Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι τελωνειακοί.
- Απεργιακό κύμα όμως πλήττει τη χώρα.
- Μητέρα διαλευκάνει το θάνατο της κόρης της...
- Τεράστιες ζημιές στη Ζάκυνθο από καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι.
- Αρχισε η προεδρολογία στα πολιτικά κόμματα.
- Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Γ.Χρυσολούρης.
- Κυβερνητικός εκπρόσωπος για δηλώσεις Τζεμ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι τελωνειακοί.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή 24ωρων απεργιών και με άλλα αιτήματα, αποφάσισαν οι τελωνειακοί, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στο αίτημά τους να εξαιρεθεί το ταμείο τους από τις ρυθμίσεις του μίνι ασφαλιστικού. Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο ασφαλιστικό. Στο μεταξύ, ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και η κατάσταση είναι τραγική, καθώς τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί, ενώ τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί στους μεθοριακούς σταθμούς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών η απεργία κοστίζει στο κράτος 8 δις δρχ την ημέρα. Το δικαστήριο κήρυξε την προηγούμενη απεργία των τελωνειακών παράνομη και όχι καταχρηστική. Το υπουργείο οικονομικών ενδέχεται να προσφύγει και πάλι στο δικαστήριο.

Απεργιακό κύμα όμως πλήττει τη χώρα.

Απεργιακό κύμα όμως πλήττει τη χώρα. Ακινητοποιημένα μέχρι την Παρασκευή θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ, στους δρόμους βγήκαν οικοδόμοι και επαγγελματοβιοτέχνες, ενώ συλλαλητήρια άρχισαν και οι αγρότες της Θεσσαλίας. Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια διοργανώνουν αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις οι μαθητές που διαμαρτύρονται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που συναντήθηκε με μαθητές τους προέτρεψε να σταματήσουν τις καταλήψεις και να λύσουν τα προβλήματα με διάλογο.

Μητέρα διαλευκάνει το θάνατο της κόρης της...

Συγκλονισμένο είναι το Πανελλήνιο από την ενέργεια μιας 43χρονης μητέρας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έφτασε στο σημείο να παραστήσει την πόρνη και την τοξικομανή, για να διαλευκάνει το θάνατο της κόρης της, ο οποίος είχε αποδοθεί σε ναρκωτικά. Η Ελένη Μπιζάνα - Φωτιάδου μετά από πεντάμηνες έρευνες αποκάλυψε ότι η κόρη της είχε πέσει θύμα απαγωγής, βιασμού και δολοφονίας. Η Φωτιάδου παρέδωσε τα στοιχεία στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε ήδη ποινική δίωξη κατά οκτώ νεαρών.

Τεράστιες ζημιές στη Ζάκυνθο από καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι.

Τεράστιες ζημιές προκάλεσε στη Ζάκυνθο η νέα θεομηνία που έπληξε το νησί με καταρρακτώδη βροχή, η οποία συνοδευόταν από χαλαζόπτωση. Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, άνθρωποι κινδύνευσαν, ποτάμια και χείμαρροι υπερχείλισαν με αποτέλεσμα να παρασύρουν αυτοκίνητα. Σημαντικές ζημιές υπέστη και η γεωργική παραγωγή του νησιού, κυρίως της ελιάς από τη σφοδρή χαλαζόπτωση.

Αρχισε η προεδρολογία στα πολιτικά κόμματα.

Δεν έχει συζητηθεί σε κανένα όργανο του ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο να προταθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος για νέα θητεία στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφόρησαν. Ο ίδιος ο κ.Στεφανόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα, ενώ η ΝΔ διέκρινε στις δηλώσεις του κ.Ρέππα προσπάθεια εμπλοκής του θεσμού του προέδρου της Δημοκρατίας στα εκλογικά σενάρια της κυβέρνησης.

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Γ.Χρυσολούρης.

Την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ καθηγητής Γιώργος Χρυσολούρης. Οπως δήλωσε ο ίδιος θα επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και σημείωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΤΕ μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου που περιλαμβάνει σημαντικές επιτυχίες. Για αντικαταστάτης του προτείνεται ο Γεώργιος Συμεωνίδης, 53 ετών, φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρονική και στις Τηλεπικοινωνίες.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για δηλώσεις Τζεμ.

Για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας κατηγόρησε την Αγκυρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τζεμ για τους πυραύλους Ες-300. Το θέμα πρόσθεσε χειρίζονται υπεύθυνα οι κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου. Τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, με πιθανή συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου, για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, πρότεινε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μιλτιάδης Εβερτ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο προεδρικό Μέγαρο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ώρα που ο φίλαθλος κόσμος γίνεται μάρτυρας απίστευτων καταγγελιών για το άμοιρο ποδόσφαιρο, που, ωστόσο, όπως πάντα δεν τεκμηριώνονται και φτιάχνουν, απλώς, το... προφίλ των μεγαλόσχημων παραγόντων ήρθε και η επιτροπή της βουλής που εξετάζει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, να περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με πορίσματα που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι βουλευτές, χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρο ως πεδίο σύγκρουσης κερδοσκοπικών και άλλων συμφερόντων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε κόμμα εξέδωσε και διαφορετικό πόρισμα. Διαιτησία, παραγοντισμός και αθλητική δικαιοσύνη χαρακτηρίζονται από αναξιοπιστία, ενώ η ΝΔ ζητεί να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής. Πάντως, όλοι όσοι γνωρίζουν το χώρο, ξέρουν ότι και στον ΟΗΕ να συζητηθεί το θέμα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, είναι δύσκολο να ξεβρωμίσει αν δεν θελήσει η Πολιτεία να το επιβάλει στους παράγοντες.

Χωρίς να δυσκολευτεί καθόλου, η εθνική μας ομάδα νίκησε στο Μπουργκάς τη Βουλγαρία με 105-83 πετυχαίνοντας την πέμπτη νίκη της σε οκτώ αγώνες της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ '99. Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 25 πόντους. Ετσι η εθνική μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην 3η θέση του Α' ομίλου με 13β και χρειάζεται τη νίκη στον εντός έδρας αγώνα της με την Γερμανία (24/2/99) για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα τελικά της Γαλλίας.

Ο ΟΦΗ σε εξ' αναβολής αγώνα για το πρωτάθλημα της Α` εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, επικράτησε του Πανιωνίου μέσα στην Νέα Σμύρνη με 1-0. Οι Κρητικοί κατάφεραν να διατηρήσουν το γκολ που είχε πετύχει στις ...9 Νοεμβρίου ο Γιάννης Αναστασίου, λίγα λεπτά πριν από τη διακοπή του αγώνα λόγω έλλειψης φωτισμού στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Ο Σπύρος Παπαδάκος, του Συνδέσμου Λακωνίας, ορίστηκε να διευθύνει το μεγάλο ντέρμπι της 12ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας, μεταξύ Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού, τ' οποίο θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα (17.15) στο Ολυμπιακό στάδιο.

Σε επιτυχημένη επέμβαση από τον γιατρό του Ολυμπιακού υποβλήθηκε σήμερα ο μπασκετμπολίστας των ''ερυθρολεύκων'', Αριαν Κόμαζετς. Συγκεκριμένα, του έγινε συρραφή των συνδέσμων της ποδοκνημικής και ο χρόνος αποθεραπείας του προσδιορίζεται σ' έξι με οκτώ εβδομάδες.

Συμπαίκτης του Χρήστου Κωστή θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Γιάννης Αναστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιθετικός του ΟΦΗ συμφώνησε σε όλα με την διοίκηση της Αντερλεχτ, εκπρόσωποι της οποίας τον παρακολούθησαν στο σημερινό παιχνίδι με τον Πανιώνιο και έτσι η μεταγραφή θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΟΦΗ θα εισπράξει 100 εκατομμύρια δραχμές, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 286,28 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,82, γαλλικό φράγκο προς 50,94, λίρα Αγγλίας προς 474,10, ελβετικό φράγκο προς 208,59, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,78, τη λίρα Κύπρου προς 575,60 και την ECU προς 334,99 δραχμές.

Ανάκαμψη σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση. Η αγορά στο κλείσιμο ισορρόπησε στα επίπεδα των 2500 μονάδων και ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.500,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,21%. Ο όγκος των συναλλαγών αν και υποχώρησε σε σχέση με χθες κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και η αξία τους έφθασε τα 58,3 δισ. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε για μετοχές των εταιριών Λήζινγκ ο δείκτης των οποίων έκλεισε με μεγάλη άνοδο 6, 76%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 1,59%. Αναβλήθηκε για την επόμενη Δευτέρα η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας ΠΑΝΑΦΟΝ στο Χρηματιστήριο, καθώς ένα μέρος των θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού που συμμετείχε στη δημόσια εγγραφή της εταιρίας, δεν έχουν παρει ακόμα τις μετοχές τους.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστούν και αύριο οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέχρι θυελλώδεις και στην υπόλοιπη χώρα βορειοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 16 και στο Αιγαίο 11 με 18 βαθμούς Κελσίου. Τοπική συννεφιά με πιθανότητα ασθενούς βροχής, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 10 με 16 και 8 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 2 December 1998 - 20:00:17 UTC