Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/06/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σοβαρά επεισόδια στα εξεταστικά κέντρα για την πρόσληψη καθηγητών.
- Η κυβέρνηση καταδίκασε τα βίαια απεισόδια και κατηγόρησε το ΚΚΕ.
- Νέα εμπλοκή στο θέμα της Ιονικής.
- Αύριο η συνάντηση Σημίτη-Μπλερ στο Λονδίνο.
- Πρόταση του Βρετανικού Μουσείου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
- Στο Φανάρι αύριο ο Χριστόδουλος.
- Αρχισε το 4ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με ομιλία του Καραμανλή.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σοβαρά επεισόδια στα εξεταστικά κέντρα για την πρόσληψη καθηγητών.

Μετ' εμποδίων -και μάλιστα σοβαρών- κύλησε η πρώτη μέρα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, καθώς ομάδες καθηγητών δημιούργησαν πολεμική ατμόσφαιρα έξω από τα εξεταστικά κέντρα, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια σε Αθήνα και άλλες πόλεις και έγιναν νέες συλλήψεις από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Ωστόσο ο διαγωνισμός διεξήχθη και όπως ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, η συμμετοχή των υποψηφίων ξεπέρασε το 60%, παρά το κλίμα τρομοκρατίας που είχε δημιουργηθεί.

Η κυβέρνηση καταδίκασε τα βίαια απεισόδια και κατηγόρησε το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση καταδίκασε τα βίαια επεισόδια, εξαπολύοντας βαρειές κατηγορίες κατά βουλευτών του ΚΚΕ, που πρωτοστάτησαν σε αυτά, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές πλήγμα κατά της δημοκρατίας. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί την κατάλυση του κράτους από μια μικρή ομάδα που δεν έχει σχέση με το τι πραγματικά θέλει η κοινωνία. Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, όσο και στους συνδικαλιστές των αδιορίστων εκπαιδευτικών, επιρρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νέα εμπλοκή στο θέμα της Ιονικής.

Νέα εμπλοκή σημειώθηκε στο θέμα της Ιονικής, μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στη συνάντηση των συνδικαλιστών με τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας για το θέμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν και νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και δεν αποκλείεται να προτείνουν συνέχιση των κινητοποιήσεων τη μορφή των οποίων θα καθορίσουν οι ίδιοι.

Αύριο η συνάντηση Σημίτη-Μπλερ στο Λονδίνο.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον βρετανό ομολογό του Τόνι Μπλερ, ενόψει του Ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής του Κάρντιφ. Οι συνομιλίες έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς η βρετανική προεδρία προωθεί σχέδιο πρότασης για απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Αθήνα.

Πρόταση του Βρετανικού Μουσείου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Σεμινάριο διεθνών εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αντιπροτείνει το Βρετανικό Μουσείο, στο αίτημα της Ελλάδας για έλεγχο των γλυπτών από διεθνή επιστημονική επιτροπή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του μουσείου θα προσκληθούν ειδικοί διαφόρων εθνοτήτων, που θα μπορέσουν να εξετάσουν τα Μάρμαρα και να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους. Το θέμα των Μαρμάρων ενδέχεται να θέσει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με το Βρετανό ομόλογό του.

Στο Φανάρι αύριο ο Χριστόδουλος.

Για το Φανάρι αναχωρεί αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό, μετά την ενθρόνισή του. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Ελλάδος θα έχει συνομιλίες με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι οι σχέσεις του Φαναρίου με την ελληνική εκκλησία.

Αρχισε το 4ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με ομιλία του Καραμανλή.

Με ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, άρχισαν οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, το οποίο θα εκλέξει το νέο πρόεδρο της οργάνωσης. Ο κ.Καραμανλής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νομό Ηλείας, ενώ από τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Στρασβούργο για επίσημη επίσκεψη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτέλους νίκη! Ετσι, μετά από τέσσερα ισόπαλα αποτελέσματα στους πρώτους πέντε αγώνες του Μουντιάλ ποδοσφαίρου, η Δανία νίκησε τη Σαουδική Αραβία με 1-0, με γκολ που πέτυχε ο Ρίπερ στο 68. Η Δανία, που ήταν σαφώς ανώτερη από τη μαχητική Σαουδική Αραβία, έχασε πολλές ευκαιρίες χωρίς ωστόσο να πείσει ότι έχει την ομάδα που θα φτάσει ιδιαίτερα ψηλά σ'αυτή τη διοργάνωση. Λίγο νωρίτερα, μετά από ένα πολύ καλό παιχνίδι, Παραγουάη και Βουλγαρία έμειναν στο 0-0, αν και χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες.

Στην ΑΕΚ θα συνεχίσει την καριέρα του για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο νεαρός διεθνής μεσοεπιθετικός του Πανηλειακού, Βασίλης Λάκης. Η ΠΑΕ του Πύργου θα εισπράξει από την Ενωση 330 εκατομμύρια δραχμές, ενώ ο Λάκης, τον οποίο διεκδικούσαν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, θα πάρει 45 εκατομμύρια δραχμές για κάθε χρόνο συνεργασίας. Στο μεταξύ, παρελθόν είναι για την ΑΕΚ ο Χρήστος Κωστής, που μεταγράφηκε στην Αντερλεχτ, η οποία μπορεί να ήρθε στην Αθήνα για τον Ντέμη Νικολαϊδη αλλά τελικά κατέληξε στον Κωστή, μετά την άρνηση της ΠΑΕ να τον παραχωρήσει. Ο Κωστής θα εισπράξει για τρία χρόνια 500 εκατομμύρια δρχ.

Ο Νταβόρ Σούκερ επιβεβαίωσε τις επαφές του με τον Παναθηναϊκό, αλλά θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολη η ολοκλήρωση της μεταγραφής του στην ελληνική ομάδα. ``Ξέρω τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα για μένα. Γνωρίζω την επιθυμία των φιλάθλων του Παναθηναϊκού να έλθω στην Ελλάδα, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα``, δήλωσε στο ο Κροάτης άσος και πρόσθεσε: ``Δεν κρύβω πως όλη αυτή η στάση των φιλάθλων με έχει επηρρεάσει, αλλά η οικονομική παράμετρος της υπόθεσης αποτελεί τροχοπέδη για την μεταγραφή μου. Δεν θα είχα πρόβλημα να παίξω στον Παναθηναϊκό την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γνωρίζοντας την αγάπη του κόσμου για το πρόσωπο μου``.

Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ανακοίνωσε σήμερα την οριστική συμφωνία της με το Σέρβο διεθνή γκαρντ, Ντέγιαν Μποντίρογκα. Η Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σέρβος άσος θα υπογράψει μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας αντί 400 περίπου εκ. δρχ.

Τελικά δεν θα μετακομίσει στο ΝΒΑ ο Κώστας Μάγλος. Ο 21χρονος σέντερ, που φέτος αγωνίστηκε στο Μπόστον Κόλετζ, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την ΑΕΚ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως επήλθε προφορική συμφωνία και απομένουν οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,61 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 172,87, γαλλικό φράγκο προς 51,57, λίρα Αγγλίας προς 510,24, ελβετικό φράγκο προς 209,09, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,55, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 216,72, τη λίρα Κύπρου προς 585,22 και την ECU προς 341,14 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών για τρίτη συνεχή ημέρα με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει στις 2428,24 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,31%. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε απώλειες 5,25%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 46,9 δισ. δρχ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε κατα 3,26%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 17 με 32 βαθμούς και στα νησιά 19 με 29 βαθμούς Κελσίου. Αστατος θα είναι ο καιρός στην Αττική και ενδέχεται να βρέξει στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί 19 με 30 βαθμούς Κελσίου. Βροχή ή καταιγίδα θα έχει η Θεσσαλονίκη, με ανέμους μέτριους έως ισχυρούς και θερμοκρασία 18 με 28 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 12 June 1998 - 19:00:07 UTC