Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 29/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας.
- Νέες δηλώσεις Κληρίδη για εγκατάσταση S-300.
- Δεν κινδυνεύει η πορεία ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, ούτε στην περίπτωση νέων διεθνών αναταράξεων, δηλώνουν Παπαδήμος-Καρατζάς.
- Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ.
- Απο τη νέα γέφυρα της Λεπτοκαρυάς η κίνηση στην Εθνική οδό.
- Συνεχίζονται τα προβλήματα στη Θεσσαλία από τις βροχοπτώσεις.
- Για λόγο καφενείου και πρακτική γηπέδων, κατηγόρησε τη Ν.Δ ο πρωθυπουργός.
- Αυτόνομη η ΠΟΛΑΝ στις ευρωεκλογές, δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς.
- Πόλεμο κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, εξαγγέλλει σε συνέντευξη του ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.
- Στον εισαγγελέα 20χρονος τοξικομανής, ο οποίος έπεσε σε κώμα σε κατειλημμένο σχολικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
- Απεργούν απο αύριο τελωνειακοί και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Πολλά σχολεία της χώρας, τελούν υπό κατάληψη, ενώ με συντριπτική πλειοψηφία οι καθηγητές αποφάσισαν χθές 24ωρη απεργία στις 7 ή 9 Δεκεμβρίου και συλλαλητήρια την ίδια μέρα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Συλλαλητήριο στις 9 του μηνός έχουν εξαγγείλει και οι μαθητές.

Νέες δηλώσεις Κληρίδη για εγκατάσταση S-300.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, διέψευσε με δηλώσεις του απο την Πάτρα, ότι διατυπώθηκε πρόταση απο τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, οι πύραυλοι S-300 να εγκατασταθούν στην Κρήτη. Ωστόσο σχετική εισήγηση για την τοποθέτηση των πυραύλων στην Κρήτη, είχε γίνει παλαιότερα απο διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν κινδυνεύει η πορεία ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, ούτε στην περίπτωση νέων διεθνών αναταράξεων, δηλώνουν Παπαδήμος-Καρατζάς.

Σε νέο τοπίο διαπιστώνουν οι δύο κορυφαίοι τραπεζίτες της χώρας ότι κινείται η δραχμή και η ελληνική οικονομία, ένα μήνα πριν απο την υιοθέτηση του ευρώ, σε δηλώσεις τους στην "Ελευθεροτυπία". Ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος, Λ. Παπαδήμος δηλώνει ότι η πορεία ένταξης δεν κινδυνεύει ούτε στην περίπτωση νέων διεθνών αναταράξεων, ενω τονίζει οτι αναμένεται μείωση των επιτοκίων κατά 3% μέσα στο 1999. Ο διοικητής της Εθνικής, Θ. Καρατζάς δεν αναμένει εκλογές ή άλλα πολιτικά εμπόδια στον ευρωπαϊκό στόχο.

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ.

Ενα μήνα πριν απο την καθιέρωση του ευρώ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να πετύχει το στόχο της ΟΝΕ το 2001. Σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" ο κ Σαντέρ, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση των διαρθρωτικών πόρων προς την Ελλάδα και διευκρινίζει ότι η ένταξη της χώρας μας στο ευρώ θα κριθεί με οικονομικά και όχι με πολιτικά κριτήρια. Ο κ.Σαντέρ υπογραμμίζει παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην απόφαση της για έναρξη των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενω εξέφρασε την επιθυμία οτι οι διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν το έναυσμα για μια πολιτική λύση.

Απο τη νέα γέφυρα της Λεπτοκαρυάς η κίνηση στην Εθνική οδό.

Αποκαταστάθηκε αργά χθές η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, η οποία είχε διακοπεί από το πρωί, μετά την καθίζηση παλαιάς γέφυρας στο ύψος του Δίου. Η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται πλέον μέσω της νέας γέφυρας της Λεπτοκαρυάς, η οποία δόθηκε εσπευσμένα στην κυκλοφορία. Η καθίζηση της παλαιάς γέφυρας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, είχε κατασκευαστεί το 1960.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στη Θεσσαλία από τις βροχοπτώσεις.

Στο μεταξύ προβλήματα αντιμετωπίζει η Θεσσαλία από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Ρέματα έχουν ξεχειλίσει, σπίτια πλημμύρισαν, ενω σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Ανησυχητική είναι και η κατάσταση του Πηνειού ποταμού, καθώς στη ροή του αναμένεται να εισέλθουν τα νερά των ρεμμάτων από τα ορεινά, γεγονός που δημιουργεί φόβους για υπερχείλιση. Στην περιοχή βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιες αρχές.

Για λόγο καφενείου και πρακτική γηπέδων, κατηγόρησε τη Ν.Δ ο πρωθυπουργός.

Κλίμα προβληματισμού για την ενότητα στο ΠΑΣΟΚ και την εικόνα που παρουσίασε στις πρόσφατες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, επικράτησε στη διήμερη πανελλαδική σύνοδο των γραμματέων, των νομαρχιακών και τομεακών επιτροπών του Κινήματος. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του επερχόμενου συνεδρίου. Ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατα της Ν.Δ, την οποία χαρακτήρισε παράταξη της στασιμότητας, ο πολιτικός λόγος της οποίας τόνισε, είναι λόγος καφενείου. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ Αρης Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι απέτυχε οικτρά ως πρωθυπουργός και ότι καταδίκασε τη χώρα να βρίσκεται στη θέση του ουρραγού της Ευρώπης.

Αυτόνομη η ΠΟΛΑΝ στις ευρωεκλογές, δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Αυτόνομη θα κατέβει η ΠΟΛΑΝ στις ευρωεκλογές, δηλώνει με συνέντευξή του στην "ΑτΚ" ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, παράλληλα, κατηγορεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι "δημιουργεί θέμα εκεί που δεν υπάρχει και βοηθά τον Κώστα Σημίτη σε μια ώρα που το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται εσωτερικά". Ο κ.Σαμαράς εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού δηλώνοντας ότι "απέτυχε ακόμη και ως διαχειριστής". Παράλληλα εκτιμά ότι οι εθνικές εκλογές θα προκηρυχθούν το 2000, κατά τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Πόλεμο κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, εξαγγέλλει σε συνέντευξη του ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Πόλεμο κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, εξαγγέλλει σε συνέντευξη του στον "Τύπο της Κυριακής", ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Τονίζει ότι η διαπλοκή έχει λάβει πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας, ενω κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει υποταγεί σε ξένα και ντόπια συμφέροντα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναρωτιέται με αφορμή την υπόθεση των πυραύλων S--300 "ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο".

Στον εισαγγελέα 20χρονος τοξικομανής, ο οποίος έπεσε σε κώμα σε κατειλημμένο σχολικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα ο 20χρονος τοξικομανής Θεόφιλος Μπακαλίδης, ο οποίος έπεσε σε κώμα τα ξημερώματα μέσα στο κατειλημμένο σχολικό συγκρότημα "Ευκλείδης" της Θεσσαλονίκης, από χρήση υπνωτικών χαπιών. Ο Μπακαλίδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου συνήλθε. Στο μεταξύ, ασύλληπτοι παραμένουν οι δυο εξωσχολικοί νεαροί, οι οποίοι τραυμάτισαν με μαχαίρι χθες το βράδυ 18χρονο καταληψία μαθητή του ΤΕΛ Σταυρούπολης μέσα στο σχολείο του.

Απεργούν απο αύριο τελωνειακοί και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο εξήγγειλαν οι τελωνειακοί, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, με αίτημα να εξαιρεθεί το ταμείο τους από τις συγχωνεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του μίνι ασφαλιστικού. Επίσης, αύριο και μεθαύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας ενώ έχουν εξαγγείλει και 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και Παρασκευή. Τις δύο αυτές μέρες θα απεργήσουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά πρόκρισης στους τελικούς του Ευρωμπάσκετ '99 βρίσκεται πλέον η εθνική μας. Η ελληνική ομάδα νίκησε στη Χαλκίδα τη Σλοβακία με 79-72 και πέτυχε την 4η νίκη της σε 7 αγώνες, στον Α' προκριματικό όμιλο. Ομως, τα ...σπουδαία ήλθαν από τη Βόνη, όπου η Σλοβενία επιβλήθηκε με 91-76 της Γερμανίας, ένα αποτέλεσμα που ευνοεί την Ελλάδα. Ετσι, στη βαθμολογία του Α' ομίλου προηγείται η Σλοβενία με 13 βαθμούς και ακολουθούν η Γερμανία με 12 και η Ελλάδα με 11.

Ο Εθνικός Αστέρας σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 11ης ημέρας στο πρωτάθλημα της Α` εθνικής, νίκησε στην Καισαριανή την Βέροια με 4-0. Τα τέρματα για τους ``ερυθρόλευκους`` πέτυχαν οι Γιακόβλεβιτς και Ντράγκας. Ετσι, ο Εθνικός Αστέρας έφτασε τους 16 βαθμούς και ανέβηκε στην 6η θέση της βαθμολογίας, ενώ η Βέροια παρέμεινε στην 15η θέση με 7 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 289,91 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 170,31, το γαλλικό φράγκο προς 50,80, τη λίρα Αγγλίας προς 479,99, το ελβετικό φράγκο προς 206,67, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,66, τη λίρα Κύπρου προς 576,52 και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) προς 334,67 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ανατολικά και βόρεια, ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος αλλά γρήγορα από τα δυτικά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 3 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 16 και στα νησιά 11 με 18 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες το πρωί, προβλέπονται για αύριο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με βροχή μετά το μεσημέρι στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα νότια.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 29 November 1998 - 9:00:22 UTC