Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Προς αναστολή οδηγείται η απεργία των τελωνειακών.
- Απεργούν από αύριο ως την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.
- Φουντώνουν οι καταλήψεις των σχολείων σε όλη τη χώρα.
- Συνάντηση Σημίτη-Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Νέος τρόπος απόκτησης σπιτιού από την Εργατική Κατοικία.
- Αισιόδοξος για τον πληθωρισμό ο Χρυσοχοϊδης.
- Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ελλάδα.
- Αγονος κηρύχθηκε πάλι ο διαγωνισμός πώλησης των ΚΑΕ.
- Στην Ιμβρο θα μετεγκατασταθεί ένα χωριό της Τραπεζούντας.
- Εκκληση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης απηύθυνε ο Βαρθολομαίος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προς αναστολή οδηγείται η απεργία των τελωνειακών.

Προς αναστολή οδηγείται η απεργία των τελεωνειακών που έχει παραλύσει τη χώρα, μετά τις βελτιωμένες προτάσεις που υπέβαλε ο υπουργός Εργασίας, σχετικά με το φλέγον θέμα της ενοποίησης του ταμείου τους. Ηδη, οι εφοριακοί ανακοίνωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν στην απεργία που είχαν εξαγγείλει. Λόγω της απεργίας έχουν εξαντληθεί τα καύσιμα, τα περισσότερα βενζινάδικα έκλεισαν, ενώ τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί στους μεθοριακούς σταθμούς, από οδηγούς αυτοκινήτων που περιμένουν να περάσουν από έλεγχο και να μπουν στη χώρα.

Απεργούν από αύριο ως την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

Ακινητοποιημένα από αύριο μέχρι και την Παρασκευή θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ, λόγω της απεργίας των εργαζομένων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση του Οργανισμού. Για χαρακτηριστικό παράδειγμα σπατάλης και κακοδιαχείρισης έκανε λόγο η ΝΔ. Προβλήματα όμως ενδέχεται να σημειωθούν και στα αεροδρόμια εξαιτίας των δύο στάσεων εργασίας 5-9 το πρωί και 5-9 το βράδυ, που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Φουντώνουν οι καταλήψεις των σχολείων σε όλη τη χώρα.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές, ενώ δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Για παραπληροφόρηση των μαθητών, σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας. Στη Θεσσαλονίκη σοβαρές ζημιές προξένησαν άγνωστοι σε υπό κατάληψη σχολικό συγκρότημα. Ενας νεαρός συνελήφθη για κλοπή και ένας καταζητείται για εμπρησμό. Στην Αθήνα, μαθητές μετέτρεψαν την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας σε γήπεδο ποδοσφαίρου, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

Συνάντηση Σημίτη-Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χωρίς αναταράξεις και εντάσεις δεν γίνονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο Δεκέμβριος είναι δύσκολος μήνας. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και αποδίδουν και θα τρέξουν μέσα στο 1999, πρόσθεσε ο κ.Σημίτης. Οι δύο άνδρες είχαν συνεργασία μιας ώρας, στη διάρκεια της οποίας ο κ.Σημίτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα της χώρας.

Νέος τρόπος απόκτησης σπιτιού από την Εργατική Κατοικία.

Σπίτια με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης και χωρίς προκαταβολή, θα μπορούν να αποκτούν από την άνοιξη οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή, θα παρέχει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που καταβάλουν εισφορές στον ΟΕΚ να αποκτούν κατοικία πληρώνοντας μηνιαίες δόσεις με τη μορφή ενοικίου και μετά την παρέλευση ορισμένου χρονικού διαστήματος η κατοικία θα περιέρχεται στην κυριότητά τους.

Αισιόδοξος για τον πληθωρισμό ο Χρυσοχοϊδης.

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος φαίνεται να υποχωρεί με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς και πέραν των προσδοκιών της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα πέσει αρκετά κάτω του 4%, γεγονός που το απέδωσε κυρίως στις συμφωνίες με τους επιχειρηματίες για πάγωμα των τιμών, αλλά και στις μειώσεις των εμμέσων φόρων. Οι συμφωνίες αυτές, πρόσθεσε αποδίδουν καρπούς, οι οποίοι θα φανούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ελλάδα.

Στο ποσοστό ρεκόρ του 10,38% έφθασε η εγγεγραμμένη ανεργία με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Αύγουστο του 1998. Πάντως, η ανεργία μειώθηκε στη συνέχεια στο 10,3% το Σεπτέμβρη και στο 9,9% τον Οκτώβριο δείχνοντας έτσι ότι κάποιες από τις διακυμάνσεις οφείλονται στις εποχιακές θέσεις εργασίας. Το 1997 έκλεισε με ποσοστό ανεργίας 7,85%.

Αγονος κηρύχθηκε πάλι ο διαγωνισμός πώλησης των ΚΑΕ.

Αγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αγορά του 67% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών αφού η κοινοπραξία των εταιριών Σαρέσκο - Παπαέλληνας - Σαράντης που είχε πλειοδοτήσει δεν κατέβαλε το τίμημα εξαγοράς, με υπαιτιότητα της γαλλικής εταιρίας. Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, οι στόχοι του οποίου θα επιτευχθούν έστω και με μικρή καθυστέρηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για φιάσκο έκανε λόγο η ΝΔ και απέδωσε στην κυβέρνηση ανεπάρκεια και υποκρισία.

Στην Ιμβρο θα μετεγκατασταθεί ένα χωριό της Τραπεζούντας.

Στην Ιμβρο θα μετεγκατασταθεί ο πληθυσμός του χωριού Μπεσκιοϋ της Τραπεζούντας, που είχε πληγεί από πλημμύρες στις 7 Αυγούστου, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν". Η εφημερίδα επισημαίνει την ικανοποίηση του πληθυσμού που πληροφορήθηκε ότι ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επικύρωσε την σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Σε πρώτη φάση, όπως έγινε γνωστό, θα μετεγκατασταθούν στο νησί 75 οικογένειες...

Εκκληση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης απηύθυνε ο Βαρθολομαίος.

Εκκληση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. "Η στέρηση της δυνατότητας προετοιμασίας στελεχών για το σπουδαίο ρόλο (του Οικουμενικού Πατριαρχείου) και της θρησκείας γενικότερα, βλάπτει όχι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά την παγκόσμια ανθρωπότητα και αυτούς που επιβάλουν τους περιορισμούς", είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΠΑΕ με αφορμή την παρεμπόδιση τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν νόμιμη άδεια εισόδου στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Πανελευσινιακό και σύμφωνα με το άρθρο 25 της προκήρυξης του πρωταθλήματος, αποφάσισε να επιβάλει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ πρόστιμο 30 εκατομμυρίων δραχμών, εκ των οποίων τα δέκα είναι άμεσα καταβλητέα και τα υπόλοιπα είκοσι με αναστολή. Ακόμη, αποφασίσθηκε η παραπομπή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ (σύμφωνα με το άρθρο 30 του ΚΑΠ).

Σοβαρότερος από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, είναι ο τραυματισμός του Αριαν Κόμαζετς. Ο Κροάτης φόργουορντ του Ολυμπιακού που υποβλήθηκε σήμερα σε αξονική τομογραφία, διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί ρήξη συνδέσμων στη ποδοκνημική και όχι βαρύ διάστρεμμα όπως αρχικά είχε διαγνωσθεί. Ετσι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο παίκτης θα μείνει έξω από τα γήπεδα για ενάμιση έως και δυο μήνες και φυσικά ο Ντούσαν Ιβκοβιτς έχει κάθε λόγο για να κάθεται από σήμερα σε ... αναμμένα κάρβουνα, αφού οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ``ερυθρολεύκων`` όσο περνάει ο καιρός συνεχώς μεγαλώνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ενας Εσθονός με πολλές περγαμηνές είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Απόλλωνα Πατρών. Πρόκειται για τον Μάρτιν Μούουρσεπ, ο οποίο συμφώνησε με τον αχαϊκό σύλλογο για συμβόλαιο συνεργασίας ενός συν ενός χρόνου έναντι 400.000 και 750.000 δολαρίων αντίστοιχα. Ο Μούουρσεπ που πέρυσι αγωνιζόταν στους Φίνιξ Σανς (το 1996 είχε γίνει ντραφτ Νο-25 από τους Γιούτα Τζαζ) αναμένεται να τεθεί στην Πάτρα την Πέμπτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταγραφή του. Αύριο εν τω μεταξύ αναμένεται να υπογράψει το συμβόλαιο συνεργασίας με τον αχαϊκό σύλλογο και ο Αντρές Γκιμπέρτ, ο οποίος πέρασε σήμερα χωρίς προβλήματα από ιατρικές εξετάσεις.

Ιδιαίτερα σκληρή ``γλώσσα`` χρησιμοποιεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα σχετικά με τη διαιτησία του Πειραιώτη διαιτητή, Παύλου Κωνσταντινίδη, ο οποίος ``σφύριξε`` στο χθεσινό παιχνίδι των ``πρασίνων`` με την Ξάνθη, όπου ο Παναθηναϊκός έχασε με 1-0. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάνει λόγο για ``εντεταλμένη υπηρεσία`` του Κωνσταντινίδη στον χθεσινό αγώνα και για ``αλλοίωση αποτελέσματος``.

Την επέμβαση του εισαγγελέα για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου, ζήτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, στη σημερινή συνάντησή του με δημοσιογράφους. ``Οι εισαγγελείς βλέπουν τηλεόραση και οφείλουν να επέμβουν``, τόνισε ο κ.Φούρας. Οσον αφορά στην πολύκροτη απόφαση της FIBA, για ελεύθερη διακίνηση μπασκετμπολιστών σε διασυλλογικό επίπεδο, ο υφυπουργός Αθλητισμού έστειλε το ``μήνυμα`` στους αρμόδιους του ελληνικού μπάσκετ:``Θέλω να πώ κάτι απλό. Στην Ελλάδα θέλουμε να βλέπουμε ελληνικό μπάσκετ. Οσοι έχουν την ευθύνη ν' αναλογιστούν τι πρέπει να πράξουν για ένα άθλημα που μας έδωσε υπερηφάνεια και χαρά``.

"Θα δώσω πολύ μεγάλο αγώνα για την αναβάθμιση της διαιτησίας. Οταν καταλάβω, ότι έκλεισε ο κύκλος μου θα παραιτηθώ", τόνισε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διιατησίας, Βασίλης Νικάκης, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Ε.Δ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπέβαλε την παραίτησή του ο σύμβουλος Νίκος Χρυσάνης, λόγω κάποιων καταγγελιών που έχουν γίνει σε βάρος του, αλλά ο Βασίλης Νικάκης δεν την έκανε αποδεκτή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 288,13 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,91, γαλλικό φράγκο προς 50,96, λίρα Αγγλίας προς 475,32, ελβετικό φράγκο προς 208,52, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,01, τη λίρα Κύπρου προς 575,50 και την ECU προς 335,08 δραχμές.

Καθοδική πορεία ακολούθησαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κάτω απο τα επίπεδα των 2.500 μονάδων. Εκλεισε στις 2.470,09 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 1,66%. Αφορμή για την πτώση απετέλεσαν οι εξελίξεις στο θέμα της πώλησης των ΚΑΕ καθώς και η σημαντική υποχώρηση που παρουσίασαν στο άνοιγμά τους τα ευρωπαϊκά χρηματισήρια. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 69,4 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 16 και στο Αιγαίο 11 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενούς βροχής, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 16 και 9 με 12 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 1 December 1998 - 19:00:28 UTC