Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τη στρατηγική τους καταστρώνουν οι συνδιασμοί για το δεύτερο γύρο.
- Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
- Εγκρίθηκε από την ΕΕ το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης.
- Νίκας τοις βασιλεύσι θα ψάλλουν τελικά οι ιερείς.
- Ασυνείδητος οδηγός ΙΧ εγκατέλειψε αβοήθητο το θύμα του.
- Συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας.
- Δέκα εκατομ. δρχ ήταν η λεία δύο ενόπλων στην Ηλιούπολη.
- Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα στην Αθήνα.
- Διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί η επέμβαση στο Κόσοβο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη στρατηγική τους καταστρώνουν οι συνδιασμοί για το δεύτερο γύρο.

Τη στρατηγική τους για το δεύτερο γύρο των εκλογών, καταστρώνουν κόμματα και συνδυασμοί, μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου. Το ΠΑΣΟΚ, που πήρε το μήνυμα, επιχειρεί να εμφανίσει εικόνα συσπείρωσης και αποφασιστικότητας ενόψει του δεύτερου γύρου, ενώ στόχος της ΝΔ, στην οποία επικρατεί ικανοποίηση, είναι να ενταθεί η τάση της λαϊκής δυσαρέσκειας στην κυβερνητική πολιτική. Δεν πρόκειται να αλλάξουν οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητες της κυβέρνησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπροσωπός.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Στο δεύτερο γύρο θα κριθούν περίπου 400 δήμοι και 40 νομαρχίες, με ιδιαίτερη έμφαση τους δύο μεγάλους δήμους και νομαρχίες της χώρας. Στον Πειραιά θα αναμετρηθούν ο κ. Αγραπίδης με 43,1% και ο κ.Φωτίου με 27,5%, στη Θεσσαλονίκη ο κ.Παπαγεωργόπουλος με 44,5% και ο κ. Λαζαρίδης με 31,3%. Για την υπερνομαρχία Αττικής ο κ.Κατριβάνος με 41,7% και ο κ.Κουλουμπής 34, 5% και για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης ο κ. Παπαδόπουλος με 42,5% και ο κ. Κοσκινάς με 41,5%.

Εγκρίθηκε από την ΕΕ το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης.

Εγκρίθηκε και τυπικά από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το αναθεωρημένο ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης. Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πτώση του πληθωρισμού με ταυτόχρονη ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων. Το συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τη μετριοπαθή μισθολογική πολιτική, γεγονός που θα συμβάλει στην πτώση του πληθωρισμού και επιδοκιμάζει τη στραγητική του προγράμματος να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας στο 0,8% του ΑΕΠ το 2001. Την ικανοποιησή του εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

Νίκας τοις βασιλεύσι θα ψάλλουν τελικά οι ιερείς.

Νίκας τοις βασιλεύσι θα ψάλλουν τελικά οι ιερείς μέσα στους ναούς, ενώ σε δημόσιους χώρους, εγκαίνια, αγιασμούς και άλλα θα ψάλλεται το νίκας τοις ευσεβεύσι. Αυτό αποφάσισε η ιεραρχεία της εκκλησίας, η οποία αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κατά τόπους μητροπολιτών εάν θα ψάλλεται νεκρώσιμος ακολουθία σε κηδείες ατόμων που είχαν τελέσει πολιτικό γάμο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί αύριο με το ακανθώδες θέμα που αφορά τα οικονομικά της εκκλησίας.

Ασυνείδητος οδηγός ΙΧ εγκατέλειψε αβοήθητο το θύμα του.

Ασυνείδητος οδηγός ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα άνδρα αγνώστων στοιχείων στην περιοχή του Σχιστού, στον Πειραιά, εγκαταλείποντας αβοήθητο το θύμα του. Στο ίδιο σημείο άλλο ένα άτομο έχασε τη ζωή του σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα, ενώ στο Χαϊδάρι, σκοτώθηκε ο 17χρονος μαθητής Γιάννης Μπαλής, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με λεωφορείο του ΟΑΣΑ.

Συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας.

Παρουσία παλαιμάχων της αντίστασης, γιορτάσθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης η 54η επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και εκπρόσωποι της εκκλησίας, των στρατιωτικών αρχών και αντιστασιακών οργανώσεων.

Δέκα εκατομ. δρχ ήταν η λεία δύο ενόπλων στην Ηλιούπολη.

Δέκα εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία δύο ενόπλων που λήστεψαν χρηματαποστολή της ιδιωτικής εταιρίας "ΕΡΜΗΣ Σεκιούριτι". Η ληστεία έγινε έξω από το σούπερ μάρκετ "ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ" στην Ηλιούπολη, όταν οι ληστές ακινητοποίησαν τους δύο υπαλλήλους της χρηματαποστολής, πήραν το σάκκο με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν με μοτοσικλέτα.

Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα στην Αθήνα.

Καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ εμπρησμών αυτοκινήτων στην Αθήνα. Συνολικά εννέα αυτοκίνητα έγιναν παρανάλωμα του πυρός στα Ανω Πετράλωνα, ενώ λίγο νωρίτερα άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό σε φροντιστήριο στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές υλικές ζημιές.

Διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί η επέμβαση στο Κόσοβο.

Σε μία ατελείωτη κούρσα διαβουλεύσεων έχει επιδοθεί ο αμερικανός απεσταλμένος με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, την ώρα που όλα πλέον είναι έτοιμα για μία νατοϊκή επέμβαση. Ηδη, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία και Δανία εγκαταλείπουν τις πρεσβείες τους στο Βελιγράδι. Η Ιταλία έδωσε το πράσινο φως για τη χρησιμοποιήση των βάσεων που βρίσκονται στο έδαφός της, ενώ η Γερμανία ενέκρινε την εντολή ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς τον Ντέμη Νικολαϊδη θα αγωνιστεί η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου την Τετάρτη κόντρα στη Γεωργία, καθώς ο διεθνής επιθετικός δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει. Στη θέση του Νικολαϊδη, που έχει υποστεί θλάση στον τετρακέφαλο, κλήθηκε ο Αναστασίου του ΟΦΗ, ενώ δίπλα στον Μαχλά θα αγωνιστεί κατά πάσα πιθανότητα ο Λυμπερόπουλος.

Καθοριστική για το μέλλον του Στεπάνοβιτς στην ΑΕΚ θα είναι η συνάντηση που πρόκειται να έχει αύριο με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο νέος ηγέτης της ΠΑΕ, θέλει να αντικαταστήσει τον Γιουγκοσλάβο προπονητή, ίσως και με τον Ντιμιτρίου, αλλά υπάρχει το πρόβλημα της ιδιαίτερα μεγάλης αποζημίωσης που πρέπει να πάρει ο Στεπάνοβιτς. Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, νέος πρόεδρος της ΠΑΕ θα είναι ο κ.Γενεράκης και γενικός διευθυντής ο Νίκος Στράτος, καθώς ο Μελισσανίδης δεν θα λάβει κάποιο τυπικό αξίωμα.

Σε αναζήτηση νέου προπονητή βρίσκεται από σήμερα και επίσημα ο Ηρακλής, καθώς ο μέχρι τώρα τεχνικός της ομάδας, Σκοπιανός Ντοϊτσινόφσκι, βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια από τη διοίκηση του συλλόγου και ουσιαστικά τελεί υπό απόλυση. Το μεσημέρι ο Σκοπιανός το απόγευμα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Θεοδωρίδη, ο οποίος ήδη ψάχνει νέο τεχνικό για την ομάδα του. Μεταξύ, των ονομάτων που συζητούνται ως διάδοχοι στον πάγκο του Ηρακλή, είναι οι Αρι Χαν και Κρίστο Μπόνεφ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 288,68 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,98, γαλλικό φράγκο προς 52,18, λίρα Αγγλίας προς 487,40, ελβετικό φράγκο προς 216,10, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,68, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,65, τη λίρα Κύπρου προς 597,49 και την ECU προς 346,58 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης,με αποτέλεσμα να απωλέσουν τα αρχικά σημαντικά τους κέρδη που προσέγγιζαν το 2% και να κλείσουν με σημαντική υποχώρηση. Η πτώση των τιμών των μετοχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ρευστοποιήσεις ξένων θεσμικών σε τραπεζικές μετοχές. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε στις 1739,61 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,83%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 27,8 δισ. δραχμές. Με απώλειες 1,22% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές. Αργότερα όμως στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 16 με 24 και στο Αιγαίο 18 με 26 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή και πιθανή καταιγίδα, αλλά βελτίωση από το απόγευμα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 24 και 15 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 12 October 1998 - 18:00:09 UTC