταιγίδα το απόγευμα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 22 θα έχει η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 24 May 1998 - 18:00:10 UTC