Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αύριο η απόφαση του πρωτοδικείου για την Ιονική.
- Η κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώληση της Ιονικής.
- Στο αυτόφωρο παραπέμπονται 21 νεαροί για τα επεισόδια στην Ομόνοια.
- Συνάντηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου-Πάγκαλου για εξωτερική πολιτική.
- Και οι δύο σύζυγοι πρέπει να λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα.
- Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση Αρσένη-Χριστόδουλου.
- Στην Αθήνα βρίσκεται ο βασιλιάς της Ισπανίας.
- Αύριο επιστρέφει από τις Κάννες ο Αγγελόπουλος.
- Μεγάλη έκθεση βιβλίου στη Βιέννη για τον Ρήγα Φεραίο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αύριο η απόφαση του πρωτοδικείου για την Ιονική.

Αύριο αναμένεται η απόφαση του πρωτοδικείου επί της προσφυγής της διοίκησης της Ιονικής, που ζητεί να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες των εργαζομένων. Η πώληση της τράπεζας έχει οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις κυβέρνησης και συνδικάτων, τα οποία απαντούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν με την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής εξακολουθεί να φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, για να μην επανακαταληφθεί από απεργούς.

Η κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώληση της Ιονικής.

Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά, ότι θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης της Ιονικής και είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει με κάθε μέσο την ομαλή λειτουργία και τα συμφέροντα της τράπεζας. Η επέμβαση των ΜΑΤ στο μηχανογραφικό κέντρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων. Οι πρόεδροι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ κατέθεσαν στη βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

Στο αυτόφωρο παραπέμπονται 21 νεαροί για τα επεισόδια στην Ομόνοια.

Στο αυτόφωρο παραπέμπονται να δικαστούν για 10 πλημμελήμματα οι 21 νεαροί που συνελήφθησαν στα θλιβερά επεισόδια, στην Ομόνοια, κατά τους πανηγυρισμούς οπαδών του Παναθηναϊκού για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ από την ομάδα τους. Ομάδες νεαρών έριξαν βόμβες μολότοφ στις εγκαταστάσεις του μετρό στην Ομόνοια, έσπασαν βιτρίνες, προέβησαν σε λεηλασίες, έκαψαν αυτοκίνητα και για δύο περίπου ώρες έπαιζαν κλεφτοπόλεμο και πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.

Συνάντηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου-Πάγκαλου για εξωτερική πολιτική.

Η Ελλάδα δεν πρόκεται να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρόλο του ισχυρού που επιφυλάσσει για τον εαυτό της, να αλλάξει πολιτική και να συμφωνήσει στο πλαίσιο που έχει καθορίσει η Ευρώπη. Τα θέματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής συζήτησε ο πρωθυπουργός με τους κυρίους Πάγκαλο και Τσοχατζόπουλο, με τους οποίους θα έχει ανάλογη συνάντηση τον επόμενο μήνα.

Και οι δύο σύζυγοι πρέπει να λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα.

Και οι δύο σύζυγοι πρέπει να λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα αποφάνθηκε το Συμβούλιο Επικρατείας. Στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβαίνει σε διακρίσεις μεταξύ των συζύγων και χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη χορήγηση του επιδόματος σ'έναν από αυτούς. Λόγω του ενδιαφέροντος το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση Αρσένη-Χριστόδουλου.

Ως μια καλή αρχή για απευθείας επαφές, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, χαρακτήρισαν ο υπουργός παιδείας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, τη συζήτηση που είχαν στη δεύτερη συναντησή τους. Οπως δήλωσαν, στη συνάντηση εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν την εκκλησιαστική εκπαίδευση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο βασιλιάς της Ισπανίας.

Στην Αθήνα για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη βρίσκεται ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και η συζυγός του Σοφία. Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το πρωτόκολλο και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, θα τελέσει τρισάγιο στους τάφους του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης, στο Τατόϊ.

Αύριο επιστρέφει από τις Κάννες ο Αγγελόπουλος.

Με τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, επιστρέφει αύριο από τις Κάννες, ο γνωστός σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος. Η ταινία του έλληνα σκηνοθέτη "Μια αιωνιότητα και μία ημέρα" κατέκτησε ομόφωνα το Χρυσό Φοίνικα, στο 51ο Φεστιβάλ των Καννών. Τα συγχαρητήριά τους στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο για τη μεγάλη αυτή τιμητική διάκριση, διατύπωσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μεγάλη έκθεση βιβλίου στη Βιέννη για τον Ρήγα Φεραίο.

Μια πρώτη προσπάθεια ανάδειξης της εξέλιξης του ελληνικού βιβλίου, από την αρχή της τυπογραφίας στην τότε αυστροουγγρική αυτοκρατορία μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί η μεγάλη έκθεση βιβλίου με τίτλο "Ο Ρήγας Φεραίος, η Βιέννη και ο ελληνικός Διαφωτισμός", που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη στη Βιέννη, στη φημισμένη αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη. Η έκθεση - που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουλίου - θεωρείται η σημαντικότερη εκδήλωση για το "Ετος Ρήγα Φεραίου" στη Βιέννη. Η έκθεση περιλαμβάνει πολυάριθμα αρχέτυπα και παλαιότυπα ελληνικών βιβλίων από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα, που είτε τυπώθηκαν στην πρωτεύουσα της τότε Αυστρο-Ουγγαρίας, είτε φυλάσσονται στις Συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αγγελος Κορωνιός θα συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Ο διεθνής γκαρντ του Περιστερίου, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας τριών χρόνων στην ΑΕΚ αντί 600 εκατομμυρίων δραχμών. Ο Κορωνιός αναφερόμενος στην ένταξη του στην ΑΕΚ, δήλωσε:''Νιώθω μεγάλη χαρά που θα φορέσω τη φανέλα μιας τόσο μεγάλης ομάδας, όπως είναι η ΑΕΚ. Ελπίζω στα επόμενα τρια χρόνια, που θα φοράω τη φανέλα της, να δικαιώσω όσους πίστεψαν σε μένα και μ' έφεραν στην ΑΕΚ''.

Οι δύο στους τρεις είπαν το ''ναι'' και θα συνεχίσουν να φορούν την ''ερυθρόλευκη'' φανέλα μέχρι το καλοκαίρι του 2000. Οι Κυριάκος Καραταίδης και Βασίλης Καραπιάλης συμφώνησαν με ... συνοπτικές διαδικασίες στη συνάντηση που είχαν με τον Γιώργο Λούβαρη για ανανέωση της συνεργασίας τους, έναντι 80 εκατομμυρίων έκαστος. Αντίθετα ο Γιώργος Αμανατίδης ζήτησε 35 εκατομμύρια ετησίως, όμως η Πειραϊκή ΠΑΕ του δίνει 25 και το θέμα παραμένει ανοικτό.

Ο Γιώργος Παράσχος συμφώνησε ν' αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ. Ο Ελληνας τεχνικός μετά συνομιλίες αρκετών ημερών είπε το ναί και αύριο αναμένεται να ταξιδεύσει στην Κύπρο για την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων με την ομάδα της Λευκωσίας. Ο μέχρι πρότινος προπονητής του Ηρακλή είχε προτάσεις και από άλλες ελληνικές ομάδες αλλά προτίμησε τη δελεαστική πρόταση του ΑΠΟΕΛ.

Καταφατικά απάντησε στον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πέτρο Καλαφάτη, ο Αγγελος Αναστασιάδης, στην πρόταση ανανέωσης συνεργασίας για τον επόμενο χρόνο που του έγινε. Ο Ελληνας τεχνικός αποδέχτηκε την πρόταση μετά από πολύ σύντομη συζήτηση που είχε με τον κ. Καλαφάτη, ενώ αμέσως μετά δεξιώθηκε τους ποδοσφαιριστές της ομάδας και το τεχνικό τιμ σε παραθαλάσσια ταβέρνα.

Ικανοποιημένος από την εμφάνιση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των Ελπίδων εναντίον της αντίστοιχης της Γερμανίας, εμφανίστηκε ο διάσημος Ιταλός τεχνικός Σάκι, ο οποίος ψάχνει για νέα ταλέντα στο Βουκουρέστι, όπου διεξάγεται η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Εξάλλου, ο προπονητής της εθνικής μας θα παρουσίασει στον αυριανό ημιτελικό με την Ολλανδία, την ίδια σχεδόν ενδεκάδα με αυτή που ξεκίνησε τον αγώνα με τη Γερμανία.

Ο Κώστας Μίσσας θα είναι ο νέος τεχνικός της ομάδας μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών. Ο πρώην ''στρατηγός'', υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ενός χρόνου με το αχαϊκό συγκρότημα, έναντι 32 εκατομμυρίων δραχμών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 305,34 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,31, γαλλικό φράγκο προς 51,69, λίρα Αγγλίας προς 497,75, ελβετικό φράγκο προς 207,81, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,57, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 222,74, τη λίρα Κύπρου προς 587,07 και την ECU προς 340,36 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά και διαστήματα με ήλιο. Σταδιακά όμως, από το μεσημέρι, ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέριοι και τοπικά στο Αιγαίο μέχρι πολύ ισχυροί, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 15 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 25 και στο Αιγαίο 18 με 27 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό με βροχή και πιθανή καταιγίδα, αλλά και διαστήματα με ήλιο, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 25 και 15 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 25 May 1998 - 19:00:11 UTC