Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/09/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σημαντικές μειώσεις τιμών σε 250 είδη ευρείας κατανάλωσης.
- Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης.
- Το απόγευμα ανοίγουν οι φάκελοι για την πώληση των ΚΑΕ.
- Δηλώσεις Αρσένη για την εξεταστέα ύλη στα Λύκεια.
- Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.
- Ελαφρά βελτίωση παρουσίασε η κατάσταση της Αμαλίας Γκινάκη.
- Προς αναστολή η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων υγρών καυσίμων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Η ΑΕΚ αποχαιρέτισε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά το 3-3 με την Βίτεσε.
- Απόψε ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Κροάσια στο ΟΑΚΑ για το Τσάμπιονς Λίγκ.
- Σήμερα στο Γουέμπλει η συνάντηση της Αρσεναλ με τον Παναθηναικό για το Τσάμπιονς Λίγκ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σημαντικές μειώσεις τιμών σε 250 είδη ευρείας κατανάλωσης.

Εως και 33% θα μειωθούν απο αύριο οι τιμές σε 250 είδη ευρείας κατανάλωσης, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η μείωση επιτεύχθη κατόπιν συμφωνίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των βιομηχανιών. Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση είχε προβεί στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, ενω έχει αναγγείλει και τη μείωση του φόρου στο ντίζελ θέρμανσης.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης.

Το αναθεωρημένο ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης αναμένεται να υιοθετήσει στη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα προσαρμόσθηκε στα νέα δεδομένα μετά την υποτίμηση της δραχμής στις 14 Μαρτίου 1998. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα προβλέπει πληθωρισμό 4,5% το 1998 και 2,5% το 1999. Δημόσιο έλλειμα 2,4% το 1998 και 2,1% το 1999.

Το απόγευμα ανοίγουν οι φάκελοι για την πώληση των ΚΑΕ.

Κρίσιμη για την περαιτέρω πορεία των αποκρατικοποιήσεων, χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, καθώς λίγο μετά τις τρείς το μεσημέρι θα ανοιχτούν οι φάκελοι με τις προσφορές για την πώληση του 67% των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών. Η πώληση τους μετά μάλιστα την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, θα επηρεάσει άμεσα και την πορεία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, στην οποία η κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη σημασία.

Δηλώσεις Αρσένη για την εξεταστέα ύλη στα Λύκεια.

Οι εξετάσεις του Μαϊου στα Λύκεια δεν θα διεξαχθούν επι της διδακτέας ύλης, που ορίζεται στα αναλυτικά προγράμματα, αλλά επί της ύλης, που θα έχουν διδαχθεί οι μαθητές μέσα στην τάξη, τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης υπογράμμισε οτι με το νέο σύστημα οι εξετάσεις είναι λιγότερες σε αριθμό και δημιουργούνται οι συνθήκες, ώστε όλοι όσοι αποφοιτούν από το νέο Λύκειο και το επιθυμούν θα μπορούν να εισαχθούν χωρίς εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συνεχίζεται η απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, για τις περικοπές στις δαπάνες για τις εφημερίες. Στην Αττική οι γιατροί θα απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία μέχρι την Παρασκευή, ενώ στη Θεσσαλονίκη η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα. Σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι γιατροί δεν κάνουν ούτε καν εφημερίες. Ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, που σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των γιατρών ως ακατανόητη.

Ελαφρά βελτίωση παρουσίασε η κατάσταση της Αμαλίας Γκινάκη.

Βελτιωμένη ελαφρά είναι η κατάσταση της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, που τραυματίστηκε σοβαρά στο αιματηρό επεισόδιο της οδού Νιόβης, καθώς υποχώρησε ο πυρετός και σταμάτησαν οι αιμορραγίες. Οι γιατροί, ωστόσο, χαρακτηρίζουν την κατάστασή της ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού εξακολουθεί να παρουσιάζει ανεπάρκεια σε ζωτικά όργανα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΝ ότι για μικροκομματικές σκοπιμότητες ζητούν την έκδοση πορίσματος για την υπόθεση του Σορίν Ματέι, πριν ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Προς αναστολή η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων υγρών καυσίμων.

Την αναστολή της πολυήμερης απεργίας θα εισηγηθεί στη σημερινή γενική συνέλευση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του Σωματείου, μετά την συμφωνία με τα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης για σύσταση κοινής επιτροπής, που θα αναλάβει να μελετήσει το πρόβλημα και να προτείνει λύσεις. Οι ελλείψεις καυσίμων στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή εκτός των άλλων έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στις βιομηχανίες, απο τις οποίες πολλές έχουν αναστείλει την παραγωγική τους λειτουργία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ αποχαιρέτισε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά το 3-3 με την Βίτεσε.

Η ΑΕΚ αποχαιρέτησε πρόωρα τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού μετά από αρνητική εμφάνιση στον επαναληπτικό αγώνα για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια, παραχώρησε ισοπαλία στην Βίτεσε του Νίκου Μαχλά με 3-3. Οπως είναι γνωστό, η ελληνική ομάδα είχε χάσει στην Ολλανδία με 3-0. Πρωταγωνιστές του αγώνα, ο Νίκος Μαχλάς και ο Ντέμης Νικολαίδης, που πέτυχαν από δύο τέρματα.

Απόψε ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Κροάσια στο ΟΑΚΑ για το Τσάμπιονς Λίγκ.

O Γιώργος Ανατολάκης και ο Γιώργος Αμανατίδης θα είναι οι "βεντούζες" του Ολυμπιακού στον δεύτερο αγώνα των ``ερυθρολεύκων`` στο Τσάμπιονς Λίγκ με την Κροάσια του Ζάγκρεμπ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Οι δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θα αναλάβουν σήμερα να εξουδετερώσουν τα δύο ``ατού`` των Κροατών και συγκεκριμένα τους Μάριτς και Βίντουκα.

Σήμερα στο Γουέμπλει η συνάντηση της Αρσεναλ με τον Παναθηναικό για το Τσάμπιονς Λίγκ.

Ο Ντέιβιντ Σίμαν θα ``καθήσει`` κάτω από τα δοκάρια της Αρσεναλ στην σημερινή συνάντηση του σταδίου Γουέμπλεϊ με τον Παναθηναϊκό γιά την δεύτερη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λίγκ. Από την πλευρά τους, οι ``πράσινοι`` είναι πανέτοιμοι γιά την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στο θρυλικό Γουέμπλεϊ, 27 χρόνια μετά τον ιστορικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Αγιαξ. Ο Βασίλης Δανιήλ, δεν θα έχει στη διάθεση του τους Κριστόφ Βαζέχα και Αγγελο Μπασινά, δήλωσε όμως ότι η ομάδα του είναι έτοιμη γιά ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην πανίσχυρη Αρσεναλ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,59 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,85, γαλλικό φράγκο προς 52,15, λίρα Αγγλίας προς 500,39, ελβετικό φράγκο προς 210,94, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,67, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,98, τη λίρα Κύπρου προς 588,21 και την ECU προς 344,23 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, γρήγορα όμως θα υπάρξει βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά 12 με 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 27 και στα νησιά 18 με 26 βαθμούς. Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 18 με 27 και στην πόλη της Θεσσαλονίκης 15 με 24 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 30 September 1998 - 7:00:09 UTC