Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 27/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Από επεισόδια σημαδεύτηκε η 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.
- Παράνομη έκρινε την απεργία στην Ιονική το Πρωτοδικείο Αθηνών.
- Προκλητική η Αγκυρα ζήτησε τη δέσμευση 17 σημείων στο Αιγαίο.
- Ανοιγμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση επιχειρεί ο πρωθυπουργός.
- Το κλειδί της πόλης των Αθηνών δόθηκε σήμερα στον Χουάν Κάρλος.
- Πρόγραμμα εξυγίανσης στον ΟΣΕ.
- Σε μηχανική βλάβη οφείλεται η πτώση πολεμικού μας αεροσκάφους.
- Οττάβα και Βανκούβερ επισκέφθηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Από επεισόδια σημαδεύτηκε η 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.

Με επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, σε Αθήνα και Πειραιά, συνοδεύθηκε η 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από την οποία υπολειτούργησε ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, ένω έντονο ήταν το πρόβλημα στα μέσα μεταφοράς και τις τράπεζες. Η κυβέρνηση καταδίκασε τα επεισόδια τα οποία απέδωσε σε μια μικρή ομάδα απεργών, και σημείωσε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, αλλά οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια. Ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί, επέρριψε η αντιπολίτευση.

Παράνομη έκρινε την απεργία στην Ιονική το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παράνομη έκρινε την απεργία στην Ιονική το Πρωτοδικείο Αθηνών, διατάσσει τη διακοπή της και την απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης με τα ίδια αιτήματα. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος και τα μέλη του σωματείου των εργαζομένων δεν πειθαρχήσουν, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 400.000 δρχ την ημέρα.Η ΟΤΟΕ για να καλύψει τους εργαζόμενους κήρυξε νέα 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο στην Ιονική και 24ωρες παντραπεζικές στις 12 και 19 Ιουνίου. Η κυβέρνηση πάντως επανέλαβε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Ιονικής.

Προκλητική η Αγκυρα ζήτησε τη δέσμευση 17 σημείων στο Αιγαίο.

Προκλητική χαρακτήρισε η Αθήνα την ενέργεια της Αγκυρας να ζητήσει τη δέσμευση 17 σημείων στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και περιοχή κοντά στη Γαύδο, για τις ασκήσεις που θα κάνει τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση πάντως αντιμετωπίζει το θέμα με ψυχραιμία, ενώ η ΝΔ την κατηγόρησε για συνεχείς υποχωρήσεις και παραλείψεις, που έχουν αποθρασύνει την Αγκυρα και κάλεσε την κυβέρνηση να καταγγείλει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Ανοιγμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση επιχειρεί ο πρωθυπουργός.

Ανοιγμα στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση κάνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος εγκαινίασε κύκλο επαφών με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που κατά καιρούς ασκούν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο κ.Σημίτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και Κάρολο Παπούλια, οι οποίοι του διατύπωσαν τις απόψεις τους επί σειράς θεμάτων που έχουν σχέση με την εξωτερική πολιτική, αλλά και το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Το κλειδί της πόλης των Αθηνών δόθηκε σήμερα στον Χουάν Κάρλος.

Η Ισπανία θα στηρίξει πλήρως την πρόταση της Ελλάδας για ανακήρυξη της Ολυμπίας σε έδρα ενός διεθνούς κέντρου για την ολυμπιακή εκεχειρία, διαβεβαίωσε ο Ισπανός Βασιλιάς, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Σοφία επισκέφθηκε τους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας. Προηγουμένως, οι υψηλοί καλεσμένοι επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας και το δημαρχείο της πόλης, όπου ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος επέδωσε στον Χουάν Κάρλος το χρυσό κλειδί της πόλης των Αθηνών.

Πρόγραμμα εξυγίανσης στον ΟΣΕ.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο. Το πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει δυνατότητα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια, μείωση του κόστους εργασίας, μείωση των δρομολογίων σε ορισμένες γραμμές και αξιοποίηση της περιουσίας του οργανισμού. Στο πρόγραμμα πάντως δεν προβλέπεται να γίνουν απολύσεις.

Σε μηχανική βλάβη οφείλεται η πτώση πολεμικού μας αεροσκάφους.

Σε μηχανική βλάβη οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πτώση πολεμικού αεροσκάφους F-4, που κατέπεσε στο πεδίο βολής Σταθούρα Χαλκιδικής, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Οι χειριστές του αεροσκάφους σμηναγός Ευάγγελος Οικονόμου και υποσμηναγός Χαράλαμπος Γιαννίκος, χρησιμοποίησαν επιτυχώς τα αλεξίπτωτά τους και περισυνελέγησαν από ελικόπτερο.

Οττάβα και Βανκούβερ επισκέφθηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Απόλυτα επιτυχείς χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος τις συναντήσεις που είχε χθές στην Οττάβα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Ζάν Κρετιέν, τον υπουργό Εξωτερικών Λόϊντ Αξγουόρθι και τον Γενικό Κυβερνήτη κ. Ρομέο Λεμπλούν. Κατά την επίσκεψη στο Γενικό Κυβερνήτη ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Κονσταντινέσκου, που επισκέπτεται επίσημα τον Καναδά και ο οποίος πρότεινε στον Πατριάρχη να συναντηθούν σύντομα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στη συνέχεια, αναχώρησε για το Βανκούβερ, όπου παρατέθηκε προς τιμήν του επίσημο γεύμα. Στο δείπνο ο Δήμαρχος του Βανκούβερ κ. Φίλιπ Οουεν ανακοίνωσε οτι η πόλη του ανακήρυξε την 26η Μαϊου σε "Ημέρα Πατριάρχου Βαρθολομαίου" ,ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μετονομασθεί ο δρόμος μπροστά απο το Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο σε "οδό Πατριάρχου Βαρθολομαίου".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που φταίει λοιπόν; Πως είναι δυνατόν οι Ελπίδες του ποδοσφαίρου μας να βρίσκονται στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η εθνική Ανδρών, αλλά και οι σύλλογοι να βολοδέρνουν μεταξύ μετριότητας και ανυπαρξίας; Αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά απασχολούν τη φίλαθλη γνώμη μετά την περίφημη εμφάνιση και νίκη με 3-0 επί των Ολλανδών. Οι απαντήσεις των αρμοδίων, όπως πάντα, κοινότοπες. Φταίει η νοοτροπία, ο Ελληνας δεν δουλεύει όσο πρέπει, παίρνουν τα μυαλά του αέρα.... Ουδείς μιλάει, για την ανύπαρκτη υποδομή, την κακή οργάνωση, τον παραγοντισμό, τα πρωταθλήματα που παίζονται στα γραφεία, τις μεταγραφές από χώρες δίχως ποδόσφαιρο και φυσικά ότι στην Ευρώπη το κέντρο είναι ο ποδοσφαιριστής και όχι οι παράγοντες, οι διαιτητές και τα σενάρια σκοτεινών κύκλων... Φυσικά πρέπει να τονιστεί ότι στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες οι 20χρονοι θεωρούνται ολοκληρωμένοι ποδοσφαιριστές έχουν μάθει όλα τα μυστικά του αθλήματος και δεν αποτελούν... ελπίδες.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Ντέμης Νικολαϊδης για να συζητήσει τους όρους της μεταγραφής του στην Αντερλεχτ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και εντός 24ώρου θα υπογράψει το συμβόλαιο συνεργασίας με τη μεγαλύτερη ομάδα του Βελγίου. Οπως έχει διαρρεύσει η ΑΕΚ θα πάρει 1,7 δις δρχ, που αποτελεί ρεκόρ για Ελληνα ποδοσφαιριστή, ενώ ο Νικολαϊδης ένα δις για τέσσερα χρόνια.

Συμπαίκτης του Νίκου Νταμπίζα και του Τιμούρ Κετσπάγια είναι πλέον ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Νιουκάστλ. Ο πρώην μέσος του Παναθηναϊκού και της εθνικής μας ομάδας θα εισπράξει 600 εκατομμύρια δραχμές, ενώ οι "πράσινοι" θα βάλουν στο ταμείο τους 210 εκατομμύρια δραχμές, κάτι που απαιτούσε το συμβόλαιο του διεθνή παίκτη σε περίπτωση που ήθελε να μεταγραφεί.

Ενας από τους "διακαείς πόθους" του Μπάγεβιτς ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα, αφού αν ξεπερασθούν κάποιες λεπτομέρειες, ο Τσάρτας, μετά από μία αποτυχημένη καριέρα στα ισπανικά γήπεδα, θα είναι το νέο "10" των ερυθρολεύκων. Ο διεθνής μέσος της Σεβίλης θα έλθει την ερχόμενη εβδομάδα στην χώρα μας και θα συναντηθεί με τον Μπάγεβιτς προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο της μεταγραφής του στους πρωταθλητές.

Ο πρωταθλητής μας του ακοντισμού Κώστας Γκατζιούδης εντυπωσίασε στο διεθνές μίτινγκ "Βενιζέλεια", που διεξάγεται στα Χανιά, αφού με την πρώτη του προσπάθεια έστειλε το ακόντιο του στα 87 μέτρα και 99 εκατοστά, που αποτελεί την δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Στο ίδιο μίτινγκ, η πρωταθλήτριά μας του επί κοντώ, Θάλεια Ιακωβίδου, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ με 3 μέτρα και 92 εκατοστά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,15, γαλλικό φράγκο προς 52,22, λίρα Αγγλίας προς 506,91, ελβετικό φράγκο προς 210,51, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,75, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 224,62, τη λίρα Κύπρου προς 593,77 και την ECU προς 344,89 δραχμές.

"Ο πόλεμος της Ιονικής" επηρέασε αρνητικά σήμερα και την αγορά του Χρηματιστηρίου, με το γενικό δείκτη τιμών να σημειώνει κάθετη υποχώρηση 3, 75%, κλείνοντας στις 2523,03 μονάδες. Επίσης αρνητικά επηρεάστηκε η Σοφοκλέους απο την πτώση που παρατηρήθηκε σε μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Η τιμή της Εμπορικής Τράπεζας σημείωσε υποχώρηση 500 δραχμών, ενώ της Ιονικης ενισχύθηκε κατά 280 δραχμές. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 67 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία, που θα σημειώσει άνοδο, στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 29 και στα νησιά 17 με 26 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 28 και 15 με 26 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 27 May 1998 - 19:00:11 UTC