Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/07/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Την άρση της ασυλίας του Γιοβανούδα ζήτησε ο εισαγγελέας.
- Να ψηφίζουν φανερά οι βουλευτές για την άρση ασυλίας βουλευτών.
- Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Θάσο και Ζαχλωρίτικα.
- Επιστολή Γλαύκου Κληρίδη στον Κόφι Ανάν.
- Εξετάσθηκαν οι βασικοί άξονες του Γ'Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
- Στη Λευκάδα θα περιοδεύσει σήμερα ο πρωθυπουργός.
- Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο Β.Ζαχόπουλος.
- Στεφανόπουλος και Σημίτης αύριο στα εγκαίνια του Ρίου-Αντιρρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την άρση της ασυλίας του Γιοβανούδα ζήτησε ο εισαγγελέας.

Την αρση της ασυλίας του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Βαρσάμη Γιοβανούδα ζήτησε χθές με έγγραφο αίτημα του από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ξεκινήσει η προανάκριση για τη μήνυση, που υπέβαλε εναντίον του η 25χρονη Μαρία Καταβάκη. Την Τρίτη ο κ. Γιοβανούδας, όπως και ο συνάδελφός του Γεράσιμος Γιακουμάτος έχουν κληθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματός του ,προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους.

Να ψηφίζουν φανερά οι βουλευτές για την άρση ασυλίας βουλευτών.

Υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού της βουλής, ώστε οι ψηφοφορίες για την άρση της ασυλίας να μην είναι μυστικές, τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, μετά τη συναντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προανήγγειλε πρωτοβουλία του για την υποβολή πρότασης, ώστε να αλλάξει το άρθρο 36 του συντάγματος για τη Βουλευτική ασυλία. Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να απορρίπτει μια τέτοια πρόταση.

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Θάσο και Ζαχλωρίτικα.

Υπο έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Αγιος Γιάννης στις Αλυκές Θάσου,η οποία κατέκαψε 3000 στρέμματα δασικής έκτασης. Επίσης υπο έλεγχο η πυρκαγιά στα Ζαχλωρίτικα Αιγίου, ενώ υπο μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην ορεινή Γορτυνία και στην περιοχή του Πύργου της Ηλείας.

Επιστολή Γλαύκου Κληρίδη στον Κόφι Ανάν.

Αντιμέτωπη με μια υπερσύγχρονη πολεμική μηχανή και 85.000 στρατιώτες θα βρεθεί η ελεύθερη Κύπρος σε ενδεχόμενο επεισόδιο με την Τουρκία. Αυτό αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στις 18 Ιουνίου και δημοσιεύει σήμερα το ΕΘΝΟΣ.

Εξετάσθηκαν οι βασικοί άξονες του Γ'Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Οι βασικοί άξονες του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) που θα ισχύσει την περίοδο 2000-2006 εξετάσθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει ετοιμασθεί ένα συνοπτικό σχέδιο το οποίο θα συζητηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους και μέχρι το Μάρτιο του 1999 θα έχει ετοιμασθεί το οριστικό σχέδιο, το οποίο θα αφορά ένα μεγάλο πρόγραμμα, κυρίως δημοσίων, επενδύσεων που θα καλύψει όλες τις υποδομές της χώρας.

Στη Λευκάδα θα περιοδεύσει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Στη Λευκάδα θα περιοδεύσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος στις 9 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του νησιού. Ο Κώστας Σημίτης νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς στο κτίριο της Νομαρχίας.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο Β.Ζαχόπουλος.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 57χρονος Βασίλης Ζαχόπουλος, ο οποίος επιχείρησε να τινάξει στον αέρα το σπίτι της οικογένειας Λύτρα στο Μπραχάμι, για ερωτικές διαφορές, με την κόρη της οικογένειας Θεοδώρα 35 χρόνων. Υστερα από έντονη λογομαχία ο δράστης έριξε δύο χειροβομβίδες στο σπίτι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά η 57χρονη Ευγενία Λύτρα και ο γιος της Ευθύμιος, 29 ετών.

Στεφανόπουλος και Σημίτης αύριο στα εγκαίνια του Ρίου-Αντιρρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα παραστούν αύριο στην τελετή των εγκαινίων του έργου της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου,στο Αντίρριο. Το έργο που είχε οραματιστεί πριν 100 χρόνια ο Χαρίλαος Τρικούπης, αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της δυτικής Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της τονίζει οτι το έργο αυτό είναι απο τα πλέον σημαντικά μεγάλα έργα και όπως όλα τα άλλα προγραμματίστηκε και δρομολογήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αθλητικό δικαστήριο της Λωζάνης έκανε δεκτό το αίτημα της ENIC και η ΑΕΚ, όπως επίσης η Σλάβια Πράγας, θα αγωνιστούν κανονικά στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της ερχόμενης περιόδου. Η ΕNIC είχε προσφύγει στο δικαστήριο της Λωζάνης και ζητούσε την αναβολή για ένα χρόνο της απόφασης της ΟΥΕΦΑ, που απαγορεύει στις ομάδες που έχουν το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς να αγωνίζονται στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η αγγλική εταιρεία ενημερώθηκε το πρωί πως η απόφαση είναι ευνοϊκή και οι ομάδες της θα αγωνιστούν κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της αγωνιστικής περιόδου 1998-1999.

Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες η εθνική μας ομάδα μπάσκετ νίκησε την αντίστοιχη της Πολωνίας με 91-60 (ημ. 57-33) στον πρώτο της φιλικό επί ελληνικού εδάφους. Το ματς έγινε στο ΟΑΚΑ και εντάσετται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εθνικής για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας. Την πολύ καλή εμφάνιση της εθνικής επισκίασε ο τραυματισμός του Ιάκωβου Τσακαλίδη. Ο σέντερ της ΑΕΚ υπέστη διάστρεμμα στην ποδοκνημική και είναι πλέον αμφίβολη η συμμετοχή του στο μουντομπάσκετ.

Σκληρές δηλώσεις κατά του μάνατζερ του Γιώργου Σιγάλα, Γιάννη Γιαννάκη, έκανε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Απόστολος Αλεξόπουλος. Αφορμή ήταν η δημόσια τοποθέτηση του μάνατζερ ότι αφορά την μεταγραφή του παίκτη και στην αδυναμία του κ. Αλεξόπουλου να παράσχει εγγυήσεις για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. ''Με τον Σιγάλα θέλουμε συνεργασία δεν έχουμε όμως πρόθεση να το πετύχουμε αυτό μέσω του εκπροσώπου του, για τον οποίο δεν γνώριζα αλλά τώρα έμαθα'' τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος.

Κοντά στην τέταρτη μεταγραφή ενόψει της νέας περιόδου βρίσκεται η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, καθώς είναι μιά ...ανάσα από την απόκτηση του Αμερικανού σέντερ Τζο Αρλάουκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η μεταγραφή του Αρλάουκας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα κοστίσει στην ``Ενωση`` 270.000 δολάρια για συμβόλαιο συνεργασίας 1+1 χρόνου.

Με αρκετά καλές επιδόσει ξεκίνησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σαβατοκύριακο . Η κούρσα των 100 μέτρων ανδρών ξεχώρισε, με τον Χάρη Παπαδιά να κερδίζει άνετα με 10.21, επίδοση που είναι ατομικό ρεκόρ και δεύτερη καλύτερη φέτος στην Ελλάδα. Επίσης, ο Σπύρος Βασδέκης, που επανήλθε δριμύτερος, με άλμα στα 8 μέτρα ισοφάρισε την καλύτερη φετινή επίδοση στην Ελλάδα. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η αδελφή του, Ολγα που νίκησε άνετα στο τριπλούν με 14.54, παρά το γεγονός ότι έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 301,57 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,59, γαλλικό φράγκο προς 50,25, λίρα Αγγλίας προς 494,14, ελβετικό φράγκο προς 199,55, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 215,84, τη λίρα Κύπρου προς 574,99 και την ECU προς 333,38 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι ο καιρός σ'όλη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 17 με 34 βαθμούς και στα νησιά 20 με 30 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με μέτριους έως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 21 με 34 και 20 με 31 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 18 July 1998 - 14:04:45 UTC