Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/06/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ενταση στο χώρο της παιδείας.
- Σταδιακή αποκατάσταση λειτουργίας της Ιονικής τράπεζας.
- Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για τις εργασίες στα Σπάτα.
- Αρχισε η αποκομιδή σκουπιδιών στον Πειραιά.
- Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζητά η Ελλάδα.
- Εκλεβε το ταξίμετρο μίας οδηγού ταξί.
- Αρχίζουν το Σάββατο οι εργασίες της βουλής των εφήβων.
- Ελληνική μουσική στη Βιέννη το ερχόμενο Σάββατο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενταση στο χώρο της παιδείας.

Ενταση επικρατεί στο χώρο της παιδείας, με αφορμή το διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Αναπληρωτές καθηγητές ήδη έχουν προβεί σε καταλήψεις εξεταστικών κέντρων και απειλούν να σαμποτάρουν με κάθε μέσο το διαγωνισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε ορισμένους να καταλύσουν το κράτος και θα διασφαλιστεί η διαδικασία του διαγωνισμού δηλώνει ο υπουργός παιδείας, ο οποίος κατήγγειλε μεθόδους τρομοκρατίας μελών της επιτροπής του ΑΣΕΠ.

Σταδιακή αποκατάσταση λειτουργίας της Ιονικής τράπεζας.

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά η λειτουργία της Ιονικής Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι και την Παρασκευή. Το πρωτοδικείο έκρινε για μια ακόμη φορά παράνομη την απεργία, ενώ η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πώλησης της τράπεζας. Ηδη τέθηκε σε λειτουργία το μηχανογραφικό κέντρο, ενώ λειτουργούν και ορισμένα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για τις εργασίες στα Σπάτα.

Ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων, το οποίο επισκέφθηκε δήλωσε ο πρωθυπουργός, τον οποίο διαβεβαίωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι την 1η Μαρτίου του 2001 το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει κανονικά. Ο κ.Σημίτης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000 και ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι η μόνη ρεαλιστική για την ανάπτυξη της χώρας.

Αρχισε η αποκομιδή σκουπιδιών στον Πειραιά.

Αρχισε η σταδιακή απομάκρυνση των σκουπιδιών από τον Πειραιά, τα οποία είχαν μετατρέψει το πρώτο λιμάνι της χώρας, σε μια απέραντη χωματερή με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ηδη προσελήφθησαν περίπου 50 εργαζόμενοι, ενώ αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ η αναλυτική κατάσταση με τους 437 συμβασιούχους, προκειμένου να εγκριθεί η επαναπρόσληψή τους.

Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζητά η Ελλάδα.

Τη μεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αγγέλα Κοκκόλα, με ψήφισμά της στο Ευρωκοινοβούλιο και ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών. Η κΚοκκόλα ζητεί επίσης να γίνει αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα Μάρμαρα από ειδική επιστημονική επιτροπή.

Εκλεβε το ταξίμετρο μίας οδηγού ταξί.

Ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 δρχ επέβαλε το αυτόφωρο δικαστήριο στην 32χρονη οδηγό ταξί Αμαλία Κοτσινωνού, για παραποίηση του ταξιμέτρου. Η Κοτσινωνού είχε τοποθετήσει μηχανισμό που λειτουργούσε με τηλεχειρισμό και αλλοίωνε τις ενδείξεις αξίας του κομίστρου επιβαρύνοντας τους πελάτες με 615 δρχ επιπλέον το λεπτό για τη μονή ταρίφα και 2.020 για τη διπλή.

Αρχίζουν το Σάββατο οι εργασίες της βουλής των εφήβων.

Αρχίζουν το Σάββατο οι εργασίες της βουλής των εφήβων, στις οποίες θα πάρουν μέρος 350 μαθητές της Β'τάξης του Λυκείου, από σχολεία της Ελλάδας. Ανάμεσά τους και 25 μαθητές από την Κύπρο και άλλοι τόσοι από σχολεία του απόδημου ελληνισμού. Για πρωτοποριακό θεσμό, που έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, έκανε λόγο ο πρόεδρος της βουλής, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή των μαθητών ήταν πολύ μεγαλύτερη από πέρσι.

Ελληνική μουσική στη Βιέννη το ερχόμενο Σάββατο.

Ηχοι ελληνικής μουσικής θα ακουστούν για πρώτη φορά στην ιστορική πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης το ερχόμενο Σάββατο, σε μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο πλαίσιο των φετινών Φεστιβάλ της Βιέννης. Ο Ελληνας συνθέτης θα παρουσιάσει γνωστές επιτυχίες του σε ποίηση Ρήγα Φεραίου και Διονύσιου Σολωμού, αλλά και Φεντερίκο Γκάρθια Λόρκα και Ντάριο Φο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάμπα χόρεψε η Σκωτία στο πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, αφού ο Ρονάλντο και τα άλλα αστέρια της Βραζιλίας κατάφεραν μετά από ένα δραματικό αγώνα να νικήσει με 2-1 τους πεισματάρηδες Σκωτσέζους. Στο σκορ προηγήθηκε η Βραζιλία, μόλις στο 4 με κεφαλιά του Σαμπάιο, ισοφάρισαν οι Σκωτσέζοι με πέναλτι του Κόλινς, ενώ το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 74 με αυτογκόλ του Μπόιντ.

Ο Καλαφατάκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, αντικαθιστώντας τον Ιωαννίδη. Ο Ελληνας προπονητής έκανε την έκπληξη και κέρδισε στο... νήμα τον Σάκοτα, που ήταν το φαβορί για την ανάληψη της θέσης, ενώ θα είναι στον πάγκο της ομάδας για δύο χρόνια. Εξάλλου, ο Φασούλας υπέγραψε για έναν ακόμη χρόνο στον Ολυμπιακό, μετά τη συναντησή του με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

``Ψυχρολουσία`` για την ΑΕΚ, αφού κινδυνεύει σοβαρά πλέον να μείνει εκτός Ευρώπης. Οι εκπρόσωποι της ΟΥΕΦΑ που μετείχαν στη σύσκεψη των ευρωπαϊκών λιγκών, στο Παρίσι, τόνισαν ότι δεν μπορούν οι δύο ομάδες που ανήκουν στην ENIC, η ΑΕΚ και η Σλάβια Πράγας, να μετέχουν στη διοργάνωση.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Κροάτη μέσου, Αλιόσα Ασάνοβιτς αλλά το επιβεβαίωσε έμμεσα. Η ``πράσινη`` ΠΑΕ ζήτησε από την ΕΠΟ τη μεσολάβηση της ώστε να πάρει την μπλε κάρτα του ποδοσφαιριστή από τη Νάπολι, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για τρία χρόνια.

Παράπονα για τη συμπεριφορά του ... απρόσωπου κράτους απέναντι στο μεγάλο εγχείρημα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έκανε στη σημερινή συνάντηση του με δημοσιογράφους η οργανωτική Επιτροπή ``Αθήνα 2004``. ''Η συνεργασία μας τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολύ καλή και δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, παρά τα αντίθετα φημολογούμενα. Εχουμε πρόβλημα όμως με το απρόσωπο κράτος`` τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ``Αθήνα 2004`` Στρατής Στρατήγης, ενώ πρόσθεσε:``Εχουμε ν' αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές αντιλήψεις. Μας ζήτησαν φορολογική ενημερότητα και πιστοποιητικό ΙΚΑ για εταιρεία που μόλις ιδρύθηκε. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουν να κάνουν με ένα εγχείρημα που το χρειάζεται η Ελλάδα για τον 21ο αιώνα.``

Σε αγώνες για την 29η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Γ` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Νότιος όμιλος...Εργοτέλης- Πύργος 2-0 α.α., Κέρκυρα-Αιολικός 1-1, Πάμισος-Κερατσίνι 1-0, Αγ.Νικόλαος- Ιάλυσος 2-1, Κόρινθος-Ναυπ.Αστέρας 2-7, Αιγάλεω-Ρέθυμνο 2-1 και Παναιγιάλειος-Μαρκό 1-4. Στη βαθμολογία προηγείται ο Αγιος Νικόλαος με 53 βαθμούς και ακολουθεί ο Ιάλυσος με 52. Στο Βόρειο Ομιλο...Ποσειδών Μηχ- Κοζάνη 1-1, Απόλλων Λάρισας-Αρτα 3-4, Νάουσα-Ολυμπιακός Βόλου 1-0, Ορφέας Αλεξ-Ορέστης 2-0, Γιάννινα-Τύρναβος 4-3, Αγροτ. Αστέρας-Πρέβεζα 0-1 και Αετός Σκύδρας-Πιερικός 3-3. Η ομάδα των Ιωαννίνων βρίσκεται πάντα στην πρώτη θέση με 53 βαθμούς, ενώ ακολουθεί ο Πιερικός με 47.

Στο Μαρούσι θα συνεχίσει την καριέρα του ο Τζον Κόρφας. Ο ``κοντορεβυθούλης`` που πέρυσι αγωνίστηκε στο Ηράκλειο το οποίο μάλιστα οδήγησε στο Κύπελλο Κόρατς, υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας έναντι 40 εκατομμυρίων δραχμών.

Παίκτης του Σπόρτιγκ θα πρέπει να θεωρείται ο Τρύφωνας Σόμπολος. Ο φόργουορντ του Πειραϊκού, θα υπογράψει αύριο συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα των Πατησίων, χωρίς ωστόσο ν` ανακοινωθεί το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

Ο Μπάμπης Τεννές θα είναι ο προπονητής του Πανελευσινιακού την προσεχή περίοδο. Η διοίκηση των ``σταχυοφόρων`` ανακοίνωσε την σύναψη συνεργασίας με τον Ελληνα τεχνικό, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 306,45 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,91, γαλλικό φράγκο προς 51,26, λίρα Αγγλίας προς 500,82, ελβετικό φράγκο προς 207,83, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,44, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,68, τη λίρα Κύπρου προς 583,93 και την ECU προς 339,08 δραχμές.

Με σημαντική υποχώρηση 1,51% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 2541,49 μονάδες. Η αγορά επηρεάστηκε αρνητικά απο τη νέα αναταραχή που παρουσιάστηκε στα Χρηματιστήρια της Ασίας. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 48,7 δισ. δρχ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε κατα 1,14%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και καταιγίδες, το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 16 με 31 βαθμούς και στα νησιά 19 με 28 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό με τοπικές βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 30 και 19 με 29 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 10 June 1998 - 18:18:45 UTC