Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αυξήσεις 2% στους μισθούς στο δημόσιο, προβλέπει ο προϋπολογισμός.
- Για προϋπολογισμό λιτότητας κάνει λόγο η αντιπολίτευση.
- Μεγάλο συλλαλητήριο μαθητών-φοιτητών για την παιδεία στην Αθήνα.
- Κελευστής του ΠΝ κακοποίησε μέχρι θανάτου το παιδί του.
- Ο Μ.Παραγιουδάκης νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
- Εντείνεται η κόντρα μεταξύ Αβραμόπουλου-Λαλιώτη.
- Παραμένουν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.
- Στάσεις εργασίας αύριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.
- Συνάντηση με τον Κλίντον θα έχει αύριο ο Σπυρίδων για τη Χάλκη.
- Καταστρέφονται 2000 βυζαντινοί ναοί στη Β.Συρία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυξήσεις 2% στους μισθούς στο δημόσιο, προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Αυξήσεις 2% στους μισθούς στο δημόσιο, σε μία δόση από 1-1-99, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος δεν περιέχει νέους φόρους. Τα βασικά στοιχεία του είναι περιορισμός του δημοσίου ελλείματος, συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, εκτίναξη των δημοσίων επενδύσεων, πολιτική σταθερής δραχμής και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυξημένες κατά 11,8% θα είναι και οι δαπάνες για τη γεωργία, που θα φτάσουν το 1,8 τρις δρχ. Ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας τον χαρακτήρισε προϋπολογισμό ένταξης στη χώρα στην ΟΝΕ.

Για προϋπολογισμό λιτότητας κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Για προϋπολογισμό λογιστικών ασκήσεων σε βάρος των πολιτών και συρραφή πλασματικών στοιχείων κάνει λόγο η ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ τον χαρακτηρίζει βαθειά ταξικό. Για προϋπολογισμό λιτότητας, φορολογικής αφαίμαξης και εκτεταμένων εκποιήσεων επιχειρήσεων, μιλάει ο ΣΥΝ, ενώ η ΓΣΕΕ τονίζει ότι ο προϋπολογισμός διαιωνίζει το υπάρχον άδικο φορολογικό σύστημα.

Μεγάλο συλλαλητήριο μαθητών-φοιτητών για την παιδεία στην Αθήνα.

Επεισόδια προκάλεσε για άλλη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας, ομάδα νεαρών, στη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, διαμαρτυρόμενοι στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι νεαροί έσπασαν τρία αυτοκίνητα, επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα άλλο και πέταξαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε αδικαιολόγητες και υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Κελευστής του ΠΝ κακοποίησε μέχρι θανάτου το παιδί του.

Στον εισαγγελέα του ναυτοδικείου οδηγήθηκε ο κελευστής του Πολεμικού Ναυτικού Μανώλης Μπογδάνος, ο οποίος κακοποίησε μέχρι θανάτου το μόλις 3,5 μηνών κοριτσάκι του, ενώ το δίδυμο αδελφάκι του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οπως έγινε γνωστό ο κελευστής βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια ενός μήνα γιατί είχε έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

Ο Μ.Παραγιουδάκης νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο μέχρι τώρα αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Μανούσος Παραγιουδάκης, επελέγη από το ΚΥΣΕΑ ως νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στη θέση του πτεράρχου Αθανασίου Τζογάνη, ο οποίος αποστρατεύεται με τον τίτλο του επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 15 Φεβρουαρίου 1999, ενώ ένα μήνα νωρίτερα θα συνέλθει και πάλι το ΚΥΣΕΑ για την εκλογή νέων αρχηγών των κλάδων.

Εντείνεται η κόντρα μεταξύ Αβραμόπουλου-Λαλιώτη.

Εντείνεται η κόντρα μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας. Ο κ. Λαλιώτης κατηγόρησε το δήμαρχο Αθηναίων ότι έχει διάθεση για κοκορομαχίες επειδή δεν βγήκε στη φωτογραφία για τις επικείμενες αλλαγές στην πλατεία και τον κάλεσε να σταματήσει την εριστική διάθεση και τα καμώματα. Οι ειρωνείες, οι λοιδωρίες και οι χαρακτηρισμοί αποτελούν διαφορετική σχολή ήθους και άποψης περί πολιτικής, που δεν θα την ακολουθήσουμε, απάντησε ο κ.Αβραμόπουλος.

Παραμένουν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.

Παραμένουν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας καθώς οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Αττική πραγματοποιούν τριήμερη απεργία, ενώ αύριο και την Παρασκευή, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Θεσσαλονίκης θα κάνουν 6ωρες στάσεις εργασίας για το θέμα των εφημεριών. Για την Παρασκευή έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Στάσεις εργασίας αύριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.

Ταλαιπωρία αύριο για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, λόγω στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό και τα τρόλεϊ, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών. Οι εργαζόμενοι, θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Συνάντηση με τον Κλίντον θα έχει αύριο ο Σπυρίδων για τη Χάλκη.

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον πιθανόν να συναντηθεί αύριο στο Λευκό Οίκο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, ο οποίος έχει ήδη προγραμματισμένη συνάντηση με το διευθυντή προσωπικού του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα στο πλαίσιο των επαφών του για το φλέγον ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης ο Σπυρίδων θα έχει επισκεφθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους.

Καταστρέφονται 2000 βυζαντινοί ναοί στη Β.Συρία.

Την επικείμενη απώλεια 2000 βυζαντινών ναών, την καταστροφή διατηρημένων μέχρι σήμερα μνημείων και ολόκληρων οικισμών της Βυζαντινής περιόδου στη Β.Συρία από χωρικούς που εξαιτίας τεράστιων οικιστικών αναγκών, κτίζουν επ'αυτών τις νέες τους κατοικίες, έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Α.Αλαβάνος. Ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζητά από την ΕΕ να προσφέρει τη βοηθειά της στη χώρα, προκειμένου να διασωθούν οι σπάνιοι αυτοί θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Αρσεως Βαρών, που διεξάγεται στο Λάχτι της Φιλανδίας, καθώς ο Λεωνίδας Σαμπάνης πρώτευσε στο αρασέ της κατηγορίας 62 κιλών, αφού σήκωσε με την τρίτη του προσπάθεια 147,5 κιλά, που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η επίδοση που θέσπισε η διεθνής ομοσπονδία στην αρχή του χρόνου ήταν 145 κιλά.

Μετά το χθεσινό στραπάτσο της ΑΕΚ, τρεις ακόμα ομάδες από την Α' Εθνική έπεσαν θύματα από τους λεγόμενους "μικρούς" της διοργάνωσης. Πρόκειται για τον Απόλλωνα, ο οποίος έχασε στο γήπεδο του Ταύρου από την Κοζάνη, ομάδα Γ'εθνικής και τον Εθνικό Αστέρα, που έχασε με το ίδιο σκορ στην έδρα του από τον Αιολικό, που μετέχει επίσης στη Γ' εθνική. Θύμα μικρότερης έκπληξης έπεσε και η Βέροια, που έχασε 2-0 στην Πάτρα από την Παναχαϊκή.

Σε άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Πανηλειακός-Αγερσανί 6-1, Μαρκό-Καλαμαριά 6-2, Αθηναϊκός-Καστοριά 2-1, Αμπελόκηποι-Δόξα Δράμας 3-1, Ηρακλής- Ναυπακτιακός Αστέρας 4-1, Πανσερραϊκός-Γιάννινα 2-1 (στην παράταση), Νάουσα-Αρης Θεσ/κης 0-2, Παναιτωλικός-Εδεσσαϊκός 2-1, Παναργειακός- Τρίκαλα 1-0, Ατρόμητος Αθηνών-Καβάλα 0-1, Πανελευσινιακός- Πρέβεζα 5-0, ΕΑΡ-Κιλκισιακός 2-1, Αετός Σκύδρας-ΠΑΟΚ 0-5, Καρδίτσα- Λεβαδειακός 4-0, Αγιος Νικόλαος-Παναιγιάλειος 1-4 στα πέναλτι, Λύκοι-Αχαϊκή 2-0, Ξάνθη-Καλλιθέα 2-0, Νίκη Βόλου-Εθνικός 1-2 (στην παράταση), Ιάλυσος- Κερατσίνι 1-0, Πιερικός- Καλαμάτα 0-1 (στην παράταση).

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κρατήσει αλώβητο το Αλεξάνδρειο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, σε αγώνα για την 7η ημέρα της Ευρωλίγκας, ηττήθηκε με 69-65 (ημ: 43-33) από τη γαλλική Βιλερμπάν, η οποία πέτυχε την δεύτερη νίκη της επί του "δικεφάλου του βορρά" και έτσι σε περίπτωση ισοβαθμίας θα έχει το ...πάνω χέρι. Οι γηπεδούχοι, που είχαν πρώτο σκόρερ τον Μοράλες με 17 πόντους, έφτασαν τους 11 βαθμούς και παρέμειναν στην τέταρτη θέση του Δ` Ομίλου.

Ο Απόλλων Πατρών επικράτησε με 74-52 της Μακάμπι Ρα Ανανά σε αγώνα για την 5η ημέρα του Κυπέλλου Κόρατς που έγινε στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Με τη νίκη αυτή, η ομάδα της Πάτρας έμεινε μόνη πρώτη στον 7ο όμιλο της διοργάνωσης. Την ηττα γνώρισε το Ηράκλειο αφού γιά τον 16ο όμιλο του Κόρατς, έχασε με 88- 66 στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική Νταρουσάφακα.

Με πολύ βαριά ποινή κινδυνεύει ο ΠΑΟΚ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο για τα επεισόδια οπαδών του στον πολυσυζητημένο αγώνα με τον Ολυμπιακό, στην Τούμπα, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αθλητικός δικαστής. Μαζί με τον ΠΑΟΚ κλήθηκε σε απολογία και ο Ολυμπιακός, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" αντιμετωπίζουν ελαφρύτερες κατηγορίες απ'αυτές του δικεφάλου του Βορρά. Το γήπεδο του ΠΑΟΚ μπορεί να τιμωρηθεί με πέντε ημέρες αποκλεισμό, ενώ θα του αφαιρεθούν και τρεις βαθμοί.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 287,43 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,58, γαλλικό φράγκο προς 50,87, λίρα Αγγλίας προς 477,33, ελβετικό φράγκο προς 206,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,24, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,48, τη λίρα Κύπρου προς 575,50 και την ECU προς 335,76 δραχμές.

Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.246,85 μονάδες σημειώνοντας οριακή υποχώηρηση 0,29%. Σε χαμηλότερα επίπεδα απο την Τρίτη κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών και η αξία τους έφθασε τα 37,9 δισ. δρχ. Κέρδη κατέγραψαν μετοχές εταιριών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μετοχές κυρίως του κλάδου των Μεταλουργικών Επιχειρήσεων. Με άνοδο 0,95% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει από αύριο το σκηνικό του καιρού, καθώς σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα στα πελάγη πολύ ισχυροί, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 20 και στο Αιγαίο 13 με 23 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με βροχή και πιθανή καταιγίδα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 12 με 19 και 9 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 11 November 1998 - 20:00:09 UTC