Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τη θετική πορεία της οικονομίας.
- Το 2000 καταργούνται τα αντικειμενικά κριτήρια.
- Απάτη δισεκατομμυρίων σε βάρος του ΤΕΒΕ.
- Επεισόδιο στο υπουργείο Εξωτερικών με πρωταγωνιστή τον Πάγκαλο.
- Αντικίνητρα στην εργασία των συνταξιούχων, στο νέο ασφαλιστικό.
- Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση.
- Ελεύθερος αφέθηκε ο 17χρονος που σκότωσε δύο Αλβανούς διαρρήκτες.
- Για αύριο αναβλήθηκε η δίκη των 16 νεαρών στη Θεσσαλονίκη.
- Πολιτιστικές εκδηλώσεις "Ελληνικές Ημέρες" στη Χιλή.
- Εκλέχθηκαν δύο γυναίκες ομογενείς στο Δήμο του Μόντρεαλ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τη θετική πορεία της οικονομίας.

Ικανοποίηση δημιουργεί στην κυβέρνηση και τους οικονομικούς κύκλους η θετική πορεία που διαγράφεται για την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει, τόσο από τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, όσο και από την πορεία μετοχοποίησης του ΟΤΕ και την κίνηση στη Σοφοκλέους. Ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει του όρους για την ΟΝΕ, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, όπως και τα επιτόκια. Η μετοχή του ΟΤΕ μπήκε στην Γουόλ Στρήτ, ενώ στη Σοφοκλέους ο γενικός δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 5,86%.

Το 2000 καταργούνται τα αντικειμενικά κριτήρια.

Την κατάργηση του αντικειμενικού συστήματος φορολόγησης απο το 2000 με το οποίο φορολογείται μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ. Ο κ. Παπαντωνίου υποσχέθηκε επίσης αυξημένη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απο το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Απάτη δισεκατομμυρίων σε βάρος του ΤΕΒΕ.

Απάτη δισεκατομμυρίων σε βάρος του ΤΕΒΕ, αποκάλυψε το ΣΔΟΕ και σύντομα η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Την κομπίνα είχαν στήσει τρεις φαρμακευτικές εταιρίες, σε συνεργασία με γιατρούς φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους, που είχαν ιδρύσει εταιρίες μαϊμούδες και εισήγαγαν πανάκριβα φάρμακα για ανίατες ασθένεις, τα οποία έγραφαν σε βιβλιάρια και στη συνέχεια εισέπραταν χρήματα, χωρίς ποτέ οι δικαιούχοι να παίρνουν τα φάρμακα.

Επεισόδιο στο υπουργείο Εξωτερικών με πρωταγωνιστή τον Πάγκαλο.

Επεισόδιο σημειώθηκε στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όταν ορισμένοι υπάλληλοι εμπόδιζαν συναδέλφους τους να εργαστούν. Επί τόπου μετέβη ο υπουργός εξωτερικών, που κάλεσε την αστυνομία να απομακρύνει τους υπαλλήλους, ενώ ζήτησε την παραίτηση του υπευθύνου της υπηρεσίας. Πάντως ορισμένες γυναίκες υπάλληλοι δήλωσαν ότι ο κ. Πάγκαλος τις προπηλάκισε και απείλησαν ότι θα υποβάλουν μήνυση εναντίον του.

Αντικίνητρα στην εργασία των συνταξιούχων, στο νέο ασφαλιστικό.

Τη θέσπιση αντικινήτρων στην εργασία των συνταξιούχων καθιερώνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή. Τα μέτρα θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους που εργάζονται και θα προβλέπουν ακόμη και περικοπή της σύνταξής τους, ενώ προβλέπει και μεταβατικό διάστημα δύο χρόνων για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου. Σε άλλα σημεία το νομοσχέδιο προωθεί μέτρα για την αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, περιορισμό της σπατάλης στον κλάδο υγείας και μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής.

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση.

Με τοποθετήσεις βουλευτών συνεχίσθηκε στη βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης έχει χαρακτήρα αποδοχής του κυβερνητικού έργου απο την πλειοψηφία της Βουλής και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επιβραβεύσουν την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και θα της δώσουν εντολή να συνεχίσει το έργο της.

Ελεύθερος αφέθηκε ο 17χρονος που σκότωσε δύο Αλβανούς διαρρήκτες.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο 17χρονος, από το χωριό Ασπρόκαμπος Κορινθίας, ο οποίος σκότωσε δύο Αλβανούς που είχαν κλέψει το σπίτι του. Εναντίον του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή. Εξω από το δικαστικό μέγαρο, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χωριανοί του σε ένδειξη συμπαράστασης.

Για αύριο αναβλήθηκε η δίκη των 16 νεαρών στη Θεσσαλονίκη.

Για αύριο αναβλήθηκε τελικά η δίκη στο αυτόφωρο Θεσσαλονίκης, των 16 νεαρών που συνελήφθησαν στα θλιβερά επεισόδια στον αγώνα ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού, στο γήπεδο της Τούμπας, ο οποίος τελικά διακόπηκε. Η αναβολή της δίκης αποφασίστηκε μετά από αίτημα πολλών εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις "Ελληνικές Ημέρες" στη Χιλή.

Ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Ελληνικές Ημέρες" στη Χιλή, στο πλαίσιο των οποίων προβλήθηκε το έργο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, παρουσιάστηκε η παράσταση "Τρωάδες" του Ευριπίδη και λειτούργησε έκθεση σύγχρονης ελληνικής βυζαντινής αγιογραφίας. Οι 20ήμερες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την ελληνική πρεσβεία στο Σαντιάγκο, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνοχιλιανό Ινστιτούτο.

Εκλέχθηκαν δύο γυναίκες ομογενείς στο Δήμο του Μόντρεαλ.

Δύο γυναίκες ελληνικής καταγωγής αναδείχθηκαν χθες νικήτριες στο "στίβο" των δημοτικών εκλογών του Δήμου του Μόντρεαλ. Πρόκειται για την Ελένη Φωτοπούλου και τη Μαρία Ντέρου, οι οποίες εκλέχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι στο Δήμο του Μόντρεαλ, όπου για δεύτερη συνεχή τετραετία επανεξελέγη ο φιλέλληνας δήμαρχος Πιέρ Μπουρκ με ποσοστό 44,3%.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελειώνει, απ'ότι φαίνεται, η καριέρα του διαιτητή Παπαπέτρου και των βοηθών του Φεσσόπουλου, Βλάχου, που "σφύριξαν" το επεισοδιακό ντέρμπι ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού, το οποίο και τίναξαν στον αέρα με τις επικίνδυνες αποφάσεις τους. Η έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας, που ήταν στην Τούμπα τους καίει για τις δύο επίμαχες φάσεις, ενώ ο ΠΑΟΚ ζητά την επανάληψη του αγώνα. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός από την πλευρά της, με ανακοινωσή της, καταδικάζει όσους έχουν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και τονίζει πως οι αποφάσεις των διαιτητών ήταν σωστές.

Μονόδρομο χαρακτήρισε τη νίκη της ομάδας του στον αγώνα της Τετάρτης με τη Λανς, για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Δανιήλ τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει κανένα άλλο αποτέλεσμα και πως η ομάδα του έχει τη δυνατότητα να νικήσει την πρωταθλήτρια Γαλλίας. Ο Καβαλιώτης προπονητής είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος καθώς, αυτή τη φορά θα έχει στη διαθεσή του και τους Βαζέχα, Μιλόγεβιτς, Λαγωνικάκη, που δεν αγωνίστηκαν στη Γαλλία και φυσικά τη συμπαράσταση του κόσμου.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία πέταξε το πρωί η αποστολή του Ολυμπιακού για την Ολλανδία, όπου την Τετάρτη θα αγωνιστούν με τον Αγιαξ, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μπάγιεβιτς πήρε 23 ποδοσφαιριστές μαζί του και αναμεσά τους τον Ιβιτς, που έχει να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι εδώ και ένα μήνα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,78 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,96, γαλλικό φράγκο προς 51,27, λίρα Αγγλίας προς 473,03, ελβετικό φράγκο προς 210,61, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,38, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,19, τη λίρα Κύπρου προς 580,53 και την ECU προς 337,67 δραχμές.

Σε κλίμα ευφορίας πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς η Σοφοκλέους δέχεται μια σειρά απο θετικά μηνύματα, τα οποία προκάλεσαν σήμερα "έκρηξη" τιμών και συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης τιμών μετά απο περίπου 30 συνεδριάσεις "έσπασε το φράγμα" των 2200 μονάδων κλείνοντας στις 2289,60 μονάδες, με μεγάλη άνοδο 5,86%. Η ιδιαίτερη επιτυχία που σημείωσε η τρίτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, η σημαντική μείωση των τραπεζικών επιτοκίων που αναμένεται να έχει συνέχεια και στα επιτόκια των κρατικών τίτλων, η έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών, η εμμονή της κυβέρνησης στην ίδια οικονομική πολιτική, καθώς και η εμπιστοσύνη που εκφράζουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι για την επίτευξη του στόχου της ένταξης στην ΟΝΕ, δημιουργούν στη Σοφοκλέους ένα θερμό κλίμα. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 376,6 δισ. δρχ. , εκ των οποίων τα 307,5 δισ. δρχ. αφορούν τη μεταβίβαση 50,4 εκατ. μετοχών του ΟΤΕ απο το ελληνικό δημόσιο προς τους αναδόχους της έκδοσης, για να τις μεταβιβάσουν στη συνέχεια στους επενδυτές. Πάντως η καθαρή αξία των συναλλαγών έφθασε τα 69,1 δισ. δρχ. σημειώνοντας κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ σημειώνοντας άνοδο 375 δρχ. στις 6.775 δρχ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς σημείωσε ανοδο 0,86%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα βροχής στα δυτικά αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 23 και στο Αιγαίο 16 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 23 και 8 με 19 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 2 November 1998 - 19:00:08 UTC